Idioot! Bij Joop denken ze dat er cultuurangst heerst in Nederland’s bovenklasse

‘Het openlijk propageren van cultuurangst is normaal geworden’ zo luidt Sennay Ghebreab zijn artikel in. Dan beginnen mijn vingers al te jeuken…

Zo nu en dan verschijnt er weer zo’n columnist of docent, meestal uit Amsterdam, die volstrekt naast de pot piest als het op analyses van ‘de PVV’er’ of ‘de onderklasse’ aankomt. Dit keer via Joop. Ik kan het dan niet laten om ze even een spreekwoordelijke tik over de vingers te geven en die oogkleppen van ze af proberen te rukken.

Nou, waar gaat het precies over? Naast Amerika aan te halen als voorbeeld voor Nederland, stelt Ghebreab: “In Cultuurangst of angstcultuur stel ik dat de cultuurangst die Nederlandse politici, ondernemers, denkers en cultuurdragers steeds vaker en steeds openlijker propageren, een maskering of zelfs afleiding is van de angst die in de bovenklasse heerst over het verliezen van de eigen politieke positie en sociaal-economische privilege aan succesvolle migranten. En dat dit misschien wel het ultieme bewijs is van een werkende multiculturele samenleving in Nederland.” 

Ik zal het even parafraseren: ‘Succesvolle Nederlanders zijn gewoon bang voor succesvolle migranten.’ Grotere onzin lees je niet snel weer. Om de vergelijking met Amerika maar even aan te halen; ze zijn daar niet bang voor succesvolle zwarte Amerikanen maar hebben de L.A. Riots nog vers in het geheugen staan en zien in Black Lives Matter-achtige protesten nu eenzelfde spanning ontstaan.

Ook in Nederland gaat het de Sjonnie’s en Anita’s niet om het gevaar dat Hakim hun baan komt inpikken maar om het feit dat Hakim ineens hun verantwoordelijkheid is als hij niet uit zichzelf assimileert. Experts geven hun dan weer een tik op de vingers omdat ‘assimileren’ veronderstelt dat Hakim zijn cultuur moet opgeven. Nee, beter spreken we van ‘integreren’ zodat Sjonnie en Anita óók wat meekrijgen van Hakim.

De praktijk is echter gewoon anders en heeft weinig te maken met een professionele bovenlaag die bang is voor competitie. Het is een loyaliteitskwestie waar, als de spanning tussen bepaalde groepen toeneemt, diverse groepen niet meer in kunnen schatten wie welke kant kiest. Zij het Turken die Erdogan steunen, agenten die niet durven handelen uit angst voor racismebeschuldigingen of politieke partijen die azen op stemmen van migranten. Dáár gaat het fout, niet bij een paar directeurtjes die na hun falen liever vervangen worden door Henk de Vries dan door Mohammed.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Onno

  Door de hitte bevangen

  1. Capo

   @O__O: Want?

 2. Ni28

  Ghebreabs denkwijze is al zo warrig als het uitspreken van zijn naam. Zijn denken gaat louter uit vanuit succesvolle multiculturele samenleving als herkenbare punt. Hier vandaan redeneren wij dus verder. De autochtone mens is bang voor succesvolle migranten. Die zijn er en die waren er altijd in de tijden van de echte politieke immigranten. Die deden hun best om niemand tot last te zijn en verfoeiden de sociale dienst. Maar die bedoeld Ghebreabs niet, hij doelt op de massa migranten die zo succesvol geïntegreerd zouden zijn. Deze Ghebreabs spoort niet met zijn beweringen, Wij zien alleen de grote invloed van vreemde culturen die de Nederlandse aan het verdringen zijn. Als deze beter en hoger stonden was het nog niet zo gek maar deze culturen werpen ons terug in de tijd. En niet zo weinig ook. En daar mag je terecht voor bang zijn.

  1. Ni28

   En de bovenklasse ziet deze nieuwkomers alleen als dienende personeel waar de meeste goed voor zijn.

  2. sjun

   Waarom zouden succesvolle Sennays deze kant op komen? Die hebben toch de morele taak het land van hun wortels op te bouwen? Of mag ik dat niet vragen?

 3. Bolder

  Als het om cultuurangst gaat, weer een nieuw links modewoordje overigens, staan deze schreeuwers zelf vooraan: doodsbang zijn ze voor de joods/christelijke cultuur.

  1. Frits Jansen

   Als autochtonen Nederlander met een overgrootvander die een vrijzinnige dominee was word ik waarschijnlijk ingedeeld mij die zogenaamd “Joods/Christelijke” cultuur. Maar ik heb geen idee wat het is. Volgens mij hebben islamofoben die term bedacht om het tegendeel van islam aan te geven.

   Gaap.

   1. sjun

    Islamofoben 🙂

 4. Original NL

  Joop.nl zit vol met islamfascisten, welkom in mijn land trutjes, en (blank) nederland haters.
  Een poel vol van quislings, guusjes enz.
  Wat is het toch zalig als die figuren hier wegblijven!

  1. Ni28

   De hardnekkige onruststokers komen altijd terug onder een andere naam, het is een missie van linkse groeperingen.

 5. Gerlos

  Misschien ligt het ook wel aan de nieuwkomers die zich niet wensen aan te passen aan ons ongelovige, dus daarom kan ik ook weinig respect hebben voor deze moslims die in hun eigen wereld leven.

 6. Frits Jansen

  Ik hoor bij de bovenklasse en heb geen “cultuurangst”. Sterker nog: tot tien minuten geleden kende ik het woord niet eens.
  Natuurlijk, de een heeft meer succes dan de ander, maar of die ander nou een autochtoon is of een allochtoon zal me een worst wezen.
  Het mag van mij zelfs een moslim wezen!

  1. henkC

   Wow… je behoort tot de bovenklasse..
   Dan wordt het echt eens tijd dat je afdaalt richting Jan Modaal.

  2. sjun

   De man creëert zijn eigen werk Frits. Kennelijk was er weer eens een publicatie met bijbehorend recitatie van collega’s nodig om weer enkele jaren aan de UvA te kunnen blijven zitten. Maar wat levert zo’n beroepsallochtone leerstoel de Nederlandse samenleving en belastingbetalers die het moeten financieren nu op? Of mag ik dat niet vragen?

 7. nienke

  Cultuurangst, inderdaad door Nederland verzonnen dit woord.
  Ach ze moeten toch wat zeggen om de echte waarheid waar het echt over gaat maar te verdoezelen.
  Het is altijd hetzelfde liedje wij doen geen moeite om met andere culturen om te gaan, zijn er bang voor en daarom hebben wij een vooroordeel
  Zoals gewoonlijk ligt alle schuld van deze migratie flop bij ons Nederlanders, zij doen hun uiterste best te integreren, onze taal te leren, zich hier thuis te voelen, maar WIJ zijn degene die cultuurangst hebben.
  Allemaal volkomen waanzin, zij zijn degene die hun cultuur aan ONS willen opdringen, zij vinden dat ze gediscrimineerd worden het eeuwige zelfde liedje, niet zij worden gediscrimineerd maar WIJ.
  Hun cultuur wordt ons onze strot ingeduwd door politici, moslims, en WIJ moeten het maar accepteren.
  Dus stop nu met dat gezever over angstcultuur, open je ogen en oren eens.

  1. sjun

   De man in kwestie heeft niet voor niets geen enkele nevenactiviteiten en alleen maar producties in samenwerking met anderen. Tel daarbij op dat de UvA zijn werkgever is. Voorwaar geen curriculum om erg serieus te nemen. Daarnaast heeft hij ook nog eens geen psychologische of sociologische antecedenten. Laat hem dus vooral lekker met computers aan de slag gaan. http://www.uva.nl/profiel/g/h/s.ghebreab/s.ghebreab.html

   1. sjun

    Wel, hij heeft natuurlijk nog wel ervaringen in de Eritrese gemeenschap. Allemaal mensen die deze kant opkwamen nadat de opstandige Ethiopische provincie zich met behulp van Nederlandse ontwikkelingswerkers afscheidde om er vervolgens achter te komen dat bestuur vanuit de eigen ‘provincie’ nog erger was dan deel uit te maken van Ethiopië.

    Ook Eritrea leert dat het samenleven in een multicultuur van negen volken (Tigrinya, Tigre, Afar, Saho, Kunama, Nara, Bilin, Hedareb en Rashaida).bepaald niet van een leien dakje gaat en illustreert daarmee de woorden van Stef Blok.

 8. henkC

  Ik ben inderdaad bang voor een cultuur die vrouwen achterstelt, eerwraak hoog in het vaandel heeft staan en er geen probleem mee heeft heeft mij zijn “cultuur” op te leggen.

  Een cultuur waar je status wordt afgemeten aan de grootte van je auto zonder dat men zich afvraagt waar het geld vandaan komt.

  Waar ik echter het meeste bang voor ben? De oer Hollandse idioten die dit alles onder de mantel van “Cultuur” scharen. Dit is geen cultuur, dit is barbaars.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.