Google krijgt recordboete van 4,3 miljard euro

Geen categoriejul 18 2018, 21:00
Hoppsakee, duur geintje! Google gaat voor 4,3 miljard euro plat op z'n muil door Brussel vanwege de machtspositie die het heeft door het Android besturingssysteem. Via het AD.nl.
Gisteren meldden we dat het om 9 miljard euro kan gaan, vanochtend was het bericht uitgelekt en vanmiddag werd het bevestigd door EU-commissaris Margrethe Vestager. Google zou sind 2011 illegale en beperkende voorwaarden hebben opgelegd aan allerlei telefoonfabrikanten. Zo zou Google Search en de Chrome browser moeten zijn geïnstalleerd om toegang te kunnen krijgen tot de Google Play app-winkel.
In die zin lijkt het dus precies op wat Microsoft moest doorstaan toen het Internet Explorer oplegde aan Windows gebruikers. Waar het verschilt is de hoogte van de boete, zo'n vijf procent van de jaaromzet voor Alphabet, het moederbedrijf van Google. Daar blijft het trouwens niet bij! Als het bedrijf in 90 dagen geen stappen heeft ondernomen om binnen de kaders van de Europese wetgeving te opereren, dan kan er nog een boete achteraan komen en lopen de kosten héél erg hoog op! Zo'n vijf procent van de wereldwijde dagomzet per dag dat het bedrijf in overtreding blijft!
Google gaat natuurlijk in beroep want Android zou volgens hun niet zijn gebruikt voor marktdominantie maar juist als platform voor snelle innovatie en lagere prijzen. Ze kunnen op het moment zo hoog of laag springen als ze willen, het geld zal direct naar Brussel moeten worden overgemaakt. Zo lang als het hele proces duurt blijft het geld op een geblokkeerde rekening staan. Dit kan jaren duren voor het totaal is afgehandeld.
Dit is al de tweede boete voor Google, die eerder al 2,42 miljard euro moest aftikken om gesjoemel met Google Search en hun eigen gekozen advertenties die bovenaan stonden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten