Verhoging brandstofprijzen in Haïti leidt direct tot plunderingen en doden

Haïti, toonbeeld van een gefaalde staat en één van de ‘Shithole countries’ waar Donald Trump het over had, bewijst zichzelf wederom. Via NU.nl.

De brandstofprijzen verhogen in arme landen is nooit een goed idee. Dat zou te vergelijken zijn met ineens een euro per Mb voor je 4G internet te moeten betalen. Dan krijg je ook rellen. Nou, zo voelen de Haïtianen zich dus. Reden genoeg voor een paar doden en plunderingen want daar wordt het altijd beter van!

Men begint natuurlijk met wegversperringen. Zo pest je degene die wél brandstof kunnen betalen en een auto hebben met brandende autobanden of gewoon heel de auto in de hens te zetten. Premier Jack Guy Lafontant veroordeelt het geweld, gelukkig maar.

Geweld hoort nooit de oplossing te zijn voor zulke politieke maatregelen maar de Haïtiaanse regering is ook wel héél dom geweest door ineens de prijzen met 38-50 procent te verhogen. Het heeft zo’n zeven levens gekost en heel wat auto’s en winkels zijn nog vol aan het fikken, maar de regering heeft de prijsverhoging toch maar niet doorgezet.

De Amerikaanse ambassade en meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar het land geschrapt. Het land dat praktisch synoniem staat voor corruptie en geweld, afhankelijk is van buitenlandse steun en lijkt alsof het door kind van tien wordt gerund, staat compleet op z’n kop. Er zijn zelfs schoten gelost en hotels zijn aangevallen. Als je zelfs je toeristen al wegjaagt lijkt het alsof je wíl dat je land een ‘shithole’ blijft…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Onno

  Dubbele Wee heeft een aparte stijl van schrijven en omarmt de reguliere pers als nieuwsbron. De zovaak verketterde MSM heeft de eer hierin te voorzien. Volkskrant, NRC en Trouw (de beste) fietsen voorop.

  1. lugar

   O__O

 2. Diederik van Walsum

  Off Topic:

  Dit is veel belangrijker om te weten voor ons Nederlanders en ook veel dichter bij huis…..

  http://www.geennieuws.com/2018/07/de-kosten-van-het-koningshuis-geen-50-miljoen-maar-345-miljoen/

  1. Ni28

   Dure poppenhuis. Je belandt zowat in een nachtmerrie sprookje als je het leest.

 3. Onno

  Om nu een beetje sensatie te maken over een land dat niet te benijden is gaat wel wat ver. Wanneer je geen export hebt of helemaal niet ben je afhankelijk van goede begeleiding.

  Daar is de wereld bank voor.

  De Wereldbank is ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede.

 4. Ni28

  Nu is Nederland gelukkig niet bepaald een Haiti maar waarheen zal de nieuwe klimaat akkoord toe leiden? Dit is niet zomaar een verhoging van brandstofprijzen dit is een aanslag op het leven van miljoenen burgers die uiteindelijk het beoogde effect nooit zal halen. Het effect zal gering blijken ook als dit mondiaal ingevoerd zou worden hetgeen nooit gebeurd. Schone lucht ademen willen wij allemaal maar straks stikken wij in het financiële effect van deze Greenpeace grapjes.

  1. Ni28

   Nu is Nederland gelukkig niet bepaald een Haiti maar met voldoende import uit de derde wereld kunnen wij het over een poosje nog altijd worden.

 5. Bes Tolen

  Haïti heeft wel export. Veel zelfs. Naar Nederland. Het kwam nog aan de orde toen er een ramp plaats vond. Nederland stond klaar of te wel jonge Nederlandse vrouwen, die snel even een kind uit Haïti mocht importeren. Ze hebben het te druk voor een eigen kind. Snelheid was ook daarom geboden. Teeven gaf toestemming dadelijk al 1500. Het worden er altijd meer. Ongecontroleerd. Ze kwamen overal terecht. Vooral in Friesland bij de echte Friezen en bij Unilever of Shell of ministerie van. Zo weer echte Nederlanders er bij. Ja toch? Of bent u racist?
  Ach ja, als je nooit je vele eigen kinderen hoeft te onderhouden omdat je het nooit zal kunnen, omdat dat niet hoeft. Ach ja, als je geen prijs stelt op eigen kinderen, kun je er toch nog wel nemen uit een andere wereld als Haïti. Mooie ruil. De aspirant grootouders willen er niets van zeggen. Broers en zusters. Nou ja, die en die hoeven niet meer te komen met hun commentaar. De racisten. Ja toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.