Kabinet wanhoop nabij: lerarentekort aanvullen met studenten voor de klas

Het water staat ze aan de lippen daar in Den Haag. Onderwijsministers Slob (CU) en Van Engelshoven (D66) gaan ervoor zorgen dat het toegestaan is om studenten zelfstandig voor de klas te zetten nog voor ze hun pabo diploma binnen hebben. Via de Telegraaf.

In de huidige situatie mogen pabo-studenten alleen onder toezicht van een docent lesgeven. Omdat het tekort van docenten zó erg groot is mogen straks dus ook studenten zonder toezicht gewoon voor de klas staan.

Er zullen ook best wel wat studenten zijn die meer dan capabel zijn om nu al voor de klas te kunnen staan, iedere school met zulke stagiaires mag zich gelukkig prijzen. Het probleem is echter dat dit kabinet er liever voor kiest om het risico op onbekwame figuren voor de klas te vergroten, dan om ervoor te zorgen dat het leraarschap weer aantrekkelijk wordt gemaakt.

Dat zou een kwestie moeten zijn van hogere lonen, minder werkdruk door bureaucratie in te perken en kleinere klassen. In plaats van dus te zorgen dat zoiets, waar al decennia om wordt geschreeuwd, nu eindelijk eens realiteit wordt kiest men voor de goedkope variant.

De enige concrete maatregel die het risico op onbekwaamheid iets moet inperken is dat zo’n student wel eerst een hbo-opleiding moet hebben afgerond en de eerste stage van de (deeltijd) pabo moet hebben gehaald, een hele geruststelling…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Capo

  “Dat zou een kwestie moeten zijn van hogere lonen, minder werkdruk door bureaucratie in te perken en kleinere klassen.”

  Moet je eerst jarenlang bezuinigen en miljarden naar Brussel sturen. Dan is er natuurlijk ook geen geld om het vak aantrekkelijker te maken. Bovendien worden veel scholen bestuurd door omhooggevallen docenten die helemaal niet kunnen omgaan met personeel en daarbij net doen alsof de geachte collega achterlijk is en feitelijk in de klas zit.

  Het zal helaas nog wel een tijdje duren voor het onderwijs weer gezond is, als het al gezond wordt.

  1. Bloem

   Beste Capo er zijn basisscholen waar leerlingen verdeeld over de week 3 verschillende partimers voor de klas hebben. In de MR hebben we ons op een bepaald moment hard gemaakt voor de vaste aanstelling van een jonge fulltimer. Het bestuur wilde hem ontslaan omdat ze liever een parttimer hadden dat was flexibeler te combineren met alle overige parttimers. Uiteindelijk mocht deze gedreven frisse leerkracht blijven. Het onderwijs is een vreemdsoortig bastion waar men een andere denkwijze heeft dan in het bedrijfsleven. Dat zou oké zijn indien het in het belang van het kind is. helaas staat het kind al lang niet meer centraal.

   1. Capo

    Het onderwijs zou centraal moeten staan, en dat het onderwijs een merkwaardige bedrijfstak is daar weet ik helaas alles van.

 2. Bloem

  Schandalig, er zitten nog vele leerkrachten, die fulltime aan het werk willen, thuis op de bank. Zo schrijft het AD gisteren “Uit cijfers blijkt dat momenteel zo’n 14.000 mensen met een lesbevoegdheid voor de basisschool werkloos thuis zitten.” Scholen nemen ze niet aan omdat ze liever een parttimer hebben. Dat is makkelijkere indelen aangezien de meeste leerkrachten al parttime werken. Een schoolbestuur acht het daarom lastig om fulltimers voor een klas te zetten.

  1. EU kok

   Beste Bloem zegt:
   Uit cijfers blijkt dat momenteel zo’n 14.000 mensen met een lesbevoegdheid voor de basisschool werkloos thuis zitten.
   .
   Ik vind dat soort “nulmetingen” vertekenend.
   Wat heb je aan een leraar basisonderwijs bij een behoefte aan een leraar maatschappijleer VWO.
   Wat heb je aan een leraar basisonderwijs welke al 10 jaar uit het onderwijs is.
   Vrees dat het probleem niet zo simpel op te lossen is.

   1. Bloem

    Beste EU Kok, indien je bereid bent om studenten zonder lesbevoegdheid voor de klas te zetten, lijkt mij een een werkeloze leerkracht toch echt een betere optie. Maak gebruik van de kennis van goed opgeleide leerkrachten. Bovendien deze krachten zitten nu thuis met opgehouden hand en worden toch al betaald uit de staatskas, wat wil je nog meer. 14.000 mensen weer aan een betaalde baan helpen.
    Bovendien het gaat in dit topic over PABO studenten, dus basisschool leerkrachten in opleiding en dus geen voortgezet onderwijs materiaal.

    1. EU kok

     Sorry Bloem, maar het gaat er bij mij niet in dat 14.000 geschikte basisonderwiijs leerkrachten thuis zitten terwijl ze zo aan het werk kunnen.
     Als ze echt zouden kunnen en willen, kunnen ze part-time instromen.
     .
     Of die 14000 nu al uit de staatskas betaald worden betwijfel ik.
     WW is dacht ik voor maximaal 3 jaar, waarbij er een periode aanbreekt dat werk geaccepteerd moet worden.
     .
     Heb je een link naar het betreffende AD artikel?

    2. fockingworst

     Onze kok beweert dat CA 6 a 7 % van de werkelozen een leraar is.
     Klinkt ook erg geloofwaardig.
     Dat betekend dat als dit een afspiegeling zou zijn van het gemiddelde totaal aantal werkende mensen je uit komt op 250000 leraren in Nederland.
     Dat doe je mall 25 leerlingen per klas=6.250.000leerlingen per jaar in Nederland.
     Op een bevolking van 17.000.000.
     Dan hebben we geen last van vergrijzing in ieder geval

     1. fockingworst

      14.000 leraren thuis tja

     2. EU kok

      Dockingworst, het zou plezierig zijn indien u een draadje geheel leest, daarna begrijpt om vervolgens enigszins juist te kunnen reageren.
      .
      Wilt u dus even aangeven waar ik die bewering doe.
      Of zeg netjes sorry.

  2. fockingworst

   @bloem u kwam met de cijfers van het het artikel van het ad over werkeloze leraren niet onze eu cock… Las niet goed en gaf de trol de schuld., omdat hij standaard met fakenews en opruiing komt.
   Als je gewoon logisch nadenkt kan dat toch niet.

   Het ad beweert dat CA 6 a 7 % van alle werkelozen een bassischool leraar is.
   Of dat de werkdruk zo hoog is dat ongeveer 12%
   Thuis zit volgens de onderstaande cijfers.

   https://www.datagraver.com/case/aantal-leraren-in-nederland

 3. EU kok

  Zoals gewoonlijk haalt Wouter zijn informatie uit de onbetrouwbare MSM.
  De functie van redacteur is vervangen door een overschrijver met een grote fantasie.
  Zal wel functie inflatie zijn.
  Verder vind ik het een goed plan.
  Studenten zijn op die leeftijd vaak links of D66 georiënteerd.
  Kunnen reageerders hier nog jaren klagen over indoctrinerend onderwijs.

  1. Bloem

   Inhoudelijke reactie weer.
   Ja leerkrachten zijn doorgaans links.
   Dat staat echter volkomen los van dit topic

   1. Rechtsaf

    @Bloem links en op de lagere scholen vooral vrouw, is goed voor het feminisme, jongetjes als meisjes grootbrengen..

    1. Capo

     @RA: Je vindt inderdaad nog maar weinig kerels voor de klas. Dat de jongens tegenwoordig zittend moeten plassen is nog maar een kleinigheid vergeleken met het bijna volstrekt ontbreken van de Tarzans op basisscholen.

     1. Bloem

      Beste Capo en rechtsaf, één van mijn beste vrienden is leerkracht in het voortgezet onderwijs. Links tot op het bot echter een goede vriend waarmee ik heerlijk kan discussiëren. Met wederzijds respect luisteren we naar elkanders argumenten. waardoor hij langzaam rechtser georiënteerde ideeen durft te accepteren en ik andersom. Hij geeft zelf aan dat er teveel vrouwen en te weinig mannen in het onderwijs zitten. Voor het onderwijs zou het wat hem betreft beter zijn wanneer dat wat beter in evenwicht zou zijn. Voorts verafschuwd ook hij de parttime cultuur in het onderwijs. Leerlingen hebben een stabiele basis nodig en geen mutsen die op woensdag middag lekker aftaaien en de boel de boel laten

    2. IJsbrand Koudvuur

     @rechtsaf…

     Mee eens!
     (Dit is volgens mij de eerste keer dat je wat zinnigs schrijft. )

 4. Meester Kong

  Nog een reden..
  Vraag en aanbod ligt te ver uit elkaar, letterlijk.
  Mien uit Lutjegast krijg je niet de randstad.

 5. Benny

  Geen geld voor leraren ……maar kabinet heeft wel toegezegd dat in 2020 10 miljoen extra ter terbeschikking komt voor buitenlandse studenten voor een studiebeurs in nl te genieten. Dat is bovenop de 30 miljoen die ze al krijgen ieder jaar….Grote schande hoe Nederland omgaat met de educatie van haar eigen jongeren…ze moeten eerst maar eens hier de problemen oplossen in het onderwijs in plaats van geld te geven aan studenten uit bananenrepublieken…..

  1. Duke

   Eens.

 6. Rosasolis

  In sommige vakken kan dit wel. Bijv. op het conservatorium kan hoge muziek wetenschap studenten en solo muzikant studenten, les geven aan jongere klassen: muziek theory, muziek geschiedenis, en zangles, of lessen op een solo instrument.
  Waarom niet? En dat kan ook in het landbouw en bloemen/planten sector, bijv. bij de Clusius colleges. Het kan ook bij de technische sector. Als je een toegewijde student ben met weinig geld, wordt het, steeds moeilijker te leven op je heel kleine begroting.
  Je moet naar je colleges deelnemen, maar je krijt ook wat vrije uren, tussen de colleges. Dus zou je voor een klas een les kunnen geven, of een les aan een getalenteerde jonge solo musicien kunnen geven. Je zou kunnen regelen met een student collega om het met z’n tweeen te doen…wanneer je de vrije tijd heb gedurende je laatste jaar op het conservatorium of universiteit.
  Zo gaat dat ook op andere vakken op de universiteiten. Ik kan herinneren hoe arm ik was gedurende mijn studie jaren in Canada. Ik kwam uit een heel arme gezin, en behalve mijn studie buurs, (die alleen voor mijn studie was) moest ik zorgen voor mijn dagelijkse kost en leven. Ik werkte op zaterdagen als verpleegstershulp in een grote ziekenhuis van 6:00 uur ‘ s ochtends tot 6 uur ’s avonds en kwam altijd dood moe terug naar mijn kleine kamertje in een oud vervallen huurhuis. Zondags ging het veel beter toen ik solist zanger en hoofd van de alten sectie van een grote kerk was.
  Kortom: geen getalenteerde arme studenten moeten lijden omdat zij weinig geld hebben! Omdat er nu een tekort aan leraars zijn, geef hoog-geschoolde leerlingen een kans om hun kennis door te geven aan jongeren, terwijl zij ook verder gaan.
  Als je behoefde heb aan iets van waardering te hebben over Onderwijs, luister je naar de meest bekende musicale compositie over onderwijs: De Academische Fest Overture
  van Johannes Brahms. Wij moeten alles doen voor het onderwijs. Als onze planet een toekomst kan krijgen. Weten jullie het nog, mijn simpele gedicht van een oude lerares:
  Labour for learning until you grow old,
  For learning is beter than silver and gold.
  Gold wil tarnish and decay
  But a good education will never go away.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.