Kinderen worden neergezet als grote slachtoffers van het politiesysteem: absurde gekte bij de NPO

Mensen, ik heb toch iets verschrikkelijks gezien. Och och, wat een ellende. Een artikel van de NOS liet eens even goed zien wat onze kinderen in Nederland meemaken als ze opgepakt worden voor criminele feiten. Kinderen aan het woord en ze vertellen dat ze ‘oh zo slecht’ behandeld zijn door de politie en dat ze serieuze trauma’s hebben overgehouden aan die gebeurtenissen.

“Ik schrok ervan dat ik voor zoiets kleins gelijk de cel in moest”, vertelt een jongen van 13. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij samen met een vriend een pak koekjes stal in een supermarkt. Daarna werd hij naar het politiebureau gebracht. “Dan zie je ook allemaal andere criminelen die worden gefouilleerd. Dan ga je een heel klein kamertje in met drie agenten om je heen.”

Twee meisjes van 13 vertellen dat ze in de cel zijn beland voor iets wat zij niet hadden gedaan. De twee werden opgepakt nadat een vriendinnetje lipstick had gestolen. “De politie werd toen meteen gebeld, zonder dat ons iets werd gevraagd”, vertellen ze.

Pardon? Zoiets kleins? Mijn excuses, maar u heeft iets gestolen jongeman. Dat is niet zomaar iets kleins. Het is niet omdat je een kind bent dat stelen dan ineens minder erg is geworden. Hebben ze je mishandeld? Nee. Een aantal kinderen geeft aan in het filmpje in het artikel dat ze uitgescholden zijn en ‘hun mond moesten houden’. Sorry, maar als je verdacht wordt van diefstal, dan lijkt het mij nogal logisch dat je zo behandeld wordt.

Denkt men dat criminelen hun fouten toegeven als ze maar zacht genoeg behandeld worden? Ik hoop van niet, maar zo lijkt het wel zoals die kinderen het uitleggen. Je moet ook nooit kinderen vragen naar wat zij vinden hoe het geregeld moet worden. ”Ik vind dat kinderen niet naar bureau moeten worden gebracht”, stelt een ‘slachtoffer’. Ja, dat is dus geen gedegen en overwogen mening. Ik snap ook niet waarom de NPO dat soort dingen vraagt, want natuurlijk geven kinderen antwoord op een manier dat het hen uitkomt.

Kinderen worden niet naar behandeld, als ik het zo lees en hoor, maar ze zijn gewoon erg weinig gewend. Stelen is een serieus misdrijf en niet onschuldig als je jong bent. Je kan zo veel willen, maar er moet een goed voorbeeld gesteld worden, ook als je jong bent. Je moet niet verwachten dat de politie ineens heel erg soft gaat doen, alleen maar omdat je jong bent. Dat zou ook niet moeten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Professor Zonnebloem

  In het kinderrechtenverdrag, wat door NL wordt erkend, staat dat kinderen niet in een politiecel mogen worden opgesloten, tenzij het echt niet anders kan. De politie gaat hier dus regelmatig haar boekje te buiten. Die kinderen mogen niet stelen, maar de politie mag ook niet zomaar de wet overtreden. Beiden verdienen aandacht.

  1. Adriaan

   @Zonnebloem, dan wordt het hoog tijd die ouderwetse wet aan te passen. Ik heb overigens mijn twijfels of kinderen daadwerkelijk achter slot en grendel gaan. En als het een keer gebeurt, dan doet de politie dat omdat ze mankracht te kort komen en voorlopig die kindertjes eventjes in een cel zet. Kunnen ze in alle rust over hun zonden nadenken.

  2. Ernst Quispel

   Dat klopt.
   Overigens trok de Kinderombudsvrouw ook al aan de bel. Er worden honderden kinderen regelmatig opgesloten met alle traumatische gevolgen van dien.
   Het is belangrijk dat het kinderrechtenverdrag wordt nageleefd.

 2. henkC

  Je hebt gelijk met kinderrechtenverdrag.
  De kinderen zouden idd niet opgesloten mogen worden.

  Maar geef eens een alternatief? Moeten we een kinderoppas inhuren bij elk politiebureau? Moeten we ze gewoon laten lopen en zeggen “nooit meer doen”
  Kom eens met een alternatief?
  Tot die tijd “Don’t do the talk when you can’t do the walk”

  Men schermt leuk met kinderen van 12 -13 jaar maar je zag geen enkele 18- draaideur crimineel die er geen enkele moeite mee heeft een overval te plegen.

  1. Frits Jansen

   Je kunt kinderen die iets misdaan hebben gerust laten lopen nadat ze verhoord zijn, want eerst moet nog bepaald worden of ze echt schuldig zijn.
   Helaas wordt verhoor ook al misbruikt als “een beetje straf”, en moeten ze bijv. urenlang wachten voordat ze hun zegje doen – of dat weigeren, want dat mag ook.
   Een verdachte mag slechts worden opgehouden voor zo lang nodig voor het onderzoek (bij moord, doodslag en dergelijke misdrijven gelden andere regels). Dus kan zo’n kind meteen weer naar huis. Bij een winkeldiefstal hoeft echt geen ellenlang verhoor plaats te vinden.
   Vluchtgevaar is puur denkbeeldig. Iemand gaat er niet van door voor een boete. En als een boete niet betaald wordt weten ze echt de veroordeelde ook wel te vinden als die niet is opgesloten.

   1. henkC

    Leuke retoriek..
    Waarbij je nog steeds voorbij gaat aan het probleem.
    Het enige wat ik zie is dat er een paar jonge kinderen aan het woord zijn geweest en zoals zo vaak met dit soort zaken wordt de realiteit, 18- draaideur criminelen die er niet voor terugschrikken om overvallen etc te plegen, verzwegen.

    Deze gekleurde berichtgeving is in mijn ogen volstrekt nepnieuws.
    Volgens jouw redenatie kan een 18- jarige crimineel die een gewapende overval gpleegd heeft gepaard gaande met het nodige geweld.
    Deze mag dus niet in een cel opgesloten worden omdat het een kind is?

    Gekleirde berichtgeving en reacties als een kip zonder kop.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Zou de Staatsmedia ooit eens aandacht gaan besteden aan de honderdduizenden meisjes die verkracht zijn dankzij hun open borders droom ?
  Of ooit aan genitaal verminkte kinderen ?
  meisjes kapot geschoten, eerwraak and all that.
  Tuurlijk niet
  Daar heeft de NPO geen enkele compassie mee
  Past niet in hun narrative.

  1. Kees

   +++++

  2. Frits Jansen

   Honderdduizenden Nederlandse meisjes verkracht door open grenzen? Schei toch uit. Ten eerste zijn de grenzen helemaal niet zo open, en niet elke immigrant is een verkrachten.
   Genitale verminking is vooral cultureel bepaald, en daar gebeurt best wat tegen, o.a. voorlichting aan primitieve volkeren die kritiekloos een traditie volgen.
   Ook eerwraak is puur cultureel en niet islamitisch.

   Overigens hebben wij geen “staatsomroep”.

   Als u wilt trollen dan graag wat overtuigender. Anders maakt u uw loon als trol niet waar.

 4. oeioeivogel

  Wellicht denken deze kinderen 100x na voordat zij op dievenpad gaan.

 5. Ries

  Er zitten etterbakjes tussen. Dat kan ik jullie zeggen!

 6. lanex

  Het NPO is inmiddels een doodordinaire activistenclub geworden, alles opkloppend tot absurde proporties. Ik heb het van nabij meegemaakt dat een zoontje, 13 jaar van familie , er werd ingebroken bij vrienden, en werd opgepakt voor op de uitkijk staan., Dit is serieus en dient ook zo behandelt te worden. Een brood stelen tegenwoordig, nergens voor nodig, is puur baldadigheid waar een strafje tegenover moet staan, als ze berekend genoeg zijn te stelen zijn ze ook groot genoeg voor een dagje op het politiebureau.

 7. palko

  Kinderen hebben naast rechten ook plichten. Bijvoorbeeld de plicht om zich te gedragen, geen grote mond te hebben en met hun handen van andermans spullen af te blijven. Plichten zijn, vind ik, in het alledaagse leven minstens zo belangrijk als rechten. Misschien nog wel belangrijker.

  1. Frits Jansen

   Je kunt kinderen die iets misdaan hebben gerust laten lopen nadat ze verhoord zijn, want eerst moet nog bepaald worden of ze echt schuldig zijn.
   Helaas wordt verhoor ook al misbruikt als “een beetje straf”, en moeten ze bijv. urenlang wachten voordat ze hun zegje doen – of dat weigeren, want dat mag ook.
   Een verdachte mag slechts worden opgehouden voor zo lang nodig voor het onderzoek (bij moord, doodslag en dergelijke misdrijven gelden andere regels). Dus kan zo’n kind meteen weer naar huis. Bij een winkeldiefstal hoeft echt geen ellenlang verhoor plaats te vinden.
   Vluchtgevaar is puur denkbeeldig. Iemand gaat er niet van door voor een boete. En als een boete niet betaald wordt weten ze echt de veroordeelde ook wel te vinden als die niet is opgesloten.

 8. nogmaals

  Misschien zet de NOS deze kinderen neer als zielige slachtoffertjes omdat relatief de meeste van de kleine crimineeltjes een allochtone, en dus heel zielige, afkomst hebben?

 9. Frits Jansen

  Ook voor volwassenen zijn politiecellen niet goed.
  Je moet bedenken dat daar *verdachten* in worden opgesloten. De regel is dat een verdachte voor onschuldig wordt gehouden tot het tegendeel bewezen is, al mag je alleen van een verdachte spreken als “uit feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld” blijkt.

  In veel politiecellen blijft de hele nacht fel licht branden, zogenaamd voor de veiligheid van de verdachte, maar duidelijk met het doel te zorgen dat de verdachte de volgende dag bij het verhoor barst van de slaap, en dan makkelijk tot een valse bekentenis kan worden gebracht.

  Populisten hebben ook bedacht dat de verdachte in zijn cel moet wachten tot het OM heeft bepaald wat er verder met hem gebeurt. Het idee is de verdachte meteen met een dagvaarding naar huis te sturen. Maar daar heeft het OM het vaak te druk voor dus dan moet de verdachte eindeloos wachten om tenslotte te horen dat hij zonder dagvaarding naar huis mag.

  De politie maakt misbruik van dit systeem door mensen die met een krachtterm hun frustratie uiten tegen de politie te beschuldigen van belediging. Let wel: belediging is wettelijk geen overtreding maar een misdrijf, dus dan moet je het behoorlijk bont hebben gemaakt. Maar voor de politie is het woord “klootzak” al voldoende. En dan hebben ze nog een perverse prikkel om mensen hierom aan te houden, want de politie wordt afgerekend op ghet aantal opgeloste misdrijven, en bij belediging is dat doodeenvoudig. Als je aangifte doet van diefstal van een fiets word je ijzig ontvangen, want ze weten dat ze die nooit oplossen, maar belediging dus wel.
  Intussen komt het nooit tot een veroordeling bij zo’n simpele belediging, want er moet veel gebeuren wil je de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschrijdt.
  Zelf heb ik een keer zes jaar na het vermeende delict navraag gedaan bij het OM, want dan is een simpel misdrijf als belediging verjaard en riskeer je dus niet een slapende (waak) hond wakker te maken. Het OM wist van niets. Wat er op wijst dat de politie alleen maar dreigt met vervolging maar er uiteindelijk niet over piekert. Maar dan hebben ze je wel een nacht wakker gehouden in een cel, en dat was de bedoeling.
  Verdachten verdienen een menswaardige behandeling, dat is zelfs in internationale verdragen vastgelegd, maar daar houdt onze politie zich dus niet aan. De geest van Teeven waart nog steeds rond.
  Voor kinderen is dit allemaal dubbel erg.

  1. henkC

   Politiecellen zijn idd niet goed, ook niet voor volwassenen.
   Zou een prachtig alternatief zijn als jij jouw huis zou openstellen voor deze “kindertjes” dan hoeven ze niet de cel in.

   1. Ernst Quispel

    Deze opmerking is bedoeld om te trollen.

    1. henkC

     Wat vreselijk kortzichtig.
     Deze opmerking is niet bedoeld om te trollen.
     Deze opmerking is bedoeld om de realiteitszin van de wereldverbeteraars hier aan te wakkeren.

     Mensen die hier schermen met 11 en 12 jarigen en dat als voorbeeld nemen voor elke jeugd crimineel.
     Welke idioot kan niet zien dat het een 17 (minder) jarige was die Savannah heeft gedood? Moet men deze ook maar “laten lopen” omdat hij niet in een cel mag?
     Jaarlijks worden gemiddeld een 10 tal moorden gepleegd door “kinderen” tussen de 12 en 18 jaar?

     En inderdaad als je zo verdomd blind bent dat je ze laat lopen dan hoop ik van harte dat je ze in huis neemt.

     Niks om te trollen gewoon realiteitszin en niet als een idioot achter weer een of andere sfeer creeerende opmerking aanlopen.

     Wat trollen is… jouw kortzichtigheid…

 10. ruudjeenjose

  Keihard aanpakken die kleine criminelen. Ook de ouders heropvoeden.

  1. palko

   @ruudjeenjose, zo is het maar net. Zachte heelmeesters maken stinkende en etterende wonden. Voor zo’n simpele maar uiterst doeltreffende conclusie hoef je niet doorgeleerd te hebben. En is het hebben van enig gezond verstand voldoende!

 11. Pescador

  Kinderen van 13 jaar opsluiten dat doe je toch niet, was er pas niet een of twee jochies van 13 jaar die een overval hadden gedaan met echte wapens. Ik hoop niet dat ze die knaapjes hebben opgeslotten, maar lekker verwent hebben met patat en energie drankjes, dan komen ze vas nog eens terug .

  1. henkC

   Het “gekleurde” aan deze berichtgeving is dat men uitsluitend de zielige 11 jarige laat zien en de 18- jarige draaideur crimineel maar even voor de een oud vergeet.

   Typisch “Goedmens” denken.

 12. Pescador

  Wat ook erg mee helpt is dat vader en moeder bijde moeten werken om rond te komen , zogoed gaat het met onze economie, en de kinderen bij oppas moeders worden groot gebracht enhet grootste gedeelte van de tijd op straat door brengen, en als ze dan een keer thuis zijn bij de familie ga je toch geen ruzie maken?? En al helemaal niet naar je ouders luisteren. Nu zijn het nog de emigranten kinderen omdat die nooit zijn opgevoed, maar straks zijn het ook de oer nederlandse kids die doen wat ze zelf leuk vinden. Rutte helpt ons langzaam maar zeker naar de afgrond.

 13. HEM

  Het verbaast mij dat deze kinderen nog worden verhoord.
  De hufter die mijn zoon en schoondochter doodreed, werd niet aangehouden, niet verhoord en zijn verklaring “Ik weet niets meer, maar ik weet wel dat ik niet in slaap ben gevallen” werd voor waar aangenomen.

 14. Ruud562

  Nederlandse politicy hebben in het verleden én heden grote fouten begaan.
  Een daarvan is het ondertekenen van verdragen die wars zijn van enige realiteitszin. Wellicht geschiedde dit door eigenbelang en onbeschrijfelijke naïviteit en verwerpelijke politieke correctheid waardoor nu onder andere discussie over het stelen van andermans spullen!

  Tja, het is de tand des tijds: crimineel gedrag mag niet worden bestraft, ergo moet worden gedoogd!
  En een totaal op het bot verrotte media (NPO) werkt hieraan mee!

 15. Verlazques

  NPO, Nederlands Proletarische Onzin

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.