Kofi Annan (80) overleden

Geen categorieaug 18 2018, 12:00
De voormalig VN-secretaris Kofi Annan is overleden. De Ghanese man bekleedde tien jaar lang (1997-2006) de hoogste positie bij de Verenigde Naties.
Hij droeg onder andere de last van de VN-missies in Rwanda en Bosnië. Ook probeerde hij bureaucratische en budgettaire problemen binnen de organisatie van de VN op te lossen. Een ondankbare klus! Niet geheel zonder resultaat.
In 1998 nam hij de verantwoordelijkheid voor een missie in Irak. Om wapeninspecties bij Saddam Hoessein voor elkaar te krijgen moest hij de Verenigde Staten tegen de haren in strijken en een compromis sluiten met Hoessein.
Misschien is hij nog wel het meest bekend van de zogenaamde 'Kofi-doctrine'. Wanneer er een conflict ontstond en de VN in staat was een rol te spelen, trad het meestal op met een zogeheten 'humanitaire interventie'. Dit betekende feitelijk dat er vluchtelingenkampen ontstonden en burgers werden beschermd, voor zover dat mogelijk was. Ook droeg dit het een en ander bij wat betreft oorlogsdocumentatie en kwamen hierdoor diverse oorlogsmisdaden en allerlei civiele misstanden aan het licht.
Kofi Annan speelde ook een grote rol in Kenia in 2008 waar hij hielp bij het vormen van een regering om een burgeroorlog te vermijden. De oorlog om Darfur was zo'n conflict waar Annan zich sterk voor maakte om het te willen beëindigen. Hij heeft dan ook diverse onderscheidingen en prijzen ontvangen (waaronder de Nobelprijs voor de Vrede) voor zijn inzet voor de vrede. De wereld is een grote naam armer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten