Lekker cashen! Google krijgt wellicht 9 miljard euro boete van de EU

De Europese Commissie is een van die EU-organen die nog wel eens wat streken uit weet te halen op het wereldtoneel, zoals Microsoft door midden hakken. Nu is Google wéér aan de beurt. Dit keer om het Android-systeem. Via AD.nl.

Google had een recordboete op haar naam staan sinds vorig jaar toen de Europese Commissie 2,42 miljard euro boete oplegde. Dit was vanwege het praktische monopolie op zoekresultaten waardoor Google Shopping voor zou worden getrokken.

De nieuwe boete die gaat over misbruik van het Android besturingssysteem voor smartphones, zou in theorie kunnen oplopen tot 9 miljard euro. Er is namelijk een maximum gekoppeld aan de boete die de EU op kan leggen en dat is 10 procent van de jaaromzet.

Dat het gebruik van Android met allerlei vooraf geïnstalleerde apps als misbruik wordt gezien, kan voor Google geen verrassing zijn. Microsoft onderging eenzelfde soort situatie met haar Windows besturingssysteem, voornamelijk omdat daar de webbrowser Internet Explorer ‘voorrang’ kreeg waardoor andere bedrijven werden benadeeld.

In alle waarschijnlijkheid zal het wel wat minder gaan worden omdat dit maximum bijna nooit wordt gehaald. Toch strijkt dit een aantal grote spelers flink tegen de haren in, waaronder de Verenigde Staten zelf die met haar handelsoorlog deze actie ook als een ‘zet’ van de EU zal gaan zien.

Trump zou dus wel eens met een flinke ‘tegenaanval’ kunnen komen als de boete in zijn ogen onterecht is of onredelijk hoog uit zal vallen. Morgen weten we in ieder geval of er een boete (en hoe hoog die boete) zal zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. denk eens na

  De volgende boete is het in discredit brengen van de islam

  1. denk eens na

   Althans het aanleiding geven tot.

 2. Ni28

  Negen miljard euro krijgt de EU. Misschien krijgt nu elke inwoner in de EU een plasma tv.

  1. denk eens na

   of nog 2 miljoen asielzoekers?

 3. Frits Jansen

  Zo wordt ontzenuwd dat de EU er voor multinationals is en niet voor burgers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.