Onderzoek EUR: internationale studenten worden en masse opgelicht

Het magazine van de Erasmus Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de mate van oplichting bij studenten. Het schijnt dat adverteerders en masse misbruik maken van internationale studenten. Deze studenten moeten een kamer regelen in Nederland, voordat ze naar Nederland kunnen verhuizen voor hun studie

Het probleem ligt bij het feit dat ze niet even snel heen en weer kunnen gaan om hun kamers te bezichtigen, waardoor ze op de blauwe ogen van de adverteerder moeten geloven. Dit gaat niet altijd even goed en internationale studenten worden dan voor duizenden euro’s opgelicht.

“Ik had 1000 euro borg overgemaakt, maar bij aankomst in Nederland was er geen kamer en kon ik geen contact meer krijgen met de makelaar of het kamerverhuurbedrijf”, zegt de 28-jarige Indonesische student Taufiq in het magazine. Taufiq reageerde op een nepadvertentie op Facebook.

EM-redacteur Tim Ficheroux bij RTV Rijnmond: “Buitenlandse studenten zijn kwetsbaar omdat zij vanuit het buitenland een kamer moeten regelen en de kamer niet kunnen bezichtigen voor aankomst. Daardoor is het risico groter dat je in zee gaat met oplichters.”

Ficheroux, die onder een valse naam de proef op de som nam: “We moesten een borgsom overmaken voor een appartement dat niet bestaat. En we moesten zelfs een keer 2200 euro overmaken zonder iets gezien te hebben.”

De universiteiten dienen een betere constructie te verzinnen voor de internationale studenten, want het zal niet zo zijn dat dit alleen bij studenten van de Erasmus Universiteit gebeurt. Slecht voor het aanzien van Nederland en de universitaire cultuur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. rosmalen53

  Hoog tijd om lekker in je eigen land te blijven
  Ipv hier overal van te profiteren.
  Nederlandse studenten horen op de eerste plaats te komen en die worden gewoon verdrongen.

 2. HEM

  Toen ik in 1965 in Utrecht ging studeren, was er een gebrek aan studentenhuisvesting.
  Toen ik in 1972 in Eindhoven ging studeren, was er een gebrek aan studentenhuisvesting.

  De overheid heeft dit probleem anno 2018 dus nog steeds niet opgelost.

  Trouwens, het collegegeld bedroeg in 1965 ƒ 100,00 en in 1973 ƒ 1000,00.
  Voor dat geld had er toch wel iets gebouwd kunnen worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.