Column Jan Roos: Het is van God los om huizen van het gas los te maken

In zijn column van deze week bindt Jan Roos de strijd aan met het kabinetsvoornemen om heel Nederland van het gasnet los te koppelen. Het kost een reusachtige hoeveelheid geld, zo betoogt Roos, en het levert vrijwel niets op. Daarnaast werkt het alleen als de hele wereld meedoet, en vooralsnog blijkt alleen de EU maatregelen te willen treffen.

Toen ik laatst opmerkte dat het tot nu toe een heerlijke zomer is werd mij al snel door zo’n klimaattype vertelt dat dit door de opwarming van de aarde komt. Wonderlijk, want als ik in de winter zeg dat het uitzonderlijk koud is, dan heeft dat weer niet te maken met de steeds warmer wordende planeet. Maar blijkbaar mogen deze groenen wel klimaat en weer door elkaar halen als het hen uitkomt. Overigens, toen het vorige zomer waardeloos weer was kwam dat ook door de opwarming van de aarde, volgens dezelfde soort mensen.

Nu moeten we opeens zo snel mogelijk van het gas af. God mag werkelijk weten waarom. Het bulkt namelijk van het gas in de wereld en het is een stuk schoner dan – pak hem beet – olie, kolen of biomassa. De brandstof van de energietransitie naar duurzaam was twee jaar geleden echt nog gas, totdat er opeens op het NOS Journaal een item verscheen waarin ons werd verteld dat we toch echt van het gas los moeten. Twee “gewone burgers” kwamen met allerlei lulkoek aanzetten waarom dit zo vreselijk nodig was. Achteraf bleek dat het hier helemaal niet om twee “gewone burgers” ging, maar om mensen die als business-ontwikkelaars werken in de duurzaamheidsindustrie en betaald worden voor hun PR-praatje door netwerkbeheerder Liander. Het hele zaakje stonk dus gelijk. En niet naar gas, maar naar een verdienmodel.

Om het nog ongeloofwaardiger te maken werd Ed Nijpels voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord. En van Ed moeten we ook heel erg stoppen met aardgas. U kent Nijpels waarschijnlijk nog als minister van milieu die de zure regen ging aanpakken, die later bleek nooit te hebben bestaan. Ed Nijpels vindt nu dat “ieder fatsoenlijk mens bezorgd zou moeten zijn om het klimaat”. Als een VVD’er over fatsoen begint moet je gaan opletten, want dan gaat er iets u verschrikkelijk veel geld kosten. Het nationale Klimaatakkoord, waar Nijpels medeverantwoordelijk voor is, is net zo’n gedrocht als het internationale Klimaatakkoord van Parijs. Het gaat een enorme puist geld kosten en het resultaat is verwaarloosbaar. Maar liefst 200 miljard euro, dat neerkomt op 1200 euro per gezin ieder jaar, kost het de Nederlandse belastingbetaler. En dan kunnen we eventueel, misschien, als het meezit, een reductie van de stijging van de temperatuur van 0,0003 graden voor terugkrijgen.

U gaat dus de aankomende decennia honderd euro per maand betalen voor iets waarvan de uitkomst nul tot nihil is. Sinds 2012 is er al zeker 33 miljard geïnvesteerd voor het lullige percentage van 1,88% meer duurzame energie in ons land. Reken maar uit.

De Nederlandse reductie van co2 uitstoot met 49% is onhaalbaar, evenals de 40% van de EU. En zeker als de rest van de wereld niet eens meedoet, dan slaat het natuurlijk helemaal nergens op. Want alleen de Europese Unie is bezig met ‘Parijs’. Rusland, India en China – de grootste vervuilers van de wereld – zeggen dat ze eventueel pas vanaf 2030 willen meedoen. De VS heeft zich al helemaal teruggetrokken. Overigens is de wereld wel rap aan het vergroenen door de extra co2 in de lucht, ondanks dat Ed Nijpels ons waarschuwt voor verwoestijning. Dat deze stof veroorzaker is van de opwarming van de aarde is overigens nog nooit aangetoond.

