Schokkend: NOS schrijft een positief stuk over Rusland en Poetin

Dat ik dit nog zo vroeg in mijn leven mag meemaken: de NOS die een positief stukje schrijft over Rusland en Poetin. In het land is er nu natuurlijk een WK bezig en op sportief gebied en maatschappelijk gebied staat het land positief op de kaart. Vooral aan Poetin wordt veel positiviteit toegeschreven en eindelijk is er journalistiek gezien wat meer balans rondom dit onderwerp. Je hoeft niet alleen positief te zijn, maar een realistischer beeld is wel nodig.

Tijdens het WK laat zijn land zich van een geheel andere kant zien. Westerse media schreven de afgelopen maanden vooral in negatieve zin over Rusland, als het bijvoorbeeld ging over de zaak-Skripalinmenging in de Amerikaanse verkiezingenhet conflict in Syrië of vlucht MH17. Het Westen wees met de beschuldigende vinger naar Rusland en het Kremlin deed dat af als onzin.

Maar sinds het begin van het toernooi is in Rusland een duidelijke verandering merkbaar, vertelde Eva Hartog, hoofdredacteur van The Moscow Times, deze week in Studio Rusland. “We zien een totale omslag. Er hing een negatieve sfeer. Je zag een defensief Rusland dat alles goed probeerde te praten. Nu hangt het land achterover, zo van: zie je, we zijn eigenlijk een heel leuk land.”

De website benadrukt, terecht, de vraag of dit wel zo gaat blijven. Daar valt natuurlijk helemaal niets over te zeggen en waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren. Het zou heel raar zijn als er nu ineens iets zou gaan veranderen, fundamenteel, omdat er een voetbaltoernooi plaatsvindt in een land. Voetbal verbroedert, maar het is geen wondermiddel natuurlijk.

Toch is het wel positief en fijn dat er ook wat positiefs te melden valt over het land, omdat naar mijn mening we in een negatieve journalistieke spiraal zitten die niet terecht is. Natuurlijk, het land en Poetin doen genoeg fout, maar de stereotypering en objectivering van een geheel volk is niet nodig. Sterker nog, het speelt de negatieve krachten in dit geopolitieke spel in de kaart.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Steve Van der Vekens

  Het dubbeltje begint te vallen dat we Rusland in de niet zo verre toekomst weleens nodig zouden kunnen hebben…
  BTW, Poetin heeft al aangegeven dat hij Europa niet zomaar zou overgeven aan terroristen.
  Ik zou dus maar beleefd blijven.

 2. Rosasolis

  Wat heeft Nederland nu een fantastische samenwerking met Rusland, vooral op culturele gebied. Behalve de Hermitage museum in Amsterdam, krijgen wij de meest getalenteerde Russische vocalisten, pianisten, koren, en muzikale ensembles uit heel Rusland. En ook het traditionele ballet. Al deze getalenteerde artiesten zijn eindelijk helemaal vrij, te komen en gaan door heel Europa. En zij houden heel veel van ons land.
  Nadat Sint Petersburg werd hersteld op het einde van de communistische tijdperk, kwamen de oorspronkelijke Nederlandse straat namen terug in dit staat, die door Tsaar Peter werd opgericht, met veel hulp van Nederland, jaren geleden. En behalve de culturele samenwerking, is dit grotendeels ijskoude winter land, zeer dankbaar voor onze landbouw producten, die zij volop krijgen gedurende de koudste maanden.
  Ik heb zoveel dankbaar berichten van Russen gelezen die onze planten en bloemen nu kunnen kopen gedurende hun vreselijke winters. Toen er een kleine Russische vocale ensemble ging optreden in verschillende plaatsen in ons land, zei een van de vocalisten na de concert, dat de boeket dat zij kreeg, de mooiste was die zij ooit heeft gekregen.
  Zij spreken nu allemaal Engels, en deze jonge Russische vrouw vertelde me dat haar prachtige boeket zal gaan naar haar moeder die jarig was.

 3. Frits Jansen

  Irritant blijven lawaaiige Russen in luxe vakantieoorden die al wodka bij het ontbijt drinken.
  Verder krijgt het land misschien ten onrechte negatieve aandacht, maar in elk geval veel re veel voor een economie die niet groter is dan die van Spanje en een bevolking die maar een tiende is van de Chinese. Russen hebben vooral veel ijskoude toendra’s.
  Rusland heeft een te eenzijdig op olie en gas gerichte economie. Als het zo doorgaat met de windmolens bij ons stort Rusland ineen

 4. h_keur

  Vind het maar vreemd, maar ik baseer al vele jaren lang de ontwikkelingen in de wereld op geschiedenis. Dat gaat natuurlijk niet zomaar rechtlijnig een bepaalde richting uit, maar op de vrij lange termijn heb ik nog steeds gelijk gekregen en ik voorspel op niet al te lange termijn een samenwerking tussen Rusland en Europa. Zij zullen samen gaan optrekken naar het Midden Oosten.
  Turkije blijft niet westers georiënteerd het begin daarvan is in volle gang, zoals ik reeds zo’n twintig jaar geleden voorspelde. Europa heeft de boel zover uit de hand laten lopen, dat er absoluut geen eenheid meer is en dat keert ook niet terug. Het resultaat is dat het geheel op de wereldzeeën gaat dobberen zonder richting, zonder leiding, zonder visie. Dan ga je zinken en ben je als Europa wel genoodzaakt om andere samenwerking te zoeken. Rusland heeft helemaal geen belang om Europa aan te vallen, laat staan te veroveren. Natuurlijk hadden zij groot belang bij de Krim en Oekraïne. Dat is strategisch gezien voor Rusland essentieel. Er valt heel veel over te zeggen en te weten, maar dan moeten de politiek en journalistiek wel bereid zijn hun oogkleppen af te zetten en minder eenzijdig hun visie weergeven

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.