Extra aflossen: welke addertjes schuilen er onder het gras?

Veel huiseigenaren lossen extra af op hun hypotheek. Maar dit is niet voor iedereen de beste oplossing.

Nederlanders hebben afgelopen jaar ongeveer 5 miljard euro spaargeld opgenomen. Dat geld wordt voor een belangrijk deel gebruikt kom extra af te lossen op de hypotheek. Dat dit gebeurt, is niet zo vreemd. De gemiddelde spaarrekening levert momenteel slechts 0,45 procent rente op. Omdat hier nog inflatie en 1,2 procent vermogensbelasting vanaf moeten worden getrokken, teren spaarders dus in op hun spaarpotje. Tegelijkertijd betalen huiseigenaren een hogere hypotheekrente: gemiddeld 1,7 procent.

Uw spaarpotje aanwenden voor extra aflossingen levert dus rentevoordeel op. Daarnaast kunt u hiermee een eventuele restschuld bij verkoop van uw woning beperken. Verder betaalt u minder vermogensbelasting en kan een lager vermogen ook positief uitpakken voor regelingen die een vermogensgrens hanteren, zoals de zorgtoeslag.

Toch is extra aflossen niet altijd verstandig. Let op de volgende addertjes onder het gras.

1) Lagere hypotheekrenteaftrek

Wie extra aflost, kan minder hypotheekrente aftrekken.

2) Boeterente

Bij veel hypotheekverstrekkers bent u een forse boete verschuldigd als u in een jaar meer dan 10 tot 15 procent van de hypotheeksom extra aflost. Kosteloos en onbeperkt aflossen kan doorgaans alleen als de rentevaste periode afloopt. U kunt een boete omzeilen door dit moment af te wachten en tot die tijd alvast zelf te besparen of te beleggen.

3) Buffer

Elke euro die naar uw hypotheekverstrekker gaat, kunt u niet meer aanwenden voor andere doeleinden, zoals een studie voor de kinderen of de aankoop van een auto. Los alleen af met geld dat u langere tijd kunt missen en houdt een buffer aan om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen.

4) Bijleenregeling

Door extra aflossen stijgt misschien de overwaarde op uw woning. Dit heeft gevolgen voor de zogeheten bijleenregeling. Als u uw woning vervolgens verkoopt en binnen drie jaar een ander koophuis betrekt, moet u de overwaarde investeren in uw nieuwe woning. U mag namelijk alleen de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning na aftrek van de overwaarde.

5) Spaarhypotheek

Wie een spaarhypotheek heeft, moet extra alert zijn. U spaart dan belastingvrij een bedrag bij elkaar waarmee u aan het eind van de looptijd de hypotheek aflost. Hierdoor geniet u maximale hypotheekrenteaftrek. Over de uitkering krijgt u een fiscale vrijstelling. Deze bedraagt maximaal 164.000 euro per persoon als u minimaal twintig jaar premie heeft betaald en maximaal 36.900 euro na vijftien tot twintig jaar premiebetaling. Als door extra aflossingen de premieduur fors wordt verlaagd, loopt u risico dat de vrijstelling lager uitpakt of zelfs volledig vervalt.

Een andere eis om voor fiscale tegemoetkoming in aanmerking te komen, is dat het eindkapitaal de eigenwoningschuld niet mag overtreffen. Is dit toch het geval of komt het eindkapitaal boven de vrijstelling uit, dan moet u over het restant inkomstenbetaling betalen. Dat kan oplopen tot maximaal 52 procent.

Wilt u toch investeren in uw hypotheek, kies dan voor een extra storting in de kapitaalverzekering die aan de hypotheek is gekoppeld. Dat leidt tot een lagere premie. Een ander alternatief is zelf een beleggingspotje aanleggen om zodoende de maximale hypotheekrenteaftrek te behouden.

Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. fockingworst

  Extra aflossen altijd goed.. Laat je de looptijd even lang en verlaagt alleen het maandbedrag kan je en sneller weer sparen en pas vanaf hetzelfde moment als voorheen vermogensbelasting betalen.
  Is ook handig als er 1 van doorgaans 2 hypotheeknemers financieel uitvalt.

 2. Bes Tolen

  Nu de Hillenwet vervalt, is het bij lage rente niet tot minder aantrekkelijk om extra dan verplicht is, af te lossen. De VVD en CDA (Hillen’s partij, nota bene) hebben geld nodig, altijd weer nog meer geld voor de massa immigratie. Zie het onderwijs, de gezondheidszorg en zorg. Over bijzondere bestedingen dien aangaand hoor je nooit wat. Wordt geniepig over gezwegen. Ach, wat een klote land.

  Het beste zou zijn dat er naar toe wordt gewerkt, dat de waarde van de eigen woning en de rente op (hyp.) leningen voor de eigen woning (tenzij voor andere doelen dan geld besteed voor het woonhuis) geheel buiten de inkomstenbelasting wordt gehouden. Niks meer in de inkomstenbelasting wat de eigen woning betreft.

 3. stellendam

  Heb je vragen vraag het uw bank ze zijn er om u te HELPEN! hahaha

 4. ruudjeenjose

  We vergeten het allerbelangrijkst. De wet Hillen
  Extra belasting op een afgelost huis,jaarlijks.
  Plus dat mensen gaan betalen voor medische ingrepen. Zij die hun huis hebben afgelost zijn zwaar de klos.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.