Leeftijdsgrens voor alcohol helpt niet: ouders voeren hun kinderen alcohol

Veel mensen hadden de effectiviteit van het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol al sinds het begin bekritiseerd, maar toch stemde de politiek er mee in. Na een aantal jaar is het al meerdere keren duidelijk geworden dat die verhoging niet werkt.

Niet alleen komen er meer tieners in het ziekenhuis door comazuipen, maar nu blijkt ook nog eens dat ouders niets hebben met die leeftijdsgrens. Meer dan de helft van de ouders laat hun tiener gewoon lekker drinken. Sterker nog, ze kopen zelf alcohol voor hen in.

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent) laat hun kind voor zijn achttiende alcohol drinken. Vaak kopen zij zelf de drank voor hun 16- of 17-jarige zoon of dochter. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder bijna 2500 ouders.

Veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat hun kind met drank in aanraking komt. Daarom laten ze hun kind liever thuis onder toezicht drinken dan buitenshuis waar het verboden is. “Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café”, zegt een van de ouders.

En verdomd, ze hebben nog gelijk ook. Zo een cultuurverandering is al moeilijk om te veranderen, maar genoeg tieners beginnen toch wel stiekem met alcohol. Zeker in de periferie van Nederland, in schuurfeesten bijvoorbeeld, drinken tieners gewoon lekker door.

Ik zou als ouder mij daar ook zorgen over maken. Beter bij mij thuis, waar het vertrouwd is, dan ergens op een donker feestje of op straat, toch?

Ik hoop dat de politiek toch nog eens goed kijkt naar deze maatregel en de effectiviteit ervan, want voor nu lijkt het vooral symboolpolitiek.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. EllyD18

  Wat is er mis mee als je 17-jarige zoon of dochter een biertje drinkt op een feestje ? Ik geloof niet dat ouders hun kinderen alcohol voeren.

  1. Tengo Kawana

   Dit is DDS, Elly, een blog dat wordt volgeschreven door gefrustreerde rechtse adolescenten.

   Neem het niet te serieus.

   1. Blue monday

    Elly is ook nogal rechts, met bijbehorende kwalificaties.
    Ze tracht om een zeer groot probleem onder jongeren weg te zetten als
    “Een biertje op zijn tijd voor een 17-jarige”

    Wel Elly, was dat maar zo, dan was er nl. geen probleem.

 2. Frits Jansen

  Krampachtig ageren tegen alcohol werkt averechts.
  In Scandinavië is alcohol peperduur – en zuipt iedereen zich een coma op zaterdagavond, om daaruit pas te ontwaken op maandagochtend als weer gewerkt moet worden voor het volgende weekend.

  In München bracht ik vele warme dagen door in Biergärten. Het bier kost er een fractie van Scandinavië – maar laveloze stakkers zie je er niet. Sinds 200 jaar zijn de spelregels: om 23.00 wist es schluß, en je mag je eigen eten meenemen. Waardoor het eten ter plaatse goedkoop blijft. En de mensen niet op een lege maag zuipen.

  De meeste mensen zijn geen alcoholist, en vinden het na een paar glazen welletjes. Wie oneindig veel dorst heeft is ziek, alleen is dat een kleine minderheid. Zieken proberen te genezen via de belasting is mensonterend.

 3. Ries

  Niet goed natuurlijk, maar wel logisch. Alleen flink aangeschoten is het leven nog een beetje draaglijk.

 4. Ries

  Heel juist Frits!

 5. Ries

  Er wordt op links weer veel azijn gepist. Jongens neem een wortel of een radijsje. Daar schijn je van op te knappen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.