Het Griekse eiland Tilos wil meer asielzoekers: het voorbeeld voor goede integratie

Tussen alle negatieve berichtgeving over immigratie en integratie door, kunnen we gelukkig ook voorbeelden aanwijzen van succesvolle integratie en immigratiebeleid. Misschien niet op de manier waar de initiatiefnemers op gehoopt hadden, maar dat terzijde. Het Griekse eiland Tilos wil meer asielzoekers, aangezien de meeste asielzoekers na het verkrijgen van hun paspoort vertrekken naar het vasteland. 

Het kleine eiland doet al jaren haar best om Syrische vluchtelingen op te vangen en te laten integreren in de samenleving.

Anastasia Giannakopoulou, sociologe en maatschappelijk werkster voor Solidarity Now, woont al twee jaar op Tilos. Ze was vanaf het begin bij het project betrokken. “Er zijn in de loop van de tijd veel verbeteringen aangebracht, en er zijn veel meer activiteiten. Er zijn Griekse en soms Engelse lessen voor kinderen en volwassenen. Nu is het vakantie, maar de kinderen gaan naar school hier. We proberen de volwassenen aan het werk te helpen.”

Die poging om de Syriërs te integreren in de kleine gemeenschap van ongeveer 550 mensen is wat het project bijzonder maakt, zegt Giannakopoulou. “Daarom concentreren we ons ook op het leren van Grieks, met het oog op de toekomst. En de lokale mensen zijn bereid om ze aan banen te helpen, vooral in de zomer. Sinds vorig jaar hebben we Syriërs die in hotels werken en bij de bakker.”

Het eiland heeft in 2015 te maken gehad met duizenden vluchtelingen die aankwamen. Uiteindelijk gaan die natuurlijk verder, maar de bewoners op het eiland hebben bij de nationale overheid aangegeven dat ze graag Syrische families willen helpen en hen willen opnemen en laten integreren. Ze hebben voor dit doel een eigen opvangcentrum en faciliteiten opgezet en nu wonen er 19 mensen in het centrum, vier families.

De asielzoekers doen het goed en ze worden ook aangewezen als voorbeeld voor goede integratie. De families weten nog niet of ze willen blijven of terugkeren, maar zijn in elk geval al super blij met de kansen die ze krijgen op het eiland.

Bakker Michalis Panidis was vanaf het eerste uur actief betrokken bij de hulp aan vluchtelingen. In 2015 heeft hij honderden migranten gered uit hun bootjes. Voor hem is het vanzelfsprekend iemand als Ali in dienst te nemen.

“Voor mij is het goed, en voor hem ook. Het is niets speciaals. Ik denk dat we het overal moeten doen.” Panidis gelooft dat als de nieuwkomers mogelijkheden krijgen, ze ook op Tilos willen blijven.

Nu komen we bij de crux van dit artikel. Panidis geeft aan dat het systeem en de aanpak van asielzoekers op het eiland van Tilos overal ingevoerd zouden moeten worden. Heel sympathiek, maar uiteindelijk gaat het niet alleen om het systeem en de aanpak, maar vooral om de kleinschaligheid.

Wat maakt het project op het Griekse eiland zo succesvol? Juist het kleine aantal mensen dat moet leren integreren in de gemeenschap. Als er een les getrokken zou moeten worden van dit specifieke voorbeeld, dan is het juist deze kleinschaligheid. Hoe groter de aantallen zijn die moeten integreren, hoe moeilijker het wordt.

De mens is niet ingesteld op grootschaligheid en zeker niet als het gaat om de sociale- en psychologische aspecten. Je vraagt mensen uit een fundamenteel andere cultuur om zich aan te passen aan de cultuur van het land of de gemeenschap waar ze aankomen. Dat kan alleen maar goed gaan als de groep waar het om gaat niet te groot is. Hoe meer mensen je tegelijkertijd moet laten integreren, hoe zwaarder en moeilijker dat wordt.

Daarom is de kritiek van rechts en van conservatieven niet specifiek gericht op immigratie an sich, maar op de grootschaligheid ervan. Het is onmenselijk om duizenden mensen te laten integreren in een fundamenteel andere samenleving, of gemeenschap. Die verdwijnen in de grootschaligheid en houden zich vast aan datgene wat zij herkennen: hun eigen cultuur en waardensysteem. De grote groepen asielzoekers zoeken elkaar op en gaan helemaal niet integreren. Waarom zou je? Je hebt elkaar toch? Hele straten en buurten vol met mensen die ongeveer hetzelfde denken en op dezelfde manier leven als jij.

Laten we dus Tilos inderdaad als voorbeeld nemen en inzetten op de menselijke maat en kleinschaligheid. Alleen dan zal integratie werken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ritter

  Een enigszins misleidend artikel.

  De meeste illegale migranten ( in dit geval Syriërs) integreren niet………….de meeste worden doorgestuurd naar het vasteland.

  Daarbij tonen de feiten aan dat de verreweg de meeste asielzoekers uit de islamitische landen niet integreren………………..ze houden vast aan hun islam die niet compatibel is met de westerse samenleving.

 2. Capo

  Dat schattige project kost een vermogen, betaald door de hardwerkende belastingbetaler. Linkse hobby’s zijn duur.

  Op Griekenland wonen ongeveer 10 miljoen mensen en 20,8% (nov. 2017) is werkloos.

  1. denk eens na

   Of zouden ze dat van het geld doen wat rutte er naar toe heeft gestuurd , want dan betalen wij dat hele project natuurlijk.

 3. Ritter

  Wat is nu integratie?

  De illegale migranten worden in de watten gelegd en van allen kanten ondersteunt. Dat is natuurlijk geen “integratie”. Dat is verwennerij en natuurlijk zullen de meeste illegalen daar niet over klagen.

  Maar dat is geen “integratie”!

  Integratie betekend dat de asielzoeker ook het normen/waarden systeem accepteert van het land waar de asielzoeker naar toe gaat. En zoals de praktijk laat zien doe de meeste illegale migranten uit de islamitische landen dat niet. Die houden vast aan hun islam en bijbehorend gedrag.

  Ook gaan de meeste naar het vasteland omdat Noord/West Europa is waar de “honingpot” staat. En daar willen de meeste naartoe.

  Maar ja, het is een NOS artikel. Dus dan weet je het wel.

 4. Ritter

  In Nederland worden asielzoekers al jaren in de watten gelegd. Ze kunnen volop profiteren van ons sociaal systeem zonder ooit een cent te hebben bijgedragen.

  Talloze projecten op kosten van de belastingbetaler voor de asielzoeker.

  En heeft dat tot integratie geleid?

  Nee , natuurlijk niet. Integendeel zelfs. Veel moslims sluiten zich steeds meer op in hun eigen islamitische leefwereld………en moeten weinig hebben van de westerse levenswijze die ze vaak als verdorven zien.
  ————–
  Moslims in Nederland steeds religieuzer
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/moslims-in-nederland-steeds-religieuzer-622148/

  1. van Urk

   Als je nieuwe moslims plaatst in een wijk van een stad waar meerdere moslims wonen dan integreren zij inderdaad wat moeilijker. Mensen zoeken altijd de mensen op waar zij mee kunnen communiceren en waarmee zij bepaalde zaken met elkaar kunnen gaan delen. In een klein dorp zijn ze meer gesloten, hebben wel nauwere contacten met hun Nederlandse buren maar dan houdt het verder mee op omdat andere dorpsgenoten geen contact met ze op willen maken. Tenzij ze ondernemend zijn en over een winkel of bedrijf beschikken dan kent heel het dorp de familie Youssef.

 5. van Urk

  Totdat de populatie aan vluchtelingen groter is dan de oorspronkelijke bevolking. Dan worden de rollen betreft integratie opeens omgedraaid.

  1. Ni28

   inderdaad van Urk en de steden zullen het als eerste ondervinden. Gast in eigen huis heet zoiets.

 6. DolleDries

  Het klinkt als een sprookje maar dat is het ook natuurlijk.

 7. Ritter

  Off Topic

  Via TPO:

  Van MSM mag u niet weten dat man die 11 kinderen trainde voor school shootings moslim is

  U mag ook niet weten dat zijn vader invloedrijke Amerikaanse moslimleider is, met mogelijke betrokkenheid terreur

  Weet u nog? Siraj Wahhaj woonde met tenminste elf kinderen in een soort van compound in de woestijn van New Mexico en nadat hij was opgepakt omdat die kinderen er wel erg verwaarloosd uitzagen bleek de compound een militair trainingskamp te zijn waar de kinderen werden opgeleid tot school shooters.

  Ook bleek dat Siraj Wahhaj een radicale islamiet is. En dat hij de zoon is van Siraj Wahhaj senior, die op zijn beurt niet alleen imam is maar ook de leider van een invloedrijke Amerikaanse moslimorganisatie, The Muslim Alliance in North America. En deze imam kwam vlak na de mislukte bomaanslag op het WTC in 1993 al in beeld bij de veiligheidsdiensten omdat hij mogelijk betrokken zou zijn bij deze poging tot terreur.

  Dit weet u allemaal omdat Amerikaanse media, en de Daily Mail, dat brachten en wij dat dus ook weer brachten (want zo zijn wij, wij wél). Het staat gewoon in Wikipedia en de doorgaans toch niet perse heel rechtse of politiek incorrecte Amerikaanse nieuwszender CBS bracht het ook. Het staat zelfs in de kop van één van hun artikelen over deze zaak.

  Maar in Nederland mag de nieuwsconsument dus NIET weten dat het gaat om een radicale moslim met een onder Amerikaanse moslims invloedrijke, beruchte vader. De Nederlandse MSM vinden het kennelijk totaal niet relevant dat de man die kleine kinderen in een compound trainde voor massamoorden een islamitische exremist is. En het is kennelijk ook niet relevant dat de vader van die man nogal invloedrijk is binnen de Amerikaanse moslimwereld. Alsof je wel meldt dat er een vliegtuig is gecrasht maar verzwijgt dat het vliegtuig is neergeschoten met een luchtdoelraket.

  Kijk maar: volgens het ANP is er weinig meer aan de hand dan dat er ‘een duo is opgepakt’. Bij de NOS kun je uren zoeken naar de woorden ‘moslim’ of ‘islam’, net als bij RTL Nieuws. Laat staan dat je te weten komt wat de invloedrijke vader van de opgepakte moslimextremist allemaal op zijn kerfstok heeft. Zo zei deze invloedrijke imam in 2009 dat hij hoopte ‘dat alle Amerikanen op een dag moslim worden’ en dat ‘de CIA en FBI de echte terroristen zijn’.

  Dit is nou precies de reden waarom een vrij, écht vrij, internet van levensbelang is. En waarom alternatieve media zoveel succes hebben. En waarom u, onder andere, TPO leest. En waarom u steeds minder vertrouwen heeft in main stream media. Terecht.

  1. DolleDries

   Het werd niet gemeld maar wie het filmpje zag wist al genoeg. De NOS heeft het principe veel viezigheid onder het witte laken dan ziet niemand het

 8. Ni28

  Geweldig Tilos! Iedereen naar Tilos, geef het maar door! Griekenland is blijkbaar net uit de financiële problemen dus de volgende ronde mag weer beginnen. De EU betaalt.

 9. JanKlaasen

  Off topic, laatste tv fabriek in Amerika sluit per direct zijn deuren en zet al zijn personeel op straat. Reden? Import tarieven op China parts. Naar verwachting gaat de handelsoorlog honderdduizenden banen kosten in de VS.

  1. DolleDries

   Bron

  2. Ritter

   JanKlaasen

   Even wat feiten.
   —————–

   Fabelachtige record kwartaalcijfers onder Trump: America is great again

   Donald Trump´s belasting- en dereguleringspolitiek is een fabelachtig succes. Na slechts anderhalf jaar presidentschap bloeit de Amerikaanse economie als sinds lange tijd niet meer. Ze groeide in het tweede kwartaal met 7,4%, de lonen stegen met 2,7% en de Dow Jones steeg sinds de verkiezing van Trump met 40%. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid onder de 4%. De opleving bereikt alle lagen van de bevolking.

   Zijn belofte “Make America great again” heeft de 72-jarige al na 18 maanden ingelost. De “Welt” spreekt zelfs tandenknarsend van een “historische economische opleving die het land meemaakt”. De Amerikaanse economie heeft zich uit de Obama-lethargie bevrijd en groeide in het afgelopen kwartaal zo sterk als sinds 2014 niet meer. Experts verwachten dat de opleving nog aantrekt en de groeicijfers de komende kwartalen nog groter zouden kunnen zijn. “Amerika is op weg naar de langste economische opleving aller tijden”, zegt Don Rissmiller van het analyse-instituut “Strategas Research Partners”. Dit record zou weinig in de weg staan.

   De opleving wordt gedragen door de Amerikanen, want ook bij hen komt de opleving aan. Hun lonen stegen met 2,7% en de druk van de belastingen daalt. Ze hebben duidelijk meer geld om uit te geven. Tegelijkertijd bloeit de arbeidsmarkt: het werkloosheidscijfer daalde onder de magische grens van 4%. Dat gebeurde in de afgelopen vijftig jaar alleen maar tijdens de New-Economy periode.

   De enorme winsten versterken ook de onafhankelijkheid van de Amerikaanse economie. Goldman Sachs voorspelt dat Amerikaanse ondernemingen dit jaar eigen aandelen ter waarde van een biljoen dollar zouden kunnen terugkopen. Zodoende zouden buitenlandse investeerders worden teruggedrongen.

   Onder Trump hebben de VS economische gezien de rest van de wereld met lengtes achter zich gelaten. Het land keert terug naar de oude welvaart, de mensen vinden goed betaald werk – en ook de rentes stijgen. In Amerika vindt, anders dan in Duitsland, geen onteigening van de spaarders plaats. America is great again.

   1. Meester Kong

    @Ritter
    De staatsschuld loopt steeds meer op, wat is volgens jouw de oplossing voor dit enorme probleem.

    1. DolleDries

     Gewoon net zo als de EU massa geld er bij drukken. Maar goed die klap komt nog.

     1. Meester Kong

      @DD/Ritter
      Grap is leuk.

 10. NoDoubt

  Ze zullen niet integreren. Het kost de autochtone gemeenschap Duitsland/ Nederland honderden miljarden en het ontwricht de gemeenschap, alleen maar omdat de EU dat wil. Gelukkig kunnen ze terug naar Syrie en hun land opbouwen. Krijgen we niet die achterlijke cultuur en dat het aan de blanken ligt dat ze niet integreren. Daarna een landelijk onderzoek over de werkelijkheid van de Islam en die prachtige schoolvoorbeeld van Mohammed en daarna kunnen Rutte, Merkel en consorte voor het gerecht omdat ze de Europese burger onvoldoende beschermd hebben tegen ontwrichting democratie, emancipatie en het bewust in gevaar brengen van burgers door ‘geloof’ en ziekten.

 11. EllyD18

  Mooi daar houden dan als ze er zo blij mee zijn.

 12. Gerlos

  Syrische vluchtelingen kunnen linea recta retour naar hun thuisland want het is op een gebied weer veilig en er is een hoop werk om dit land weer op rapte bouwen. Europa zit echt niet te wachten op deze mensen die niet willen intrigeren en doorgaan met hun eigen leven met geld uit onze staatsruif.

 13. Gerlos

  Prima als ze grenzen maarbpotdicht gooien, we hebben al genoeg van dit soort passipanten in West Europa.

 14. Steve Van der Vekens

  En ondertussen alles wat ze verkrachten in de doofpot stoppen… Dat is goede integratie.
  Niemand wil integratie, of het nu ‘goede’ of ‘slechte’ is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.