Femke Halsema eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam: waarom boeit dat? Niet.

Femke Halsema eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam: waarom boeit dat? Niet.

Een aantal weken krijg ik nu al monologen op televisie en de radio te horen waarin wordt uitgelegd waarom het zo speciaal is dat Amsterdam EINDELIJK een vrouw als burgemeester krijgt. Ik knik dan en ik wacht het hele gesprek af, maar eigenlijk vind ik het te triest voor worden. Vanochtend las ik ook weer een stukje van het AD over het feit dat Halsema burgemeester wordt en ook nog eens een vrouw is. Nou jongens, wat een mirakel.

Dit verhaal zou eigenlijk niet geschreven moeten worden. Dat Amsterdam met Femke Halsema een vrouw als burgemeester krijgt, zou niet bijzonder moeten zijn, vindt haar collega Pauline Krikke: ,,Voor mijzelf is het vanzelfsprekend dat vrouwen deze functies hebben’’, zegt Krikke, inmiddels vijftien maanden burgemeester van Den Haag. ,,Maar het gebeurt geregeld dat ik hier in Den Haag een praatje maak met vrouwen op straat en dat ze dan zeggen: ‘fijn hè, dat wìj nu burgemeester zijn’. Wij! Dan besef ik dat het toch als bijzonder gezien wordt.’’

En de media helpen daar wel een handje aan mee. Als je iets genoeg aandacht geeft, dan lijkt het wel speciaal. Uiteindelijk is het niet speciaal, want vrouwen zijn gelijkwaardig aan mannen. Dat we tegenwoordig toch elke keer te maken krijgen met nieuwsberichten die spreken over 'primeurs' in elke vorm, zegt mij dat we niet leven in een tijd vol met 'primeurs', maar in een tijd waarin alles gemaakt wordt tot het een 'primeur' is.

Volgens mij hebben de media niet door hoe veel macht ze hebben met betrekking tot dit soort dingen. Zij zijn uiteindelijk nog steeds de trendsetters, of ze dat willen of niet. Volgens mij zijn ze zich daar wel degelijk bewust van, maar ik wil het niet per se zeggen als ik het niet zeker weet. Maar heel die identiteitspolitiek komt een beetje mijn strot uit om eerlijk te zijn en de media zijn daar mede schuldig aan. De meeste mensen boeit het ook echt niet.

Als we willen aangeven dat mannen en vrouwen écht gelijkwaardig zijn, dan moeten we daar niet heel de tijd berichten over schrijven als een vrouw een topfunctie heeft. Dan moeten we met zijn allen gewoon even normaal gaan doen, want het geeft geen positief signaal aangaande gelijkwaardigheid als we heel de tijd doen alsof het zo speciaal is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties