Hysterie over Aboutaleb’s oproep tot excuses voor slavernij is onterecht

Vandaag werd ik wakker met het beeld op mijn netvlies dat veel mensen boos zijn vanwege de oproep van Aboutaleb om officieel excuses aan te bieden. Eerst waren ze zeer positief over deze man en ineens is dat beeld omgeslagen vanwege deze oproep. Hoe dan? Hoe kan het nou dat ineens men verontwaardigd reageert terwijl deze man eigenlijk best goede punten maakt?

Slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863. Aboutaleb refereerde er fijntjes aan dat de tot slaaf gemaakten in de Nederlandse koloniën daarna nog tien jaar verplicht onder contract moesten blijven werken bij plantagehouders. Die laatsten kregen een ‘schadevergoeding’ van tot wel 300 gulden per slaaf. De voormalige slaven, ruim 30.000 mensen, “ongeveer evenveel als het aantal supporters in het Feyenoordstadion”, kregen niets.

Aboutaleb zei naderhand in een toelichting dat Nederlanders te weinig weten over het slavernijverleden en dat het onderwijs daar verandering in moet brengen. “Als het gaat om slavernij doen we dat nog niet goed. Er is nog veel winst te behalen.”

Heeft die nu echt zo ongelijk? Natuurlijk niet, het is eerder een volstrekt automatische negatieve reactie, omdat het naar ‘links’ riekt. Het is helemaal niet links om voor deze excuses te zijn, maar common sense. Kan Nederland juridisch aansprakelijk worden gesteld? Waarschijnlijk niet.

Daarnaast, volgens historische bronnen en berekeningen is het aandeel van de slavernij aan de Nederlandse welvaart helemaal niet zo groot. Dus kunnen we beter officieel ‘excuses’ aanbieden, want nu wordt het krampachtig tegengewerkt. Op een manier waarop het eerder lijkt alsof het bewust tegen wordt gehouden om de verkeerde redenen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

94 reacties

 1. Adriaan

  Excuses aanbieden aan doden heeft weinig zin. Aan de nabestaanden? Ach, als dat zo gevoelig ligt, biedt dan excuses aan. Denk je dat ik zit te wachten op excuses van de Duitsers, omdat ze het mijn ouders en voorouders zo moeilijk hebben gemaakt? Het vreselijke is gebeurd en kan niet meer worden teruggedraaid. Het is en blijft geschiedenis. Kunnen we van de Spanjaarden straks ook excuses krijgen? Hou nou toch eens op met al die flauwekul.

 2. RobertMarsman

  Misschien moet Aboutaleb eens beginnen bij zichzelf. Ik zou zeggen waarom roept hij de islamitische gemeenschap niet op om excuus te maken voor hun slavenverleden?
  Sterker nog hij kan beter oproepen om excuus te maken voor het feit binnen islam slavernij nog steeds is toegestaan. Kijk maar hoe ze vrouwen behandelen. Dat zijn niets anders dan lustslaven voor hun man. En gedwongen kindhuwelijken wat ook al een vorm van slavernij is.

  Die Aboutaleb is zo hypocriet als maar kan. Salafistenlover.

 3. poldi

  Wat een belachelijke en hypocriete oproep van deze mediageile burgemeester met twee paspoorten.
  Een salafistenknuffel burgemeester die zijn dochters niet wil uithuwelijken aan niet-moslims.

 4. poldi

  Citaat uit Wikipedia:
  “De Barbarijse slavenhandel verwijst naar de bloeiende handel van blanke slaven tussen de 16e en 19e eeuw aan de Barbarijse kust van Noord-Afrika, het hedendaagse Marokko, Algerije, Tunesië en het westelijk deel van Libië” (einde citaat)

  Heeft deze salafistenknuffel burgemeester dezelfde vraag ook gesteld aan de regering van Marokko?

  Elke tijd kent zijn eigen waarheden en ik vertik het om excuses te bieden vanwege een ver verleden zoals slavernij en VOC.

 5. DolleDries

  Het blijft een halve Nederlander die ons de les wil leren .Zijn ander helft wat stikt van de slavernij praat deze islamiet niet over.
  Dus ik vraag hem begin bij je zelf bied namens alle islamieten ieder geval in dit land je excuus aan voor jullie slavernij.

 6. DolleDries

  Ik zou wel het excuus van het huis van Oranje willen die met hun vlucht de onderdanen in een grote ellende achterlieten en zich vervolgens de jaren daarna gigantisch verrijkte.

  1. Peter Loosduinen

   Dolle Dries heeft gelijk .
   Ik zou wel het excuus van het huis van Oranje willen die met hun vlucht de onderdanen in een grote ellende achterlieten en zich vervolgens de jaren daarna gigantisch verrijkte.

 7. Rechtsaf

  Het is natuurlijk dat meneer in de schijnwerpers staat bij zo’n herdenking en dan is het tegenwoordig hot om te zeggen dat wij Nederland overal onze excuses voor aan moeten bieden.
  Ik zeg, het verleden is het verleden als dat er niet was hadden we dit ook niet, sterker nog, en let op mijn woorden, Nederland wordt onder het mom van “wat zielig allemaal” gekleineerd, terwijl de mensen van nu zich vrij wanen maar zich weer laten knechten…

 8. DolleDries

  Trouwens Lars ik zie geen hysterie alleen maar goede tegen argumenten. Ik krijg wel de indruk dat deze burgemeester een beetje media geil is.

  1. Ritter

   DolleDries

   Inderdaad, ik zie ook geen hysterie maar rationele tegen argumenten

   Dat z.g. “hysterie” is dan ook Lars’s eigen fantasie.

   1. DolleDries

    Ik zou juist deze oproep om excuus aan te bieden hysterisch noemen.

    Ik zou je zeggen hou je bezig met Rotterdam want daar gaat nog wel het een en ander mis.
    Verleden week stond hij al schijnwerpers op TV is een sportprogramma hij werd enorm bedreigd,maar goed dat is tegenwoordig volgens zijn vakgenoten humor.

 9. fusilier

  DD Helemaal mee eens.

 10. Ritter

  Ik heb geen slaven………………waarom zou ik (of Nederland) excuus moeten aanbieden voor wat anderen honderden jaren geleden hebben gedaan?

  Ik ben niet verantwoordelijk voor het gedrag van mensen die honderden jaren geleden hebben geleefd.

  Andere tijden andere normen/waarden. Het verleden ligt achter ons; we leven nu.

  Overigens …………ook in Afrika werd er slavernij bedreven …………..door zwarten onder elkaar.

  De zwarte stammen maakten slaven buit tijdens oorlogen tegen een naburige stam. Ze namen dan de overwonnenen mee naar hun dorp en lieten ze werken.

  Nederlanders die in Afrika slaven wilden kopen, hoefden daar nooit ver voor te reizen. Afrikaanse handelaren brachten hun slaven naar de kust om ze daar aan de blanken aan te bieden.

  Kortom , slavernij werd in het verleden wereldwijd toegepast door pratisch iedere cultuur en land. Het was de norm in het verleden

  Dus dan moet ook iedereen aan iedereen excuus aanbieden……….ook zwarten onder elkaar want ook zwarten hielden er slaven op na en verkochten slaven.

  En ook de Romeinen want die hielden er ook veel slaven op na. Enzovoorts.

  1. Rechtsaf

   @Ritter en zo denk ik er ook over…maar ja de minderheid in Nederland hè

   1. poldi

    @Ritter, je laat de spijker precies op de salafistenkop van deze burgemeester met dubbel paspoort.

  2. Beukman

   @Ritter
   De vraag is niet of jij persoonlijk je excuses moet aanbieden, maar of de staat dat moet doen.
   Verder is het me niet duidelijk waarom je andere landen en mensen erbij sleept. Maakt het feit dat anderen hetzelfde deden soms goed wat Nederland destijds legitimeerde? Waar is je morele kompas?

   1. Ernst Quispel

    Ritter wil die excuses eenvoudig niet maken.

    Liever zeurt hij door over Sylvana en Zwarte Piet.

   2. Top

    “Waar is je morele kompas?” Dat zit bij jouw op je voorhoofd gespijkert Zodat je alleen het spiegelbeeld kan zien domoor!

   3. Rechtsaf

    @Beukman 400 jaar geleden! waar heb je het over, de staat moet helemaal geen excuses maken wat een onzin, sterker nog, er gaan nu mensen zeiken die hier in vrijheid leven, alles hebben en dan gaan zeiken over iets dat 400 jaar geleden is gebeurd en nog veel erger is dat een burgemeester die geen Nederlander is hier wel even een duit (dit oud Nederlands) in het zakje komt doen…

    Wij Nederlanders worden structureel weggezet als racisten en slavendrijvers dan moet je vooral even kijken wie dit doen…

    1. Beukman

     400 jaar geleden? De slavernij werd in Suriname (om maar een dwarsstraat te noemen) afgeschaft in 1863, wat niet wil zeggen dat de praktijk daarmee ook meteen was verdwenen.
     Feit is dat de slavernij diepe sporen heeft nagelaten, tot in de huidige generatie Surinamers toe.

     Hiervoor is de Staat der Nederlanden direct verantwoordelijk. En die staat, dat zijn wij.
     Ik weet nog niet of ik het met Aboe Laadklep eens ben, maar het kan geen kwaad om het bij het bepalen van je standpunt ook eens van “hun” kant te bekijken.

     1. Rechtsaf

      @Beukman het is beter om vooruit te kijken ipv naar achter, mensen die nog nooit in slavernij hebben geleefd gaan nu ineens emmeren over slavernijverleden.
      Een Marokkaan die zich uitspreekt hierover vind ik een schande waar bemoeien dit soort dubbele moraalridders zich mee.
      Nederland is zoals het is en wat er gebeurd is dat Nederlandse geschiedenis langzaam opgeheven wordt, er worden vragen gesteld over straatnamen, zwarte piet, slavernijverleden alles om de Nederlandse geschiedenis op te heffen en kapot te maken.
      Ik schaam mij niet voor het verleden integendeel zelfs ik ben trots op Nederland, move on….

     2. Beukman

      @Rechtsaf
      Ook ik ben er helemaal voor om vooruit te kijken.
      Eerst fatsoenlijk met het verleden afrekenen dus, en de ontwortelde nazaten van met name de Surinaamse slaven de erkenning geven waar ze recht op hebben.
      Wij Nederlanders kunnen werkelijk met recht trots zijn op wat we in het verleden hebben gepresteerd.

      Laten we dan ook groot zijn in het erkennen dat er ook een paar zwarte bladzijden in onze geschiedenis zitten waarvan bepaalde bevolkingsgroepen nog steeds de gevolgen van ondervinden.

      Die verantwoordelijkheid ligt bij de staat. De staat is een betrekkelijk continue iets. Wegduiken achter het argument dat niemand van de betrokkenen meer leeft, gaat daarom niet op.

      Ook het kinderlijke argument van “hulle deden het ook” is een drogreden, en maakt niet goed wat de staat der Nederlanden in het verleden heeft uitgevreten.

     3. Holland

      Beukman, de huidige Nederlandse staat is niet verantwoordelijk voor wat de Nederlandse staat 160 jaar geleden heeft gekozen, uitgevoerd of gedaan. Zo’n optie overdenken is alleen al lachwekkend absurdisme ten top.

      Maar Beukman heeft natuurlijk dat dwaze artikel van Kees ten Broeke gelezen in de Volkskrant van zaterdag en is dus meteen overstag gegaan zonder realistische of kritische kanttekeningen te plaatsen.

      Waar ligt trouwen de grens bij deze vermeende verantwoordelijkheid Beuk? Bij honderd jaar, driehonderd jaar, vijfhonderd jaar? Of misschien wel bij duizend of tweeduizend jaar? In de optiek van Beukman is er geen einddatum en blijven navolgende generaties altijd verantwoordelijk voor wat hun voorvaderen deden.

      Beukman is een dwaas.

     4. Beukman

      Dat is een contaminatie van verkeerde aannames, stropoppen en ad hominems, @Holland.
      Trek je trollenpak uit en probeer het opnieuw.

     5. Holland

      Het blijkt voor Beukman erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om antwoord te geven op een paar simpele doch realistische vragen aan het eind van mijn reactie. Beukman is de kluts kwijt en gooit er overduidelijk het bijltje bij neer. Zwak Beuk, zeer zwak.

   4. Step one

    Was het niet je eigen holmaatje bij wie jij in de kont kruipt die het had over “Mensen met vergelijkbare opvattingen als ik regeren de goden zij dank al een paar eeuwen dit land” of iets in die strekking? Dus over wie zich schuldig moeten voelen en het boetekleed moeten aantrekken geldt dus: Wie de schoen past, trekje hem aan! Mij treft dus geen blaam. Jij en je holmaatje wel.

    http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=22124&p=306194&hilit=Danoontje#p306194

 11. Two Ravens Black Kettle

  De West-Europese man verdienen op alle pleinen en parken een standbeeld omdat zij -een unicum in de historie van de mensheid – de slavernij afschafte.

  In America werd er zelfs een burgeroorlog over gevoerd dat honderdduizenden het leven kosten.

  Het volk van Aboutaleb dient echter excuses en slavernij betalingen te maken aan Europa vanwege de eeuwenlange terror dat ze zaaide. Miljoenen blanken zijn in slavernij gevoerd door de islamieten.
  En ware het niet voor de blanke West-Europese man dan zou het volk van Aboutaleb nog steeds miljoenen mensen tot slaaf maken.

  Ik hoorde overigens dat Joop.nl nog een schrijver zocht.

 12. Two Ravens Black Kettle

  We kennen overigens anno 2018 nog steeds slavernij.
  In Noord-Afrika en het M-Oosten
  Van Libië tot Soedan en Qatar tot Saoedi Arabië.
  Dit is een ongemakkelijke waarheid en daarom zwijgen types als Silvana en de complete moreel verrotte Fake News/Doofpot-fabrikanten van de MSM.

  Zwarte Afrikanen hadden trouwens ook veel slaven
  (net als Indianen, Maories, Polynesiërs etc etc etc)
  De Zwarte Afrikanen vingen andere zwarte Afrikanen in het binnenland en verkochten deze aan de moslim slavendrijvers.
  Honderden jaren voordat slavernij vanuit Europa ontstond en honderden jaren nadat de helden van Europa de slavernij afschaftte.
  De slavernij vanuit Europa was uiterst kort van duur en wederom werden alle slaven door andere zwarte Afrikanen gevangen en doorverkocht. De Europeanen hadden enkele forten aan de kust en trokken nooit het binnenland in.

  Enfin
  Gelukkig ontstond de abolitie beweging in het beschaafde en Verlichte Europa en werd een einde gemaakt aan de wanpraktijken. De zwarte en islamitische slavendrijvers waren woedend maar dat schrok de humanistische en heldhaftige Europeanen niet af.
  Met geweld werd slavernij vernietigd.
  Helaas maakt de slavernij weer een comeback in moslim landen.
  Iedereen weet het
  Maar niemand zegt het
  Immers niet politiek correct
  Immers de blanke man is de bron van al het kwaad; dat krijgen ze nu op de middelbare school erin gepompt door de cultuur-marxistische zwijnen in het onderwijs.

  1. Rechtsaf

   @TRBK dit soort reacties moet je gewoon even naar onze islamlover Aboetalep sturen..

 13. Ernst Quispel

  Goede zaak dat DDS bepleit ruimhartig excuses aan te bieden.

  1. Vit

   Ik zou niet weten waarom tenzij de Vikingen (mijn Scandinavische voorouders) ook aan slavenhandel deden, maar dan nog.

   1. lugar

    @Vit: “Ik zou niet weten waarom…”

    Dat weet Ernstlim ook niet.

  2. Rechtsaf

   @Ernst jij moet je islamitische stinkbek dichthouden

 14. HEM

  Het wordt tijd dat deze man zijn nNederlandse paspoort inlevert en veryrekt naar waar hij het zo fantastisch vindt.
  Slavernij is van alle tijden en van alle werelddelen.
  En onze nabije toekomst ziet er zeer dreigend uit.

  Als ik zie dat kleine kinderen, onder het mom van “arabische les” ieder weekend door de ouders naar koranscholen worden gebracht, dan kun je er op wachten: Dat zijn de nieuwe slavenhouders van de toekomst.
  Of denk je echt dat er straks sprake is van “vredelievend” naast elkaar leven?

  Aboutaleb is een praktiserende moslim, dus hoort hij niet thuis in een westerse maatschappij.
  Voor de herinnering: Het was gewoon een knuffel-marokkaan van de PvdA.

 15. Ni28

  Slavenhouders waren de multinationals van de tijd van de slavernij. Die zijn rijk van geworden en secundair de koningshuis. Zoek het in die hoek. De gewone man is vaak ook een soort slaaf al krijgt ie loon. Vele leidinggevenden lijken direct uit de slavernij te zijn binnen gekomen.

  1. Ni28

   En als de excuses eenmaal aangeboden worden, wat dan? Wat komt er nog meer?

  2. EU kok

   quote: Vele leidinggevenden lijken direct uit de slavernij te zijn binnen gekomen.
   .
   Dit verklaart een hoop.
   Weer zo een linkse jankert, die denkt dat hij rechts is.

 16. Adriaan

  Nu pas snap ik alle onzin over dit onderwerp. Vanavond is er op TV de Herdenking van de Slavernij. Het wordt gekker en gekker in dit land. Straks krijgen we herdenkingen van ALLE ernstige gebeurtenissen van de afgelopen 10.000 jaar.

  1. Ni28

   In de stenen tijdperk is er vast ook een heleboel onrecht gebeurd. Het is inherent aan de mensheid.

   1. Adriaan

    Tuurlijk hoort dit gedrag bij de mens. Die is niet slimmer. Het is toch onvoorstelbaar dat je gaat biechten over een misstap en dat je dat dan wordt vergeven. Hou toch op. Gedane zaken nemen geen keer. Citaat van Beukman: “… maar of de staat dat moet doen…” De staat doet dat wel namens zijn bewoners en ik voel me echt niet verantwoordelijk voor dagen die mensen eeuwen geleden hebben gedaan. Dus ophouden met al die flauwekul.

 17. Ruud562

  Totaal bezopen om excuses aan te bieden! De zwarte Afrikaan verkocht zijn eigen volk als slaaf, de islamiet was én is nog steeds grootverbruiker van (ook blanke!) slaven!
  Ten tweede voorziet Nederland al ruim zestig jaar de zwarte bevolking in heel Afrika jaarlijks van miljarden euro’s! Staat Nederland jaarlijks met tientallen miljoenen klaar als het in Afrika door stammenoorlogen en corruptie weer geen voldoende eten beschikbaar is! Worden hier duizenden zogenaamde vluchtingen uit Afrika jaarlijks voorzien van uitkering en huisvesting, dat alles ten koste van de hier oorspronkelijke bewoners (en hun tradities)!

  Nee Aboutaleb,
  De hier totaal doorgeslagen en parasiterende zwarte minderheid behoort niet hun zin te krijgen! Als ze het niet bevalt mogen ze subiet dit land verlaten! Hun de zin geven is onder andere het verlochenen van o n s volk. Volk dat altijd voor iedereen klaar stond en staat, zoals onder hierboven beschreven! Het is dus totale politiek correcte gekte die momenteel regeert, aangewakkerd door jouw partij de PvdA, Aboutaleb, dus doe normaal! En kijk éérst maar eens in jouw eigen moslimgelederen, daar is onbeschrijfelijk veel werk te verrichten, zeker als je het over excuses maken hebt!

  1. Step one

   Applaus! Terecht applaus.

 18. poldi

  Onbegrijpelijk van deze salafistenknuffel burgemeester waarom hij voorstelt om officieel excuses te maken voor het slavernijverleden van Nederland.
  Dat zet het hek wagenwijd open voor claims van de “zielige” nabestaanden.
  Dat vreselijke linkse jakhals van een mens, een zekere Liesbeth Zegveld die naarstig op zoek is naar koloniale “fouten” in het verleden loopt zich al warm langs de zijlijn.

 19. Bes Tolen

  Suriname speelde helemaal niet in Nederland. Pas toen Indonesië kolonie af was, leerde men op scholen enkele aardrijkskundige namen. De leerlingen waren helemaal niet geïnteresseerd. Ouderen hadden veelal ook niks met Indonesië op. Dat was maar een kleine groep. Wie naar Indië ging, werd als mislukkeling gezien. De twee politionele actie was er alleen voor de Rooms katholieke missie, zo dachten velen. Rome was ontzettend impopulair bij bepaalde bevolkingsgroepen. Zelfs een aangetrouwde oom, die in Indonesië was geboren en daar nog korte tijd heeft gewerkt, had zijn bedenkingen.

  1. Ernst Quispel

   “ Zelfs een aangetrouwde oom, die in Indonesië was geboren en daar nog korte tijd heeft gewerkt, had zijn bedenkingen.”

   Nou dan!

   1. Top

    Blablabla. Blaaskaak/pisvlek/landverrader/antisemiet/pedolover en eeeeeeenzame lafaard/speklap.

 20. Bes Tolen

  Ik blijf Aboutaleb een ontzettende zak vinden. Niks geen excuses. Jammer dat slavernij daar ginds heeft plaats gevonden. De slavenhandelaren daar hoef je ook niet onder de autochtone Nederlanders hier te zoeken. Eerder bij familie van Simons en dergelijk. Oprotten mag Aboutaleb en voorgoed werken aan Marokko daar. Zeeroverij is er niet meer bij. Dan kan hij zijn aanhang ook nog meenemen. Gratis. Graag.

 21. Beukman

  Mooi stuk over de Marrons:
  Bij de Marrons in Suriname zijn de gevolgen van slavernij nog volop voelbaar

  Frans Paulus Banjo is een van de andere ‘kapiteins’ van Santigron. De 71-jarige mijmert over de herdenking van ‘Keti Koti’ (Verbroken Ketenen), de officiële afschaffing van de slavernij, die ook voor de Surinaams-Nederlandse gemeenschap nog altijd van grote betekenis is.

  ‘Herdenken is belangrijk. De gevluchte Marrons hadden het misschien minder moeilijk dan de slaven op de plantages. Maar de emancipatie van de vroegere slaafgemaakten is voor iedereen belangrijk. Ook voor de Nederlander. Een bosneger pleegt niet snel een moord, want de vloek daarvan blijft generaties lang over je hangen. Zo zie ik het ook met de slavernij. De Nederlanders brachten de Afrikanen als slaven naar Suriname. Dat is een vloek. En daarvoor moet je je ook in 2018 nog verantwoordelijk voelen.’

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bij-de-marrons-in-suriname-zijn-de-gevolgen-van-slavernij-nog-volop-voelbaar~b36bc9ed/

 22. nogmaals

  Het eisen dat Nederland officieel excuses aanbiedt, is uitsluitend gebaseerd op de mogelijkheden om daarna juridisch in actie komen teneinde geld te krijgen van Nederland. Nog meer geld moet ik eigenlijk zeggen, want de meesten hebben, zonder enige tegenprestatie, al meer dan genoeg van ons gekregen.

  1. palko

   @nogmaals, ook ik ga er van uit dat het formeel aanbieden van excuses alleen bedoeld is om uiteindelijk schadevergoeding te gaan claimen. Te idioot voor woorden, dat zeker. Want we hebben het hier over gebeurtenissen die in de verre voltooid verleden tijd plaatsvonden. Mij persoonlijk lijkt het meer dan voldoende dat het huidige kabinet de woorden van vice-premier Lodewijk Asscher uit 2013 nog eens herhaalt. Toen hij namens het toenmalige kabinet woorden van diepe spijt en berouw over het slavernijverleden van Nederland uitsprak.

 23. Bes Tolen

  Ernst Qekenipsel, als het je niet in je hoofd was geslagen maar zo ingeslagen was geboren, had je nooit een woord kunnen schrijven. Wees dus blij met de onzin, die je uitkraamt.

 24. Ernst Quispel

  Overigens ben ik van mening dat we beter excuses kunnen aanbieden voor de honderden burgerdoden die we maakten met onze bombardementen in Afghanistan, Irak en Syrië.

  1. Rechtsaf

   @Ernst alles werkelijk alles doet Ernst om de aandacht af te leiden, Nederland is volgens Ernst zo’n verschrikkelijk slecht volk daar moet meer islam in Nederland komen zoveel haat en bitterheid dat onze islamimbeciel hier toont echt on-voor-stel-baar…

   Weet je wat jij eens moet? beetje met je land meedenken ipv tegen.

 25. sjun

  Opmerkelijk dat de loonslaaf en belastingbetaler als hedendaags slachtoffer van invriezende handophouders en hun uitgebreide begeleiding aan van productie vrijgestelden vergeten wordt.

  1. sjun

   *inreizende*

 26. Anna

  Afshin Ellian: “”spijt over slavernij blijft gelden,aldus Ahmed Aboutaleb. “”Wanneer gaat hij en andere gelovige spijt betuigen over profeet Mohammed en slavernij in islam””. Dat zal hij niet doen professor Ellian. Slavernij in Nederland aanspreken is veilig.

  1. Top

   En het ergste is nog, dat het bekende trollentriefel deze Marokkaanse landverrader in de reet kruipt en het nog voor hem op neemt ook.

 27. NoDoubt

  Hoe zou hij het vinden als zijn dochter van 9 zou wordt verkracht door haar man. Waarom keurt hij goed dat zijn ‘profeet’ een pedofiel is, meer dan 800 mensen eigenhandig met het kromzwaard heeft vermoord. Honderden slaven en slavinnen had, meerdere vrouwen verkrachtte en dat zijn ‘Allah’ dat allemaal maar tot op de dag van vandaag goedvindt. Sterker nog als je dhimmies vermoordt krijg 77 maagden. Dat zullen die maagden leuk vinden. En worden vrouwen door mohammed als dom versleten Zolang hij dat goedkeurt, heeft het geen zin de moraalridder te spelen en de vinger naar ons te wijzen. Hij had ook niet hier hoeven te komen. Hier komt zijn salafistische aard naar boven want het wordt steeds meer duidelijk dat moslims een groter aantal wordt en steeds meer gaan opeisen. Einde van de democratie en emancipatie zal het gevolg zijn. Al die mensen die hier van ons profiteren en roeptoeteren, laten ze in hun eigen land gaan roeptoeteren, eens kijken hoe lang hij het volhoudt in Marokko. Ik denk dat hij 20 jaar krijgt.

 28. wheelboy

  Kan de staat ons geen excuus aanbieden . Gemiddelde Nl werkt tot juni voor de belastingen . Dus half jaar slaaf van de Staat der Nederlanden .Dan nog BTW , OZB ingezetene heffing wegenbelasting afvalstoffen heffing belasting op je accijnzen bvb assurantiebelasting .En ga je de pijp uit erfbelasting .Belasting op spaargeld . Ga zo maar door .Hoezo geen slaaf van de staat der Nederlanden !!!

 29. nogmaals

  Beoogd stappenplan van sylvana simons c.s. (en van harte ondersteund door de nederland-hatende trollen op DDS):
  Stap 1. Officiële excuses van Nederland.
  Stap 2. Juridische actie vanwege behoefte aan smartegeld.
  Stap 3. Met het verkregen geld uitgebreide juridische actie met eisen om (veel)
  meer smartegeld. Als de geldpunt leegraakt, de volgende stappen:
  Stap 4. Maximale positieve discriminatie van alle licht/of donker getinte
  mensen.
  Stap 5. Tenslotte wil men dat Nederland een islam-vriendelijke mega-invasie
  gaat verzorgen teneinde ons land overbevolkt te krijgen met mensen
  uit Afrika en M.O.

 30. Kees

  Er is een groep in Nederland die nimmer aan ons kunnen vragen waar dan ook excuses voor aan te bieden en dat zijn de Marokkanen.

 31. nogmaals

  Realiseert iemand zich eigenlijk wel dat het aantal afstammelingen van slavenhouders in Afrika en M.O. veel en veel groter is dan in Nederland?
  Waarom wil men ons dan laten boeten? Omdat wij soft en vrijgevig zijn?

 32. P.Sisterons

  Nederlanders hebben nooit excuses en/of schadevergoedingen gekregen voor hetgeen de Duitsers en islamitische slavendrijvers hebben geflikt.
  Ze willen écht het onderste uit de kan om lekker bij elkaar om de nek te blijven hangen en elkaar het leven zuur te blijven maken door een hoop gezeik en een greep in de portemonnaie.

 33. Bes Tolen

  Verwende mensen stellen vaak de hoogste eisen, mislukken vaker maatschappelijk en zijn vaak onmogelijk in de omgang met anderen, te beginnen eigen familie die ze het beste aandurven. Gedragen zich laf in werkomstandigheden omdat ze moeite moeten doen zodat ze snel in hun werk vast lopen. Kunnen geen kritiek velen, hun zelfkritiek is onvoldoende en leidt daardoor niet tot verbetering van eigen misleidende gedachtepatronen. Dat leidt er ook toe dat ze niet eens willen of durven te solliciteren. Ze worden beroepswerkloze en zijn door maatschappelijke mislukking overgeleverd aan bijstand maar ook aan valse, misleidende maatschappelijke richtingen en zoeken hun gelijk als excuses bij al te zeer begrijpende sociale werkers, psychiaters e.d. Agressief gedrag tegen anderen wordt omvangrijker als ze zich gesteund voelen door politieke en sociale charlatans. Dit laatste is al een omvangrijk maatschappelijk probleem. Het versterkt ook steeds de politieke invloed van charlatans.

  De opkomst van het christendom in het Romeinse rijk had ook zo iets. Grootgrondbezit kwam daar in Rome en Zuid Italië in eerste instantie voort uit schuldslavernij voort en noodzaakte steeds tot meer veroveringen. Rome werd namelijk de grootste stad in de oudheid met veel plebejers, die niet werkten maar met gratis brood en als passief toeschouwer met spelen werden bezig gehouden. [Vergelijk de situatie van nu in Zuid Europa met haar grote steden met immense stadions en de uitwassen, met de oudheid. Elders zie je de uitwassen ook. De oorzaak is vrij identiek.].
  Het begin van problemen waar we in de westerse wereld nog altijd mee zitten. De laatste decennia in ernstiger mate. Ondersteund in onze tijd door christendom (in het bijzonder het Vaticaan), jodendom met als uitloper cultureel marxisme, de maffia, de deep state in grote westerse staten, de EU als Roomse instelling.
  De positieverbetering van de islam door de Joego Slavische oorlogen met steun van de Rooms katholieke kerk en christelijke politici, groepen uit het jodendom, is ook geen toeval.

  1. Ernst Quispel

   “ jodendom met als uitloper cultureel marxisme”

   Hilarisch.

 34. Jormungandr

  “ongeveer evenveel als het aantal supporters in het Feyenoordstadion”,

  In de kuip kunnen 51.000 mensen. Dat is een verschil van 20.000 mensen. Overdrijven is ook een vak. En het feyenoordstadion heet de kuip.

 35. lugar

  Kabinet: spijt over slavernij blijft gelden, aldus Ahmed Aboutaleb. Wanneer gaat hij en andere gelovigen spijt betuigen over profeet Mohammed en slavernij in Islam!

  #Aboutaleb #Islamslavernij

  1. Guus Geluk

   Ik wens burgemeester Aboutaleb een dag toe waarop hij nóóit meer zal worden aangekeken op zijn migratieachtergrond of op hetgeen waarin hij gelooft.

   Het is volslagen absurd direct over Marokko of de islam te zeiken: xenofobisch bijna.

  2. Guus Geluk

   Dit kopieerde Lugar overigens zonder bronvermelding van Afshin Ellians Twitteraccount. Tenenkrommemd hoe deze columnist de rechtse deugdmens uithangt door met zijn vingertje te wapperen. Te-nen-krom-mend.

   1. Step one

    Hamer, spijker, kop.

    En ja, natuurlijk schiet het trollenlulletje Guus Gelul in de kramp, want de waarheid is nou eenmaal hard voor hen die deze vrezen.

    1. Guus Geluk

     Ik ben er zo zoetjesaan wel een beetje klaar mee dat rechtse deugdmensjes als Ellian en Vsn der Galien Aboutaleb de maat nemen omtrent zijn migratieachtergrond en religie. Zo, met dat wapperende vingertje: agh, ik moet er bijna van kokhalzen.

     1. Holland

      “….ik moet er bijna van kokhalzen.”
      ——————————————————————
      En Guus beseft niet dat niemand dit ook maar een zak interesseert. Ga lekker kokhalzen en kotsen, is goed voor je.

     2. lugar

      @Holland: De waarheid en de feiten zijn onverdraaglijk voor islambecielen zoals Guuslam, ze gaan er van braken.

     3. Guus Geluk

      Daar is onze huisoikofoob weer.

  3. Step one

   Verhip, Marokko heeft een slavenHEDEN.

   http://i64.tinypic.com/vnftav.png

 36. lugar

  Baudet: Ik draai het liever om: laat de rest van de wereld excuses maken voor het NIET afschaffen van de slavernij! Wij, Europeanen, Christenen: wij hebben die immers afgeschaft! Wij hebben de morele en juridische gelijkheid van eenieder als eerste onderkend. En de islam?

 37. Step one

  Ik heb nooit een slaaf gehad.
  Jij hebt nooit katoen geplukt.

  http://i64.tinypic.com/oumjag.jpg

  1. lugar

   Soms zegt een gezegde meer dan een Marokkaanse, salafistische, jihadistische, islamitische burgemeester. Ik had daar dan ook liever een Nederlander.

 38. Step one

  Speciaal voor de Marokkaanse Salafist Aboutaleb (die zijn eigen dochters wil verbieden met een Nederlander te trouwen):

  https://tinyurl.com/y83mywb6

 39. Peter Loosduinen

  De negerslaven waren in Afrika al slaaf en werden door NEGEReigenaren aan de blanken verkocht.
  Dankzij hun voorouders kunnen de huilnegers hier profiteren van allerlei uitkeringen.
  Ik zou zeggen : Pak de boot en ga naar Ghana op zoek naar de nazaten die jullie voorouders hebben verkocht.

 40. Bes Tolen

  Dolle Dries. De smerige Roomse leugens en propaganda zullen nooit ophouden. Dat stelletje grote boeven zijn de schuld, dat er in Europa toen tientallen miljoenen mensen dood zijn ingejaagd door de godsdienstoorlogen. Excuses zullen ze nooit aanbieden. Vanzelfsprekend is dat nu er nog altijd heel veel diepgelovigen zijn die niet verschillen van die in oude tijden als oudheid en middeleeuwen en nog altijd alle leugens geloven, misbaksels produceren en dat die in Roomse kring op prijs worden gesteld.
  De Rooms katholieke kerk is naar ik denk de enige organisatie in Europa, die openlijk aan slavernij doet en kan doen. Ze hebben daartoe ruim 600.000 in dienst. Dat toont hun macht.

  Q. Zelfs ik meen dat Nederland mogelijk heel fout zit in Syrië.

 41. lugar

  Omvang christenslavernij onderschat

  De memoires van Europese slaven in islamitisch Noord-Afrika zijn lang afgedaan als ‘zielige verhalen’. In enkele gevallen is er zelfs opzichtig met cijfers gesjoemeld om het fenomeen te kunnen minimaliseren. Maar recente buitenlandse studies tonen aan dat de slavernij van christenen in ‘Barbarije’ geen marginaal verschijnsel was, en het lot van de slaven weinig benijdenswaardig.

  Als het over islam gaat doen we graag een oogje dicht, Ahmed de Marokkaan Aboutaleb voorop.

  https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10669/omvang-christenslavernij-onderschat.html

  1. lugar

   “Een renegaat, een tot de islam bekeerde christen, slaat de Schiedamse kuiper, zijn gezin en de rest van de mannen in de boeien.”

   Ernstlim, Guuslim en de rest van de rugdekkers zouden wel een renegaten kunnen zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.