Kabinet wanhoop nabij: lerarentekort aanvullen met studenten voor de klas

Geen categorieaug 25 2018, 8:00
Het water staat ze aan de lippen daar in Den Haag. Onderwijsministers Slob (CU) en Van Engelshoven (D66) gaan ervoor zorgen dat het toegestaan is om studenten zelfstandig voor de klas te zetten nog voor ze hun pabo diploma binnen hebben. Via de Telegraaf.
In de huidige situatie mogen pabo-studenten alleen onder toezicht van een docent lesgeven. Omdat het tekort van docenten zó erg groot is mogen straks dus ook studenten zonder toezicht gewoon voor de klas staan.
Er zullen ook best wel wat studenten zijn die meer dan capabel zijn om nu al voor de klas te kunnen staan, iedere school met zulke stagiaires mag zich gelukkig prijzen. Het probleem is echter dat dit kabinet er liever voor kiest om het risico op onbekwame figuren voor de klas te vergroten, dan om ervoor te zorgen dat het leraarschap weer aantrekkelijk wordt gemaakt.
Dat zou een kwestie moeten zijn van hogere lonen, minder werkdruk door bureaucratie in te perken en kleinere klassen. In plaats van dus te zorgen dat zoiets, waar al decennia om wordt geschreeuwd, nu eindelijk eens realiteit wordt kiest men voor de goedkope variant.
De enige concrete maatregel die het risico op onbekwaamheid iets moet inperken is dat zo'n student wel eerst een hbo-opleiding moet hebben afgerond en de eerste stage van de (deeltijd) pabo moet hebben gehaald, een hele geruststelling...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten