De historisch lage rente in 2018

In Nederland staat er op dit moment (1ste kwartaal 2018) ongeveer een bedrag aan krediet uit van zo’n 25.5 miljard. Sinds 2012 (28,9 miljard euro) daalt dit bedrag gestaag, een ontwikkeling die wordt toegejuicht. Alleen in 2014 was er een eenmalige lichte stijging zichtbaar in het uitstaande bedrag aan leningen.

Roodstanden

Van de 25,5 miljard uitstaand saldo is maar liefst een goede 9,0 miljard euro een roodstand bij een van de grootbanken. Ook dit bedrag neemt verhoudingsgewijs wel af – in 2012 was dit bedrag nog ruim 13 miljard euro – al is het nog steeds een van de duurste vormen van lenen van geld.

Probleem is dat het roodstaan bij de eigen bank, veelal binnen een kredietfaciliteit, niet gezien wordt als het lenen van geld door de consument. Roodstand kan er simpel weg gewoon insluipen, het begint vaak met een klein tekort van 1 of 2 duizend euro en kan daarna gemakkelijk oplopen als er besloten wordt de ruimte die wordt geboden te benutten voor het aankopen van een product.

Rente op roodstanden tussen de 9 en 14%

Voor mensen die een langere tijd gebruik maken van het roodstaan bij een bank is het een dure leenvorm. Deze vorm van lenen is een duurdere leenvorm als gevolg van de hogere rente die banken hiervoor in rekening brengen. Als consument zou je hier altijd het gebruikersgemak, de duur dat je het geld nodig hebt en de hogere rente moeten afwegen. Past dit product voldoende bij je?

Lenen en de actuele rentes

Net als de rentetarieven op hypotheken is de rente op het lenen van geld historisch laag. Het grote verschil met de rente op hypotheken is dat er bij consumptief krediet geen sprake is van een onderpand. (m.u.v. auto lease). Daarnaast kun je bij een consumptieve lening, bijvoorbeeld een persoonlijke lening, een maximale looptijd krijgen van 10 jaar. Bij een hypotheek is dit veelal 30 jaar. De rente voor een persoonlijke lening van 10 jaar en een bedrag van 25.000 euro kent al een tarief vanaf 4,1%.

Lenen versus roodstaan?

Wat beter voor je is hangt af van een aantal factoren. Ga je voor gebruiksgemak, gaat het om een relatief klein bedrag (tot b.v. 2.500 euro) en heb je het niet al te lang nodig? Dan is roodstaan een prima optie. Maar heb je een groter bedrag voor langere tijd nodig, bijvoorbeeld voor de aankoop van een keuken of auto? Dan is een lening met een vaste lage rente veel voordeliger.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Bes Tolen

  Je hebt een categorie, die niet met geld kunnen om gaan. Vaak is dat een kwestie van te egoïstisch. Daarmee maken mensen schulden. Niet alleen bij banken maar ook bij de middenstand, de gemeente, hun belastingadviseur enz. Ze kunnen nog zo veel verdienen maar het blijft emmeren en schuldeisers ergeren zich bont en blauw.
  Je hebt ook een categorie, die nooit op schulden wordt aangesproken. Daar staan overheid enz. dus wie weet meer, altijd voor klaar. Ze betalen al niets; geen gas en elektra, geen mrb, enz. Het maakt niet uit. Wie zijn die zielig gehouden lieden? Wie betalen ze wel? Ze zijn er, officieel gescheiden en dus twee huizen waarvan één vol studenten, ondertussen nog een kind er bij de eerste vijf of zes en dan later plotseling na vijf jaar verhuisd vanuit het eerste huurhuis naar …laat ik stellen Z. Zoiets. O ja, de vrouw ligt graag op haar rug voor extra. Echt zo gebeurd, iedereen in de buurt wist het, de gemeenten wisten het maar niemand greep ooit in.

 2. Capo

  Rente op roodstanden ligt tussen de 9 en 14%
  Spaarrente is ongeveer 0,4%

 3. Karel de Grote

  Mijn bank geeft mij een crediet (als ik dat zou willen) tegen 38% rente over 6 jaar. De eigenaar van de bank is Credit Agricole. Lage rente???????????

  1. Frits Jansen

   Probeer in contact te komen met een particulier die 0,03% rente krijgt op zijn spaargeld.

 4. Frits Jansen

  De islam hoeft in Nederland niet meer te worden ingevoerd.
  Renteloos bankieren – wat de islam voorschrijft – hebben de banken al ingevoerd.
  Gezondheidsfreaks noemen alcohol “het nieuwe roken”, dus de beschikbaarheid van alcohol zal worden verminderd tot een streng islamitisch niveau.
  En door de toegenomen aandacht voor huidkanker, in combinatie met de zon die steeds feller wordt door de klimaatverandering, zullen ook niet-islamitische vrouwen steeds meer een hoofddoek gaan dragen.

  1. Capo

   “De islam hoeft in Nederland niet meer te worden ingevoerd.”

 5. HW

  Het beleid van de ECB is voor heel veel mensen in Nederland een grote tragedie.
  De pensioenen en spaargelden hebben een veel te lage rente bijgeschreven gekregen, waardoor de pensioenen gekort en de spaargelden niets meer opbrengen en er is maar een profiteur en dat is de Nederlandse staat.
  Zij lenen geld tegen 3 x niks aan rente, terwijl zij in een normale markt minimaal 4 % hadden moeten betalen.

  Ik zie de maatregelen als een vorm van belastingverhoging in de crisisjaren, waardoor de schuldpositie van de staat minder snel opliep. De staat gaf minder uit aan rentelasten en de spaargelden en pensioenen hebben dit betaald. Ze halen het daar waar ruimte is.

  Het probleem komt echter in de toekomst, omdat het beleid van de ECB op het eind loopt en de rente straks weer gaat stijgen.

  Dan ziet de begroting van het rijk er heel anders uit, want met een staatsschuld van 420 miljard betaal je dan bij 4 % 17 miljard aan rentelasten en die wordt weer verdeeld over de hele bevolking. In principe zie je nu al allerlei verhogingen van belastingen ondanks het feit dat het economisch nog nooit zo goed is geweest.
  Alleen wordt dit in de politiek zo niet aan de bevolking verkocht. Mooie praatje over reducering van de schuld. Pas maar op, straks als de rente weer omhoog gaat, krijgen we hem nogmaals uitgemeten in de portemonnee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.