IS eist 'aanslag' op in Canada: familie van dader geeft aan dat het om 'mentale problemen' ging

Geen categoriejul 25 2018, 15:00
In Canada is het ook weer zover. Zondag was er een schietpartij waarbij onder andere een 10-jarig kind werd vermoord. Volgens de familie van de dader had hij serieuze mentale problemen, maar dat wordt tegengesproken door IS. De terroristische organisatie heeft aangegeven dat het een van haar 'soldaten' was en dat het een religieus en terroristisch oogmerk had.

Volgens IS was het een van haar 'soldaten' die zondag het vuur opende op voorbijgangers en klanten van restaurants in een uitgaansbuurt in Toronto. Hij gaf gehoor aan de 'oproepen om inwoners van landen van de internationale coalitie aan te vallen', zo meldde Amaq, het propagandakanaal van IS. De terreurgroep heeft verder geen details bekendgemaakt of bewijzen geleverd.

De politie van Toronto heeft de 29-jarige dader maandag geïdentificeerd. Die bracht zichzelf om het leven in een vuurgevecht met de politie. Het gaat om Faisal Hussain, een inwoner van Toronto, die volgens zijn familie al sinds zijn kindertijd 'serieuze mentale problemen' had.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de organisatie gewoon acties 'opeist', zodat het veel dreigender overkomt dan het eigenlijk is, maar dat is dus juist het punt. Je kan zeggen dat het nonsens is, maar de kans dat het geen nonsens is, maakt het juist zo angstaanjagend. We weten al langer dat IS een digitale natie wil worden en dus meer richt op individuele terroristen en acties. Het valt ook moeilijk te ontkennen als er inderdaad een aanslag wordt gepleegd vanuit IS. Het is dan zeer moeilijk om 'bewijzen' te vinden.
In elk geval moeten de politie en de politiek daar het serieus nemen, want dit heeft ingrijpende gevolgen. Voor de ouders van het omgekomen kind maakt het uiteindelijk niet uit of het een aanslag was of gewoon een gek. Hun kind krijgen ze er niet meer mee terug, maar de zaak moet met ernst opgepakt worden. Niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor het land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten