AD-columniste tegen minister Blok: "Rot lekker op!"

Geen categoriejul 19 2018, 8:00
Want "witte man van middelbare leeftijd" die kritiek uiten op de multiculturele samenleving moeten maar oprotten. En snel een beetje.
Nynke de Jong schrijft drie keer per week een column voor het Algemeen Dagblad over wat haar bezighoudt. Dit keer is dat minister Stef Blok. De VVD'er kwam onlangs in het nieuws omdat hij in een besloten bijeenkomst harde kritiek had geuit op het multiculturalisme en Suriname een failed state noemde, wat het natuurlijk ook is, maar blijkbaar mogen we dat niet hardop zeggen.
"Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (....) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet," aldus Blok tijdens de bijeenkomst.
De Jong vindt dat ab-so-luut niet kunnen:

Wat zijn dit voor belachelijke uitspraken van Bruggenbouwer Blok? Wij leven hier toch vreedzaam? Voor zover ik weet woedt er hier geen burgeroorlog. Wat zijn dit voor uitspraken van een minister van Buitenlandse Zaken? Wat maken wij ons druk over Russische Trollen die online haat en verdeeldheid zaaien, wanneer onze minister van Buitenlandse Zaken gewoon hetzelfde doet?

En dan komt het:

Als Blok de multiculturele samenleving zo’n fiasco vindt, dan rot hij toch lekker op? Want dit is de realiteit, en daar zie je het maar mee te doen. Ga lekker op de Noordpool je eigen Stef Blok-samenleving oprichten, vol witte mannen van middelbare leeftijd die idiote uitspraken doen.

Nu is het aparte dat als Blok, zeg, een zwarte man was geweest, De Jong zoiets a) nooit zou opschrijven en b) mensen die dat wél zouden doen zou wegzetten als nare racisten. Je mag niet zeggen dat immigranten die Nederland maar niets vinden "maar lekker moeten oprotten," maar blijkbaar mag je dat wel zeggen tegen blanke mannen (van middelbare leeftijd). De schijn van racisme is uit den boze, behalve als het om 'witte' mannen gaat. Dan mag je racistisch en beledigend tot op het bot zijn. Zo'n type als De Jong ziet niet eens hoe racistisch (of seksistisch) zij is.
Dat gezegd hebbende zijn Bloks uitspraken natuurlijk wel degelijk knettergestoord. Ik begrijp dat wij van rechts het tegenwoordig maar normaal moeten vinden om dit soort achterlijke dingen te zeggen, maar helaas, daar doe ik niet aan mee. Er zijn talloze voorbeelden van "multiculturele samenlevingen" te vinden en te bedenken. De oude Romeinen hadden een "multiculturele samenleving." De Perzen ook. De Mongolen. Sterker nog, ieder keizerrijk dat ooit bestaan heeft was een multiculturele samenleving. Vaak was één cultuur 'leidend,' maar dat is in Nederland niet anders: de 'Nederlandse cultuur' is leidend, andere culturen zijn daarbij gekomen. Of kijk eens naar landen als Argentinië, Brazilië, Honduras, Amerika, Canada... Ook dat zijn landen met een zogenaamde "multiculturele samenleving."
Het kan dus prima. Het enige van belang is dat mensen normen en waarden hebben; dat ze een idee hebben van goed en kwaad, van wat kan en wat niet moet kunnen. Het probleem in Nederland is niet de multiculturele samenleving, maar het postmodernisme. Dát is wat ons land verzwakt omdat het alle waarden ondermijnt en een gevaarlijk soort nihilisme promoot. Met multiculturalisme heeft dat allemaal niets te maken.
Bloks uitspraken slaan dus nergens op... en zijn ook nog eens zorgwekkend omdat ze aantonen dat meneer er een nogal merkwaardige ideologie op nahoudt. Hij ziet niet-blanke Nederlanders als genocidale dreiging. Dát is wat hij zegt: als we de multiculturele samenleving in stand houden zullen de niet-blanke nieuwkomers 'ons' over de kling jagen. Dat is gevaarlijk rassentheoretisch gezever. Voor je het weet staan er een paar gekken op die denken dat ze 'in actie' moeten komen om 'ons te beschermen' tegen 'genocidale buitenlanders.'
Tel één en één op en je kunt niet anders dan concluderen dat Blok moet aftreden. Hij heeft het recht om deze denkbeelden erop na te houden, maar hij heeft niet het recht om zich tegelijkertijd onze minister van Buitenlandse Zaken te noemen. Meneer hoeft Nederland niet uit, wat De Jong roept, maar hij kan ons land ook niet meer vertegenwoordigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten