'Onderwereld' is de nieuwe prioriteit van de regering: 100 miljoen extra voor strijd tegen criminelen

'Onderwereld' is de nieuwe prioriteit van de regering: 100 miljoen extra voor strijd tegen criminelen

Minister Grapperhaus heeft aangegeven dat de strijd tegen de 'bovenwereld' wordt verlegd naar de 'onderwereld'. Volgens de minister heeft de politie de afgelopen jaren een andere prioriteit gehad en daardoor de focus heeft verloren voor de 'onderwereld'. We weten al langer dat deze onderwereld naar boven wil komen dor topfuncties over te nemen of politici te intimideren of zelfs politici aan te leveren.

Het geld moet gebruikt worden om de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren. „De politie heeft een vermoeden, de belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen. En de burgemeesters krijgen meer middelen om panden te sluiten”, zegt de minister.

Grapperhaus zegt dat de onderwereld heeft kunnen oprukken, omdat de politie de afgelopen jaren andere prioriteiten had. „Doordat we andere vormen van criminaliteit hebben aangepakt, hebben we ook een slimmere, betere tegenstander gecreëerd.” Volgens de minister woekert criminaliteit als „onkruid in je tuin. „Je draait je om en ineens zit het tussen je nieuwe planten.”

Natuurlijk, ik begrijp dat je niet overal evenveel aandacht aan kan geven, maar dat er nu pas echt gefocust wordt op de onderwereld, dat is wel erg slecht. Als de onderwereld zichtbaar begint te worden, dan kan je verwachten dat de wortels erg lang zijn geworden en wijdverspreid zijn. Het is net als een ijsberg, waarbij het overgrote deel niet zichtbaar is, maar onder het wateroppervlak ligt.

Dat betekent dus dat het probleem erger en fundamenteler is dan de minister aangeeft. Misschien weet hij dat niet, of begrijpt hij dat niet, maar dat kan ik mij niet voorstellen. De politie heeft jarenlang te weinig financiering gehad en bemanning, daardoor hebben veel problemen zich kunnen opstapelen en kunnen groeien. Dat is niet alleen kwalijk, maar ook een gigantisch probleem voor in de toekomst. Als de onderwereld mensen krijgt op belangrijke posities, dan zijn we veel verder van huis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties