Nijmeegse Vierdaagsefeesten draait door: ‘Iedereen een biertje minder om energieneutraal te worden!’

Patrick / Flickr.
Foto: Patrick / Flickr.

Hele. Diepe. Zucht.

Zoals Wim Kieft ongetwijfeld zou zeggen: hier word ik nou zo moe van.

De Vierdaagsefeesten van Nijmegen willen over drie jaar energieneutraal zijn. Dat kan, als 50.000 feestvierders bereid zijn om tijdens het festival dat vandaag van start gaat, één biertje over te slaan. De kosten die de feestvierders hiermee besparen, kunnen in een collectebus worden gestopt. Met het geld hieruit worden zonnepanelen gekocht en zonneparken aangelegd.

Deze actie is verzonnen omdat Nijmegen dit jaar hoegenaamd Green Capital van Europa is. Blijkbaar hebben ze dat tegenwoordig ook al. “Leuk, al die festivals in Nederland,” aldus feestendirecteur Teddy Vrijmoet, “maar ze laten een forse footprint achter. Wij willen het voorbeeld zijn van duurzaam feestvieren. Daar hebben we de afgelopen jaren al veel aan gedaan.”

Hele. Diepe. Zucht. Ach. Ja. Duurzaam feestvieren. Want alles moet “duurzaam.” Waarmee ze natuurlijk bedoelen dat dit deze mensen een gevoel van morele superioriteit geeft terwijl hun acties werkelijk totaal geen invloed hebben op het klimaat, het milieu… de rest van de wereld.

Maar ja. Zij hebben in ieder geval het gevoel dat ze belangrijk zijn — en natuurlijk veel beter dan de normale mens. Dat is blijkbaar wel wat nutteloze acties waard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

13 reacties

 1.   

  Wanneer er 1 iemand minder meeloopt scheelt dat veel minder CO2 uitstoot dan allemaal een biertje minder. Wanneer alle wandelaars een einde aan hun leven zouden maken halen we niet alleen de afspraken van het klimaat akkoord, we leggen de lat dan ongeëvenaard hoog. Hopelijk begrijpt u dat mijn woorden satirisch bedoeld zijn echter is het nu eenmaal zo dat uitademen van mensen de grootste oorzaak van CO2 uitstoot veroorzaakt en niet allemaal een biertje minder

  1.   

   Satirisch bedoeld??? U wilt massa’s wandelaars vermoorden!

   1.   

    Nee joh. Het gaat er maar om eentje zegt die toch? Dat zorgt al voor minder uitstoot.

   2.   

    U kunt uw schoolgeld terugvragen. Men is daar niet in staat geweest om u begrijpend lezen bij te brengen.

 2.   

  Geen vuurwerk meer dus.

 3.   

  Vandaag was Rijkswaterstaat verbaasd over het aantal spookrijders. Stoten spookrijders ook CO2 uit?

 4.   

  Tsla, de Nijmeegse Bierdaagse Beesten.

 5.   

  Het moet niet gekker worden. Het lijkt hier een communistische paradijs. In begin gingen mensen, massaal natuurlijk want zo werkt het, werkelijk op elke dwaasheid in, zo overtuigd waren zij van het mooie heden vol valse voorwendselen. De droom was voorbij en men ontwaakte in een nachtmerrie. Zij bleken al die tijd maar nuttige idioten te zijn.

 6.   

  Waaruit bestaat die “footprint” dan? Uit de extra CO2 die hijgende wandelaars uitstoten?

 7.   

  024se lof der zotheid.
  Als je CO2 moet besparen schaf je die hele 4daagse af. Niet alleen het lopen, maar ook het trainen voor die 4daagse levert een enorme CO2 uitstoot op, die dus vermeden kan worden.
  Nog afgezien van alle voertuigbewegingen om het hele circus daar te krijgen.

  Of je accepteert dat daar jaarlijks een mooi evenement is en je houdt verder je groene bek.

  BTW.
  Is er al een transferium ingericht voor verkeer naar de stad vanaf de A73 naar de stad en een groene golf op de N326 van de A73 naar het Keizer Karelplein?
  Want als je ergens een gigantische winst kunt behalen op de uitstoot van Co2 in het bijzonder en giftige gassen in het gemeen, is het dáár wel. 24/7.

  Als je dan toch groene hoofdstad van Europa bent, moet je je doodschamen over de wantoestanden op die weg.
  Afgezien nog van het feit, dat het B&W van Nijmegen de gezondheid van de omwonenden van de Graafseweg willens en wetens schade toebrengt, uit ideologisch motief.

 8.   

  En de islamisatie gaat verder…

  1.   

   Binnen vijf jaar: geen bier meer op festivals. Hou het in de gaten want ze willen ons bier afpakken.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!