Bruut: dierenactivisten bestormen een slachthuis in België en 'bevrijden' een varken

Geen categoriejul 05 2018, 13:00
Ieder mens heeft zijn idealen en visies voor de maatschappij en soms heb je groepen mensen die hetzelfde willen. Helemaal prima natuurlijk, maar alleen zolang het vreedzaam gaat. Op het moment dat er met vandalisme of diefstal een ideologie wordt opgedrongen en privébezit wordt beschadigd of gestolen, dan gaat het te ver. Dat deden dierenactivisten bij een slachthuis in Tielt met de boodschap om het 'slachten' niet meer te tolereren.
https://twitter.com/269_LA/status/1014714089795411968

Volgens de politie gaat het voornamelijk om Franse actievoerders, die nu richting de Franse grens worden gebracht. Later worden ze nog verhoord. De leden van de groep zeggen dat ze met zo'n zeventig man waren, maar de politie spreekt van ongeveer veertig activisten.

Vorig jaar kwam het varkensslachthuis in Tielt in het nieuws vanwege ernstige misstanden. Op beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights was te zien hoe varkens werden geslagen, geschopt en aan de oren werden voortgetrokken. Daarnaast werden exportregels omzeild en werden dode dieren alsnog verwerkt. De Belgische minister van Dierenwelzijn heeft daarna het slachthuis stilgelegd.

Wat er verder met het varken is gebeurd, weet niemand, maar wat die 'bevrijding' uiteindelijk inhoudt is voor veel mensen een raadsel. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het prima als je ergens tegen strijdt, vreedzaam, maar dit soort acties zijn te gek voor worden en zijn niet de manier om een probleem aan te kaarten. Sterker nog, het roept eerder weerzin op dan begrip. Zeker als je het filmpje bekijkt waarin ze als een groep fanatici een varken beetgrijpen die lijkt te schreeuwen om zijn/haar leven.
Vandalisme en diefstal zijn nooit goede manieren om mee te protesteren. Als je dat gedoogt of accepteert is er geen grens aan de moraliteit en verantwoording wanneer je geweld en diefstal wel of niet mag gebruiken in een protest. Het doel heiligt dan de middelen en in een geciviliseerde samenleving is dat onaanvaardbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten