‘Onderwereld’ is de nieuwe prioriteit van de regering: 100 miljoen extra voor strijd tegen criminelen

Minister Grapperhaus heeft aangegeven dat de strijd tegen de ‘bovenwereld’ wordt verlegd naar de ‘onderwereld‘. Volgens de minister heeft de politie de afgelopen jaren een andere prioriteit gehad en daardoor de focus heeft verloren voor de ‘onderwereld’. We weten al langer dat deze onderwereld naar boven wil komen dor topfuncties over te nemen of politici te intimideren of zelfs politici aan te leveren.

Het geld moet gebruikt worden om de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren. „De politie heeft een vermoeden, de belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen. En de burgemeesters krijgen meer middelen om panden te sluiten”, zegt de minister.

Grapperhaus zegt dat de onderwereld heeft kunnen oprukken, omdat de politie de afgelopen jaren andere prioriteiten had. „Doordat we andere vormen van criminaliteit hebben aangepakt, hebben we ook een slimmere, betere tegenstander gecreëerd.” Volgens de minister woekert criminaliteit als „onkruid in je tuin. „Je draait je om en ineens zit het tussen je nieuwe planten.”

Natuurlijk, ik begrijp dat je niet overal evenveel aandacht aan kan geven, maar dat er nu pas echt gefocust wordt op de onderwereld, dat is wel erg slecht. Als de onderwereld zichtbaar begint te worden, dan kan je verwachten dat de wortels erg lang zijn geworden en wijdverspreid zijn. Het is net als een ijsberg, waarbij het overgrote deel niet zichtbaar is, maar onder het wateroppervlak ligt.

Dat betekent dus dat het probleem erger en fundamenteler is dan de minister aangeeft. Misschien weet hij dat niet, of begrijpt hij dat niet, maar dat kan ik mij niet voorstellen. De politie heeft jarenlang te weinig financiering gehad en bemanning, daardoor hebben veel problemen zich kunnen opstapelen en kunnen groeien. Dat is niet alleen kwalijk, maar ook een gigantisch probleem voor in de toekomst. Als de onderwereld mensen krijgt op belangrijke posities, dan zijn we veel verder van huis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Guus Geluk

  Een goede zaak.

 2. Rechtsaf

  Die € 100.000.000 moeten ze bij die gasten weghalen natuurlijk, buiten het feit dat dé “onderwereld”, Joegoslaven, Turkse maffia, Mocro maffia, Albanezen, Roemenen, Chinese maffia en dan heb je nog wat randtuig dat voor een breezer iemand overhoop knalt, natuurlijk niet met zich laat dollen..

  1. Ernst Quispel

   Gelukkig, ik dacht even dat er zich ook Nederlanders in de onderwereld bevinden.

   1. Heinz

    Hij is goed ! Uitstekend zelfs.

   2. Adriaan

    Ik merk steeds vaker dat Ernst het bij het verkeerde eind heeft. Slechte gedachten om Nederlanders te verdenken.

   3. Guus Geluk

    De onderwereld is net als de bovenwereld multicultureel.

    1. Vit

     @Guus

     Met de nadruk op cultureel Guus.

     1. Guus Geluk

      De boevencultuur. Het recht van de sterkste geldt.

     2. Vit

      Ach wat moeten ze anders met het IQ van een bonobo.

     3. Guus Geluk

      Willem Holleeder is anders best intelligent.

   4. Rechtsaf

    @Ernst
    “ik dacht even” “bevinden”

    En die Nederlanders dat zijn die gasten die in Den-Haag zitten, die bv de weedteelt gaan legaliseren..

 3. sonar

  Dit is het resultaat van kabinetten Rutte,alleen de burgers eerst uitkleden en nu worden zij wakker ,mosterd na de maaltijd.
  Rutte helpt de burgers naar de verdommenis met klimaat ,CO2 .gas,belastingen ,dividend vrije belasting voor bedrijven en de rekening naar deburgers via extra heffingen.
  Het wordt tijd voor de kracht van de massa.

  1. Marija

   Mosterd na de maaltijd en tijd voor de kracht van de massa? Dat gaat nooit gebeuren en mocht het geprobeerd worden, dan wordt het wel de grond ingeboord.

  2. Rechtsaf

   @Sonar de tijd dat er 800.000 mensen de straat op gingen is voorbij, Nederland is volgevreten

 4. henkC

  Kon het niet laten…
  Wellicht beginnen op het binnenhof?

  1. Koos sssss

   Heb je nog een punt ook. Als volksvertegenwoordigers, die een voorbeeldfunctie in de samenleving hebben al niet meer integer zijn, wat wil je dan nog van de samenleving verwachten?

   Btw. Zolang je het huidige Schengenbeleid in takt laat en de huidige migratie/discriminatie-normen handhaaft, wordt ook deze aanpak dweilen met de kraan open.

 5. Ni28

  De “onderwereld” zit al lang in de “bovenwereld”, kijk bij de VVD alleen al. Het is inmiddels een “wereld” geworden. Het is de vraag of honderd miljoen genoeg is want dat is een schijntje van de vermogen van de criminelen die vast in meerdere organisaties zitten die zelfs mogelijk geld van de regering krijgen. De wrange vruchten van een zacht beleid.

 6. Heinz

  Misdaad kent geen grenzen. Niets doen is ook geen optie. En het geld is er, wij zijn een rijk land.
  Het mag wat kosten om veilig te leven.

 7. NoDoubt

  Dat krijg je als je 10-tallen jaren de politie kapot bezuinigd heb en alleen geld binnenhaalt door parkeermeters en camera’s. Opstelten zei dat de politie pas nodig was als er iets was gebeurd. Hij vergat dat preventief toezicht er voor zorgt dat mensen minder snel uit de band springen. Net zoals bij alle overheidsorganen laat toezicht te wensen over en gaat er dus van alles mis. De maatschappij verandert in chaos en de politie kan het niet meer rechttrekken. Dan is 100 miljoen een druppel op een gloeiende plaat. Het kost de maatschappij veel meer. Je kunt geen dag meer of er is wel een overval/inbraak met een vuurwapen. Mensen doen veelal geen aangifte meer, of de politie zegt dat je een week moet wachten.

  1. Heinz

   Het eigenaardige is dat de burgerij aan meer politie geen behoefte heeft gezien het feit dat zij vaak belaagd worden bij het uitvoeren van hun taak. Een vriendelijke aanmaning “even doorlopen/fietsen” is al genoeg voor een scheldpartij. De maatschappij kan niet met de weelde van een democratie omgaan en houdt liever afzijdig.

 8. Fortiori

  Het recht in eigen hand nemen werd onlangs nog bejubeld.

 9. Frits Jansen

  Jarenlang wersd geroepen om “meer blauw op straat”. Zodat agenten die zich schromelijk verveelden op elke slak zou gingen leggen. Zo werd ik laatst beboet omdat ik te lang op de rijweg had gelopen toen ik overstak. De politie moest opvallen en dat lukt het best door te treiteren.

  Zware criminaliteit krijgt nu gelukkig toch weer prioriteit.

 10. Pescador

  Goede zaak ja, maar begin eens bij het begin bijvoorbeeld de krakers en ilegalen aanpakken en uitzetten, kost bijna niks en ruimt lekker op, sterker nog daar houden we geld aan over.

 11. Gerlos

  Als ze mekaar nu afschieten in hun criminele circuit ruimt het toch ook lekker op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.