Peiling: VVD en GroenLinks verliezen, maar SP en PvdA profiteren daarvan

De peilingen van Maurice de Hond zijn al een tijdje niet gehouden, maar na zes weken zien we weinig verschil. U kunt zien dat het komkommertijd was, want de verschuivingen zijn erg klein. De VVD en GroenLinks hebben een zetel verloren, maar de SP en de PvdA hebben een zetel gewonnen. De vraag is alleen hoe dat kan?

De VVD lijkt een zetel te hebben verloren vanwege de uitspraken aangaande de multiculturele samenleving. Het merendeel van de ondervraagden is het niet eens met zijn uitspraken en vinden het ook goed dat hij zijn excuses heeft aangeboden. Alleen zijn uitspraak over de Europese Unie, ”Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen”, en zijn uitspraak over de zorgen van burgers, ”Je loopt vrij snel tegen de grenzen van wat een samenleving kan hebben. Vandaar dat ik ook zeg: Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en in de Schilderswijk. Want als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last”, kunnen rekenen op een meerderheid van de ondervraagden die het er mee eens is (75%, respectievelijk 59%).

Bij GroenLinks lijkt het zo te zijn dat de glans van Klaver een beetje doffer begint te worden. Hij werd neergezet als de gedoodverfde leider op links, maar door de samenwerking met de SP en de PvdA is de kans erg aannemelijk dat de zetels snel zullen switchen van partij, zoals je nu ook ziet. Dat is het nadeel van samenwerken, zeker als je linkse partijen hebt die toch vrij inwisselbaar zijn.

Het verschil met de uitslagen van de verkiezingen in 2017 blijft wel enorm. De VVD heeft vier zetels verloren, D66 heeft er zes verloren en het CDA zeven. Hierdoor blijft het Kabinet steken op 60 zetels in de Kamer in de peilingen.

Schermafbeelding 2018-08-19 om 08.05.10

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. DolleDries

  Met Venezuela in het achterhoofd is het een raadsel dat mensen nog op een linkse partij stemmen.

  1. Meester Kong

   @DD is een beetje aan het stoeien met het begrip -links-.

   1. Blue monday

    Wacht maar tot er een linkse partij opstaat die de grenzen wil sluiten en het voor elkaar krijgt dat er geen scholen meer mogen op basis van een levensbeschouwing.

    Ik weet zeker dat Dries direct overstapt naar het linkse kamp.

    1. Frits Jansen

     Van Oost-Duitsland leerden wij dat het sluiten van grenzen tegen vreemde indringers puur een smoes is om de eigen bevolking binnen te houden. Als DDS-achtigen (Van PVV tot FvD, en de helft van de VVD) het voor het zeggen krijgen zullen veel mensen willen vluchten, alleen kan de economie niet zonder die gastarbeiders, moslim of niet.

     Moraal: sluiten van grenzen leidt tot bittere armoede en hongersnood, maar de ware islam-basher is niets te dol.

  2. Dubbele Komma

   Links en islam zijn het einde van de beschaving.

   1. Capo

    @DK: Dat geldt zeker voor islam, de gevolgen zijn wereldwijd zichtbaar, meetbaar en merkbaar. Daarom is het ook niet te bevatten dat er hier lieden rondhangen die het opnemen voor islam.

 2. Ritter

  GroenLinks, SP , PvdA en D66 zijn communicerende vaten.

  Wat er bij de een afgaat komt er bij de ander bij.

  1. Capo

   Het zijn de vertegenwoordigers van de oude (1848) politiek. De mensen die ik spreek zijn gemiddeld geïnteresseerd in politieke vraagstukken, maar ze vinden het allemaal vreemd dat ze geen enkele noemenswaardige politieke invloed hebben. Eenmaal in de vier jaar een vakje roodkleuren is namelijk volstrekt verwaarloosbaar als het aankomt op invloed. Zo beschouwd slaat democratie (het volk heerst) helemaal nergens op want de partijen (50 +1%) beslissen en niet het volk.

   1. Meester Kong

    @Capo
    🙂 🙂 🙂
    Geef eens aan ..

    1. Capo

     Bêste Kong, do wit dat ik foar dy in útsûndering meitsje! Let dy multinicker links lizze en doch lekker mei, de measten fan ús pruimen do noch wol. Doch der do foardiel mei.

     1. Meester Kong

      @Capo
      Ik bliuw bé min stânpunt en doch net mei oan dy flauwekul

     2. Capo

      Ek goed myn bêste, sûnder prinsipes gjin rêchegraat, dat giet twa kanten út en jildt foar us beide.

     3. Blue monday

      Praat eens Nederlands, idioot….

      Daarnaast houd je jezelf weer eens niet aan je eigen afspraken.

     4. Blank en niet Wit

      @Blue Monday
      Blue Monday! Dat is pas een nederlandstalige nick.

     5. Adriaan

      @Capo, Capo, Capo. Even een moment van zwakte. Kom op kerel. Ga rechtop zitten en ga door met waar je mee bezig was. Negeren. Het ging zo goed. Kom op, je kunt het.

     6. Capo

      @Adriaan: Ik zit ook kaarsrecht hoor, geen enkel probleem! Voor de goede zaak laat ik mij graag vermanen. 😉

  2. Blue monday

   Ritter, dat is niet juist..

   De PVV heeft ook een zeer groot deel van teleurgestelde PvdA’ers en SP’ers.

   Er is denk ik niet veel nodig, zoals in Denemarken met de sociaal democraten, dat deze groep ook weer terug gaat komen.

   1. Dubbele Komma

    Blue Mongol denkt…..

    😀

    1. Capo

     Laat gaarkoken joh… 😉

    2. Capo

     @Komma: Eén van de redenen dat ik niet (meer) in discussie ga met multinicker c.s. is o.a. omdat het altijd doodstil blijft bij de vraag om enkele voordelen van islam te benoemen. Bij zoveel protectionisme t.o.v. de islam verwacht je toch de opsomming van de voordelen.

     1. JanKlaasen

      Voordeel nummer 1, ik mag met 4 vrouwen trouwen zonder een bigamist te zijn…

 3. poldi

  Laten we het even over de uitspraken van minister Blok hebben.
  REactiers in Elsevier:

  1)
  Helaas hebben we geen enkele politicus die het aandurft de rug recht te houden en te gaan staan voor zijn/haar woorden. Gegijzeld zijn ze allemaal door de linkse kaste die gegarandeerd een oproer veroorzaakt naar alles wat niet politiek correct is, en alles en iedereen vermorzelt die niet hetzelfde denkwijze heeft.
  Wat zou dit land toch opknappen van een goede rechtse leider.

  2)
  Voor mij moet Blok aftreden, niet om wat hij heeft gezegd, maar omdat hij het terugneemt en excuses aanbied voor de waarheid.

  3)
  De Tweede Kamer is een vergaarbak van mensen die er niet thuis horen. Als men zoals de Heren Blok en Wilders de waarheid spreken, dan kan men de donder op zeggen, dat de linkse dorsmolens erover heen gaan. Klavertje, die walgelijke egotripper is één van de leiders, die zo onverantwoordelijk bezig is, dat hij langzaam maar zeker het parlement om zeep helpt, samen met de SP en de PVDA de partij die langzaam maar zeker, het water al aan de lippen staat. Het zijn supporters die bij een voetbalclub langs de lijn staan te schreeuwen. Dat de Heer Blok, na de vele negatieve op- en aanmerkingen zijn excuses aanbood is jammer. Wel vraag ik mij af, bij de komende Tweede Kamerzitting, waar de zweep over de Heer Blok heen zal gaan, of de Linkse partijen nu hun land vertegenwoordigen ( zoals het aanpakken van de misdaad) of dat wij te maken hebben met straat schreeuwers, die totaal onkundig zijn wat zich in de Lage landen nu werkelijk afspeelt.

  1. Adriaan

   @poldi, dit zijn scherpe analyses. Jammer dat het overgrote deel van de Nederlander dit ook niet inzien. Ik blijf hopen.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Het is een diepe schande dat we drie partijen in onze democratie hebben die geënt zijn op moorddadige ideologieën; het communisme, het Maoïsme en het islamisme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.