De dreiging van Amerikaanse sancties zorgt voor hevige onrust in Iran

In 2015 is er een deal gesloten tussen de internationale gemeenschap en Iran. Deze deal moest ervoor zorgen dat Iran zou stoppen met de ontwikkeling van kernwapens en het gebruik van dreigende taal jegens het Westen. De Amerikaanse president, Donald Trump, zag er geen heil in en stapte uit de internationale deal.

Dit besluit werd verwelkomd door hoongelach, maar ook boosheid richting Trump. De tijd die het kostte om de deal te maken en te verzegelen was en is blijkbaar meer waard dan de effectiviteit en legitimiteit van de deal. Er zitten zeker mazen in de deal met Iran en Trump heeft een goede beslissing gemaakt.

De actie moet zorgen voor een sterkere en stevigere deal met Iran, maar zonder internationale steun kan Trump weinig doen. Toch is hij niet van plan te stoppen met zijn geplande sancties en het lijkt er zelfs op dat ze nu al effect hebben. De prospectie op de invoering van de sancties, komende dinsdag, zorgt voor maatschappelijke en financiële onrust in Iran. Anti-regeringssentimenten worden aangewakkerd en het nationale regime wordt bekritiseerd.

Voor de vierde dag op rij zijn er kleine betogingen in Iraanse steden tegen de hoge inflatie en de hoge prijzen. Die inflatie en de val van de munt rial zijn deels het gevolg van de angst voor de terugkeer van de Amerikaanse sancties, na dit weekeinde.

De betogingen in Iraanse steden waren ook gericht tegen corruptie bij de overheid en liepen al snel uit op anti-regeringsbetogingen.

Als in november een volgende ronde aan sancties wordt ingesteld, dan wordt het alleen maar erger. Dan krijgt Trump door brute kracht het alsnog voor elkaar. Als dat gebeurt, staat Europa weer met lege handen en een diplomatieke nederlaag. We zullen het zien.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ritter

  De deal met Iran was een slechte deal in het grote voordeel van Iran.

  Landen in de regio zagen ook niets in de deal.

  Er is maar een reden waarom de Europese landen de deal willen handhaven; economische redenen want vooral het Duitse bedrijfsleven wil geld verdienen aan Iran.

  De bevolking in Iran komt steeds meer in opstand tegen de religieuze leiders. Ze weten dat ze worden gesteund door Trump.

  Onderstaande video’s laten zien dat de bevolking in Iran het niet meer neemt en in opstand komen.
  ————-

  “Ons land is een droomland voor veel Iraanse vrouwen. Net zoals ik m’n dromen hier heb kunnen waarmaken. Hier geniet men van #vrijheid & #gelijkheid . Dat moeten we koesteren & behouden. Nee tegen #sharia & #islamisme ,de reden van al die onvrijheid!”

  Video:
  https://twitter.com/SafaiDarya/status/1021114065639432193

   1. Ritter

    DolleDries

    Ik hoorde van de week een interview met een Iraniër die in Nederland woont.

    Hij zei o.a. dat Trump veel steun geniet in Iran omdat Trump achter de protesten staan. Dat deed Obama niet. Die koos de kant van het regime.

 2. Ritter

  “De religieuze politie vraagt een Iraanse vrouw om haar hijab correct te dragen. De Iraanse vrouw antwoordt: ‘Wie ben jij?’ En gooit haar hijab af.”

  https://twitter.com/SafaiDarya

 3. DolleDries

  Trump doet het weer goed.

 4. DolleDries

  Nu de linkse vrouwtjes als steun voor het regiem in Iran allemaal een hoofddoek om

 5. Tengo Kawana

  Trump beging met het opblazen ban de Iran-deal een enorme blunder die alleen de hardliners in Teheran rugwind gaf.

  1. DolleDries

   Vertel.

   1. Roughwood

    Doet ie niet Dries. Quisling is namelijk een inhoudsloze extreemlinks fascistische antisemiet die het zou toejuichen als die Perzische relifanatici een kernbom op Tel Aviv gooien. Maar dat kan Kawananas op zijn deugbuik schrijven. Op het moment dat één of andere Ayatollah de rode knop indrukt, maakt Israël van Iran de grootste parkeerplaats van het Midden-Oosten.

  2. Capo

   “een enorme blunder”

   Beter een enorme blunder dan een multinicker!

   1. Tengo Kawana

    Wat is toch een multinicker?

    1. Capo

     Multi = (veel) meer dan één
     Nick(er) = Nickname of kortweg nick is (meestal) een (zelf gekozen) bijnaam.

    2. nogmaals

     @Quisling
     Wil je zorgverzekeraar jouw broodnodige hersenrot-operatie niet vergoeden? In december overstappen dan maar?
     Tot dan kun je hier nog heel veel debiele reacties neerplempen

  3. denk eens na

   op neen een of andere manier denkt een linkse looser meer verstand van politiek te hebben dan een miljadair, wat een bet weter kun je zijn?

 6. Gerlos

  Kan Allah de boel niet redden voor deze achterlijke figuren.

 7. Frits Jansen

  Voor de Amerikanen is Iran een schurkenstaat. Dit soort fact free opvattingen doen het goed bij de Amerikanen. Die willen een duidelijke vijand, en een regering die daar keihard tegen optreedt. De meedogenloze joodse lobby in de VS doet de rest.

  Iran heeft een rare theocratie, maar een ordeloze schurkenstaat is het niet. Haat jegens Iran roept haat van Iran op.
  Intussen hebben zelfs toeristen last van de sancties. Het land staat vol geldautomaten maar die zijn niet aan westerse netwerken gekoppeld. De Europese sancties jegens Iran zijn goeddeels opgeheven, maar een Nederlands bedrijf dat zaken doet met Iran wordt door de Amerikanen in de ban gedaan. Zodat pakweg ING mij niet aan geld kan helpen in Iran, want ze hebben te veel belangen in Iran.
  En als je geld op is in Iran? Ik hoop dat ik dan nog een vliegticket kan kopen met mijn credit card.

  Dr Amerikanen doorkruisen zodoende de soevereiniteit van Europese landen. Het wordt tijd dat iemand roept: “Donald, je kunt de boom in”.

  Haatkuif Trump tegen Iraanse haatbaarden: wie zou de wijste zijn? De Iraniërs hebben een duizenden jaren oude cultuur, Trump is een parvenu.

  1. Capo

   De islam aanpakken? Trump doet het!

  2. Stanly2000

   Fritsje, laat ik nou hopen dat je geen ticket meer kunt kopen! Dan blijf je lekker zoals je wilt als papenhater tussen de haatbaarden die een duizenden jaren oude cultuur teruggebracht heeft naar het stenen tijdperk.

  3. Ritter

   Frits Jansen

   De vraag is welke kant u kiest. De kant van de Iraniërs die meer vrijheid willen of de kant van het religieuze regime.

   Obama koos de kant van het regime.

   Trump heeft zijn steun uitgesproken voor het Iraanse volk die vrijheid wil en veel mensen die in Iran voor vrijheid vechten waarderen de steun van Trump.

   Het heeft ook niets met “haat” voor Iran te maken………………maar met het islamitische regime. Men moet dus onderscheid maken tussen het Iraanse volk en het Iraanse regime.

  4. Roughwood

   Het is waarachtig een land met zeer tolerante en voor reden vatbare machthebbers heer Jansen. Alles wat vandaag op de Amsterdamse grachten in een parade heeft meegevaren zou op bevel van die haatbaarden met tulband aan een hijskraan worden opgehangen. Daarbij komt nog eens dat de atoomtechnologie, welke men voor het maken van hun kernbom gebruikt, is gekocht van een Pakistaan die de kennis daarover in Nederland door spionage heeft verkregen. Alleen al om deze redenen zou Nederland niets met Iran van doen moeten willen hebben. Het is een simpelweg een theocratische dictatuur welke zijn volk onderdrukt en waar schendingen van mensenrechten aan de orde van de dag zijn. Die duizenden jaren oude cultuur doet daar niets aan af. De machthebbers zijn niet te vertrouwen. Dus heeft Trump een goede beslissing genomen. Parvenu of niet.

   1. Floris

    “Die duizenden jaren oude cultuur doet daar niets aan af.”
    —————————————————————-
    Die oude cultuur is door de islam volledig afgebroken. Afbreken is de specialiteit van deze allesverziekende en hersenrot veroorzakende oorlogscultus.

    Of het Iraanse volk zich kan bevrijden van de ayatollahs is een open vraag. Misschien wel. Maar of ze zich kunnen bevrijden van de islam zelf is een stuk minder waarschijnlijk.

    Jammer dat zo’n oud cultuurvolk destijds ingepakt is door zoiets primitiefs en bespottelijks als de islam.

 8. Ries

  Iran is toch overwegend islam? Kunnen ze het echt niet redden zonder hulp uit het westen? Gewoon zes keer bidden per dag jongens. Misschien helpt het….

 9. Svetlana

  Trump is de shaitan van onze tijd. Hij is bezig de wereld te vernietigen en heeft daar reuze plezier in. Iran is de bescaafing van de werld en ze laten zich niet in een hoek dreifen. Ze gaan werken aan een nucleaire wapen die ze de wereld gaan laten tonen op een goede dag. ALLAHU AGBHAR

  1. Capo

   Uit het rijtje van de multinickers…

  2. AS210854

   Sletvana, nu help jou echt niks meer, misschien een spuitje?

 10. Steve Van der Vekens

  Daar zijn die ayatollah’s zelf verantwoordelijk voor. Niet huilen nu, maar meer Amerikaanse vlaggen verbranden. Of durven ze niet meer?
  Leg ze droog Trump, zodat ze enkel hun eigen tranen nog kunnen drinken.

  1. Steve Van der Vekens

   Bij de EU kan je dat proberen, bij Trump niet. Wie Amerika niet respecteerd, hoeft geen hulp te wachten.
   Dit is onbespreekbaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.