Dat we van het gas af moeten is van God los. Zeker omdat er op het moment geen duurzame vervanger voor is. Wat wel gaat gebeuren is dat u verplicht extreem veel meer belasting moet gaan betalen voor deze onzin met als klap op de vuurpijl een vrijwel onbetaalbare warmtepomp in huis. Ed Nijpels vindt u erg onfatsoenlijk als u daar commentaar op heeft, maar ik kan u verzekeren dat deze ‘van gas los’-hysterie het nieuwe “zure regen” zal worden. Er zullen een paar mensen enorm rijk van worden, maar blijkt achteraf allemaal weer vechten tegen de windmolens te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

  1. Original NL

    Je hebt weer helemaal gelijk Jan..een grote inspanning met zo goed als nihil resultaat tegen enorme kosten voor de burger.
    Typisch nederland, het braafste kindje van de klas maar niet bijzonder intelligent.

    1. henkie

      Een uitstekende aktie voor het establishment, kapitaalvernietiging bij het gepeupel en omzet vergroting voor bv Nederland en ondernemerschap.

  2. Ernst Quispel

    Als je wilt ervaren hoe dom rechtspopulisme klinkt moet je naar Jan Roos luisteren.

    1. Cas-v86

      Ik hoor graag je tegenargumenten

      1. Floris

        “Ik hoor graag je tegenargumenten”
        ———————————————-
        Voor inhoudelijke discussies moet je niet bij trol Ernst en z’n beftekkel Guus Gelul zijn.

        1. swetsnek

          NEE DAAROM NEGEREN DIE HAP HET BESTE WAT ER IS

      2. Ernst Quispel

        Mijn grootste tegenargument is dat Jan Roos de problemen in Groningen negeert. Niemand wenst de gaskraan in Groningen open te houden maar iedereen maakt bezwaar tegen de onvermijdelijke kosten van dat besluit.

    2. Guus Geluk

      Rechtspopulisten fietsen vaak als een bezetene door de feiten heen (even los van Jan Roos). Is het gebrek aan kennis van die feiten of opzettelijke leugenachtigheid?

  3. JanKlaasen

    Tuurlijk joh, zet die gaskraan in Groningen maar gewoon weer wijd open… wat kan jouw die Groningers schelen met hun gezeur over aardbevingen…

    1. Ernst Quispel

      Mijn complimenten voor het feit dat je nog de moeite neemt inhoudelijk op deze stupide onzin in te gaan.

      1. Blue monday

        Wat een luizenbaantje heeft Jan toch.

        Zoveel onzin en onderwerpen waar je je publiek altijd mee kan behagen.

        Wat hij ook schrijft, zijn fans geloven alles.

        1. Floris

          Ook blauwe maandag komt niet tot een inhoudelijke reactie.

    2. swetsnek

      WAAR STAAT DAT GRONINGEN IN DE TEKST ???????

  4. Cas-v86

    Verteld* Taalfouten in een column? Wow.

  5. Ni28

    De inmiddels groene Ed Nijpels zou eerst moeten vertellen hoe hij zijn gigantische open haard in zijn stolpje gebruikt. Hoeveel hout verstookt hij daarin per jaar? De klimaatgekte wordt begeleid door de hypocrisie van de beleidsmakers die de burgers op hoge kosten jagen voor de wensen van de activistische industrie van welke de politici de slaven zijn. De burger krijgt voor zijn geld dezelfde klimaat terug. Die is de enige die zich niets van aantrekt en gaat gewoon door met de eigen wil. Goedkoper zou zijn om zoals de oude communisten al deden, strijdliederen zingen met teksten in welke zij het klimaat de baas zijn. Helpt ook niet zoals bleek maar is goedkoper. Ik ben niet tegen alternative mogelijkheden, ik ben er zelfs voor maar verkoop het niet als een argument die het klimaat gaat veranderen. Daar is de mens te nietig voor. Breng eerst alle argumenten voor en tegen bij elkaar en ga echt aan werken maar gooi niet dingen weg voordat je betere nieuwe dingen voor terug hebt. Nu is het alleen een voordelige geldkwestie voor grote bedrijven en politici. Wij leven in grote leugens die ons arm maken.

  6. Ni28

    Mensen bezigen altijd hatelijke taal als zij zelf niets in hebben te brengen.

    1. Blue monday

      Daar weet jij alles van…

  7. Blue monday

    Jan moest weer een stukje schrijven om zijn doelgroep naar de mond te praten.
    Vandaag gas en de klimaathype.

    Het heeft ook geen enkele zin om hierop in te gaan, maar Jan heeft blijkbaar overal verstand van om zijn groupies te behagen met ingetrapte deuren.

    Wat de volgende keer Jan? Femke Halsema, het klimaat, Trump of toch maar weer een keer die enorm gevaarlijke Islam.

    Ik kijk er alweer naar uit.

  8. Fortiori

    Over de positie van de Groningse huizenbezitter praat Jan Roos liever niet.

  9. Ego-non-solus

    Ik vind het jammer om te zeggen maar het intellectueel peil in veel bijdragen weet nog bijna wekelijks te dalen. Er komt een dag dat DDS alleen nog gelezen wordt door mensen die niets anders dan hun frustratie van zich af willen schrijven.

    Wat mij betreft zou de redactie van DDS moeten overdenken wat hier tegenover te weer te stellen want irrelevantie dreigt. Ik zelf lees DDS al niet dagelijks meer.

    1. Marija

      Helemaal met u eens.

      1. Ego-non-solus

        Lees bijvoorbeeld een eindje verder Floris. Dat is inhoud. Heeft hij een punt? Het lijkt me maar ik weet het niet want ben ook hier niet terzake deskundig. En dat is nu precies de reden waarom fora als DDS voor mij interessant kunnen zijn. Ik zou zomaar een eigen mening kunnen vormen.
        Echter, de hoeveelheid niet terzake doende reacties klimt naar 80%. Ik kan mijn tijd dan beter besteden. Ik lees ook Elsevier digitaal, daar weten ze n.m.m. beter om te gaan met (niet-) inhoudelijke reacties.

  10. H.Vaes

    Klimaat verandering door de mens?????……De grootste waanzin aller tijden…..
    De nietige mens wil een klimaat dat miljarden jaren zich zelf regelt gaan veranderen????…..wil daar invloed op hebben???????
    Wat hebben de bewoners destijds allemaal vervuild toen de ijstijd aanbrak?????
    En hoe hebben ze toen de aarde uitgeput toen het weer warmer werd????
    Daar zou ik dan ook wel eens antwoorden op willen krijgen.
    Maarrrrr……de Nederlandse klimaat gekken wil het miljarden jaren bestaande klimaat…..dat zich zelf regelt gaan veranderen……TOTALE WAANZIN.
    Noem dan gewoon het beestje bij de naam en zeg dat het om economische voordelen gaat voor grootverdieners…..meer is het niet.

  11. nogmaals

    Er zijn veel verstandige mensen die bezwaren hebben tegen de “weg met het gas” hype van een stel onnozelen (zielig) of belanghebbenden (kwaadaardig!). Bijna niemand van deze verstandige mensen (inclusief Jan Roos) pleit voor het doorgaan met gaswinning in Groningen.
    Toch doen de onnozelen en kwaadaardigen net alsof dit wel zo is. (bijv. Quisling). Kennelijk hebben ze geen echte argumenten voor de “gas-weg-ideologie”.
    Groningen heeft hier totaal niets mee te maken.

    1. Ernst Quispel

      Daar heb je een punt. Jan Roos zwijgt inderdaad over de gaskraan in Groningen maar geeft ook niet aan hoe we dit probleem dan wel moeten oplossen.

      1. meanstreak2099

        technisch gezien hoeft hij dat ook niet, gezien hij het feit opnoemt dat “links” de gaskraan dicht wil draaien maar geen alternatief hiervoor heeft.

      2. nogmaals

        @Quisling
        Wat begrijp je niet van “Groningen heeft niets te maken met de “weg met het gas” hype”
        Of ben jij zo’n onnozele/kwaadaardige trol die geen goede argumenten heeft, en daarom probeert om nog onnozeler mensen met een kluitje het Groningse riet in te sturen?

  12. Floris

    Geen van de voorgaande sprekers is in staat om over deze complexe materie een afgewogen oordeel te vellen. De voorstanders van de klimaathype papegaaien enkel de media na.

    Er was hier op DDS een deskundige die de klimaathype overtuigend wist te fileren maar die heb ik al een tijd niet meer gezien. DDS loopt langzaam leeg doen toedoen van de trollen, maar dat terzijde.

    Ik ben ook niet deskundig, maar wat ik wel zeker weet is dat de gletschers in de Alpen al vanaf begin vorige eeuw aan het smelten zijn. Toen was er nauwelijks sprake van CO2 uitstoot. Ergo: de klimaatverandering ligt niet aan de mens maar aan de zonne-activiteit. Dat is trouwens altijd al zo geweest.

    Dat de meerderheid van de “klimaatwetenschappers” meegaat met de hype zegt niets. Ook hier zien we het bekende kuddegedrag en ik heb nog nooit een zinnige weerlegging gezien van de argumentatie van de klimaatsceptici die toevallig ook wetenschappers zijn. Deze mensen worden net zo achteloos terzijde geschoven als de arabisten die het wagen om islamkritisch te zijn.

    Kuddegedrag, het is een van de grote ziektes van deze tijd en het is weer de burger die het gelag moet betalen.

    Enorme bedragen uitgeven voor een probleem dat waarschijnlijk door de zon wordt veroorzaakt en dus door de mens niet op te lossen is…is dat bizar of niet?

    En als we dan ook nog in de beschouwing opnemen dat al die dure maatregelen nauwelijks effect hebben mocht het zo zijn dat de mens de oorzaak is, dan kunnen we gerust spreken over geld over de balk smijten. En dat in een tijd waarin we het zoveel beter zouden kunnen en moeten besteden.

    1. Veteraan

      Als recente nieuweling is dit een stuk waar ik wat mee kan Floris, dank je.
      Ik lees niet teveel reacties op stukken hier van DDS omdat het me frustreert vanwege de zgn trollen. Ik snap niet wat ze hier doen want inhoudelijk reageren doen ze bijna niet en het lijkt er op dat het afzeiken van een mening hun genot geeft. Ik lees wel stukken van andere kranten etc maar ga daar niet zo maar op reageren als het me niet aanstaat wat er gezegd wordt.
      Als radicaal linkse figuren zoals Ernst Quispel, Blue Monday, Guus Geluk e.a [als het al verschillende mensen zijn ?] hier een beetje de intellectuele mens komen uithangen en opgewonden worden van hun woordenspelletjes wordt ik daar niet vrolijk van.
      Ik vind het laf en blijkbaar hebben ze dit nodig om een fijn gevoel te krijgen en dat vind ik zielig, maar dan wel de irritante variant ervan.

      Even in het kort mijn mening over zaken waar ik me aan stoor om me even voor te stellen, want ik geef een mening dus dan ook een beetje achtergrond erbij.
      Dus graag meer gas, minder asociale allochtonen [ zeg maar de helft ongeveer] en Tokkies, vluchtelingen weer terug naar hun veilige landen, minder klimaat bulshit waar veel mensen van rijk worden en die niet helpt, strenge censuur op de Islam en een verbod op de invoer van nog meer Moslims [en ja, je hebt er ook goede bij, die ik ook spreek en die zijn niet zo mals t.o. hun criminele en zgn gelovige broeders die hier Europa verzieken]. Graag veel strengere straffen en minder luxe verblijven en verplichte arbeid in de gevangenissen i.p.v. een beetje relaxen want werken doen ze allemaal niet graag.
      Minder geld naar machthebbers in ontwikkelingslanden maar naar de mensen zelf en als dat niet lukt dan maar niet.

      Lees eens wat meer stukken van Ashif Elian b.v. [fijne man zonder bulshit] en Elsevier om ook eens de andere kant te belichten, word je wijzer van.
      Net zoals ik ook af en toe wat volkskrant tot me neem.
      Een kwart van mijn vrienden komt oorspronkelijk niet uit NL en daar heb ik een heel fijn contact mee dus geen gelul over racisme.
      Ga ook naar vakantie in Turkije waar ik veel fijne mensen ontmoet en de meeste zijn b.v. tegen Erdogan en misbruik en daar sluit ik me bij aan.

      Verder zie ik mezelf als Groen Rechts en doe mijn best om het milieu niet verder te verzieken want gezond is het helaas niet dus ik scheid mijn afval.
      Heb een groentetuin, doe vrijwilligerswerk, werk hard en grijp in als ik onrecht zie.
      Ben een beetje een digibeet, heb niet overal een mening over en ben gemiddeld intelligent en daar tevreden mee en mijn spelling vind ik minder belangrijk.

      Ik sta graag klaar om zielige figuren eye to eye te ontmoeten i.p.v al dat laffe gezeik en aanvallen op een website.
      En ik denk dat ik de hulpverleners en politiemensen maar eens ga helpen als dat tuig van AFA b.v. weer eens in actie komt, wat mij betreft mogen de wapens getrokken worden en gebruikt wanneer hulpverleners en politie aangevallen worden. Altijd een knuppeltje bij me als ondersteuning.
      Hekel aan neonazi’s, bewondering voor Trump [al is het een wat eigenaardige man], voor Israel in hun strijd en klaar met al het tuig en de parallelle samenleving.
      Oh, ja in de meeste ernstige gevallen ben ik voor verplichte euthanasie bij zware criminelen en recidivisten i.p.v het reddeloze blijven behandelen en dan maar weer vrijlaten. Gevangenisstraffen helpen niet echt maar dat is geen reden om ze maar los te laten lopen en Justitie kost erg veel en daar gaat teveel geld naar toe.
      Toon is wel gezet denk ik en een fijne dag.

    2. Pescador

      Floris een paar van die grote boten op de oceaan stoten veel meer co2 uit als de auto´s, benzine auto´s stoten trauwens meer co2 uit als diesel auto´s , er is een werkende vulkaan ontdekt onder de ijskap dat is de reden dat er meer ijs smelt en daardoor warmt het zee waterop waardoor het climaat wat veranderd, voor het grootste deel is het inderdaad economisch gelul om ons. Geld uit de zak te trekken. Als die co2 uitstoot van auto´s zo belangrijk is waarom moet de jeugd dan nu plotseling met 17 jaar al auto kunnen rijden zodat als ze 18 zij meteen een auto kunnen kopen. Ze zijn gewoon helemaal los rutte en zijn clubje graiers

  13. EllyD18

    Ik vind het wel goed dat de zon wordt gebruikt om energie op te wekken.
    Of de warmte uit de aarde geen nadelen zal gaan opleveren, daarover twijfel ik.
    Maar als Duitsland een grote gasleiding aan het aanleggen is vanuit Rusland, dan denk ik toch dat Wiebes een beetje op hol geslagen is.

    1. Ego-non-solus

      Mevrouw, u legt de vinger op de zere plek. De politicus doet aan wensdenken, u (en ik) doen aan logisch denken. “And never the twain shall meet”.

      Het maakt overigens ook duidelijk waarom iedere discussie zinloos is.

  14. nogmaals

    @floris

    Het draadje zou moeten gaan over de uitspraak van Jan roos dat het van de gekke is om in NL het aardgas af te schaffen.
    De DDS-trollen voelen aan dat Jan roos gelijk heeft, dus wordt er gedraaid naar “groningen” en de bekende klimaathype.
    Jij hebt gelijk betreffende de klimaathype, maar waar het om gaat, is dat Jan roos ( en velen met hem! ) gelijk heeft betreffende de gashype.
    We moeten ons niet op het verkeerde spoor laten zetten door de DDS-trollen.

  15. Koos sssss

    Ter aanvulling.
    Met zonnepanelen draaide vroeger de meter overdag achteruit in ‘s-nachts vooruit. Over het netto gebruik van elektriciteit betaalde je de energieprijs en belasting.
    Met de slimme meter worden opnemen en terugleveren apart geregistreerd. Nu nog betaal je de energieprijs en belasting over het netto gebruik van elektriciteit. Salderen noemt men dat.
    Rat Wiebes veranderde recent het begrip “salderen” in subsidiëren” en die subsidie gaat hij dus in rap tempo afbouwen.

    Als burger investeer je dus in zonnepanelen en de overheid naait je een oor aan.

    Elektrische auto’s worden nu vrijgesteld van allerhande belastingen.
    Maar let op. Zodra er zoveel elektrische auto’s in ons land rijden, dat de overheid een verlies aan brandstofaccijns opmerkt, wordt elektrisch rijden net zo hard kapotbelast als rijden op diesel.

