Kofi Annan (80) overleden

De voormalig VN-secretaris Kofi Annan is overleden. De Ghanese man bekleedde tien jaar lang (1997-2006) de hoogste positie bij de Verenigde Naties.

Hij droeg onder andere de last van de VN-missies in Rwanda en Bosnië. Ook probeerde hij bureaucratische en budgettaire problemen binnen de organisatie van de VN op te lossen. Een ondankbare klus! Niet geheel zonder resultaat.

In 1998 nam hij de verantwoordelijkheid voor een missie in Irak. Om wapeninspecties bij Saddam Hoessein voor elkaar te krijgen moest hij de Verenigde Staten tegen de haren in strijken en een compromis sluiten met Hoessein.

Misschien is hij nog wel het meest bekend van de zogenaamde ‘Kofi-doctrine’. Wanneer er een conflict ontstond en de VN in staat was een rol te spelen, trad het meestal op met een zogeheten ‘humanitaire interventie’. Dit betekende feitelijk dat er vluchtelingenkampen ontstonden en burgers werden beschermd, voor zover dat mogelijk was. Ook droeg dit het een en ander bij wat betreft oorlogsdocumentatie en kwamen hierdoor diverse oorlogsmisdaden en allerlei civiele misstanden aan het licht.

Kofi Annan speelde ook een grote rol in Kenia in 2008 waar hij hielp bij het vormen van een regering om een burgeroorlog te vermijden. De oorlog om Darfur was zo’n conflict waar Annan zich sterk voor maakte om het te willen beëindigen. Hij heeft dan ook diverse onderscheidingen en prijzen ontvangen (waaronder de Nobelprijs voor de Vrede) voor zijn inzet voor de vrede. De wereld is een grote naam armer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Tengo Kawana

  Een groot man!

 2. Capo

  Mensen sterven, soms als je 80 bent soms als je 81 bent.

  De VN ken ik als een organisatie met een gek petje. Israël overladen met resoluties bijvoorbeeld. Ja en dan je bij mij aan het verkeerde adres.

  1. Bloem

   Precies! Vaak een luguber petje. Zo bleef de VN nog jaren lang het bewind van Pol pot steunen, ondanks dat aan het licht was gekomen wat hij in 3 jaar tijd had aangericht. 3.000.000 mensen incl. Kinderen en babies afgeslacht in 3 jaar tijd. En toch kreeg zijn slachtersbende een zetel in de VN en werden de nieuwe leiders niet erkend

   1. Tengo Kawana

    Ik heb nog nimmer vernomen dat de VN Pol Pot steunde.

    Heeft Bloem daarvoor een betrouwbare bron?

   2. Capo

    @Bloem: Scherpe analyse, zegt het voort!

    1. Bloem

     Beste Capo, staat gewoon in de geschiedenisboekjes, het wordt echter slechts zelden belicht. Wellicht uit schaamte. Wie de Killingfields bezoekt kan zien wat Pot Pot heeft aangericht en waar de VN voor wegkeek. Cambojanen vertellen je daar gewoon onverbloemd de rol van de VN.
     Zelfs Wikipedia maakt gewag van deze schandvlek op de geschiedenis van de VN “In 1979, na de Vietnamese invasie van Cambodja, vluchtte Pol Pot naar de jungles van Zuidwest-Cambodja, en het Rode Khmerbewind stortte in. Van 1979 tot 1997 verbleven hij en een overblijfsel van de oude Rode Khmer nabij de grens van Cambodja en Thailand, waar zij zich aan de macht vastklampten, met een nominale erkenning van de Verenigde Naties als de rechtmatige regering van Cambodja”

     1. Capo

      @Bloem: Misschien dat de VN, net als de commandanten van de toenmalige Duitse concentratiekampen, graag onderscheid maken tussen islamitisch/communistische en Israëlische aangelegenheden?

     2. Adriaan

      Weer wat wijzer geworden.

     3. Bloem

      Beste Capo wat de reden ook mogen zijn, de VN is een corrupt orgaan dat zich slechts met macht en weinig met mensenrechten bezig houdt. Getuige de hoeveelheid corrupte 3e-wereld figuren er rondlopen. Niet zo lang geleden kwam de VN-gezondheidsorganisatie WHO nog onder vuur te liggen, nadat het president van Zimbabwe Robert Mugabe tot goodwill-ambassadeur benoemde. Need I say more!

     4. Capo

      @Bloem: “Niet zo lang geleden kwam de VN-gezondheidsorganisatie WHO nog onder vuur te liggen, nadat het president van Zimbabwe Robert Mugabe tot goodwill-ambassadeur benoemde. Need I say more!”

      Nee ik weet genoeg. Komt zomaar in mij op, heeft even niets te maken met de VN, hoewel?

      Barack Hoessein Obama kreeg op enig moment de Nobelprijs voor de vrede… Was dat vóór- of nádat hij zich had voorgenomen te gaan vechten tegen de negatieve stereotypering van de islam?

     5. Tengo Kawana

      Heeft u een link naar een bron?

     6. Bloem

      Beste Capo hij blijft spartelen 🙂

     7. Capo

      @Bloem: Natuurlijk blijft hij spartelen, als de vermoorde onschuld wordt je toch ook geacht integer en jezelf van geen kwaad bewust te zijn. 😛

     8. Bloem

      Beste Capo, “Het Nobelcomité, met de Noor Thorbjörn Jagland aan het hoofd, hechtte vooral belang aan Obama’s visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens”, Jagland verklaarde dat Obama “een nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan dialoog en onderhandelingen in zelfs de moeilijkste internationale conflicten” Obama won de prestigieuze prijs minder dan een jaar na zijn verkiezing tot staatshoofd.

      Op dat moment had hij nog niets gepresteerd dat de vrede dichterbij bracht. Sterker nog het bewind van Obama heeft ervoor gezorgd dat uiteindelijk Trump tot president is verkozen.

      Daarnaast heeft de VS onder leiding van Obama de aanwezigheid van IS voedingsbodem in Syrië verschaft door het zittende (pro-westerse) bewind te destabiliseren en wapens aan de opstandigen te leveren. Eigenlijk is Obama gewoon verantwoordelijk voor de burgeroorlog in Syrie, dat zullen de Linkschen op dit forum bestrijden, docht het is de realiteit. Overigens werd Adolf Hitler door Time Magazine voor zijn misdaden ook de hemel ingeprezen. Het duurde even een paar jaar voor zijn erfenis duidelijk werd voor de media.

     9. Capo

      @Bloem: Geen speld tussen te krijgen. Goed verwoordt m’n beste!

     10. Tengo Kawana

      @Bloem,

      Hoewel een ‘nominale erkenning’ wat anders is dan het geven van steun ben ik het in elk geval met u eens dat in het licht van de geschiedenis die erkenning onjuist is gebleken.

     11. Bloem

      Dank je Capo, het is helaas niet mooier te maken

    2. Bloem

     Overigens Capo, valt het je op dat Dopper in 1 discussie zelfs 2 van zijn Nick probeert om een reactie uit te lokken 🙂
     Negeren die handel

     1. Capo

      @Bloem: “Negeren die handel”

      #doodzwijgen

     2. EU kok

      Inderdaad, Tengo en Kawana.
      Oh, wacht even.

     3. swetsnek

      IEMAND DIE HIER VELE MALEN UITGEKOTST IS EN BETITELD ALS VAN ALLES EN NOG WAT. DIE WE DOODZWIJGEN ALS MULTI MULTINICKER EN GEWOON HIER BLIJFT NEER PLEMPEN .
      DAT NOEM IK PAS EEN IQ HEBBEN VAN EEN WALNOOTJE OF NIET ERNST DOPPER SVETLANA EN NOEM ZE ALLEMAAL MAAR OP .
      DAN MOET JE TOCH ECHT GEEN LEVEN BUITEN DE VOORDEUR MEER HEBBEN .
      GOED BEKEKEN IS IS UITERST ZIELIG DAT JE VAST GEROEST ZIT OP JE KLERE ZITJE MET JE LAPTOPPIE OP TE KLEINE LEUTERTJE . JIJ EN JE VRIENDJES MOETEN ECHT DE BUITENLUCHT EENS EVEN OPZOEKEN .
      EN DENK DAN EENS EVEN NA IN EEN MOOI RUSTIG BOS ,OF HET JE ALLEMAAL WEL WAARD IS WAT JE HIER DOET .
      BEGIN ER MAAR EENS MEE DAT NIEMAND MAAR DAN OOK ECHT NIEMAND JOU HIER SERIEUS NEEMT . TREK LERING HIERUIT EN GA WAT NUTTIGS DOEN .
      MISSCHIEN EEN BAANTJE AAN HET SPOOR ??? ALS DWARSLIGGER ????

     4. Bloem

      Beste Swetsnek negeer m maar en gebruik Doppervz’n zwaktes tegen ‘m

     5. Bloem

      ‘T is een doorzetter dat moet ik ‘m meegeven. Geen nood wij zetten ook gewoon door

     6. Capo

      Zeker, geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om multinicker ooit z’n zin te geven, daar heeft hij al teveel voor gesloopt.

   3. Adriaan

    @Bloem, ik kan nergens vinden dat de VN het bewind heeft gesteund. Wel dat de VS en China het bewind rijkelijk voorzag van de nodige financiële middelen om de Rode Khmer in stand te houden.

   4. Ooggetuige

    Dit is echt kletskoek. Het was niet de VN die er voor zorgde dat de Rode Khmer nadat hun regime in 1979 ten val was gebracht Cambodja in de VN bleef vertegenwoordigen, maar grote machten als de VS, China en Japan. Ook veel Europese staten steunden de Rode Khmer, in plaats van de pro-Vietnamese regering die in 1979 aan de macht kwam.

  2. Meester Kong

   ”Ja en dan je bij mij aan het verkeerde adres”
   Typische Capo uitspraak..

   Citaten christenen voor Israel.

   Bid dat we als kerk de waarheid van deze belofte zullen inzien en Israël tot zegen zullen willen zijn.

   “Let eens op wat er gebeurt met mensen, met groepen mensen, met volkeren die Israël liefhebben en zegenen.”

   Capo, du bist zum Kotzen

   1. Rechtsaf

    @Kong dat je er ruiterlijk voor uitkomt dat je antisemitisch bent is ons duidelijk daarnaast ben je natuurlijk een vervend (voor) vechter voor meer islam in ons land, dat is ons ook duidelijk, dat jij je eigen volk verraad is ons ook duidelijk, eigenlijk met alles wat juist jij zegt getuig je van een hekel aan Nederland en haar échte bewoners..

    1. Capo

     @Rechtsaf: En dan is Kong de minst erge van de twee… 😉

     1. Rechtsaf

      @Capo ik bedoel maar..

 3. Adriaan

  Je kunt hem scharen onder de grootsten der aarde. Hij past thuis in het rijtje Mandela, Gandi, Marten Luther King, Moeder Theresa en vele anderen.

  Ondanks zijn enorme inspanningen en bijdragen, is de wereld er helaas niet beter op geworden. Mensen zijn in principe dom geboren en dom gebleven.

  1. Meester Kong

   Adriaan 6 minuten ago

   ”Je kunt hem scharen onder de grootsten der aarde. Hij past thuis in het rijtje Mandela, Gandi, Marten Luther King, Moeder Theresa en vele anderen”

   Capo loopt rood aan 🙂 🙂 🙂

 4. Rosasolis

  Zoals het nu gaat in de wereld, kan er niet genoeg geschreven worden over vrede, en voor de mensen die willen steun geven, aan de belangrijkste politieke strijd van onze tijd.
  Heel toevallig heb ik eerder van ochtend op radio 4 een merkwaardige musicale boodschap voor de vrede gehoord van violiste Liza Batiasjvilli uit Giorgie. Zij gaf 2 jaar geleden een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Na haar zeer succesvolle optreden, gaf zij een toegift. Maar voordat zij dit speelde, zei ze dat het is “voor de vrede”. Dan speelde Liza een arrangement voor solo viool en hobo samen met haar man die hoboist is: Erbarme Dich, uit de Mattheus Passion van J.S. Bach.
  Omdat ik dit aria een aantal keer als alt-solist heb gezongen op verschillende oratorium concerten, is het altijd een van mijn favorieten. Maar je kon duidelijk horen van dit zeer ontroerende uitvoering van dit violiste haar verlangen voor vrede….
  En nu hebben wij uren later gehoord dat Kofi Annan overleden is.
  Rest in Peace Kofi, je heb hard gewerkt voor de vrede van vele landen.

  1. Capo

   ” Dan speelde Liza een arrangement voor solo viool en hobo samen met haar man die hoboist is: Erbarme Dich, uit de Mattheus Passion van J.S. Bach.”

   Cor van der Laak kent alle cantates van Bach uit zijn hoofd, hij kan ze zelfs tussen zijn tanden tikken met een plastic lepeltje en op verzoek neuriet hij erbij.

   1. Rosasolis

    @Capo. Ik ken de meeste cantates van Bach, maar ik geloof dat er in ons land alleen 2 mensen zijn die echt alle cantatas van Bach echt zo perfect kennen: Ton Koopman, en Jos van Veldhoven. Persoonlijk als vocalist, is G.F. Handel mijn favoriet companist. En ik ken ieder partituur van zijn hele “Messiah”. Die vindt ik veel meer actueel over het ontstaan van onze christelijke geloof doorgeeft dan de werken van J.S. Bach.
    Handel’s “Messiah” is veel meer gericht op leven van Jezus, dan Bach’s Mattheus Passie, dat alleen gericht is op het allerlaatste.
    Wil je iets heel moois horen, en misschien iets van leren?
    Dan pak je een CD van Messiah, en luisteren naar 2 mooie arias achter elkaar: He shall lead his folk als a shepherd, en dan de volgende zeer geliefde boodschaap: come unto Him all you that labour and are heavy laden, and he will give you rest. Een zeer bekende boodschap voor alle christenen, zowel mannen als vrouwen. En daarom is Handel zo geliefd in zoveel christelijke landen,
    nog steeds. Als wij dit boodschap niet meer hebben, wat moet ervoor plaats nemen? J.S. Bach had aandacht aan de psalmen met hun boodschappen doorgegeven. Maar tot nu toe is G.F. Handel de enige grote companist die enige
    aandacht geeft aan Jezus, aan zijn verdere leven na zijn geboorte. Maar Handel was een zoon van een toegewijde arts. Die aan de hof van Halle werkte en opkwamen voor de hele bevolking. In die tijd was er ook een grote Joodse gemeenschap. De vader van G.F. Handel was misschien ook van Joodse afkomst.
    Hoewel dat hij niet wilde dat zijn zoon in de armoede terecht zou komen, en heeft gedwongen dat zijn jonge zoon een opleiding zou krijgen als advocaat, heeft onze companist een rijke tante gehad die heel veel van muziek hield, en de arme jonge jongen geld heeft gegeven om door te gaan als musicus en companist.
    Maar hou in je gedachten dat het samenwerking van de Joden heeft Handel nooit vergeten. Hij heeft naar zijn opera tijd, het helemaal afgestapt.
    Alleen doorgaan op de oude Bijbelse verhalen. En wat heeft dit geweldige oude
    intelligente man die zou veel liefde voor ons had nog steeds betekenen?

    1. Capo

     Kijk anders even naar Cor van der Laak:

     https://www.youtube.com/watch?v=5mQtjNFL8j8

 5. Ni28

  Mede door Kofi Annan is de wereld nu zo mooi en vol vrede. Zijn inzet betrof vooral het eindeloze gedonder in Afrika die dan voorzien werd door humanitaire hulp. De conflicten in Afrika bleven tot vandaag toe. En Afrika komt nu naar Europa. Misschien heeft Europa straks ook humanitaire hulp nodig. Maar Kofi Annan is er dan niet meer en wat zou hij dan gedaan hebben? De VN is een organisatie geworden waar de boeven het voor het zeggen hebben. Niet voor niets is de VS er uitgestapt. Om echt effectief te zijn zou de VN zich opnieuw moeten uitvinden.

  1. Rosasolis

   @Ni28. De wereld gaat Kofi Annan missen…nu al!

   1. Capo

    @Rosa: Waarom?

 6. FLP

  Waar ging het over in deze topic? De dood van kofi Annan toch. Lekker mauwen wat de VN wel dan niet goed gedaan heeft. En dan op hol slaan in de discussies en er van alles los staand van het onderwerp er bij halen. De man heeft losstaand van het resultaat iets goeds proberen te doen. Maar goed in de goede Nederlandse traditie van naschoppen doen we nog even met zijn allen een dansje op het graf van Kofi. Ga je schamen!!

  1. Elu Thingol

   Ik sluit me hier van harte bij aan.

  2. Capo

   “Waar ging het over in deze topic? De dood van kofi Annan toch.”

   Inderdaad, en waar was Annan aan verbonden? Nee natuurlijk niet aan de partijdige en vijandig tegen Israël geïnspireerde VN, dat natuurlijk niet.

   Maar héé, als jij vindt dat Annan kan worden geschaard onder de grootsten der aarde en past in het rijtje van Mandela, Gandi, Marten Luther King, Moeder Theresa en vele anderen, nou dan is dat toch prima?

   1. Ni28

    Zij willen alleen mooie dingen horen. Mooie dingen te willen doen maakt je nog niet groot. Wensdenken, heet het.

 7. Ni28

  Kofi Annan, toch maar een little, big man.

 8. Ni28

  Wat hebben cantates van Bach met Annan te maken. Waar ging het over? Ik dacht Lofi Annan en dan zit ik dichterbij met mijn kritiek op de VN dan met Bach. Verwijt een ander niet iets wat je zelf doet en hou het hier netjes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.