Moeder van Osama Bin Laden geeft haar zoon niet de schuld: ”Hij was gehersenspoeld.”

Osama Bin Laden, een van de gevaarlijkste en bekendste figuren in de moderne geschiedenis. Hij was een groot leider van de terroristische organisatie Al’Qaida, tot hij uiteindelijk door de Amerikanen werd vermoord. Een speciale eenheid heeft Bin Laden uitgeschakeld, maar heeft daarbij niet het terroristische gedachtegoed uitgeschakeld. De moeder van Bin Laden spreekt voor het eerst tegen de media. 

Op de universiteit leerde de jonge Bin Laden een groep extremisten kennen. Daarna werd hij volgens haar een totaal ander persoon. “Ze hebben hem vrijwel gehersenspoeld. Ik zei altijd dat hij van ze weg moest blijven. Maar Osama gaf nooit toe wat hij aan het doen was, omdat hij zo veel van me hield.”

Zodra Ghanem, die in de zeventig is, de kamer verlaat om even te rusten, neemt Bin Ladens halfbroer Ahmad het woord. “Het is zeventien jaar geleden (sinds de aanslagen van 11 september) en ze blijft Osama’s schuld ontkennen. Ze hield van hem en weigert hem verantwoordelijk te houden. In plaats daarvan geeft ze de mensen om hem heen de schuld.”

Natuurlijk, hoe en waarom iemand iets is geworden en zeker een internationaal symbool is een complex proces. Het is zeer moeilijk aan te wijzen wie of wat de ‘schuld’ is van een ontwikkeling. Daar valt ook zeker niet over te twisten, maar het ontslaat een persoon niet van zijn of haar verantwoordelijkheid. Er kunnen duizenden verklaringen gegeven worden voor bepaald gedrag of bepaalde keuzes, maar de gevolgen van die keuzes zijn nog steeds die van de dader.

Het is de blinde liefde van een moeder voor haar kind, ook al is het kind uitgegroeid tot een terroristische leider. Het is dus begrijpelijk, maar het representeert niet de werkelijkheid. Daarbij zijn de uitspraken van Bin Laden’s moeder een mooie toevoeging voor het ‘kijkje achter de schermen’, maar kan het ook zeer negatieve gevolgen hebben. Als de moeder niet eens haar zoon zijn acties en keuzes verwerpt, hebben veel mensen een excuus om het ook niet te doen. Een mooi interview, maar het is noodzakelijk niet te veel mee te leven met de moeder van Osama Bin Laden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Troelstra

  De eeuwige slachtofferrol weer. Moslims kunnen er nooit wat aan dien, zijn bergens verantwoordelijk voor. Get ligt altijd aan anderen. En dat alles maakt de Islam tot zo’n kutideologie welke enkel vuilnis kan genereren.

 2. Ruud562

  Uit dit verhaal blijkt maar weer het islamgif dat diep zit genesteld in de geesten der islamaanhangers. Met andere woorden: niks gematigd maar verborgen zijnde de wolf in schaapskleren!

 3. Gerlos

  Was zeker weer de schuld van de ongelovige, moslims doen nooit zomaar iets verkeerd toch.

 4. denk eens na

  Vrij normaal daar, gemiddelde IQ minus 85 , heet in west Europa zwak begaaft

  1. denk eens na

   Voor de goede orde , dat haal je in je land!

   1. denk eens na

    of is er iemand nog van overtuigt dat het allemaal raket geleerde zijn , die mag nu zijn hand opsteken.

 5. Adriaan

  In principe heeft deze moeder gelijk. Het zijn de leermeesters van Bin Laden die hem tot een moordmachine hebben gemaakt. En zo worden duizenden moslims gehersenspoeld. En daarom is de islam – of het nu een religie is of een ideologie zal me worst wezen – op dit moment de gevaarlijkste en smerigste stroming. En omdat ze fokken als konijnen wordt het het grootste probleem van deze eeuw.

 6. Capo

  Binnen de islamitische cultuur zijn de zoons nooit schuldig.

 7. NoDoubt

  Terreurdaden deden mij zegevieren en ben een prachtig voorbeeld voor de gelovigen.
  Bukhari: V4B52N220 en Koran 33:21

  Lieg, bedrieg en span de nuttige ongelovigen voor je karretje om de islam te beschermen en te versterken:
  Koran 2:225, 3:28, 3:54, 9:3, 16:106, 40:28, 66:2

  Moslims zijn ongelovigen tot niets verplicht. Sluit geen vriendschappen of verdragen mits je hen ermee belazert. Geloof ongelovigen nooit, het zijn verliezers en bedriegers. Zij haten moslims. Ongelovigen zijn vervloekt en verdoemd.
  Koran 2:6, 2:8, 2:88, 2;121, 3:28, 3:73, 3:118, 3:149, 4:89, 4:144, 5;51. 5;81, 9:7-9, 9:23, 60:1, 60:9, 76:24.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.