IS propageert niet meer een echt kalifaat, maar een virtuele kalifaat: zonder land, maar overal

Voor mensen die denken dat nu het kalifaat van IS bijna zo goed als vernietigd is, moet nog een keer nadenken. Er is geen ‘overwinning’ behaald, maar het probleem is verschoven en misschien nog wel erger geworden. De propagandamachine van IS is nog steeds springlevend en propageert een soort ‘online’ kalifaat, waarbij extremisten over heel de wereld worden gepusht om aanslagen te plegen en zelf propaganda te maken. De moderne IS is misschien nog wel enger dan de analoge IS.

Bij gebrek aan nieuw, glorieus materiaal wordt veel oud materiaal hergebruikt. ,,Ze hebben een enorm archief aan beelden en video’s, die worden nu weer rondgepompt”, stelt Europol. Daar komt ‘user generated content’ bij: werk van IS-aanhangers die hun eigen producties online zetten. ‘Martelaren zonder bomgordel’, worden ze wel genoemd.

Maar ook zonder bomgordel kan propaganda dodelijk zijn. Al voor de val van het kalifaat richtte IS zich steeds meer met een andere boodschap op zijn volgelingen: kom niet meer hierheen, maar bestrijdt de vijand in je eigen land. Pleeg daar aanslagen en kun je geen bom maken, gebruik dan een mes of een auto. En het zijn die wapens die de afgelopen anderhalf jaar veelvuldig zijn gebruikt bij aanvallen in Europa. De laatste cijfers uit het Europol-rapport: 2017 zag een verdubbeling van jihadistische aanslagen in Europa, van 13 in 2016 naar 33 in 2017. ,,De voorbereiding en uitvoering van die aanslagen is veel simpeler van aard geworden.”

Zo kom je op een fameuze zin in de film ‘V for Vendetta’ waarin de ‘vrijheidsterrorist’ V zegt: ”ideas are bulletproof”. Daar ligt ook de kern van het probleem met IS. Het is een gedachtegoed, een idee, een visie. Zo lang die visie gepropageerd kan worden en wordt gebruikt, dan is er nog helemaal geen einde aan de strijd met IS. Het kan net zo goed ergens anders ontstaan.

Ik wil helemaal geen angstbeeld aanjagen, maar ik wil wel duidelijk maken dat een online kalifaat misschien nog wel gevaarlijker is dan een geografisch kalifaat. De individualisering en decentralisering van terrorisme verspreidt het risico en het terreur. Via digitale communicatie gaat alles veel sneller en gemakkelijker. Daarom ben ik niet minder huiverig geworden als het gaat om IS en moslimfundamentalistisch terrorisme.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Vit

  Mijn ‘schaatsen’ heb ik al een tijdje geleden uit het vet gehaald.

  1. lugar

   [Ernst-modus] Daar is geen enkel bewijs voor, het zijn allemaal leugen. Je bent een Islamofoob![/Ernst-modus]

   [Guus-modus]Helemaal mee eens, we leven in een prachtig land met een competente minister president! Van islamproblemen is geen enkele sprake. [/Guus-modus]

    1. Steve Van der Vekens

     Zo moeilijk is het trollen niet. 😉

 2. NoDoubt

  Wie staat er te wachten op een kalifaat in NL of in Europa, waarin geen democratie, noch emancipatie zal zijn? Waarbij je als niet-moslim geen enkel recht hebt, vergelijkbaar met de Joden in WWII. Turkije is hard op weg naar een kalifaat, waar alleen imams het voor het zeggen hebt. 35% van de koran is haat tegen dhimmies maar vooral Hadith(levensbeschouwing van Mohammed) die veel belangrijker is dan de koran bestaat uit 65% haat tegen niet-islamieten. En mohammed mag je niet bekritiseren aldus de Koran. Dat wordt je toekomst.

 3. Rosasolis

  Inderdaad is een online IS kalifaat veel gevaarlijker dat de geografisch (mislukte) kalifaten van Syrie en Iraq. Waar dan ook dat deze IS terroristen opdoken, zal er altijd
  veel oorlog volgen. Waarom verbieden ALLE internet providers in de hele wereld,
  alle sites of blogs van IS terroristen? Afgelopen zaterdag was er een grote artikel in Trouw over IS kinderen van Nederlandse afkomst, die veilig leven in Koerdische kampen in Iraq…als je kunt het “een leven noemen”. Zij hebben ondervoed, en heel erg ziek, velen overleven dit soort opgesloten leven niet. De IS moeders willen terug naar Nederland met hun kinderen. Maar zij zeggen niets over hoe zij verder willen, met
  hun steun aan IS bieden. Daarom is onze minister van Justitie, Grapperhaus, heel voorzichtig met dit situatie. Hoewel de gewone Ned. groot-ouders vreselijk lijden onder dit situatie, moet justitie beslissen wat te doen met dit situatie. Van hoe kan je de hersenspoelde IS bekeerde moedertjes met hun kinderen terug brengen naar Nederland? En Waarom?
  Inderdaad is onze minister van Justitie bezig met deze belangrijk vraagstuk. Een zeer zware raak voor onze minister van justitie. Moeten wij het smeek boodschap van onze
  groot-ouders accepteren, of zeggen dat hun dochters wisten welke keuze zij hadden gemaakt toen dat zij bekeerden tot de islam en ging trouwen met een IS terrorist die hen naar die vreselijk gebieden brachten…om kinderen te baren voor de IS!
  Ik hoop dat justitie minister Grapperhaus nee zegt. Wij kunnen niet deze ziekelijk
  gestoorde Ned.IS moedertjes opvangen, want zij zijn niet meer Nederlands. Zij zijn allemaal hersengespoeld door de fanatieke IS terroristen. Omas en opas moeten realiseren dat dit situatie gebeurde een aantal jaren geleden, en dat was de keus van hun dochter…en haar kinderen zijn niet normale Nederlandse kinderen.
  En dat zij niets kunnen doen om dit vreselijk situatie te veranderen. Wordt wijs, en laat het over aan onze minister Grapperhaus.

  1. sjun

   Goed dat diverse Maleisiërs publiek laten weten over meer beschaving te beschikken dan de profeet der moslims die als middenvijftiger een kind van negen ‘consumeerde’. De imam doet volgens islamitische mores niks verkeerd. Hij volgt gewoon het voorbeeld van Mohammed de meest ideale moslim na al verstaan we in het Westen iets heel anders onder de term kindervriend.
   https://www.youtube.com/watch?v=CIm8yfbjCUA

 4. Lex

  Niet zo heel moeilijk op te lossen alle websites van IS uit de lucht halen.

  Dus Websites waar IS gebruik van maakt offline halen mocht IS gebruik maken van een website als Facebook Twitter dan account beëindigen.

  Kortom alle digitale media waar IS gebruik van maakt bestrijden.

 5. Frits Jansen

  Een soort islamitisch Vaticaan krijgen we dan. Nou ja, het Vaticaan heeft wel een grondgebied ter grootte van een postzegel, maar ook een invloed die oneindig veel verder gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.