Google krijgt recordboete van 4,3 miljard euro

Hoppsakee, duur geintje! Google gaat voor 4,3 miljard euro plat op z’n muil door Brussel vanwege de machtspositie die het heeft door het Android besturingssysteem. Via het AD.nl.

Gisteren meldden we dat het om 9 miljard euro kan gaan, vanochtend was het bericht uitgelekt en vanmiddag werd het bevestigd door EU-commissaris Margrethe Vestager. Google zou sind 2011 illegale en beperkende voorwaarden hebben opgelegd aan allerlei telefoonfabrikanten. Zo zou Google Search en de Chrome browser moeten zijn geïnstalleerd om toegang te kunnen krijgen tot de Google Play app-winkel.

In die zin lijkt het dus precies op wat Microsoft moest doorstaan toen het Internet Explorer oplegde aan Windows gebruikers. Waar het verschilt is de hoogte van de boete, zo’n vijf procent van de jaaromzet voor Alphabet, het moederbedrijf van Google. Daar blijft het trouwens niet bij! Als het bedrijf in 90 dagen geen stappen heeft ondernomen om binnen de kaders van de Europese wetgeving te opereren, dan kan er nog een boete achteraan komen en lopen de kosten héél erg hoog op! Zo’n vijf procent van de wereldwijde dagomzet per dag dat het bedrijf in overtreding blijft!

Google gaat natuurlijk in beroep want Android zou volgens hun niet zijn gebruikt voor marktdominantie maar juist als platform voor snelle innovatie en lagere prijzen. Ze kunnen op het moment zo hoog of laag springen als ze willen, het geld zal direct naar Brussel moeten worden overgemaakt. Zo lang als het hele proces duurt blijft het geld op een geblokkeerde rekening staan. Dit kan jaren duren voor het totaal is afgehandeld.

Dit is al de tweede boete voor Google, die eerder al 2,42 miljard euro moest aftikken om gesjoemel met Google Search en hun eigen gekozen advertenties die bovenaan stonden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. meijer61200

  4,3 miljard Euri’s!!! Kan Juncker zijn drankvoorraad weer aanvullen voor een maand of 6. Fijn Google!

  1. Henk-Jansen

   Het geld wordt van de jaarlijkse bijdrage van de lidstaten afgetrokken jij idioot.

 2. Ernst Quispel

  Briljante zet van de EU.

  1. meijer61200

   Q.e.d.

 3. Ni28

  Nu krijgen alle inwoners van de EU een plasma televisie en niet alleen de parlementariërs.

  1. Henk-Jansen

   8 en een halve euro is wel een beetje weinig voor een televisie vind je niet? Bovendien worden dit soort boetes al teruggegeven aan de lidstaten door het van de jaarlijkse bijdrage af te halen.

  2. Ni28

   Niet bij iedereen gaat een lichtje branden.

 4. Ni28

  De EU is erg goed in boetes uitdelen. Ook als iemand de EU wil verlaten. Ik vind dit soort boetes bedenkelijk. Je kiest zelf voor een systeem als je een telefoon koopt. Je kunt kiezen tussen Android, Apple en Windows. Bij Microsoft zat weliswaar hun eigen browser aan vast maar je kon ook een andere browser gebruiken. En alle browsers hebben hun goede en slechte kanten. En de Google Search werkt gewoon het best als je eenmaal aan gewend bent geraakt, ik gebruik hem ook onder de Windows mar ook onder Firefox of Chrome al vele jaren en voel geen noodzaak om het anders te doen. Het raakt mij verder niet dus zij doen maar. Geld moet rollen.

  1. meijer61200

   NI28; Inderdaad is de EU goed in boetes uitdelen. UK moet ook miljarden betalen. Ik hoop dat May luistert naar President Trump en juridische procedures begint. Dat zal de eurofiele fascisten leren!

   1. Guus Geluk

    Mogelijk dachten de Britten dat zij zich bij de EU-klantenservice kostenloos konden afmelden voor het EU-lidmaatschap.

 5. JubbeFeenstra

  Google is machtig en wordt veel gebruikt. Ik heb van alles geprobeerd in de loop der jaren maar vind Google het beste. Net als Google Earth. Nu kan de EU wel boetes uitdelen, maar wat als Google zou besluiten om een week alles in de EU stil te zetten?
  Wie zijn dan de grote verliezers?

  1. Ni28

   Dat is wat ik bedoel, je gebruikt het omdat het goed werkt. Android met Google werkt prima. Moet ik het erg vinden soms?

 6. Chris Lamm

  EU heeft blijkbaar meer geld nodig voor onze lieve “vluchtelingen”.

 7. Ni28

  Het geld verdwijnt gewoon of bij de EU of de lidstaten en geen burger die iets positiefs van merkt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.