Europees Hof verplettert de innovatiekracht van Europese boeren met streep door ‘genmodificatie’

Europese boeren zijn woedend over een besluit van het Europees Hof om een streep te zetten door vele ‘genmodificaties’ die boeren gebruiken in het onderhouden van hun gewassen. Milieuorganisaties hangen de vlag uit, maar in een uitspraak zet het Hof Europese boeren op 2-0 achterstand in vergelijking met de rest van de wereld. De genmodificaties waar het om gaat zijn niets meer dan het sneller ‘kruisen’ van soorten planten.

Maar Louwaars van Plantum is het niet eens met de uitspraak; volgens hem is de nieuwe technologie in feite hetzelfde als veredelen maar dan veel sneller. “Omdat dit in de Verenigde Staten niet onder strenge wetgeving valt, lopen we in Europa nu een achterstand op”, meent Louwaars. Volgens hem zullen Nederlandse bedrijven nu in de VS deze technologie gaan gebruiken om nieuwe plantensoorten te ontwikkelen; “maar ze mogen er in Nederland dan niet verder mee aan de slag”. Verkoop van de producten mag overigens wel.

Dit zou kunnen betekenen dat boeren gecompenseerd moeten worden met subsidies die dan weer komen uit het potje van de Europese Unie. Dat potje is al een van de grootste kostenposten van de EU. Veel regeringsleiders willen die post verkleinen, maar met dit soort besluiten zal dat heel moeilijk gaan worden. Voor een continent dat prat gaat op ‘innovatie’, doet het wel veel om het tegen te houden. Het is onschuldig, wat er gebeurt met die planten, maak het niet groter dan het is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. van Urk

  Met de EU gaan we helemaal weer terug waar we in de middeleeuwen mee begonnen zijn. Eerst de vissers met de discard en het pulsen en nu zijn de boeren weer aan de beurt. Onze wereldse concurrenten lachen zich dood. http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/05/nieuw-onderzoek-bevestigd-maar-weer-genetisch-gemodificeerde-gewassen-louter-prima/

  1. Meester Kong

   Hypocriete Urk.. wat godT heeft geschapen ………

   1. van Urk

    Hypocriet ? Nou, nou. Wij als God gelovigen moesten volgens uw clubje evengoed met de tijd en de wetenschap mee gaan lopen. Dus doen we dat ook. Pulsen en genmodificatie is vooruitgang.

    1. Meester Kong

     Genmodificatie bij menselijke embryo’s om erfelijk ziektes te voorkomen kan in meegaan, maar dit doen bij planten e.d. waardoor je eigenlijk een totaal andere plant krijgt dat gaat mij te ver.

     1. Ni28

      Kruip lekker onder je steen.

 2. swetsnek

  NIKS OM GEVEN GEWOON DOEN LAAT ZE DOODVALLEN DAAR

  1. Meester Kong

   GOEIE REAKTIE SWETS..

   1. denk eens na

    dats all ???

  2. Ernst Quispel

   Neem een glas warme melk en slaap je roes uit, Swetsnek.

   1. swetsnek

    NEE JOH IK MOET OP JOU LETTEN CHILD FUCKER

    1. Ernst Quispel

     Stakker.

     1. swetsnek

      DAT WAS HET WEER ???? JANKORGEL

     2. denk eens na

      EErlijk gezegt heeft swetsnek wel een punt.

 3. Uiterst Links

  Prima besluit tenzij je voor de bijenvernietigende en natuurverwoestende corporatie Monsanto werkt natuurlijk

 4. denk eens na

  We kunnen niet buiten de eu. eerst onze vissers de nek omdraaien , ook de boeren niet meer handel laten drijven met Rusland , en nu het lugubere berijf monsanto in de kaart spelen waar mevrouw merkel een vinger in de pap heeft

 5. Fleur de Lis

  Genetisch modificeren van planten kan op lange termijn negatieve effecten hebben. Echter gezien de voedseltekorten op deze aardkloot zullen we wat moeten

 6. Ni28

  Wat gen modificatie betreft loopt de EU nog in de stenen tijdperk. Frankrijk met zijn ouderwetse methoden bepalen het koers samen met greenpeace. De honger in de wereld laat hun koud. En de subsidie kraan mag nog verder open en belastingen omhoog. De EU, bekend van de slechte keuzes.

 7. Henk-Jansen

  Het lijkt me goed dat we de op winst beluste zakenmannen van Monsanto niet met ons voedsel laten knoeien. Ik ben niet per definitie tegen genetische modificatie maar wel als het door miljardenbedrijven gedaan wordt die niets op hebben met bijvoorbeeld duurzaamheid en voedselveiligheid.

 8. Frits Jansen

  Dit is democratie. Mensen griezelen van genetisch gemodificeerde gewassen dus krijgen de populisten hun zin die ons bang maken.

  Een feit is wel dat bedrijven op Dit terrein zoals Syngenta en vooral Monsanto regelrecht crimineel zijn.

  1. Stanly2000

   Fritsje bedankt voor de uitleg! Weer nachtdienst, meester?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.