Nederland viert feest: nog nooit zo veel openstaande vacatures geweest

We hebben in Nederland een moeilijke economische tijd achter de rug. Veel mensen hebben hun baan verloren en zijn financieel onherstelbaar beschadigd. Toch mogen we in Nederland enigszins weer wat optimistischer zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft bekendgemaakt dat er een recordaantal aan openstaande vacatures is. Volgens het bureau gaat het dus zeer goed met de economie.

Het aantal vacatures steeg in het tweede kwartaal met 16.000 en daardoor wordt het record van 2007 gebroken. Vooral het aantal vacatures in de handel nam met 4000 flink toe. Ook in de horeca steeg het aantal vacatures flink, met 3000.

De krapte op de arbeidsmarkt leidde er het afgelopen kwartaal ook toe dat er meer mensen een vast contract hebben gekregen. Het aantal werknemers met een vast contract stijgt volgens het CBS zelfs al twee kwartalen harder dan het aantal mensen met een tijdelijk contract.

De werkloosheid neemt minder snel af doordat meer mensen die waren gestopt met het zoeken naar het werk nu toch weer proberen een baan te vinden. Zij vallen dan weer in de categorie werkzoekenden.

Meer vacatures, meer werkzoekenden, meer vaste contracten. Wat willen we nog meer? Op het eerste gezicht dus niet veel, maar als u kijkt naar het jaartal dat wordt genoemd, mogen we toch wel ietswat cynisch zijn. Het record van 2007 is gebroken, maar dat jaar was het begin van de economische crisis (zij het niet subtiel al wat eerder) en meer mensen vragen zich af of dit niet de stilte voor de storm is. Een bubbel op de woningmarkt? Een geldbubbel? Er hoeft niet veel te gebeuren en we zijn weer terug bij af.

Laat ik voor dit moment maar voorzichtig positief zijn: een recordaantal openstaande vacatures. Het gaat weer wat beter in Nederland, daar mogen we ook wel even stil bij staan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Diederik van Walsum

  Een recordaantal openstaande vacatures……………..

  En geen hond komt hier op af….ja , misschien de hoogopgeleide “vluchtelingen” ?

  En wat zijn die recordaantal openstaande vacatures eigenlijk?

  1. B. Pascal

   Wanneer men niet zoveel abortussen had gepleegd dan was dit probleem, geen probleem geweest. Helaas …. stelletje onverstand!

 2. Tengo Kawana

  Dit land wordt uitmuntend bestuurd.

  Dat zal vriend en vijand moeten beamen.

 3. Capo

  Nog nooit zoveel openstaande vacatures en toch 3,9% (354 duizend mensen) werkloosheid. Hoe zit dat ook alweer?

  https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/werklozen

 4. Elu Thingol

  Mooie cijfers.

 5. Bloem

  Er zijn zoveel openstaande vacatures omdat de geboden arbeidsvoorwaarden nog steeds ondermaats zijn en veel werkgevers veel voor veel te weinig willen. Werknemers met een baan denken wel 10x na alvorens een loyale werkgever in te ruilen voor tijdelijk contract en netto een paar tientjes per maand meer. Door de arbeidsmarkt te flexibiliseren heeft de incompetente overheid deze juist volledig op slot geknikkerd. Werknemers kiezen na de crisis voorlopig voor zekerheid en stabiliteit.

  1. Capo

   @Bloem: Ik heb na jaren ook kennis gemaakt met de flexdebilisering (zoals ik het noem) van de arbeidsmarkt. In theorie betekent dit dat de werkgever je twee jaar aan het lijntje kan, mag en zal houden, om je daarna misschien een vaste baan te geven. Ik geef de werkgever geen ongelijk als hij die twee jaar ook daadwerkelijk benut. Maar dan de onderkant van de arbeidsmarkt is de werknemer kansloos, hij kan niet zomaar iets anders vinden waardoor de kans dat hij in rondjes terechtkomt nogal groot is.

   Persoonlijk ben ik hierdoor altijd op zoek naar ander werk omdat de werkgever in eerste aanleg geen zekerheid biedt. Ook als ik het naar m’n zin heb kijk ik verder omdat je na twee jaar niet zeker weet of je kan blijven. Zelfs bij gebleken geschiktheid laat het management soms zwaarder wegen dat ze nou eenmaal geen vaste contracten bieden.

   1. Bloem

    Beste Capo,
    Ik begrijp jouw standpunt volkomen.
    Persoonlijk ben ik de mening toegedaan, “wat je geeft krijg je terug”
    Werkgevers die hun medewerkers geen loyaliteit bieden, zullen dat ook nooit terug ontvangen. Werkgever en werknemer dienen in elkaar te investeren om vooruit te komen. Als werkgever investeren wij erg veel tijd en geld in een opleidingstraject en daarom zet ik na gebleken geschiktheid, uiterlijk na een jaar het tijdelijke dienstverband om in een vaste aanstelling. Ook tijdens de economische crisis zijn wij erin geslaagd om geen mensen te ontslaan. Ook al stonden de marges daardoor soms onder druk. Dit heeft gezorgd voor stabiliteit en slagvaardigheid. Werkgevers die dit niet begrijpen krijgen de vacatures niet ingevuld.

    1. Frits Jansen

     Met je directe chef werk je samen, dus die heeft er belang bij je als mens te behandelen.
     De afdeling Personeelszaken wordt door de directie aangestuurd als een afdeling inkoop. Die spreken dan ook niet van mensen maar van “human resources”.

     Als een oudere twee keer zoveel kan als een beginner maar drie keer zoveel kost dan is hij geen economisch optimaal “resource”.
     Heel funest is de progressie in de belasting, zodat een werkgever die iemand die al redelijk verdient opslag wil geven bruto steeds dieper in de buidel moet tasten opdat de werknemer er nog wat van overhoudt.

     En dan hebben we het probleem van de wisselkoersen, in Europa gelukkig niet meer zo door de euro, maar ik ben een keer bijna oneervol overgeplaatst toen de dollar zwak stond, zodat ik voor de Amerikaanse directie zo duur werd dat ik de vraag kreeg of ik mijn geld nog waard was. Let wel: in guldens verdiende ik nog evenveel, maar multinationals consolideren in één valuta.

    2. EU kok

     Helaas Bloem, ik vrees dat je iets over het hoofd ziet.
     Zelf zeg je volkomen terecht dat je goede mensen na een jaar een contact voor onbepaalde tijd biedt.
     Zover is Capo dus nog nooit gekomen. Lees zijn tekst nog maar eens kritisch.
     Of hij is nog niet droog achter de oortjes of hij heeft steeds contracten voor bepaalde tijd.
     Trek zelf uw conclusie.

  2. Heinz

   De tijden van een vast dienst verband zijn voorbij met een gouden uurwerkje aan het eind. Bank en verzekeringswezen golden als goede werkgevers, goede beloning, prima secundaire voorzieningen. Goedkope hypotheek. Maar daar is ook de klad ingekomen. Ook Shell en HAL. De beste pensioenen zijn van die laatste twee.

   1. Bloem

    Beste Heinz, Dat wordt het probleem van de toekomst. Pensioenopbouw is de afgelopen decennia in een razend tempo ondermijnd. Alleen ambtenaren kunnen nog rekenen op een fatsoenlijk pensioen, voor de gewone werknemer ligt dat buiten de mogelijkheden. Zorg dat je op tijd je huis aflost en schuldenvrij zit op de pensioengerechtigde leeftijd en zo mogelijk, regel zelf een aanvullende voorziening, aangezien Ali Rutte en zijn 40 rovers alle verworvenheden in deze samenleving in een razend tempo roven

  3. EU kok

   Bloem, de zoveelste linkse joop.nl jankert op dit forum.

 6. Steve Van der Vekens

  Ja, want openstaande vacatures zijn alles wat het volk nodig heeft. Jobs jobs jobs!

 7. Frits Jansen

  We moeten weer gastarbeiders gaan aantrekken. Vooral veel moslims om de doodsbange DDS-ers te treiteren.
  Ik ben pas tevreden als de moslims de roomsen hebben verdrongen.

  1. Elu Thingol

   Het is geen goed plan om nieuwe gastarbeiders massaal naar ons land te halen.

 8. HEM

  Nederland is pas dan weer gezond als vader gaat werken en moeder de kinderen op kan voeden.
  Eén inkomen moet voldoende zijn om een gezin te kunnen onderhouden. Wil men meer? Prima, dan gaat moeder ook maar wat doen. Maar het principe blijft: Eén inkomen voor één gezin moet voldoende zijn.
  En dat was zo, tot ongeveer 1984!
  Daarna begon het grote stelen!

  1. Tengo Kawana

   Meent HEM dat de vrouw thuis moet blijven om de kinderen op te voeden?

  2. Frits Jansen

   Het ging een beetje anders. Multinationals realiseerden zich dat ze veel meer konden omzetten als vrouwen een eigen inkomen hebben, en daarom steunden ze stiekem de vrouwenemancipatie.
   Vrouwen wauwelden kritiekloos de autoverkoperspraat na: is het niet leuk als de meisjes een eigen inkomen hebben? Dat een vrouw op eigen benen kan staan, vooral ook omdat steeds meer huwelijken stuk lopen?
   Zo wint als altijd de aandeelhouder, en worden de kinderen verwaarloosd.

   Moslims mogen wel vier vrouwen hebben, mits ze ze allemaal even goed kunnen onderhouden. Mohammed had het toch wel slim bekeken.

 9. Blue monday

  Dat zal oom wel de verdienste zijn van de Goddelijke Trump.

  De adoratie voor deze man bij enkelen op deze site zie je verder alleen maar in Noord Korea.

  Kim Rit ter bijvoorbeeld.

  1. Holland

   Daar staat tegenover Blue dat enkele anderen op deze site niet anders kunnen dan Trump bashen, al doet de man ook aantoonbaar een aantal dingen goed. Dat houdt het dus mooi in evenwicht.

 10. Adriaan

  Dat feestje zie ik eerlijk gezegd niet zo. In de bouw is een groot tekort aan goed geschoolde mensen. Bij mij in de buurt is een gebouw dat in de steigers staat. Polen zijn er aan het werk. Nou werken. ’s Morgens vroeg staan ze al bierdrinkend op de steigers. Laveloos lag er zelfs één onder de steiger. Is dat een feest? Dacht het niet.

  1. B. Pascal

   Kwaliteit holt achteruit! Er wilde door de werkdruk en slechte lonen (midden in de crisis) geen hond meer in de bouw werken. Nu zijn alle goeden elders aan het werk!

 11. Frits Jansen

  jaaaa, we hebben méér Marokkanen nodig!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.