Steeds grotere kans op ‘Rampen-Brexit’

In het AD valt te lezen hoe Brussel en Londen steeds harder afkoersen op een ‘rampen-Brexit’. Wat betekent dit?

Kennelijk betekent dit een situatie waar het Verenigd Koninkrijk en de rest van de EU elkaar flink in de haren vliegen en beide verlies lijden door de situatie. Zowel burgers als bedrijven zouden in grote chaos kunnen gaan verkeren.

Vanmiddag werd de chaos aangewakkerd door Theresa May die ineens het Ierse grensakkoord onderuit haalde. Dublin wil namelijk absoluut geen ‘harde grens’ met Noord-Ierland en dus vind Brussel dit ook.

May en Brussel kwamen eerder nog overeen dat er dan maar een handelsgrens in de Ierse Zee moet komen. Voor May was dit eerst onaanvaardbaar maar deed de concessie toch. Nu is ze onder druk van Brexit-hardliners toch weer teruggekomen op haar concessie.

De oplossing zou namelijk de eenheid van het Verenigd Koninkrijk in het geding brengen en daar past ze voor. Er komt dan ook een aparte onderhandelingsronde over dit specifieke onderwerp.

Brussel wacht op degelijke alternatieven vanuit Britse kant die juridisch ‘oké en werkbaar’ moeten zijn. May poogt keer op keer om slechts een deel van de EU-uitgangspunten te willen behouden. Deze zijn: het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Voor Brussel is het ondenkbaar dat men slechts een paar van deze kiest. ‘Alles of niets’ stelt Brussel. Londen negeert deze houding tot nu toe nog steeds.

Zo wil May wel een vrij goederenverkeer maar niet een vrije dienstenverkeer. Brussel moet daar totaal niks van hebben.

Zowel May als haar achterban én de oppositie maken het onderhandelen een gruwelijk saaie en ingewikkelde opdracht waar continu de standpunten worden veranderd. Brussel wacht in alle rust af en heeft duidelijk de sterke onderhandelingspositie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Guus Geluk

  Mogelijk dachten de Britten dat zij zich kostenloos konden afmelden. Of de ouderen hadden niet door dat Groot-Brittannië niet meer het levensgrote Empire is. Brussel heeft inderdaad een sterke onderhandelingspositie en zal de belangen van de andere lidstaten hoog in het vaandel houden.

 2. Uiterst Links

  Hier hebben de deplorables zelf voor gekozen. Een maatregel wat de economie in Groot Britanië zowel als in het Europees continent onvoorstelbaar gaat schadigen. Jammer dat de inteelt gedeelte van de bevolking daar het voor de verstandigen verspesten

  1. TotDeSchijtOnsDood

   Hier heeft uiterst slinks zelf voor gekozen…de EU!
   Een Orde die de economie in Nederland zowel als in GB onvoorstelbaar gaat schadigen.
   Jammer dat het schapende gedeelte van de bevolking daar het voor de nuchtere verspesten.

 3. Ernst Quispel

  De Brexit is een ramp en dat werd door elk verstandig mens vooraf voorspeld. De Britten zijn door leugenachtige populisten in deze val gelokt en het is niet de schuld van May dat ze deze ramp niet kan afwenden.

  Er is maar één oplossing voor deze ellende en dat is terugdraaien van deze rampzalige fout. Alle andere scenario’s zijn pleisters op een voortzeulende wond.

  Het is ongelooflijk dat er nog steeds dwazen zijn die menen dat Nederland ook enorm gaat floreren bij een Nexit. Er is een niveau van domheid waar geen kruid tegen is gewassen.

  1. fockingworst

   Dit is maffia achtig structuur.. In brussel zit de hoofd don en kornuiten.. Eisen geld als je uit de club gaat en je krijgt een bad standing omdat je eruit wil.. Dus geen zaken meer doen en allemaal straffen erachteraan.. En als je dan nog niet doet wat ze zeggen nemen ze nog meer strafmaatregelen. Eu =maffia

 4. Riche

  Een zachte Brexit is eigenlijk aan de EU vastgeklonken zitten zonder enige zeggenschap. Worst deal ever voor de Britten. Harde Brexit heeft ook haar nadelen, maar niet enkel voor de Britten. Het kost de EU miljarden en bij een zwak GB ook in militair opzicht heeft niemand belang. Dat ze dat niet weten uit te buiten in Londen. Vreemd. Toch poppenkast?

