Verenigde Staten weigert referendum voorstel van Rusland voor oost-Oekraïne

Kabinet Trump peinst er niet eens over. Geen referendum die het lot van oost-Oekraïne zal beslissen. Rusland kan fluiten naar  een oplossing. Dat meldt CBS News.

Afgelopen vrijdag liet Russische ambassadeur voor de VS, Anatoly Antonov, weten dat een referendum voor de separatisten in oost-Oekraïne, een besproken mogelijkheid was. Hij doelde hiermee op de gesprekken die tussen Trump en Poetin hebben plaatsgevonden in Helsinki.

De Minsk-overeenkomsten zouden een oplossing moeten gaan bieden maar zijn nog in de onderhandelingsfase. Vanuit de VS wordt ook beweerd dat een referendum in oost-Oekraïne niet legitiem zou kunnen zijn omdat het niet onder het gezag van de Oekraïense overheid valt.

Wat echter de hoofdreden lijkt te zijn voor het afwijzen van zo’n referendum, is dit nieuwsbericht waarin staat dat de VS weer 200 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in het Oekraïense leger, bovenop de miljard dollar die ze er sinds 2014 al in hebben gepompt. Het zou niet getuigen van een goede investering om nu al een referendum te introduceren nog voor men z’n geld heeft terugverdiend.

De volgende ontmoeting tussen Trump en Poetin zal de kwesties van nucleaire wapens, Noord-Korea, Iran, Syrië en ook Oekraïne behandelen. Een geopolitieke top dus waar high-stakes Poker kinderspel bij is. Trump heeft al eerder aangegeven er hard in te zullen gaan en ‘Putin’s worst enemy’ te worden als ze er niet samen uitkomen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ritter

  Trump streeft naar dialoog en overleg maar laat niet over zich heen lopen zoals bij Obama is gebeurt.

  Vrede door kracht…………dat is het motto van Trump.

  In Syrië hebben de twee landen samengewerkt om ISIS te verslaan. Het Kalifaat was binnen 8 maanden vernietigt.

  Overigens hebben de gesprekken tussen Trump en Putin al tot resultaat geleid.
  ————-
  Trump en Poetin bereiken akkoord over veilige grenzen voor Israël met Syrië op de Golan
  https://brabosh.com/2018/07/17/pqpct-jgm/

 2. Guus Geluk

  Toch nog iets waar Trump en de EU het over eens zijn: Oekraïne.

  1. lugar

   Trump en Poetin bereiken akkoord over veilige grenzen voor Israël met Syrië op de Golan.
   Nu laat Israël gelukkig niet met zich sollen, Rutte heeft daar duidelijk meer moeite mee.

 3. Bloem

  En ondertussen heeft nog niemand de arrestatie bevolen van de heren Verhofstadt en van Baalen. Begin nu eerst eens orde op zaken te stellen door de veroorzakers van het hele conflict aan te pakken.

  Daarnaast zal men zich af moeten vragen of men de wens van een volk om zich af te scheiden moet negeren. Immers destijds hebben we Servië wel militair zwaar onder druk gezet te accepteren dat de Kosovaren (eigenlijk ethnische Albanezen die zich in dat deel van Servië hadden gevestigd) een stuk land confisqueerden dat historisch gezien gewoon bij Servië hoorde. Echter in dat geval ging het om islamieten die zich af wilden scheiden. Dan is de stellingname van de wereld kennelijk ineens anders.
  Zonder daar verder een oordeel over uit te spreken, zal die optie toch inderzocht dienen te worden, aangezien een dergelijke situatie bewezen zeer bloederig uit de hand kan lopen. Het de kop indukken van dergelijke separatistische gevoelens gaan namelijk vaak gepaard met massa moord.

  Ik kan mij geen weldenkend mens voorstellen dat een dergelijke situatie naastreeft

  1. Frits Jansen

   Verhofstadt en Van Baalen traden op in Kiiv (Kiev), en daar zit nu een regering olv een chocoladefabrikant met affiniteit met het westen.

   In het oosten is iets heel anders aan de hand. Daar maakten Russen misbruik van de aanwezigheid van Russisch-sprekende Oekraïners om het land te ontwrichten, want dat is wat PutIn wil.

   Het gebied, de Donbass, is destijds door Stalin tot een centrum van zware industrie gemaakt. Toen misschien verdienstelijk, maar nu is het een soort Detroit of Wallonië: failliet met een verouderde industrie.

   Misschien kunnen ze dat ook maar beter aan de Russen geven. Die hebben dan nóg een blok aan het been van hun griezelig lege economie.

 4. Nasrani

  Als je de VS met president Trump als vriend hebt weet je waar je aan toe bent. Dan staan ze er ook! Wat zou het mooi zijn als we dat in de toekomst ook weer over de europese landen kunnen zeggen.

 5. Ni28

  Het schoothondje van Poetin? Welke idioot beweerde dat onlangs weer?

  1. Ni28

   Trump zet iedereen op de verkeerde been, geweldig!

   1. Ni28

    Trump zei het laatst duidelijk, ik probeer het met de Russen maar als het niet lukt krijgen zij met mij de ergste vijand. Duidelijke taal, natuurlijk niet door de linkse meute hier genoemd.

 6. Uiterst Links

  “Trump heeft al eerder aangegeven er hard in te zullen gaan en ‘Putin’s worst enemy’ te worden als ze er niet samen uitkomen.”

  Eerlijk gezegd baard dit mij meer zorgen dan een Trump die het prima kan vinden met Putin

  1. Nasrani

   Jij weet ook niet echt wat je wil he?

 7. George Knight

  Trump houdt uitverkoop van westerse belangen. Zo lijkt het. Hij trekt zich terug uit akkoorden en internationale organisaties, of is er op z’n minst kritisch op. Trump geeft gemengde signalen af om zijn diepere bedoelingen te maskeren. Trump leidt een regering die niet met één mond spreekt. Wat woordvoerders van het State Department zeggen staat af en toe haaks op wat Trump zegt. Dat is de sleutel om te begrijpen wat de Oekraïne-politiek van de VS inhoudt.

  Het is één ding om het niet met Trump eens te zijn, het is een ander ding om precies te achterhalen welk beleid hij voorstaat. Dat laatste is lastig. Neem als voorbeeld de ontmoeting met de Russische president Putin van afgelopen maandag 16 juli in Helsinki. Bij het gesprek waren alleen vertalers aanwezig en zijn geen notulen gemaakt. Met als gevolg dat zelfs de naaste medewerkers van Trump niet weten wat er besproken is of welke afspraken hij met Putin heeft gemaakt. Dit is op z’n minst merkwaardig en het tegendeel van een regering die eensgezind, gecoördineerd en doelmatig optreedt.

  Het Kremlin lijkt afgelopen maandag met overmoed en het ontbrekende tegengewicht van Trump die de schijn van zelfstandigheid ophield in het eigen zwaard te zijn gelopen. In de afsluitende persconferentie scoorde Putin 10-0 tegen Trump die zo duidelijk de belangen van zijn eigen land uitverkocht, dat er wel een reactie moest volgen. Van zowel Democratische als Republikeinse congresleden. Trump was de schijn voorbij dat hij opkwam voor de VS en geen marionet van Putin was. Toen dat openlijk en bijna met de grofheid van scherpe satire naar buiten kwam beschadigde dat vervolgens de positie van zowel Trump als Putin.

  De hoofdreden voor het afwijzen van de tot nu toe geopenbaarde delen van de duistere plannen die Putin en Trump in hun gesprek onder vier ogen bekokstoofden is dat Amerikaanse wetgevers en naaste medewerkers van Trump in het Witte Huis niet weten welk totaalpakket is afgesproken en hoever dat gaat. Of liever gezegd, op welke manieren Putin de slecht voorbereide Trump heeft meegekregen in zijn voorstellen.

  Als de VS met de levering van defensieve wapens zoals antitankraket Javelin investeert in het Oekraïense leger, dan doet het dat om escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog te voorkomen. Het idee daarbij is dat een goed uitgerust Oekraïens leger het Kremlin er zal van weerhouden om de oorlog verder op te schalen. De militaire, politieke en economische prijs is daarvoor gewoonweg te hoog.

  Daarnaast heeft de VS een ereschuld aan Oekraïne omdat het in 2014 dat land in weerwil van de Amerikaanse handtekening onder de garanties van het Boedapester Memorandum 1994 over soevereiniteit en territoriale integriteit tegen alle afspraken en toezeggingen in in de steek heeft gelaten. Dat was onder president Obama.

  Zo resteert een tweezijdige gijzeling. De Russische Federatie is de oorlog die het niet erkent en grotendeels in het geheim voert begonnen om Oekraïne te destabiliseren en het zo de weg naar lidmaatschap van de NAVO te versperren, maar nu binden de VS de Russische Federatie vast in deze bij inwoners van de Russische Federatie allang niet meer populaire oorlog waar het Kremlin niet meer uit kan stappen. Dat is klassieke geopolitiek, probeer je tegenstander te binden op zwakke punten zoals een sluipend conflict waar het langzaam doodbloedt en geef de tegenstander net zoveel steun dat het niet kan winnen en niet kan verliezen, maar het conflict in stand blijft.

  Deze strategie tekent het verschil in beleid tussen de retoriek en het snel willen scoren van Trump en de adem van langetermijn-planning van het Pentagon en het State Department om het de Russische Federatie zo moeilijk mogelijk te maken in Oekraïne. Met het streven om de Russische Federatie net als de Sovjet-Unie in 1991 niet militair, maar economisch te bestrijden en ten onder te laten gaan. Liefst in een zo zacht mogelijke landing om de Oost-Europese landen niet in een mogelijke chaos van zo’n val mee te slepen.

  De a-synchrone oorlogsvoering (geheime operaties) van de Russische Federatie in Oekraïne wordt zo beantwoord met een a-synchrone oorlogsvoering (economie) van de VS. Het Amerikaans beleid is een tapijt met een weefsel van korte draden met opvallende tinten op de voorgrond en minder opvallende lange draden in de achter- en ondergrond. Trump zorgt ondanks zichzelf voor het spektakel op de voorgrond en leidt zo de aandacht af van de Amerikaanse buitenlandse politiek op de achtergrond. De derde manier van a-synchrone oorlogsvoering.

 8. Frits Jansen

  Dat gaat Putin hands down winnen. Trump kun je op z’n best “spontaan” noemen (anderen zeggen: wispelturig) en dat maakt hem tot een makkelijke prooi voor Putin.

  1. Fortiori

   https://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/29/een-kijkje-in-de-wereld-van-de-russische-nachtwolven-a1405192

   29 jan. 2016 · Ze worden ook wel ‘Poetins Angels’ genoemd, de Russisch-nationalistische bikersgroep Nachtwolven. De motorclub heeft meer dan 5.000 leden en met als motto ‘Waar we ook zijn, daar is Rusland’, … (Putin rijdt mee op zijn 3 wieler Harley)

   Putin is van een andere orde. In tegenstelling tot Trump die altijd het Congres mee moet hebben, beslist Putin alleen. Putin heeft een andere historie, het best beschreven in het boek van Rusland kenner Kysia Hekster, de Poetin show. Al vroeg liet hij zich kennen in een jeugdbende.

 9. Bes Tolen

  Het Oekraïens wordt pas sinds de communisten er de baas waren als zelfstandige taal beschouwd. Het paste in het verdeel en heerssysteem van de communisten, die zo grof waren in 1919 een lijst met 71 nationaliteiten voor de Sovjet Unie aan te houden op basis positieve discriminatie. In totaal waren goed 140 nationaliteiten te onderscheiden maar de helft bestond uit een zo gering aantal mensen per nationaliteit dat ze bij andere nationaliteiten werden ingedeeld. Een J in het paspoort stond voor Jood en een D voor Duitser. Omdat Duitsers al vanaf het begin vrijwel geen burgerrechten hadden, waren veel Volksduitsers er op uit de D uit hun paspoort te laten verwijderen. Toen evenwel het communisme verdween, zaten ze met de gebakken peren want ze wilden graag naar Duitsland maar werden niet als Duitser erkend.
  Tot zo 1929 waren Russen en anderen bang voor een joodse staatsgreep.
  In zuidelijke regio’s als rond Odessa en Marienpol is de opstand keihard neergeslagen. In een beperkt gebied van Oost Oekraïne duurt de opstand voort. We horen niets en dat lijkt de bedoeling. Vluchtelingen bevinden zich niet alleen in Rusland maar in verschillende landen waaronder Polen. Het aantal is mogelijk duidelijk nog groter dan het aantal Syriërs dat is gevlucht.
  Wat hebben wij in Europa eigenlijk te verwachten voor toekomst?

 10. Bes Tolen

  Er is een onnoemelijk aantal journalisten elke dag in de weer om Trump, Poetin, Wilders en dergelijke te bashen. Mooie verhalen maar erg suggestief en veelal ondeugdelijk. Het zal wel goed betalen. in andere landen gaat het evenzo. Al heel lang in de VS en Engeland. Deze landen hebben hiermee een verwoestende uitwerking gehad op Europa sinds meer dan honderd jaar. Dat is de echte waarheid. Duidelijk moge zijn dat de pers al lang wordt gebruikt om de mensen te misleiden en te indoctrineren. In Nederland zijn deze ontwikkelingen in de tachtiger jaren ingezet voor de dagbladpers. Voor alle dagbladen. Ze kregen alle toezicht en verplichtingen. Een echt onafhankelijke pers bestaat al lang niet meer in Nederland. De gang van zaken, de methodes, mij dus vroeger al bekend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.