Opinie in de linkse Volkskrant: ‘Sleutel tot succesvolle integratie is Leitkultur’

De Volkskrant staat niet bekend om opinies met rechtse signatuur, maar dat hoeft ook niet altijd. Je kan zeggen van de Volkskrant wat je wil, maar uiteindelijk probeert ook deze krant verschillende invalshoeken te bieden. Zo ook in een publicatie op de opiniepagina met als thema ‘integratie’.

Hoe kan het dat integratie zo vaak mislukt en de politiek daar geen antwoord op heeft? In dit stuk wordt het concept gepromoot dat je tot nu toe alleen maar zag in de conservatieve hoek: Leitkultur. Volgens de schrijver, Willem Melching, is Leutkultur de oplossing voor succesvolle integratie. Een goed voorbeeld is de Verenigde Staten.

De sleutel tot dit succes ligt volgens Tibi in het concept ‘Leitkultur’: een aantal algemeen gedeelde normen en waarden. Daarom is het bestaan van een Leitkultur een onmisbaar instrument om nieuwkomers succesvol te integreren en de samenhang in de samenleving te behouden. Hij pleit ervoor dat de Europese landen een gemeenschappelijke Europese Leitkultur ontwikkelen. Doen ze dat niet, dan zullen de nieuwkomers zich opsluiten in zelf gecreëerde getto’s.

Actuele discussies gaan vaak over de mate waarin iemand geïntegreerd is. Dat is een valkuil, omdat niemand kan ‘meten’ in hoeverre iemand geïntegreerd is. Maar het concept Leitkultur maakt het mogelijk deze valkuil te vermijden. Leitkultur heeft namelijk niets te maken met het waarderen van stamppot, Sauerkraut, Smørrebrød of welke folklore dan ook.

Naar mijn mening is integratie een stuk complexer. Als mens en als gemeenschap neem je bepaalde aspecten uit je cultuur en collectieve geschiedenis mee als je migreert naar een ander land. Integratie is niet alleen Leitkultur, een baan en een blanco strafblad. Het is geworteld zijn in de collectieve geschiedenis en de tradities die het land en de bevolking kent.

Als gemeenschap vorm je de collectieve geschiedenis en de collectieve identiteit. Kijk bijvoorbeeld naar 5 mei. Als je uit het Midden-Oosten komt, of je ouders, of grootouders, dan heb je veel minder gevoel bij deze nationale gebeurtenis. Dat is an sich niet erg, maar je bent niet geworteld door de geschiedenis in dit soort nationale tradities.

Dit betekent niet dat je niet kan integreren, of geen onderdeel kan vormen van de collectieve geschiedenis en identiteit. Het betekent wel dat integratie een stuk complexer is dan vaak wordt voorgesteld. Het is een menselijk aspect, een fenomenologisch proces. Het is vaak moeilijk te duiden en te raken, maar het bestaat zeker wel.

Melching komt met een waardevolle toevoeging aan het publieke debat, omdat Leitkultur inderdaad een belangrijk onderdeel is van integratie. Het is naar mijn mening alleen niet zo simplistisch als hij het voorstelt.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

92 reacties

 1. sjun

  Opmerkelijk. Nog geen vijftien jaar geleden leverde zo’n essay censuur op in hetzelfde blad.

 2. Tengo Kawana

  Lars ziet wel wat in een krachtige Leutkultur.

  Wat is het toch een schat!

  1. Capo

   #multinicker

   1. Meester Kong

    @Capo the Ritter

    1. Johnny Roest

     De cultuur van Capo is ook een oergezellige Leutcultuur.

     1. denk eens na

      Sjonnie kan aan de islam leut-er.

     2. Tengo Kawana

      Waar het hoofd van denk eens na vol van is loopt zijn mond van over.

     3. denk eens na

      Wat nou! komt de oude neger voor zijn bille maatje op? K an sjonnie vanavond weer aan de slag bij je .

  2. nogmaals

   Quisling is niet alleen een psychopatische serieleugenaar maar tegenwoordig (gevorderde hersenrot) lijdt hij ook aan masochisme waardoor hij het maar niet kan laten om steeds vaker te demonstreren dat hij nog steeds niet begrijpend kan lezen.

   1. Tengo Kawana

    Ik zou het wel leuk vinden om die Quisling hier eens aan het woord te hebben. Nu wordt er alleen maar heel emotioneel óver hem gepraat.

    1. nogmaals

     @Quisling
     Je moeder heeft vast nog wel een oude video van een verjaardag waarop je, toen al, heel zielig allerlei domme praat verkoopt.
     Oh, wacht even, je moeder weet die video niet te vinden want ze heeft een ernstige vorm van erfelijke Alzheimer, net als haar zoon, maar bij hem noemen we het hersenrot !

     1. IJsbrand Koudvuur

      Nogmaals…

      Erg respectloos.

      Noem iemand wat je wilt, maar laat diens moeder en zeker de nare ziekte Alzheimer er buiten!

     2. nogmaals

      @ijsbrand Quisling
      Weet je wat pas respectloos is?
      Een forum verzieken met multinicks, en daarbij niet stikken in je vele leugens !

     3. IJsbrand Koudvuur

      @Nogmaals,

      “…Weet je wat pas respectloos is?
      Een forum verzieken met multinicks, en daarbij niet stikken in je vele leugens…”

      Dan moet je Capo daarover aanspreken. Niemand vind hem/hun echt leuk.
      Denk eerst eens na voordat je wat typt.

     4. nogmaals

      @Quisling
      Misschien moet jij zelf beter nadenken voordat je hier onder een andere naam iets typt met een voor Quisling kenmerkend gebrek aan kennis van de Nederlandse taal

     5. Floris

      @ nogmaals: ik denk niet dat IJsbrand een alias van Quisling is, maar de reïncarnatie van de antisemiet Laaghlandt.

     6. Floris

      Koudvuur schreef: “Dan moet je Capo daarover aanspreken. ”
      ——————————————————————
      Of die aliassen van Capo zijn is slechts een aanname van Guus Gelul die daar nooit enige argumentatie voor heeft gegeven.

      De kampioen multinicken is in ieder geval de psychopaat en serieleugenaar Quispel, die momenteel met minimaal 5 aliassen aan het trollen is.

      –> Niemand vind hem/hun echt leuk.
      ———————————————
      Wie ben jij om dat te zeggen?

     7. Steve Van der Vekens

      Erg mooie taal nogmaals. Crafted like a boss.

    2. Capo

     Johnny Tengo Kawana Svetlana Duijndam Roest, hoe is het met Quispel?

     1. Original NL

      Capo..
      Quisling raakt zelf in de war van al zijn zieke nicks.
      Plagiaat…..”Nieuw onderzoek van neurowetenschapper Simone Reinders van het UMCG toont aan dat de oorzaak van meervoudige persoonlijkheidsstoornis niet is gekoppeld aan de fantasierijkheid van patiënten. Dit voedt de idee dat deze stoornis gerelateerd is aan een eerder opgelopen trauma”.
      We moeten dus eigenlijk medelijden hebben met onze getraumatiseerde quispel.
      Maar helaas….gaat mij in ieder geval niet lukken…zijn persoonlijkheden zijn allemaal zum kotzen.

     2. denk eens na

      Pak hem niet te hard aan , de neoplasme in zijn voorhoofd doet hem links nadenken , een hoop mensen hebben er last van.

    3. IJsbrand Koudvuur

     Floris schreef:

     “…Wie ben jij om dat te zeggen?…”

     Ik ben Koudvuur, IJsbrand Koudvuur!

     Capo is de afgelopen week helemaal het spoor bijster. Zijn ‘inhoudelijke’ berichten blijven uit en hij vervuild alleen nog maar draadjes met hersenscheten en onzin.
     En die aanname van Elu is natuurlijk zo gek nog niet…

     1. Floris

      ““…Wie ben jij om dat te zeggen?…”

      Ik ben Koudvuur, IJsbrand Koudvuur!”
      —————————————————
      Inderdaad. Je bent dus niet in de positie om namens anderen te praten.

    4. Original NL

     Kwatta…
     …….Ik zou het wel leuk vinden om die Quisling hier eens aan het woord te hebben..
     Liever niet….hij is namelijk één van de vele stemmen in je hoofd!

 3. Ni28

  Naive en overbodige poging tot het oplossen van integratie. Als je niet wil integreren ga je het ook nooit doen. En waarom zou je, je leeft toch in je prachtige ghetto verlaat door oorspronkelijke bewoners en je hoeft maar alleen uit te breiden. Met je eigen cultuur op eigen bodem met zo velen kunt je makkelijk overleven zeker als je dan toch recht blijft houden op alle sociale verworvenheden waar jezelf niets voor hoefde te doen. En beschermd nog door politieke leiders die liever de oorspronkelijke bevolking vervolgen dan de nieuwkomers. Die worden overal bevoordeeld en de rest zwijgt. Waarom zou je nog moeten integreren in zo gecreëerde paradijs waar de oorspronkelijke bewoners aan het slinken zijn? In grote steden duurt het nog even en je hebt de Leitkultur zelf in handen. En dan kunt je van alles gaan veranderen. Europa laat zich inpakken en stevent naar de middeleeuwen.

  1. Fortiori

   Sterker nog, @ Ni28, het is mogelijk en bewezen dat je een succesvolle ondernemer kunt worden. Zie de winkels met Libanese en Syrische specerijen, kruiden voor smaakvolle gerechten. Wierook tegen de muggen. Veel bezocht door autochtone Nederlanders die zijn uitgekeken op gestampte spruitjes met bloedworst. Weer eens wat anders dan de Chinees.

   1. nogmaals

    Heinz wordt steeds naiever.
    Hij rijdt met zijn bakfiets dagelijks allerlei onhygienische winkeltjes af om tegen zijn policor vriendjes te kunnen brallen dat hij zo anti-racistisch is.
    Nog even en hij vraagt de imam in zijn wijk om een bakfiets-parkeerplaats bij de moskee te regelen, zodat hij die ook kan bezoeken op zijn dagelijkse islamiseringsritjes.
    Fortiori heeft nu wel een deksel met slot op zijn fiets, want de in zo’n winkeltje gekochte uien werden steeds bij de moskee er uit gejat!
    Dat heet circulaire economie, want die uien waren in eerste instantie al bij een Nederlandse volkstuinder gejat.

   2. Ni28

    En op elke hoek een kebab zaak daar hebben wij veel aan.

   3. Ni28

    Als je uitgekeken ben op de Nederlandse keuken is het je eigen schuld om daar bij te blijven. Daar heb je geen hordes moslims voor nodig. Recepten zat te vinden en vooral niet lui zijn en wat langer in de keuken blijven, dat doen mensen in landen met een betere keuken ook.

 4. Ni28

  Dit artikel in de Volkskrant geeft aan dat het integratieprobleem helemaal uit de handen is gelopen en niet meer beheersbaar is.

 5. Duijndam

  Ik kan het betoog in de Volkskrant ten volle onderschrijven.

  1. Capo

   Wie van de vijf Ernst?

 6. Duckday

  integratieprobleem is volledig uit de hand gelopen in Nederlans door onbekwame politiek die alleen aan zich zelf aandacht besteden en het een zorg zou zijn wat de burger er van denktDe politiek komt met de meest dwaze voorstellen maar ze blijven subsidie geven aan al de zogenaamde hulp orginisaties die alleen hun zakken spekken Gewoon terg sturen echte vluchtelingen tijdelijk opvangen daarna gewoon terug Afgewezen direct er uitzetten geen jaren processen voeren Eerste keer gratis daarna direct zelfbetalen geen toeslagen zorgverzekering huur en alles zelf betalen bij het minste vergrijp direct er uit Al die mensenrechtorganisaties zelf alles zelf betalen geen enkele cent subsidie

 7. P.Sisterons

  Nederland is bomvol. Opvang in de eigen regio is het best. Het NL welvaartsysteem is eenvoudigweg niet bedoeld voor mensen die niet hebben bijgedragen. Grenzen dicht en alleen op uitnodiging welkom. Als de bovenbazen een heel klein beetje slim zijn, gaan ze stevig inzetten op een 1 kind politiek in Afrika.

 8. Ritter

  Het fundamentele probleem is dat de islam niet compatibel is met onze westerse waarden/normen/levenswijze.

  Na 50 jaar immigratie uit de islamitische landen moet dat toch ondertussen duidelijk zijn.

  De meeste moslims houden vast aan hun islam en bijbehorend gedrag/levenswijze.

  Ten gevolge daarvan ontstaat er een steeds grotere islamitische parallelle samenleving waar men op de islamitische wijze leeft.

  1. Meester Kong

   @Ritter the Capo

   1. Capo

    Je weet wat Capo betekent, Kongo?

    1. Meester Kong

     Tja gebruik dat ding niet, de stemming zit er altijd in 🙂 🙂 🙂

     1. Capo

     2. Meester Kong

      Och tis niet waar.
      Houd het op een klem die ik niet gebruik….

     3. Meester Kong

      Kwam vroeger vaak bij bij de muziekwinkel Da Capo- Nietap.
      Zomaar wat info 🙂 🙂 🙂

     4. EU kok

      Capo is toch een groot capotje?
      Voor bijzonder grote……….

     5. IJsbrand Koudvuur

      @Meester Kong,

      Betrof dit de platenzaak Da-Capo aan de oude gracht, Utrecht?
      Mooi zaakje.

    2. Fortiori

     Ik kan het u ook wel vertellen, een onderknuppel in de opganisatie van de mafia. Een ‘soort van’ baas in een afvaldepot. Oude kranten, lompen e.d. Sterker nog, ik zou voor een betere nick kiezen.

     1. nogmaals

      Heinz vindt Fortiori een betere nick.

  2. Frits Jansen

   U heeft het misschien over islamitische fundamentalisten maar de gemiddelde moslim denkt niet zo anders over grondrechten dan autochtone Hollanders.

   1. Capo

    “islamitische fundamentalisten”

    Pleonasme

   2. Stanly2000

    Fritsje, ik waag het om te twijfelen aan de juistheid van deze opmerking! De grondrechten voor de moslims staat in de sharia en deze wijkt af van de grondrechten volgens EVRM. Als meester in de rechten moet jij dat toch weten!

 9. van Urk

  In Amerika speelt gewoon het woordje patriottisme en de Amerkaanse sociale stelsel een grotere rol voor een betere integratie. En natuurlijk al die leuzen als “United we stand”, ”Proud to be an American” of ”God Bless America” op stickers, billboards en auto,s die als reclame dienen voor een totalitaire gedachtegoed onder de Amerikaanse burgers die ondanks dat zij Amerikaan zijn toch de vrijheid hebben om hun eigen dingen te mogen doen dat met hun eigen culturele of religieuze achtergrond te maken heeft. Wat in Amerika is gelukt dat zal bij ons ook gaan lukken maar dan moeten wij onze nieuwkomers niet teveel pamperen met gratis geld en woning maar stimuleren dat zij zichzelf naar boven moeten gaan werken net zoals alle nieuwe Amerikanen zichzelf moesten gaan redden door zelf iets aan te gaan pakken of op te bouwen. En we mogen als Nederlander best wat meer wat van onze nationale trots, tradities en cultuur laten zien waardoor we niet met nieuwe Nederlanders te maken krijgen die bijvoorbeeld onze Zwarte Piet weg wil hebben maar nieuwe Nederlanders zoals die Rwandees uit Roosendaal die Zwarte Piet wil behouden omdat hij tenminste begrijpt dat deze icoon gewoon in Nederland thuis hoort.

  1. Frits Jansen

   De VS zijn een mooi voorbeeld dat integratie niet betekent dat je je achtergrond weggooit.
   Massa’s 100% Amerikanen voelen zich nog steeds tegelijk Ier of Duitser of Italiaan of Chinees.
   Om van de Joden maar te zwijgen.

   Die “trots op eigen land” doet mij een beetje kinderachtig aan. Amerikanen voelen zich nog steeds een bevrijde koloniale natie. Daar komt bij dat 90% van de Amerikanen nooit het eigen land verlaat, en dus allicht wat bekrompen is.

   Onder Trump zijn de VS definitief cultureel een tweederangs natie geworden. Leve Europa!

   1. Capo

    #dikkeduim

 10. Two Ravens Black Kettle

  Binnenkort zal in Zweden de favoriete landverraders partij van de Omvolkingskrant de sociaal-democraten ook verpulverd worden zoals overal in Europa.
  De zoveelste domino steen die valt
  9 september

  Arme journalisten (lees Fake News fabrikanten, islam- en geweldsapologeten en doofpotters en wegkijkers)

 11. Ben Zine

  “Het is een menselijk aspect, een fenomenologisch proces.”

  Zullen we proberen om pseudo-intellectuele terminologie te vermijden, en gewoon met elkaar te communiceren in voor iedereen begrijpelijk Nederlands ? Ik denk namelijk dat vrijwel niemand hier weet wat het woord “fenomenologisch” betekent, en dat het dus niet zo veel zin heeft om dat woord te gebruiken.

  1. sjun

   Het bij een fenomenologisch proces gewoon om een proces van geleefde ervaringen. Het aardige daarvan is dat zo’n proces zelfs in dezelfde situatie door ieder individu anders beleefd kan worden. Betekenisverlening aan zo’n beleving gebeurt dan ook op individuele schaal op basis van voor ieder individu anders gewogen scoringscriteria. Natuurlijk zit er ook wel wat overlap in en zullen verschillende wegingscriteria bij veel meer individuen terugkomen.

   Je hebt natuurlijk gelijk dat uitgeschreven onderzoeksresultaten daarvan discutabel zullen blijven. Want was het misschien de belevingscultuur van de sociaalwetenschappelijk onderzoeker die hem de resultaten deed toeschrijven naar zijn of haar eigen belevingswereld? Of speelde er misschien toch een politiekcorrecte censuur op de achtergond mee die van invloed was op het resultaat dat de onderzoeker publiceerde omdat deze onderzoeker nood aan vervolgopdrachten had?

   Succesvolle integratie heeft een Leitkultur nodig waarop de integrerende zich kan richten maar het vraagt ook nadrukkelijk om gedeelde waarden. In het geval van islam kon daar wel eens een crux zitten. Welke waarden deelt en doodscultuur met een cultuur van leven? Welke waarden deelt een schuld en schaamtecultuur met een aanmoedigingscultuur waarin fouten maken mag om ervan te leren? Welke waarden deelt een masculine stammencultuur met een meer hedonistische cultuur die individuen de ruimte laat?

   Individuen kunnen dat nog wel overstijgen als zij besluiten de cultuur los te laten die hen bepaald geen zegeningen in het land van herkomst bracht. Maar dit moet natuurlijk wel worden uitgesproken in plaats van verdoezeld omwille van de lieve vrede om stinkende wonden te voorkomen.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Zojuist het stuk gelezen.

  Daar zit geen woord Spaans tussen
  Wijsheid gecombineerd met een historische kijk en een gezond ‘le school boerenkoolverstand.

  En daarom zal de West-Europese elite (muv Denemarken maar incluis de rest van de Omvolkingskrant) er zijn reet mee afvegen

  Lees ook het uitstekende boek van D.o.u.g.l.a.s.h. M.u.r.r.a.y. waarin hij verhaalt over de zelfmoord van West-Europa.

  1. denk eens na

   alle filmpjes op YouTube zijn het bekijken waard van deze persoon,

  2. Frits Jansen

   Heeft u het verhaal echt gelezen? En alleen niet begrepen?

   De schrijver stelt “cultuur” gelijk aan een verzameling grondrechten die de zo hevig gewenste eenheid moeten voorstellen.

   Dat is natuurlijk een veel te beperkte visie op het ongrijpbare begrip “cultuur”. Bovendien is menig grondrecht omstreden, ook onder autochtonen. Zo spreekt gelijke behandeling voor vrouwen en mannen nog niet vanzelf. En m moslimhaters zijn hartgrondig tegen gezinshereniging, terwijl een gezinsleven naar eigen keuze officieel ook een grondrecht is.

   De auteur is een 64-jarige universiteitsmedewerker die het nooit tot professor heeft weten te brengen. De Volkskrant doet deze zielige oude man een plezier en drukt zijn schrijfsel warempel af. Maar dit is echt de mening van De Volkskrant niet. Eerder bladvulling in komkommertijd.

 13. Frits Jansen

  Bij dit soort kretologie is altijd een goede vraag wat precies bedoeld wordt.
  Wat is integratie precies? Toen ik als eenling in een vreemde stad kwam wonen verdomde ik het om te “integreren”, en niemand nam daar aanstoot aan. Ik denk dat de behoefte aan integratie pas opkomt als een nieuwe bevolkingsgroep dreigt te gaan domineren. Interessant zijn de voorbeelden van gepensioneerde Nederlanders die Spaanse dorpen helemaal “overnemen”, en Nederlanders die vlak over de grens ruim en goedkoop in Duitsland gaan wonen en ook daar halve dorpen “overnemen”.
  Dat gaat veel meer om onderlinge kennismaking dan om botsende “culturen”.

  Bij het woord Leitkultur is nog meer de vraag wat bedoeld wordt. De zin “Het is geworteld zijn in de collectieve geschiedenis en de tradities die het land en de bevolking kent.” zegt ook niet wat het is, hoogstens waarin het “geworteld” is. Ik weet niet of het ooit uitgetest is, maar ik denk dat de gemiddelde autochtoon niet ver komt als je hem vraagt naar die “collectieve geschiedenis” (kritische reaguurders hieronder: graag even zeggen wat u daar onder verstaat). De Tweede Wereldoorlog, en de Tachtigjarige oorlog, veel verder komt de doorsnee Nederlander niet. Tradities? Dat is Amerikaans. Voor ons geldt: als je gewoon doet, doe je al gek genoeg.

  ER wordt wel verwezen naar de “joods/christelijke” traditie. Als achterkleinzoon van een vrijzinnige dominee kan ik nog net iets voelen voor een christelijke traditie, maar niet voor een joodse traditie. En ik weet ook nog wel dat de kern van het christendom respect voor de mens is. Maar je kunt dat respect ook opbrengen zonder god, jaweh of allah.

  Of de uitspraak van die man in de Volkskrant ergens op slaat is nauwelijks te zeggen, gegeven het feit dat die verpulvert bij kritische analyse.

  1. Frits Jansen

   Bij nalezing zie ik dat ik niet duidelijk genoeg ben.
   Ik meen dat een wijk met pakweg de helft Marokkanen het meest gebaat is bij een nadere kennismaking tussen de autochtonen en allochtonen daar. Anders blijven de verschillende groepen elkaar bekijken als marsmannetjes.

   1. Stanly2000

    Fritsje als de helft al Marokkanen is dan hoeft er geen kennismaking meer plaats te vinden. De andere helft de autochtonen dus zullen vertrekken uit zichzelf of door wegpesten en binnen no time kan men niet meer spreken over een gemengde wijk maar meer over een no go zone voor de autochtoon.

    1. van Urk

     Waar is dan die zogenaamde Nederlandse hoogstandje als tolerantie dus gebleven als een deel van de burgers inderdaad uit hun eigen wijk worden weg gepest omdat zij of hen niet willen aanpassen aan..ja voor wie eigenlijk?

     1. Frits Jansen

      Ik denk dat ik Nederland eerder zal ontvluchten omdat de haat jegens Marokkanen daar nazistische proporties aan begint te nemen.

      Ik was getuige van een zielige demonstratie van een handvol AFD neo-nazi’s met een indrukwekkende tegendemonstratie van tienduizenden die scandeerden “NAZI’S RAUS” (eruit)

    2. nogmaals

     @stanley
     Prima reactie waar Fritsje niet van terug heeft !

   2. Heinz

    @Frits, een vriendelijk woord doet wonderen. In de supermarkt is het zoeken naar het juiste product. Kan ik het niet vinden, dan spreekt ik de service medewerksters vriendelijk aan. Bij een volgende keer staan ze al direct naast mij als ik aan het rondkijken ben. De Moslima, met kleurige hoofddoek: Kan ik U helpen’ ? Prachtig toch.

    1. Capo

     “De Moslima, met kleurige hoofddoek: Kan ik U helpen’ ? Prachtig toch.”

     Op een bakfiets ziet alles er prachtig uit Heinz-Fortiori. 🙂

    2. nogmaals

     @Fortiori
     Wat een policor zweefpraat !
     Misschien moet je het zweefzadel van jullie bakfiets omruilen voor een gewoon zadel, zodat je wat dichter bij de grond komt !

 14. Chauvinist

  Islam is simpelweg niet te integreren in een Westers land, nu niet, dan niet, nooit niet. Datzelfde geldt voor Afrikanen die de evolutie compleet hebben gemist. Je kunt het allerlei naampjes geven, gesubsidieerde projectjes starten, onze eigen cultuur ondergeschikt maken in de hoop dat ze zich dan zo thuis gaan voelen dat ze zullen integreren, het werkt niet… NOOIT! De islam en onderontwikkelde Afrikanen dienen verwijderd te worden uit onze maatschappij, dat lost heel veel problemen op en maakt het land voor ons een stuk veiliger en leefbaarder, ook voor volgende generaties!

  1. sjun

   Er is natuurlijk een reden waarom de thuislanden onleefbaar werden… Importeer je die reden in Nederland en laat je dat vrijuit voortwoekeren dan zal het een kwestie van tijd zijn voordat het in Nederland even onleefbaar wordt.

   1. Original NL

    Idd sjun…importeer je loosers uit een shithole…verandert je land in zo’n zelfde shithole.

  2. van Urk

   Beekse Bergen is ideaal voor de Afrikanen. Wat zullen zij meteen thuis gaan voelen in hun eigen Jungalow.

 15. Heinz

  Het is de kunst om met aanvullende producten te komen zodra er een nieuwe eetcultuur is geintroduceerd. De uitjes bij de haring waren al bekend. Maar na de introductie van Frankfurter worsten, bockwurst, uit de kerstmarkten in Duitsland spring je erop in. Je levert er een universele saus bij, gemakkelijk te fabriceren. De Turken begrepen dat. Naast de Hollandse patat introduceerden zij Kapsalon. Per regio verschillend, uitjes met pindasaus, kerry ketschup, mayonaise enz. Dat heet ondernemen. Laat ze maar schuiven. Italianen kregen ook concurrentie met de pizza.

  1. nogmaals

   Heinz heeft kennelijk al een halal pastasaus ontwikkeld.
   De productie is uitbesteed aan ondernemende islamieten, en Fortiori rijdt met zijn bakfiets regelmatig naar de moskee om een kratje potten en flessen op te halen.
   Er zit geen varkensvlees in, dat is vervangen door veel uien, waarvoor de vindingrijke, islamitische ondernemers een gratis bron hebben aangeboord !

   1. Tengo Kawana

    Een halal-pastasaus smaakt niet anders dan een niet-halalsaus.

    Is nogmaals dat niet bekend?

    1. nogmaals

     Heb je niet begrepen dat er veel meer uien in worden verwerkt?

   2. Heinz

    Nee, nee, ik houd alles in eigen hand. Geen geknoei. Mijn 4 kazensaus is gemaakt o.a. van parmezan, gorgonzola, emmenthaler. Kaas van de melk van goed geweide koeien. Komt geen korrel vlees aan te pas. En andere rode sauzen. Komt geen dominee of pastoor zich mee bemoeien.

   3. Capo

    “Fortiori rijdt met zijn bakfiets…”

    Precies, beetje meewind, beetje kletsen met de kindertjes in de bak, beetje boodschapjes doen, niets aan de hand en lekker slapen. Zo kennen wij de bakfiets generatie. Ze halen gillend en kirrend van vreugde en genot de islam binnen en gaan pas huilen als het te laat is. Met zulke gasten heb je geen landverraders meer nodig.

  2. Original NL

   Hé Heinz…het is ketchup en niet ketschup…kijk maar eens op het etiket op uw buik!

   1. Heinz

    🙂 niet goed gegekeken. -6

 16. henk vintage

  Je moet beginnen met immigranten niet meer van uitkeringen en woningen te voorzien.
  Kijken hoe snel het over is.

  1. van Urk

   Dat is ook de reden dat zij naar hier komen. Het net zo goed welvarende Spanje of Italie slaan ze bewust over omdat Nederland nu eenmaal die 5 sterren heeft op het gebied van All-inclusive.

 17. Gerlos

  Volgens mij is het gelul cultuur.

  1. van Urk

   Cultuur of beschaving is het geheel aan gewoonten en gedragsregels dat bij een volk of stam hoort. Het bevat de gewoonten en gebruiken waarover een volk in het land zelf beschikt of die een volk meeneemt uit het land van herkomst.

 18. nienke

  In de jaren 56, 57, 58, kwamen miljoenen Nederlanders uit indonesie moesten het land uit vluchten ben ook in 1958 naar Nederland gekomen.
  Wij moesten het met z’n allen klaren er stond geen ingericht huis voor ons klaar mijn vader die een topbaan had moest hier ook genoegen nemen met een stuk minder maar er werkt keihard gewerkt en wij stelden geen eisen.
  Vergeet nooit de woorden van mijn vader we zijn nu in een nieuw land je hebt je aan te passen anders moet je hier weg wezen.
  En we pasten ons aan en zo hoort het ook, wil je in een vreemd land gaan wonen heb je je aan te passen aan de wetten, de bewoners, en niet dat de eigenlijke bewoners zich moeten aanpassen aan de nieuwkomers.
  En hier is het fout gegaan met de nieuwkomers er werden GEEN eisen gesteld zij waren degene die eisen stelden, hun cultuur hier mee brachten waar iedereen maar respect voor moest hebben.
  De rollen werden omgedraaid zij maakten hier de dienst uit en de oorspronkelijke bewoners werden (worden) als tweederangs burgers beschouwd.
  De integratie is dus met recht volkomen mislukt door geen enkele eis aan de nieuwkomers te stellen.
  Aan al hun eisen die zij stellen wordt nog steeds gehoor aan gegeven.

  1. Holland

   Dat zijn ware woorden Nienke. Helemaal met je eens.

   1. Fortiori

    Het Molukse drama is een verhaal apart. NL voorwendsels en niet nagekomen beloftes. Niet iets om trots op te zijn. Het was die tijd…Dat begrijp ik wel.

  2. Floris

   Klopt.

   De feminiene methode van de jaren 70 en daarna is mislukt. Misschien had dat kunnen werken bij mensen van goede wil en met een cultuur die inpasbaar is, maar bij moslims werkt het volkomen averrechts. Een enkele uitzondering daargelaten.

  3. Fortiori

   @Nienke,

   https://gerard1945.wordpress.com/2016/02/21/over-indische-nederlanders-en-asielzoekers/

   Ik zou nog willen wijzen op de slogan op de muur geschilderd op een van de foto’s.
   “Indo’s ga weg ”

   Toen ook al !

 19. Steve Van der Vekens

  Wij willen geen integratie! En wij hebben daar nooit om gevraagd!
  Dat volk dat hun wereldvisie aan ons ongestraft zit op te dringen moet verdwijnen.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Als je het zo schrijft, Steve, dan klopt het wel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.