End of an era: communistisch Cuba neemt ‘privébezit’ op in de Grondwet

Het is meer dan bijzonder: Cuba krijgt sinds decennia weer een Grondwet met privébezit er in. Voor een communistisch land is dat een geweldige ontwikkeling en daarmee kan je eigenlijk stellen dat het communisme eindelijk aan zijn einde is gekomen op het bekende eiland. Natuurlijk verandert er voor de rest niet heel veel, maar voor de constitutie van het land is het een hele grote stap

Cuba gaat privébezit weer officieel erkennen in de nieuwe grondwet. Dat melden Cubaanse staatsmedia, die berichten over vergaande hervormingen die mogelijk in de nieuwe constitutie komen. Nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht was gekomen in het communistische land werd privébezit zo veel mogelijk beperkt. In de nieuwe grondwet zou ook erkenning komen van de vrije markt.

Erkenning van de ‘vrije markt’, ik weet niet of mensen het zich daar beseffen, maar dat is een hele grote uitspraak. Het lijkt ook dat Cuba stap voor stap dichterbij het Westers model komt, al blijft er nog wel maar één partij bestaan in het land: de communistische partij. Een soort staatsgeleide vrije markt.

De vraag is ook wat dit voor effect gaat hebben op de relatie met de Verenigde Staten, want met een nieuwe leider, Diaz-Canel, en een hele nieuwe aanpak in de goede richting, is het zomaar mogelijk dat president Trump een stap naar Cuba toe beweegt. Dat zou voor het eiland al helemaal goed nieuws zijn, aangezien het dan kan profiteren van de handel met een groot buurland.

Verder wordt waarschijnlijk een verbod op discriminatie op basis van geslacht, etniciteit en beperkingen in de nieuwe wet opgenomen. LHBT-activisten hopen dat daarmee ook het homohuwelijk wordt gelegaliseerd.

Nou zeg, wat progressief, krijgen die linkse commentatoren in Nederland toch weer hoop dat het waarschijnlijk het beloofde progressieve land zal worden. Dan had je toch nog wel decennia moeten wachten, maar goed.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ritter

  Off Topic.

  Over de toestand rond Gaza:

  Gaza wil staakt het vuren met Israël; behalve brandstichting met vliegers die doorgaan

  “Volgens de bronnen van de Islamitische Jihad (PIJ) omvat het staakt-het-vuren tussen de leiders van Gaza en Israël niet de lancering van brandgevaarlijke vliegers, vertelde de journaliste Suleiman A-Shafi aan Avri Gilad en Hila Korach vanmorgen, zondag, op kanaal 2.

  A-Shafi’s deed haar opmerkingen terwijl het Israël’s veiligheidsestablisment zich voorbereid tegen het middaguur, wanneer Gazaanse relschoppers zich opmaken om naar gewoonte de wind gebruiken om mortiergranaten te lanceren en heliumballonnen te lanceren om de velden van nabijgelegen Joodse gemeenschappen in brand te steken.”

  https://brabosh.com/2018/07/15/pqpct-jet/

  1. Frits Jansen

   is dit het definitieve bewijs dat u een trol bent?

 2. Two Ravens Black Kettle

  De zoveelste overwinning van de humanistische veldmaarschalk The Donald.

  We blijven maar winnen, winnen en winnen.
  Ik kan het bijna niet aan.

  1. Henk-Jansen

   De liberalisering van Cuba heeft absoluut niets met Trump te maken.

  2. Ritter

   Two Ravens Black Kettle

   Trump blijft maar winnen.

   En hoe meer Trump wint hoe zuurder zijn tegenstanders reageren.

  3. Meinoud Marinus

   @trbk..

   ..’we’..

   ‘K lach me kapot! 🙂

 3. Ni28

  Het communisme legt het altijd af van het kapitalisme. Dat weten de communisten ook wel dus gaan zij flirten met kapitalisme terwijl zij toch communistisch blijven. Zoals China. Communistische ondemocratische kapitalisten.

  1. Frits Jansen

   Vietnam is een ander voorbeeld. Nog steeds een éénpartijsysteem, maar de Vietnamezen zijn zo commercieel als de pest. Je wordt er compleet gek van.

   Toen ik in Saigon naar huis liep werd ik klemgereden tussen een fietstaxi die niet wilde dat ik liep en een orostituée die het op mijn derde been gemunt had.

 4. Uiterst Links

  Jammer. Cuba heeft een nieuwe Fidel Castro nodig

 5. Ni28

  “Cuba heeft een nieuwe Fidel Castro nodig”
  Domme opmerkingen ontstaan door onwetendheid

 6. Frits Jansen

  Ook in de overigens zwaar communistische DDR was privé-eigendom altijd toestaan, alleen de productiemiddelen waren genationaliseerd.

  Ik denk dus dat het hier maar om een detail gaat, namelijk het erkennen van eigendom als grondrecht. In navolging van de Franse grondwet van 1789.

 7. Jongbloed 020 Ivan

  Laat Cuba, de communistische partij alsmede het revolutionaire leger de multinationals de politiek, de economie en de gehele samenleving beheersen; dan is het weer 1 groot casino/bordeel voor de kapitalist en eveneens ten behoeve van de Yankee.
  Onderwijs en Gezondheidszorg zijn toch niet belangrijk.
  Het wordt een soort Nederland, echter zonder koningshuis.
  Wat een geweldige vrijheid! [/cynisme].

  1. Frits Jansen

   Ja, communisme is mooi. Maar alleen op papier. In alle communistische landen heerst óf armoede en onderdrukking of ze doen zoveel water in de rode wijn dat het verschil met kapitalisme onzichtbaar wordt (zoals in Vietnam).

   Linkse krachten die marktwerking verfoeien zijn in feite communisten.

   Misschien raar te zeggen op deze site maar de islam heeft er voor een keer niets mee te maken. Al zijn echte communisten wel radicaal tegen elk godsdienst want die heet “opium voor het volk” te wezen.

 8. WWW

  Eindelijk, het werd tijd. Langzaam hervormingen doorvoeren is de beste manier. Hopelijk gaat de VS zich er niet mee bemoeien met een caraibische lente of iets dergelijks want dan loopt het weer helemaal fout.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.