Duitsland levert Catalaanse 'separatistenleider' Puigdemont uit aan Spanje

Geen categoriejul 12 2018, 14:00
Na een avontuur dat jarenlang duurde, is het voor Puigdemont voorbij. De leider van de 'separatisten' in Catalonië heeft een lange tijd rondgezworven door Europa en is uiteindelijk terechtgekomen in Duitsland. Daar zou worden bepaald wat er met hem zou gebeuren en de beslissing staat vast: hij wordt uitgeleverd aan Spanje. Waar hem een fikse straf staat te wachten voor het uitroepen van de Catalaanse 'onafhankelijkheid'.

Carles Puigdemont, de leider van de afscheidingsbeweging in Catalonië, wordt door Duitsland uitgeleverd aan Spanje. Justitie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft dat besloten op grond van een uitspraak van het gerechtshof in die deelstaat.

Die uitspraak van vandaag kwam erop neer dat Puigdemont mag worden uitgeleverd wegens verduistering van overheidsgeld, maar niet wegens rebellie. De procureur-generaal liet vervolgens weten dat de Catalaan daadwerkelijk naar Spanje wordt gestuurd.

Puigdemont was de man achter het referendum over de onafhankelijkheid, eind oktober vorig jaar, en het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij daagde daarmee de Spaanse staat uit. Die zette hem uit zijn ambt en vaardigde een arrestatiebevel uit, waarop Puigdemont daags na de onafhankelijkheidsverklaring naar België vluchtte.

Dit zou zomaar het einde kunnen betekenen van de onafhankelijkheidsbeweging. Je hoort er nauwelijks meer iets van en de separatisten krijgen geen steun van de Europese leiders. Als het om onafhankelijkheidsbewegingen gaat was de Europese Unie altijd een groot voorstander, maar als het even niet goed uitkomt, dan is het muisstil.
De Europese leiders willen natuurlijk niet Spanje boos maken en het land is ook voor een groot deel economisch afhankelijk van de Catalaanse regio. Als die regio wegvalt, dan stort Spanje economisch hoogstwaarschijnlijk in elkaar en trekt het de andere Europese landen ook mee. Als het om het Europese project gaat, dan moet moraliteit en rechtvaardigheid natuurlijk even terzijde geschoven worden.
Aan de andere kant, het kan ook het begin zijn van een volgende golf vanuit de onafhankelijkheidsbeweging. Dan kan het nog eens heel heftig gaan worden. We zullen het zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten