Mensenrechtenorganisaties aan het miepen over Google’s zoekmachine voor China

Zo’n veertien mensenrechtenorganisaties spreken zich in een open brief uit tegen de plannen van Google om in China een gecensureerde zoekmachine uit te brengen. Via NU.nl.

Ja dat is even zuur, zeg, zo’n machtsblok als China die een gecensureerde versie van Google’s zoekmachine wil voor eigen land. Daar zijn ze niet zo van de privacy en vrije verkeer van informatie want daar krijgen de Chineesjes rare gedachtes van en dan gaan ze het Tiananmen plein weer bezetten. Kun je dat weer neerslaan, wordt iedereen weer onrustig en boos. Nee, beter dat China een gecensureerde versie krijgt.

De mensenrechtenorganisaties zijn het daar natuurlijk hélemáál niet mee eens want die geloven alleen maar in liberale westerse democratieën als ultiem uitgangspunt voor hoe je een land moet vormgeven. Zij vinden nu dat Google dreigt bij te dragen aan miljoenen gevallen van mensenrechtenschendingen door de Chinese overheid.

In 2010 trok Google zich nog terug uit China en het lijkt er inmiddels op dat ze hun idealen (de filosofische dooddoener ‘Don’t be Evil’) enigszins hebben laten varen voor meer marktaandeel. De reden voor hun vertrek destijds was overigens vanwege hacks in de maildienst Gmail.

Gratis tip: mocht je dus in de nabije toekomst worden lastiggevallen door een Chinese hacker of zo’n scammer zoals die Nigeriaanse prinsen en hun emails, beantwoord deze dan gewoon met ‘6th june Tiananmen Square’ en dan haalt hun eigen overheid ze offline. Kun je mee lachen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Google is een geldverdienende organisatie en heeft dus een zelfde ruggegraat als onze kruideniers met Zwarte Piet.

  1. Original NL

   Idd…..De eerste gevulde speculaas en kruidnootjes met klaas en (gelukkig) zwarte piet ligt al in de schappen!!

  2. Frits Jansen

   Gaan we hier nu ook al links geweeklaag beleven tegen bedrijven die geld willen verdienen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.