Britse autoriteiten identificeren verdachten novitsjok-vergiftiging Sergey Skripal. Trump zal het niet geloven, maar het zijn Russen

Britse autoriteiten identificeren verdachten novitsjok-vergiftiging Sergey Skripal. Trump zal het niet geloven, maar het zijn Russen

Het zal Donald Trump ongetwijfeld hogelijk verbazen, maar de verdachten in de zaak Skripal zijn... Russisch.

Goed nieuws voor Sergej Skripal en zijn dochter Yulia: de Britse autoriteiten zijn er eindelijk in geslaagd om de daders te identificeren van de zenuwgasaanval op de ex-spion en zijn dochter. Behalve Donald Trump zal het verder niemand verbazen dat het om... Russen gaat.

"Onderzoekers denken dat ze de vermeende daders achter de novitsjok-aanval hebben geïdentificeerd," aldus een ingewijde. "Ze gebruikten beelden van bewakingscamera’s en vergeleken die informatie met gegevens over mensen die rond dat moment het land binnenkwamen. Ze weten zeker dat het gaat om Russen."

In bepaalde rechtse kringen is het tegenwoordig populair om net te doen alsof de Russen onze beste vrienden zijn en nooit iets onoirbaars zouden doen, maar dat is natuurlijk je reinste onzin. De geheime diensten van dat land hebben een lange geschiedenis van foul play. Toen Boris Jeltsin president was werd dat iets minder, maar sinds Poetins aantreden zijn de diensten bezig als vanouds. Niet zo gek natuurlijk aangezien Poetin zelf een oud-KGB'er is... die erom bekend staat dat hij een enorme hekel heeft aan spionnen die zich tegen Rusland keren en in het geheim voor buitenlandse overheden gaan werken. Dat soort types ziet hij als het ergst mogelijke soort verraders.

Laten we niet vergeten dat, vanuit Poetins perspectief, hij wel degelijk reden heeft om wraak te nemen op Skripal. De man heeft hoogstwaarschijnlijk de covers van maar liefst 300 Russische geheimagenten opgeblazen. Hij heeft zijn land dus enorm veel schade toegebracht. Misschien dat hem dit een 'held' maakt in de ogen van de Britten, voor hij immers werkte, maar wat Russen betreft is hij natuurlijk niets meer of minder dan een rat. En dan ook nog één die het ergst mogelijke lot verdient.

Normaal gesproken zou Rusland de poging tot moord op Skripal (en zijn dochter) dan ook niet al te nadrukkelijk ontkennen. De reden dat Moskou dat nu wel doet is natuurlijk vanwege de wijze waarop de aanval gepleegd werd, met behulp van novitsjok. Het is not done in inlichtingenkringen om dergelijke middelen te gebruiken. En terecht natuurlijk, want de kans is veel te groot dat je normale burgers per ongeluk ook vergiftigd, was inderdaad gebeurd is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties