Westerse bondgenoten in Syrië laten jihadisten vrij in gevangenendeal: onverantwoord en gevaarlijk

In het Midden-Oosten hebben Westerse landen wel meer bondgenoten gehad. Rebellen van autocratische regimes, autocratische regimes, of rebellen tegen rebellen. Het maakt allemaal niet uit, want het principe ‘the enemy of my enemy is my friend’ lijkt al decennia lang het middelpunt te zijn van Westers buitenlandbeleid aangaande het Midden-Oosten. Dit keer hebben Syrische ‘rebellen’ jihadisten vrijgelaten die uit Europa komen in een gevangenendeal met IS. Dit is niet alleen dom, maar heel erg gevaarlijk.

De Syrische rebellengroepering Syrian Democratic Forces(SDF), een bondgenoot van westerse landen, heeft Europese jihadisten vrijgelaten. Die jihadisten zijn weer opgenomen door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) onder een geheime gevangenenruil.

Het gaat om onder meer Franse en Duitse staatsburgers, maar ook Belgen en Nederlanders, blijkt vrijdag uit een onthulling van de Britse krant The Telegraph. Daarmee ontstaan er zorgen dat vrijgelaten jihadisten uiteindelijk ook weer terug kunnen keren naar Europa.

Het gaat vooral om gevangenen die niet meer terug konden naar de landen van herkomst, in dit geval dus Europa. Er wordt dus gesteld dat deze ruil vooral door de landen in Europa wordt mogelijk gemaakt. Het is natuurlijk wel een logisch gevolg dat als de Europese landen deze mensen niet meer terugnemen, dat ze ‘opstapelen’. Dat betekent echter niet dat je ze dan moet gaan verruilen. Het is simpelweg gebruik maken van de situatie en niet een onvolkomenheid. Dat zou betekenen dat je louter van je schuldgevoel af wil en dan maar vingers gaat wijzen naar ‘daders’. Iedereen behalve jezelf.

In elk geval is het nu dus zo dat IS dus weer een aantal man raker is. Dat is zeker geen goed nieuws. We doen in het Westen wel vaker de laatste tijd alsof we de ‘oorlog’ tegen IS gewonnen hebben, maar deze groepering is niet minder gevaarlijk geworden. Ideologieën zijn niet te doden en we hebben een goed fundament gecreëerd voor deze groeperingen om te groeien.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Nasrani

  Ach, in ieder mens schuit wel iets ‘goddelijks’. Nancy Pelosi.

 2. Dubbele Komma

  Ach Guus Gelul en Ernstig verknipsel lopen toch ook vrij rond? Dat zijn ook jihadistenvrinden met al hun nep accounts.

  wat maken die paar IS-ers dan uit.

  Zelfde laken het pak. allemaal levensgevaarlijke gekken. laten we thuis beginnen en eerst ernst,dopper en alle aliassen een dwangbuis aanmeten. zij zijn de oorzaak van het probleem.

  1. Ernst Quispel

   Ik hoopte dat we van deze Gilles de la Tourette waren verlost, maar wellicht heeft hij weer verlof.

   1. lugar

    En jij Ernst, wat vind jij eigenlijk van die gevangenisdeal?

    1. Hetzalwelweer

     Huh? welke deal lugar? We hadden het toch over Merkel? of het verlies van Maroc op het wk…niet? Het suikerfeest? Ook niet? Shit ik ben de weg kwijt lugar….ff m’n pa Guus G vragen….wij antwoorden zo…of tenminste iemand van ons…of ik…shit…aan wie stelde je welke vraag? Ben ik Ernst Q, of niet….of ja…

    2. Ni28

     een vraag met stilte als gevolg.

     1. lugar

      @Ni28: Zoals gewoonlijk Ni28, ik denk dat ik een maatje te groot ben voor Ernst B. aka WH 🙂

 3. Ritter

  Demograaf Jan van de Beek: ’Multicultuur is geen feestje’

  Dr. Jan van de Beek (foto): „Eind deze eeuw zijn er nog maar zeven, acht miljoen autochtone Nederlanders.”

  Zeist – Hoe ontwikkelt Nederland zich de komende decennia onder invloed van de immigratie en het populisme? Demograaf Jan van de Beek: „De vraag is of de liberale democratie houdbaar zal zijn.” „Eén ding is zeker”, zegt Van de Beek (50) in zijn woning in Zeist. „Als de huidige trend zich doorzet, hebben we aan het eind van deze eeuw miljoenen inwoners die zich niet met Nederland identificeren. Nederland zal dan een heel ander land worden.”

  Van de Beek is cultureel antropoloog en wiskundige. Hij ontwikkelde modellen waarmee hij de demografische ontwikkeling van Nederland kan voorspellen. Interessant: anders dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet Van de Beek ook uitspraken over de verwachte loyaliteit van groepen burgers aan Nederland. „Onder allochtonen is daar wel onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat van de jonge Turken en Marokkanen zo’n tien, elf procent – heel weinig dus – zich primair identificeert als Nederlander. Voor Surinamers en Antillianen liggen die cijfers veel hoger: de helft tot twee derde. Ik heb bovendien gekeken naar het aantal gemengde huwelijken. Die gegevens stop je in mijn model en dan kun je – met allerlei mitsen en maren – voorspellingen doen voor de toekomst.”

  Aan het eind van deze eeuw zal ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking uit (afstammelingen van) immigranten bestaan, zegt Van de Beek: „Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn. Kijk naar de Indonesiërs en de Surinamers en Antillianen, die gaan voor een groot gedeelte volledig op in de samenleving. Maar voor Turken en Marokkanen en ook voor de nieuwe groepen vluchtelingen uit wat het ’Afrikaans-islamitisch cluster’ wordt genoemd, geldt dit niet.”

  Nederland gaat dus ingrijpend veranderen. Van de Beek: „Miljoenen burgers zullen zich deel voelen uitmaken van zogeheten ’transnational communities’, transnationale gemeenschappen: één been hier, één been elders. De cruciale vraag is: als het er zoveel zijn, wat voor samenleving zijn we dan? Is onze liberale democratie wel houdbaar? Zeker moslims – die in 2060 dertien tot zestien procent van de bevolking zullen uitmaken – hebben een heel ander en deels zelfs conflicterend waardesysteem. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent de islamitische wet, de sharia, boven onze wetten stelt.”

  Van de Beeks onderzoek is urgent nu uit onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat jonge Turken en Marokkanen niet alleen steeds religieuzer worden, maar dat bovendien hun afstand tot – en zelfs afkeer van – de Nederlandse samenleving toenemen. Deze ontwikkeling – de ’islamisering van de samenleving’ – beperkt zich niet alleen tot Nederland en leidt in veel westerse landen tot zorg. Onder anderen de conservatieve Frans-Canadese socioloog Matthieu Bock-Côté (38) pleit voor een veel grotere weerbaarheid van de ’ontvangende samenlevingen’ in zijn standaardwerk Multiculturalisme als politieke religie. Immigranten zouden niet onmiddellijk dezelfde rechten moeten krijgen als de oorspronkelijke, autochtone bevolking, argumenteert Bock-Côté. Westerse natiestaten moeten zich bovendien veel bewuster zijn van hun unieke geschiedenis en cultuur. ’Uitspraken als ’uiteindelijk zijn we allemaal immigranten’, zoals je die in Canada wel hoort, slaan nergens op’, schrijft Bock-Côté.

  “We importeren nu armoede”

  Van de Beek deelt die aversie tegen het cultuurrelativisme, dat vooral zit ingebakken bij partijen als GroenLinks, D66, SP en de PvdA. „De naïviteit van die mensen over de multiculturele samenleving is enorm. Ze zien multicultuur als iets leuks – Turkse eettentjes en zo en dat ís ook leuk – maar als we te maken hebben met conflicterende waarden- en parallelle rechtssystemen is het een groot probleem. Dan heb je geen liberale democratie meer.”

  Wat bovendien vaak over het hoofd wordt gezien, is dat nieuwkomers voor het grootste deel afkomstig zijn uit dat eerder genoemde Afrikaans-islamitische cluster. „Uit cijfers van het onderzoeksproject World Values Survey blijkt dat het Afrikaans-islamitische cultuurcluster het verst verwijderd is van ons Noord-Europese, protestantse cluster. Dus we halen de mensen binnen die in normen en waarden het vérst van ons verwijderd zijn. Linkse mensen denken dat als we nu maar aardig en tolerant zijn, dat die nieuwkomers zich vanzelf tot liberale burgers zullen ontwikkelen. Maar dat is natuurlijk onzin. Veel asielzoekers willen helemaal geen westerling worden. De werkelijkheid is: velen van hen zijn weliswaar gecharmeerd van onze welvaartsstaat, maar niet altijd van onze taal en cultuur en normen en waarden. En als je over de jaren miljoenen van hen toelaat zou dat geen gevolgen hebben voor jouw samenleving?”

  Soevereiniteit

  De westerse wereld beleeft nu de Derde Demografische Transitie, legt Van de Beek uit. De eerste en tweede waren de periodes in de 19e en 20e eeuw, die zich kenmerkten door de overgang van hoge sterfte en hoge geboorte, via lage sterfte en hoge geboorte naar lage sterfte en lage geboorte. Van de Beek: „We hebben inmiddels te maken met een krimpende autochtone bevolking, in combinatie met hoge immigratie. Daardoor zijn er eind deze eeuw nog maar zo’n acht miljoen Nederlanders die nakomeling zijn van de huidige autochtonen. De overige inwoners stammen af van immigranten of komen uit gemengde huwelijken. De kernvraag is: zullen die laatsten zich identificeren als Nederlander?”

  Er zijn ingrijpende maatregelen nodig, zegt Van de Beek. „Voortgaande immigratie ondermijnt de verzorgingsstaat en de sociale cohesie. Je importeert armoede. We moeten af van het VN-vluchtelingenverdrag en het recht op asiel beperken. Ook het vrije verkeer van personen moet aan banden. Gebeurt dit niet, dan voorspel ik gouden tijden voor populisten.”

  Bron:
  http://www.telegraaf.nl

 4. NoDoubt

  Door het binnenlaten wordt onze samenleving onnodig extra in gevaar gebracht. Wordt er een extra druk op onze politie gelegd waar de druk al zeer hoog is, steeds meer raken overspannen. Onze vrijheden worden steeds meer ingeperkt. Wie zegt mij dat we een goede, democratische, tolerante en geëmancipeerde samenleving behouden? En alles wat er onder die noemer gebeurt,wordt afgeschilderd als verward.

 5. Ni28

  Uit het Midden Oosten komt alleen het slechtste en als je niets tegen doet, waar Europa erg goed in is, zullen wij het hier gaan voelen. De IS gedachte is alles behalve dood en blijft nu ongezien doorwoekeren. Voor Europa nog gevaarlijker dan voorheen als zichtbare vijand. De AIVD moet alles in werk zetten om deze mensen te pakken en in wezen moet nu al hun Nederlandse identiteit ontnomen worden zoals iedereen die met de vijand heulde, inclusief vrouwen en kinderen. Harde spel is Europa niet eigen dus het wordt weer aaien, vrees ik.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.