jan roos

Column Jan Roos: Het is van God los om huizen van het gas los te maken

Geen categoriejul 13 2018, 12:00
In zijn column van deze week bindt Jan Roos de strijd aan met het kabinetsvoornemen om heel Nederland van het gasnet los te koppelen. Het kost een reusachtige hoeveelheid geld, zo betoogt Roos, en het levert vrijwel niets op. Daarnaast werkt het alleen als de hele wereld meedoet, en vooralsnog blijkt alleen de EU maatregelen te willen treffen.
Toen ik laatst opmerkte dat het tot nu toe een heerlijke zomer is werd mij al snel door zo'n klimaattype vertelt dat dit door de opwarming van de aarde komt. Wonderlijk, want als ik in de winter zeg dat het uitzonderlijk koud is, dan heeft dat weer niet te maken met de steeds warmer wordende planeet. Maar blijkbaar mogen deze groenen wel klimaat en weer door elkaar halen als het hen uitkomt. Overigens, toen het vorige zomer waardeloos weer was kwam dat ook door de opwarming van de aarde, volgens dezelfde soort mensen.
Nu moeten we opeens zo snel mogelijk van het gas af. God mag werkelijk weten waarom. Het bulkt namelijk van het gas in de wereld en het is een stuk schoner dan - pak hem beet - olie, kolen of biomassa. De brandstof van de energietransitie naar duurzaam was twee jaar geleden echt nog gas, totdat er opeens op het NOS Journaal een item verscheen waarin ons werd verteld dat we toch echt van het gas los moeten. Twee “gewone burgers” kwamen met allerlei lulkoek aanzetten waarom dit zo vreselijk nodig was. Achteraf bleek dat het hier helemaal niet om twee “gewone burgers” ging, maar om mensen die als business-ontwikkelaars werken in de duurzaamheidsindustrie en betaald worden voor hun PR-praatje door netwerkbeheerder Liander. Het hele zaakje stonk dus gelijk. En niet naar gas, maar naar een verdienmodel.
Om het nog ongeloofwaardiger te maken werd Ed Nijpels voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord. En van Ed moeten we ook heel erg stoppen met aardgas. U kent Nijpels waarschijnlijk nog als minister van milieu die de zure regen ging aanpakken, die later bleek nooit te hebben bestaan. Ed Nijpels vindt nu dat “ieder fatsoenlijk mens bezorgd zou moeten zijn om het klimaat”. Als een VVD'er over fatsoen begint moet je gaan opletten, want dan gaat er iets u verschrikkelijk veel geld kosten. Het nationale Klimaatakkoord, waar Nijpels medeverantwoordelijk voor is, is net zo'n gedrocht als het internationale Klimaatakkoord van Parijs. Het gaat een enorme puist geld kosten en het resultaat is verwaarloosbaar. Maar liefst 200 miljard euro, dat neerkomt op 1200 euro per gezin ieder jaar, kost het de Nederlandse belastingbetaler. En dan kunnen we eventueel, misschien, als het meezit, een reductie van de stijging van de temperatuur van 0,0003 graden voor terugkrijgen.
U gaat dus de aankomende decennia honderd euro per maand betalen voor iets waarvan de uitkomst nul tot nihil is. Sinds 2012 is er al zeker 33 miljard geïnvesteerd voor het lullige percentage van 1,88% meer duurzame energie in ons land. Reken maar uit.
De Nederlandse reductie van co2 uitstoot met 49% is onhaalbaar, evenals de 40% van de EU. En zeker als de rest van de wereld niet eens meedoet, dan slaat het natuurlijk helemaal nergens op. Want alleen de Europese Unie is bezig met 'Parijs'. Rusland, India en China - de grootste vervuilers van de wereld - zeggen dat ze eventueel pas vanaf 2030 willen meedoen. De VS heeft zich al helemaal teruggetrokken. Overigens is de wereld wel rap aan het vergroenen door de extra co2 in de lucht, ondanks dat Ed Nijpels ons waarschuwt voor verwoestijning. Dat deze stof veroorzaker is van de opwarming van de aarde is overigens nog nooit aangetoond.
Dat we van het gas af moeten is van God los. Zeker omdat er op het moment geen duurzame vervanger voor is. Wat wel gaat gebeuren is dat u verplicht extreem veel meer belasting moet gaan betalen voor deze onzin met als klap op de vuurpijl een vrijwel onbetaalbare warmtepomp in huis. Ed Nijpels vindt u erg onfatsoenlijk als u daar commentaar op heeft, maar ik kan u verzekeren dat deze 'van gas los'-hysterie het nieuwe “zure regen” zal worden. Er zullen een paar mensen enorm rijk van worden, maar blijkt achteraf allemaal weer vechten tegen de windmolens te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten