Italië zet stok achter de deur: ‘geen EU-afdracht als we met migratie niet worden geholpen’

Het hele Europese debat rondom migratie krijgt een nieuw hoofdstuk: financiële dreigementen. De Europese landen aan de Middellandse Zee willen geholpen worden door de andere landen met het tegengaan van de massale immigratie uit Afrika. Dat gebeurt alleen nagenoeg niet, dus de populistische regering van Italië is er klaar mee en begint met dreigementen te gooien.

De Italiaanse vicepremier Di Maio zegt dat hij en zijn Vijfsterrenbeweging (M5S) geen geld aan de EU meer willen afdragen, zolang andere lidstaten niet bereid zijn migranten uit Italië over te nemen.

In Brussel praten vandaag vertegenwoordigers van twaalf lidstaten over de situatie op het Italiaanse kustwachtschip Diciotti. Dat pikte vorige week op de Middellandse Zee 177 migranten op.

Di Maio gaat een stap verder door met stopzetting van de jaarlijkse contributie van 20 miljard euro te dreigen. “Als de zachte aanpak niet werkt, staken we de betalingen”, zei hij in Rome.

De Vijfsterrenbeweging en Lega Nord zijn eensgezind over de aanpak van migranten in Europa en hebben een coalitie gevormd. Links-populsime en rechts-populisme, hand-in-hand. Met deze stok achter de deur hoopt de coalitie eindelijk wat voortgang te forceren in het Europese debat rondom immigratie vanuit Afrika.

Elk land lijkt niet de overkoepelende dreiging te zien en wil vooral de eigen kiezers geruststellen en niet te veel weggeven. Er moet natuurlijk iemand gaan betalen en geen enkel land wil dat natuurlijk doen. Het opnemen van migranten lijkt ook geen populair voorstel te zijn en vooral de Oost-Europese landen houden migrantenquota tegen.

De beste oplossing is het ‘Fort Europa’ principe. Sterke buitengrenzen en opvangcentra in Afrikaanse landen. Dan kunnen de economische migranten van echte vluchtelingen gescheiden worden. Dat gaat natuurlijk niet op het Europese vasteland, want dan vluchten ze gewoon door heel de Schengenzone, om daarna niet meer gevonden te worden, of zo lang te treuzelen tot ze een verblijfsvergunning krijgen op basis van ‘humanitaire rechten’. Zolang de Europese landen maar snel zijn met hun keuze, anders is het dadelijk te laat, want voor je het weet heeft het een nog sterkere aanzuigende werking om andere Afrikanen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ritter

  De EU moet doen zoals Australië jaren terug heeft gedaan toen ze overspoelt werden met z.g. “bootvluchtelingen”.

  Australië heeft toen consequent deze illegale migranten terug gesleept en niet toegelaten tot Australisch grondgebied.

  En dat heeft geholpen!

  Na maanden dit beleid te hebben gevolgd werd de boodschap begrepen en nam het aantal bootvluchtelingen snel af.

  Er was internationaal protest maar de Australische regering trok zich daar niets van aan.

  1. Capo

   “De EU moet doen zoals Australië jaren terug heeft gedaan toen ze overspoelt werden met z.g. “bootvluchtelingen”.”

   Omdat dit niet gebeurt heb ik al jaren de indruk dat dit een voorop opgezet kwaadaardig plan is van “onze” machthebbers. Correct me if I’m wrong of corrigeer mij maar als ik het fout heb.

   1. netwat

    Dit is ook een opgezet plan met angela merkel aan de hoofdrol. Ooit het van het kalergi van coudenhove plan gehoord? Merkel kreeg hier een award van voor haar vluchtelingen opvang dat zegt al genoeg.

 2. Adriaan

  Dat lijkt me een verstandige beslissing. Het wordt hoog tijd dat de rest van de EU Italië gaat helpen met deze immense ellende. En geld is het enige dat Brussel interesseert, dus dat zal pijn gaan doen als Italië voet bij stuk houdt. Wellicht dat ze wakker worden daar in het hoofdkwartier. Alleen schrijnende gevallen moeten we opvangen en opvang in de regio moet de hoogste prioriteit krijgen.

 3. Fortiori

  Stoppen met de subsidie aan Hongarije en dit aan Italië geven. De man heeft volkomen gelijk in deze.

  1. Stanly2000

   Waarom Hongarije straffen voor fouten die Brussel gemaakt worden? Is Fortiori (Ernst) het er mee eens dat de Eu maar heel de wereld moet opvangen, met alle voordelen? van dien?

  2. Ritter

   Fortiori

   Waarom stoppen met subsidie aan Hongarije?

   Italië en Hongarije zitten op dezelfde lijn betreffende illegale migratie.

   Hongarije heeft al veel gedaan om de illegale migratie een halt toe te roepen.

   1. Fortiori

    Italië heeft een gigantisch probleem met de toevlucht van asielzoekers. Ligt rondom in zee met eilandjes voor de kust val Libië. Veel groter en moeilijker beheersbaar. Hongarije heeft het gemakkelijker. Maar het is geen verdienste van Orbán. Italië is humaan en verdient alle mogelijke steun. Klip en klaar.

    1. Stanly2000

     Hongarije werd in 2015 overspoeld door geluks/asielzoekers. Heeft volgens verdrag van Dublin de buitengrens beschermd en werd voor alles wat lelijk was uitgemaakt. Dat is WEL de verdienste van Orbán. Italië was te humaan en is tot inkeer gekomen. Beter laat dan nooit! Wil nu af van de teveel binnengelaten geluk/asielzoekers. De Eu zou de buitengrenzen beschermen en laat dit na.

     1. Ni28

      En Hongarije heeft zich tot tegenstelling van Duitsland aan alle regels gehouden.

    2. sjun

     Tevoren aangekondigde en geplaatste zeemijnenvelden lossen het Italiaanse probleem grotendeels op.

     1. Adriaan

      @Sjun, helemaal met je eens.

     2. Fortiori

      Zeemijnenvelden voor de kust van een land met wie je niet in conflict of oorlog bent. Is dit serieus?

    3. Capo

     “Italië is humaan en verdient alle mogelijke steun. Klip en klaar.”

     Klopt, alle mogelijk steun in het tegengaan van illegale migratie en mensensmokkel. Zorgen dat ze het niet in de bol halen in wat voor boot dan ook te stappen omdat dit voortaan bij voorbaat kansloos is. De vluchtelingen zijn allang op.

 4. Ritter

  Boten vol met ingenieurs, artsen, raketgeleerden, apothekers.
  ———————–

  VIDEO: “Allahu akbar. Europa is van ons!”
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=Pwny-hLzV6s

 5. Ritter

  Half Afrika wil naar Europa

  110 miljoen hebben concrete reisplannen, ongeveer 900.000 wachten al in Libië op de overtocht over de Middellandse Zee. De geboorte-explosie in de landen ten zuiden van de Sahara is de brandstof van de migratie – en de open grenzen op het oude continent werken als uitnodiging.
  “Uit de nieuwste peilingen in Afrikaanse landen blijkt dat tot twee derde deel van de inwoners wil emigreren. En niet alleen nood en terreur zijn een drijfveer, maar vaak familieleden en vrienden die al in Europa zijn”, vatte de “Wet” midden maart 2018 samen. In de jaren daarvoor kwamen de vluchtelingen vooral via Italië in de EU. Sinds Rome met de politicus van de LEGA, Matteo Salvini, een asielcriticus het ministerie van Binnenlandse Zaken leidt, die de smokkelschepen het aanmeren in Italiaanse havens heeft verboden, hebben de organisatoren van de volksverhuizing een nieuwe route gevonden: nu vindt de overtocht bij voorkeur vanuit Marokko naar de Spaanse kust plaats.

  Midden juni 2018 kwamen er in twee dagen meer dan 1100 Afrikanen in rubberboten over de Straat van Gibraltar – dat was nog nooit eerder voorgekomen op het Iberisch schiereiland. De smokkelaars zijn politiek blijkbaar goed geïnformeerd: ze wisten dat ongeveer tegelijkertijd met de ambtsaanvaarding van de rechtse Italiaanse regering in Spanje de conservatieven uit de macht werden verdreven en sindsdien een socialistisch kabinet het land bestuurt, die het niet zo nauw neemt met de grenscontrole. De nieuwe minister-president Pedro Sanchez heeft al aangekondigd het NAVO-prikkeldraad op het metershoge grenshek van de exclaves Ceuta en Melilla te willen verwijderen. Zo zouden de migranten in het vervolg zonder een gevaarlijke overtocht al op het Afrikaanse continent een stukje EU-territorium bereiken – en zouden zodoende het recht hebben om verder getransporteerd te worden naar het Europese vasteland.

  Het leger van de miljoenen

  Volgens informatie van “Eurostat”, het bureau voor de statistiek van de EU, vroegen tussen 2014 en 2017 bijna een miljoen bewoners van de landen ten zuiden van de Sahara asiel aan in Europa. Maar dat is pas het begin. “In Libië bevinden zich op dit moment 900.000 migranten. Het aandeel van diegenen die op dit moment naar Europa willen en daar ook de middelen toe hebben, wordt geschat op 200.000”, citeert de “Kronen-Zeitung” uit Wenen in september uit een vertrouwelijk rapport van de Oostenrijkse militaire inlichtingendienst. Dit aantal zou echter wel eens te laag aangehouden kunnen zijn: toen andere media in april 2016 over een desbetreffende prognose van de Weense militaire analisten berichtten, betwistte de toenmalige Duitse minister van binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU): “Dat beschouw ik al te laag”.

  Nu al hebben zich tussen de 300.000 en 400.000 mensen uit zowel Nigeria als uit zuidelijk Afrika, waaronder 270.000 mensen uit Senegal, 250.000 uit Ghana en 180.000 uit Kenia, in Europa gevestigd. Die willen nu hun familieleden en vrienden laten overkomen. Een onderzoek van het gerenommeerde Amerikaanse Pew Research Center in het voorjaar van 2018 kreeg door peilingen ter plaatse de volgende cijfers boven tafel: twee derde deel van de Ghanezen en Nigerianen evenals ongeveer de helft van de Kenianen, Senegalezen en Zuid-Afrikanen wil het liefst emigreren, vooral naar de VS of naar Europa.

  In het jaar 2012 voorspelde de inmiddels overleden oprichter van de organisatie “Cap Anamur”, Rupert Neudeck, dat er “18 miljoen” naar “het beloofde continent Europa” zullen stromen. Maar vermoedelijk is dat nog een lage schatting geweest: in de landen ten zuiden van de Sahara leven op dit moment 1,1 miljard mensen. Als ook maar 10% van hen op weg zou gaan, dan zouden dit 110 miljoen zijn.

  Afrika explodeert

  “950 miljoen mensen willen tot 2050 Afrika en de niet-Afrikaanse Arabische landen ontvluchten”, berekende Gunnar Heinsohn in juni 2015. De demografie-onderzoeker – hij werkte voor de Duitse Staatsacademie voor Veiligheidspolitiek en het NATO Defense College in Rome – beschouwt de biologie en niet de religie (dus de islam) als de reden van de Afrikaanse expansie naar europa: het hoge geboorteoverschot drijft iedereen, die in het land geen mogelijkheden hebben om hogerop te komen, over de Middellandse Zee. Dat tot 90% mannen en nauwelijks vrouwen op weg gaan, zou echter wel degelijk met de islam (en stammentaliteiten) te maken kunnen hebben: het vrouwelijke geslacht heeft in deze culturen bijna geen stem, de drang tot zelfrealisatie wordt de vrouw van kinds af aan afgeleerd.

  In werkelijkheid is de bevolkingsgroei in Afrika bijna driemaal zo hoog als in de rest van de wereld, sneller ook dan in de Arabische landen. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties uit 2015 zal het aantal mensen op aarde tot het jaar 2050 naar 9,6 miljard stijgen. Van de 31 landen met de hoogste geboortecijfers liggen er 29 ten zuiden van de Sahara. Tot het jaar 2050 zal de Afrikaanse bevolking meer dan verdubbelen – van nu 1,1 miljard naar 2,4 miljard. Bij de eeuwwisseling zullen het er zelfs 4,2 miljard zijn – en dus viermaal zo groot zijn als nu. In het wereldwijde gemiddelde brengt iedere vrouw tegenwoordig 2,5 kinderen ter wereld – nog maar de helft van het aantal in het begin van de jaren-50 van de vorige eeuw. De grote uitzondering is Afrika. Daar baart elke vrouw gemiddeld 4,7 kinderen.