    Hypotheekrente was fiscaal aftrekbaar. Bij het instellen daarvan, ergens achter in de 19e eeuw zag men een eigen woning als bron van inkomen. Je hoefde niet te huren.
    Kosten van aanschaf en verbetering waren fiscaal aftrekbaar. HRA.
    Dat bouwt men ook af.
    Een hypotheek met HRA kan alleen als je deze binnen uiterlijk 30 jaar, annuitair aflost.

    Wat wel blijft is het eigen woningforfait. Een fictieve waarde van uw woning, waarover u inkomstenbelasting betaalt. Geen hypotheek? dan belasting betalen.
    Straks gaat men de woning in de fiscale box “vermogen” plaatsen en kan je stevig “vermogensbelasting” betalen over jouw hypotheekvrije woning.

    Woningen hebben een energielabel. Hoe beter dat energielabel, deste meer is de woning waard. Dus als jij enige tienduizenden Euro’s investeert in o.a. warmtepomp, kan je naderhand ook nog fijn belasting betalen over die investering.

    Ga er vanuit, dat de overheid uw woi

  16. Pescador

    de burger moet voor de kosten opdraaien omdat nederland het beste jongetje van de klas wil zijn.

    alleen heeft de wetenschap ontdekt dat er onder de ijskap een werkende vulkaan zit die de aarde aan het opwarmen is. dus wat mij betreft mag de nederlandse politiek aan het gas

  17. Frits Jansen

    Klimaatverandering is big business geworden, en dus volstrekt RECHTS.
    Het is de kunst voor de commercie om de burger zo veel mogelijk geld uit de zak te kloppen, want een welvarend bedrijfsleven is een welvarend Nederland. Altijd zo geweest. Essentieel deel van onze cultuur.
    Het schijnt overigens dat ze hebben vastgesteld dat het gasleidingnet ook geschikt is voor waterstofgas – wat van water gemaakt kan worden en als verbrandingsproduct schoon water oplevert. Zodat men weer gaat klagen over vochtigheid.
    Want er moets iets te klagen overblijven.

    1. ratje56

      Klimaatverandering is van alle tijden en wordt nu omarmt door zowel links als rechts,
      Je zou het als het “Groene Goud” kunnen betitelen, want zowel links als rechts proberen er hun slaatje uit te slaan, dus volstrekt rechts is het zeker niet.
      ook linkse politici proberen er hun profijt uit te trekken, dank aan Charles Manson look a like Jesse Klaver bijvoorbeeld. Met al die lul verhalen van hem geeft ie in feite duidelijk aan zijn eigen visie als standpunt aan te houden en niet meer open staat voor de realiteit…
      Hetzelfde geldt voor Rutte, alhoewel dat eigenlijk geen goede vergelijking is. Maar ja, als je als aartsleugenaar 3 keer verkozen bent als premier kun je er eigenlijk niet omheen, toch? Zegt veel over jullie critici en mij als analyticus helaas. Wij Nederlanders…….

      Even de realiteit:
      Het klimaat is niet te regisseren, vroeger niet, nu niet en over 1000 jaar waarschijnlijk ook niet.
      De leefbaarheid wel. Plastic in zee hoort niet weten we nu, daar kun je aan werken.
      En zo zijn er nog veel meer dingen waar je aan werken kunt. Wil je gas uit Groningen?
      Prima! Maar zorg dan voor sterkere huizen daar!
      Weeg af wat voordeliger is: nog 50 jaar gas uit Groningen en de woningen daarvoor geschikt maken of heel Nederland van het gas af en overgaan op een onnoemlijk aantal andere problemen?
      Keuze lijkt mij niet zo moeilijk zolang je niet Links of Rechts denkt en geen eigenbelangen hebt, toch?
      Gewoon realistisch denken!!

  18. ruudjeenjose

    Blij om te lezen dat de huichelaars met hun commentaar op Jan Roos ook weer wakker zijn.

  19. Wibo Ukels

    Voordat Nijpels in de politiek kwam was hij goochelaar. Dus in illusies is hij enorm sterk.

  20. Frits Jansen

    Het is van gas los om huizen van God los te koppelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.