  Die hele Brexit heeft mij laten zien wie het echt voor het zeggen hebben. De multinationals en grootkapitaal. Het dreigende vertrek van die club maakt het voor Londen zo lastig. En wij maar democratietje spelen.

 5. Bloem

  En zo blaast Brussel zichzelf op

  1. DirkSteen

   Laten wij dat a.u.b. wel hopen dat Brussel zichzelf opblaast !!!

 6. Bloem

  Een vechtscheiding is nooit de oplossing, net als bij elkaar blijven voor de kinderen. Ik dacht dat in Brussel verstandige kerels zaten. Maak gewoon keurige afspraken en een omgangsregeling en laat de alimentatie zitten zodat beiden weer een normaal leven na slechte huwelijk kunnen opbouwen

  1. Ernst Quispel

   Ik geloof niet dat hier het probleem in Brussel ligt. Het probleem is dat men in GB al maanden zit te bakkeleien over de inhoudelijke vormgeving van de Brexit. Men kan maar niet tot een heldere uitgangspositie voor de onderhandelingen komen en Brussel zit slechts te wachten.

   1. lugar

    “Ik geloof niet…”

    Jawel, jij gelooft in allah en in zijn zoontje Mohammend (t.e.a.b.)

   2. Guus Geluk

    De interne verdeeldheid in de regerende Conservatieve Partij berokkent de onderhandelingen inderdaad veel leed. De bal ligt niet in het kamp van Brussel. Mays kamp, welke pleit voor een zachte Brexit, lijkt inmiddels aan de winnende hand te zijn.

    Ik bewonder May om haar pogingen de kloof tussen de kampen te overbruggen, maar dat is niet gelukt.

    1. Bloem

     Daarom kan Brussel kiezen om de wijste partij te zijn en de teleurgestelde bruid geruisloos laten vertrekken en een nette omgangsregeling treffen zonder allimentatie of schade vergoeding. Mogelijk komen de gekwetste partijen dan later weer bij elkaar, waarvan beiden kunnen profiteren. Het gaat bij een echtscheiding niet zo zeer om de schuldvraag doch om gezond verstand realisme en respect

     1. Guus Geluk

      Bloem,

      Ik meen dat de bruid May nog te zeer verknocht is aan de positieve zijden van haar bruidegom om die volledig los te laten. Derhalve komt zij nu met een plan op de proppen, waarin zij in wezen weliswaar wil genieten van de lusten van haar bruidegom, maar niet van de lasten die zij ook mee moet torsen.

 7. Henk-Jansen

  May heeft twee mogelijkheden, of conformeren aan de eisen van Brussel of haar land in een crisis storten. Maarja het blijft een oerdomme beslissing en ik durf er op te wedden dat het Verenigd Koninkrijk zich binnen 15 jaar opnieuw aanmeldt bij de Europese Unie als het al niet eerder is.

 8. Onslow

  Trouw rapporteert vandaag: EU zet zich schrap voor een rampbrexit. Pijnlijk duidelijk wordt hoe Engeland zichzelf de vingers afsnijdt. En ook dat wij mee mogen lijden. Goed artikel. En ondanks dat, wat al langer bekend was, verklaarden meedere DDS er volledig achter te staan. En ook dat het wat mocht kosten. Daar heb ik moeite mee.

  1. fockingworst

   Hee ernst heb je nieuw jasje aan?

 9. Fortiori

  De YES voters proberen tegen beter weten te volharden in hun strijd voor een harde Brexit. Door wie worden zij aangestuurd? Hoe kun je in vredesnaam zo’n ongeluk over jezelf afroepen?

 10. Original NL

  Niet de brexit…maar de rancune en tegenwerking door de eu gaat ons en de britten geld kosten.
  De eu bestuurders kost het natuurlijk niets, deze parasieten blijven gewoon aan de borsten van o.a.onze staatskas hangen.

 11. Nasrani

  May heeft gezien hoe president Trump opkomt voor zijn land en dat dat werkt! Ze heeft advies gekregen van hem en ziehier het resultaat. Engeland gaat hier goed uitkomen, europa niet. Gelukkig heeft europa Juncker.

  1. lugar

   @Nasrani: Heb ik jou de wapenfeiten van Trump al eens laten zien? 😉

   1. Nasrani

    Jazeker. En ik begrijp niet waarom onze ‘linkse’ medeschrijvers dat niet willen zien en erkennen. Ze zijn ziend blind en horende doof, iets wat onze guus zeker zal moeten aanspreken.

  2. Frits Jansen

   Welnee, ik ontmoette al Amerikanen die zeiden dat ze Canadezen waren, uit schaamte voor hun president.

   150 jaar geleden dreigde al “secession” van een aantal Amerikaanse deelstaten, en nu nadert het moment waarop de New England staten in het NO en Californië in het westen zich heel graag zouden afscheiden.

   Iedereen die bij zijn verstand is weet dat je verkiezingsbeloften niet te serieus moet nemen, maar Trump drukt ze allemaal door als een stoomwals. Domme beloften nakomen is dom.

  3. Guus Geluk

   Inmiddels is de aanbidding voor Trump bij Nasrani zo toegeslagen, daar hij de waarheid laat linksliggen. Trump stelde namelijk juist dat May precies het tegenovergestelde had gedaan van hetgeen hij had geadviseerd.

   Deze aanbidding van Trump neemt ernstige vormen aan.

   1. Nasrani

    Klopt, ik ben een enorme fan. LOL
    En ik geniet elke dag van het nieuws in de VS maar tegenwoordig ook van het dagelijkse (rampzalige) nieuws uit de EU.

    1. Guus Geluk

     Ik ben fan van Rutte, maar ik ga geen evidente onzin verkondigen.

   2. lugar

    @Guus: “Deze aanbidding van Trump neemt ernstige vormen aan.”

    Je hebt iets met Trump hè, je hebt het wel vaak over hem. Ken je zijn voornaamste wapenfeiten al?

    O ja, ik moest denken aan de Titanic, weet je onder welke vlag dat schip voer?

 12. Frits Jansen

  Een schip op het strand is een baken in zee.

  De regering die serieus probeert populisten met hun verdraaide kijk op de werkelijkheid ter wille te zijn stevent af op een zwart gat.

  Ik las dat een heleboel Britten al een Duits paspoort hebben aangevraagd, en Merkel herhaalde: wir schaffen das.

  De Nederlandse regering laat hier een geweldige kans liggen, omdat minister Blok vindt dat de Britse en Hollandse cultuur niet samengaan.

  Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

  1. TotDeSchijtOnsDood

   Dat “Politiek” meer kapot maakt dan je lief is, is duidelijk na 18jr EU-communisme.
   Ik begrijp niet hoe iemand kan uitleggen dat wat de EU doet, politiek is.
   Zij vertegenwoordigen u..of u vertegenwoordigt hun?
   Wegkijken van de werkelijkheid is erger…

   https://www.youtube.com/watch?v=DxZCIJYAHEI

 13. Ni28

  Het lijkt steeds meer op, je handtekening of je hersens onder bij het kruisje!

 14. Rosasolis

  Teresa May is eerder heel bezorgd over de toekomst van de hele VK, dan over haar toekomst in het politiek! Hoewel zij tegen de Brexit was, en nog steeds is, wou zij plannen voor een geleidelijk vertrekken bespreken met EU leiders Brussel. Dit noemt zij een “zachte Brexit”, stap voor stap. Om vooral de VK te sparen voor een grote plotselinge klap, met veel ellende voor dit grote eenzame eiland. Zij heeft wel steun van de meeste conservatieve collega’s, en ook van de labour partij, maar er zijn helaas ook een aantal regeringsleden die helemaal geen afspraken en deals met de EU willen.
  Zodat er veel wrijving in de Britse regering is. En met sommige leden is er helemaal geen overleg mogelijk…Terwijl de tijd dringt om met de EU, tot goede afspraken te komen. Dus als het zo doorgaat, komt er een kei-harde Brexit voor Groot-Brittanie,
  volgende jaar eind maart. Als er mag geen plannen met de EU op een redelijke manier gemaakt worden, dan gaat de EU de VK helemaal alleen laten staan. En helaas zal dit land zwaar gaan vallen. Nu al zijn er grote problemen, en die zullen alleen maar toenemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.