  1. Original NL

   Ritter het is echt beangstigend en er wordt nog steeds niets aan gedaan.

  2. TotDeSchijtOnsDood

   plus nog 300.000 illegalen wachten bij ons om de hoek..
   https://www.youtube.com/watch?v=56cetENPJtg

   1. Capo

    @TDSOD: 300.000 lijkt mij nog wat aan de lage kant? Nu het sprookje van het gratis geld in ruil voor een sterk vooraf uit het hoofd geleerd verhaal en het weggooien van je id-papieren voor veel jonge Afrikaanse gelukszoekers begint uit te komen, zal de tamtam toch in no-time z’n werk gaan doen. Ik verwacht eerder dat er minimaal 3 miljoen illegalen klaarstaan.

  3. TotDeSchijtOnsDood

   Helping illegal migrants should be a criminal offense, says leading MEP..

   Marcel de Graaff, co-president of the Europe of Nations and Freedom (ENF) group, recommended making helping illegal immigration a criminal offense.

   https://www.youtube.com/watch?v=UEqCSVhAPm8

 6. Gerlos

  Bootje volladen met gelukszoekers en retour Libië, en je poot stijf houden voor het gedrocht EU.

 7. Adriaan

  Net hoor ik Rutte zeggen dat het niet ‘ons’ probleem is, maar dat van de EU. Zijn wij niet meer bij de EU? Heb ik iets gemist? Een laffere premier bestaat er niet. Een man die met alle winden meewaait en toch zijn er Nederlanders die op zijn partij stemmen. Schiet mij maar lek, mijn oliedruk is weggevallen. Campagne voeren in Afrika: elk schip dat richting Europa komt, wordt getorpedeerd. Varen naar de EU is op eigen risico.

  1. Capo

   “Net hoor ik Rutte zeggen dat het niet ‘ons’ probleem is, maar dat van de EU. Zijn wij niet meer bij de EU? Heb ik iets gemist? ”

   Rutte is een Eurofiel en verwijst graag naar het grotere en gewenste samenwerkingsverband. Nederland heeft 3,6% invloed binnen de EU maar Rutte doet graag dik, zoals je weet. Sneeuwvlokje vindt het trouwens een competente bestuurder, van mijn geld.

 8. Peter Loosduinen

  Eindelijk een einde aan de soap Howick en Lily !!!!!!!!

  Howick en Lily moeten worden uitgezet

  De staatssecretaris heeft volgens de hoogste bestuursrechter terecht een asielvergunning geweigerd.

  1. Original NL

   @Peter…
   Wat heeft de moeder van dit stel onze samenleving gekost….10 jaar procederen en frustreren.

   1. Original NL

    En dit is er slechts 1 van de vele duizenden…….

 9. Ni28

  Alleen op deze wijze wordt Brussel gedwongen om hopelijk verstandige maatregelen te nemen. Een groot probleem vormt het woord “verstandige”. Dus is het afwachten maar in ieder geval het niets doen van Brussel nu doorbroken worden.

 10. lanex

  Italië heeft een enorme defensie apparaat, waar blijven de schepen die de migranten kunnen tegenhouden om de grens te bewaken, dit is echt wel nodig nu dat half Afrika op het punt staat over te steken. De rest van Europa ligt nog steeds in comateuze toestand, is niks van te verwachten!

 11. Capo

  Geleend van Leon de Winter:

  “De harde werkelijkheid in Holland is nu dat mensen hun eigen kappers hebben, hun eigen markten, hun eigen plekken waar ze elkaar ontmoeten, hun eigen werelden. Ze voelen zich ongemakkelijk met elkaar te leven, en waar ze dat gedwongen doen, zoals op de huurwoningmarkt, vinden ze het lastig de publieke ruimte met elkaar te delen.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.