Ironie: WK-land Qatar gebruikte oud-CIA agenten tegen rivaal Verenigde Staten

Geen categoriejul 29 2018, 9:00
''Say whut?'' Dat was tenminste mijn reactie op het zien van het volgend nieuwsbericht. We weten allemaal dat de voetbalwereld, zeker op wereldniveau, net zo politiek is als de democratische verkiezingen in semi-dictatoriale landen. Heel veel corruptie en vriendjespolitiek. Zo gebruikte Qatar blijkbaar oud-CIA agenten om rivalen, zoals de Verenigde Staten, in diskrediet te brengen. Ironie ten top.

Volgens de krant zou een gerespecteerde wetenschapper van het Qatarese bidcomité 9000 dollar hebben gekregen om een negatief rapport te schrijven over de hoge kosten van de WK-organisatie in de VS. Het rapport is daarna wereldwijd verstuurd aan nieuwsorganisaties.

Ook zouden journalisten, bloggers en invloedrijke personen zijn ingehuurd om de negatieve aspecten van andere WK-bids te versterken. Voormalige CIA-agenten zouden rapporten hebben geschreven over bestuurders uit rivaliserende WK-landen die betrokken zouden zijn bij omkoping.

De Sunday Times zegt dat de gelekte documenten afkomstig zijn van een klokkenluider die voor het Qatarese WK-bid heeft gewerkt.

Dus niet alleen de Verenigde Staten waren het doelwit, maar Australië ook. Ik wist dat het ver ging in dit soort kringen, want FIFA is ook zo corrupt als de pest, maar dat dit soort tactieken zouden worden gebruikt? Neen. Al is het toch vrij grappig dat oud-CIA agenten werden gebruikt tegen uitgerekend de Verenigde Staten. Dan kunnen zij zelf een keer ondervinden hoe dat is. Al is het maar voor een voetbalspelletje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten