Vrij Nederland roept weer op tot een revolutie of zo, je moet in ieder geval boos worden

Vrij Nederland, zo’n communistisch blad waar Correspondentlezers een stijve pipi van krijgen omdat het precies aansluit bij hun denkbeelden, maakt zichzelf weer eens belachelijk.

In het artikel gaat het over de toenemende inkomensongelijkheid. Op zich is zo’n toename geen heel groot probleem maar bij ‘inkomensongelijkheid’ gaan de linkse alarmbellen natuurlijk al direct rinkelen. Ze stellen dat de acht rijkste mensen samen méér hebben dan de armste 50 procent van de wereld. Daar vinden ze wat van bij Vrij Nederland!

Zo zou het aantal miljardairs met 15 procent gestegen zijn en ook dáár vinden ze wat van! Wat dan precies? Geen idee maar ze hebben het over een middenklasse die dit in stand houdt. De implicatie is natuurlijk dat dit heel erg is want rijke mensen verdienen dat geld natuurlijk niet en wij werken mee aan dit onrecht over de rug van Kongo-kindertjes die de materialen delven voor onze smartphones. Dit gaat zo een paar alinea’s door.

Vervolgens blijkt de elite, in welk domein dan ook, de armen te onderdrukken en zit iedereen met een beetje geld passief langs de kant dit allemaal goed te keuren. Nét als je denkt dat er nu een alinea aankomt die aanzet tot een revolutie, krijgt het artikel een dikke uitbrander en sukkelt het in de eerste versnelling met zwarte rook richting de sloot en leest: “De belangrijkste vraag voor deze grote middengroep is wat mij betreft niet of we miljonair of miljardair willen worden, maar of we dapper durven zijn en nadenken over ons aandeel in dit systeem, of de geschiedenis ingaan als destructieve idioten.”

Wat willen jullie nou, Zuckerberg afschieten en zijn fortuin over Afrika heen strooien? Het hele probleem is niet dat er zulke überrijken zijn die snel nog rijker worden, dat geld zit niet stil en ergens komt het weer in andere handen terecht. Het probleem zit hem in het feit dat er altijd een onderklasse is die zich geen weg omhoog weten te banen. Tough luck.

Dit lijkt trouwens haast een natuurwet te zijn. In verschillende domeinen heet het ‘het Matteüs effect’, naar een vers uit de Bijbel: ‘Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen.’ Zij het in financiën, populariteit, citatiescores, massa, voetbalgoals of bed partners. Succes met de omverwerping van zo’n kolos van een bevinding, Vrij Nederland!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Bloem

  “wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen” In Nederland wordt hij hard werkt via de fiscus zoveel mogelijk ontnomen om de hordes die niets hebben omdat ze nooit zullen werken volgestopt met alles wat ze zich maar kunnen wensen

 2. Lex

  Zou dat ook niet komen dat schoolverlaters hoger zijn opgeleid?

  Tegenwoordig moet je minimaal mavo en het liefst havo hebben voor een baan. veel leerlingen studenten leren door tja en die krijgen dan ook banen met hogere salarissen.

  Het is altijd nog de keus om door te leren of meteen te gaan werken.

  En ja nederland krijgt steeds meer welvarende inwoners.

  Laten we daar nu eens blij om zijn.

  Des niet te min moet ook gedacht worden aan de minder welvarende Nederlanders en de minima.

 3. Dubbele Komma

  En deze socialisten zijn helemaal geil op de eu en massaimmigratie.

  De eu is er alleen voor de elite om dr zakken mee te vullen.

  Laat juist deze mafketel nou niet gaan janken, islam is oké globalisatie en de rijken hun zakken vullen is top!

  Jankers!

  1. Frits Jansen

   Zakken vullen is rechts, daar mag je hier niet tegen zijn.

 4. Frits Jansen

  Ok ben voor een radicaal rechts beleid: belasting voor de rijken afschaffen en voor de armen verhogen. Want de armen maken meer gebruik van sociale voorzieningen.

  Of het links is geen bezwaar te hebben tegen matige moslims weet ik niet, maar het is wel links om te pleiten voor “eerlijke” belastingen.

  Al heel lang geleden heeft iemand uitgerekend dat het verdelen van de rijkdom van de rijken geen zoden aan de dijk zet: daarvoor zijn er toch te weinig rijken (en zijn ze bij elkaar niet rijk genoeg) en te veel armen.

  Mijn vader noemde de PvdA al de “partij van de afgunst”. Maar mijn grootvader bepleitte als jurist het openbaar vertoon van overmatige rijkdom strafbaar te stellen.

  1. Rechtsaf

   @Frits jij bent echt het product van islamitische staatsmongool

   1. Frits Jansen

    Als je wilt beledigen dan graag wel on topic blijven, anders lijkt het net of u een trol-automaat bent.

    Sorry voor de dubbele reactie hierboven, mijn eerste was eerst verdwenen

 5. Frits Jansen

  Altijd boos – het lijkt wel DDS!
  Rechts = hogere belastingen voor de armen, lagere voor de rijken.

 6. Fortiori

  Wout lijkt mij een blijmoedig man. Citeert uit de bijbel, brengt meer humor in de discussie dan Vrij Nerderland. Kortom, een positivo. De Arabieren hebben er een mooi spreekwoord voor: ‘ Nog eerder zal een kameel door het oog van de naald gaan, dan een rijkaard in de hemel komt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.