Prinsjesdag: ‘Ondanks groei van de economie hebben burgers minder te besteden dan verwacht’

Je zou verwachten dat het allemaal wel goed zou gaan met de koopkracht van de burgers van Nederland. Er worden alleen maar mooie economische cijfers gepresenteerd en het Kabinet kan niet stoppen met zichzelf op de schouders te kloppen. Toch moeten we blijkbaar niet al te positief zijn. Uit economisch onderzoek komt naar voren dat de burgers veel minder merken dat het goed gaat met de economie. 

Daar geven ze acht redenen voor. Er gaat bijvoorbeeld een steeds groter deel van wat bedrijven verdienen naar technologie en automatisering, in plaats van lonen. Ook zijn steeds minder mensen aangesloten bij een vakbond, wat onderhandelen over je salaris soms lastiger kan maken.

Nog veel opvallender: misschien hebben we wel een verkeerd beeld van hoe krap de banenmarkt in Nederland precies is.

Er zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld flink meer Spanjaarden, Grieken en Britten in Nederland aan het werk. In totaal volgen op dit moment ruim 80.000 buitenlanders van 162 verschillende nationaliteiten in Nederland een opleiding aan een universiteit of hogeschool. Veel van hen gaan daarna hier aan het werk.

Het klassieke ‘ze pikken onze banen in’. Enfin, zo cru kan je dat natuurlijk niet stellen, maar het moge duidelijk zijn dat het economisch minder goed gaat dan gedacht. We hebben ook te snel de neiging om te denken dat de burgers het merken als de economie groeit, terwijl daar zeker wat nuance in valt te maken.

De economie is de motor achter de overheid en de burgers zijn de brandstof voor de economie en dus uiteindelijk ook voor de overheid. Het kan dus economisch goed gaan in een land, in bepaalde opzichten, maar dat betekent niet per se dat het goed gaat met de burgers. Financieel gezien kunnen ze er ook meer onder lijden. Het Kabinet heeft dus nog wel wat dingetjes uit te leggen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Pecunia

  Krijg nou wat, men heeft het licht gezien, dat ik dat nog mag meemaken.

 2. Ni28

  Rutte schotelt ons beelden vol leugens voor net als Wiebes gisteren poogde om Boris Johnson zwart te maken door zijn beelden. Hij trof daarmee Rutte harder dan Johnson. En hij had gelijk, Ruttes beelden kloppen met de werkelijkheid inderdaad niet. Leugens stapelen zich op tot een onwerkbare geheel.

  1. loes530

   Wilders heb het gezegt word ramp jaren met dit kabinet

  2. wheelboy

   Ni28
   Ik ben nooit een tegenstander van een EU geweest wel de manier zoals het nu gaat . Maar ik zat wat youtube clips te kijken over de as Brexit . En daar werden dingen verteld door PVV en FvD daar gaan je haren van overeind staan . Komt er op neer dat als de rente in de EU omhoog gaat dikke kans is dat Italie en Spanje ,Portugal omvallen daarom word nu die rente laag gehouden .Zij lenen er lekker op los Italie alleen al heeft 2500 miljard schuld . Als dan die rente stijgt wie denk je dat dat mogen gaan betalen ? Samen met dat de EU een EU stelsel wil maken voor omvallende banken .Maw valt er straks in Italie een bank om dan mogen bv NL banken dat gaan betalen . Ik voorzie in de toekomst nog een hele hoop problemen en dat vrachtwagens met noord Europees geld ri het zuiden gaan .En wij hier op een houtje kunnen bijten .En Rutte en consorten hun handen in onschuld wassen .

   1. Ni28

    Het is duidelijk dat het Zuiden op kosten van het Noorden leeft. Met andere woorden, de euro werd de splijtzwam voor de EU. Leuk idee maar met zo grote financiële verschillen onderling niet realiseerbaar. Ik denk dat de achterliggende gedachte niet zo zeer het gemak en voordelen zijn geweest maar het smeden van een grote federale geheel. Hetzelfde deden de sovjets met hun satellietlanden vroeger al. Economieën werden zo verweven met elkaar dat geen land zichzelf zonder de andere kon bedruipen. Een geheel smeden met de bazen in Moscou. Hetzelfde gebeurt met de EU al is het nog niet ten kosten van persoonlijke vrijheden.

   2. Fortiori

    Rutte heeft geen invloed op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.
    De lage rente als grondslag voor de kredietverlening aan het bedrijfsleven heeft ook zo haar voordelen. Kijk ook eens naar de hypotheekrente. Ongekend laag.
    Vergelijk dat eens met de 12% uit het verleden.

 3. Diederik van Walsum

  Ach ik kan alleen maar lachen om dat stelletje onrendabele in Den Haag.

 4. Benny

  Geen nieuws….. Rutte liegt en bedriegt aan de lopende band..ze roepen al jaren dat het goed gaat in Nederland in financieel opzicht en kwa criminaliteit ook .alleen de gewone burger merkt daar geen kloten van….

 5. AS210854

  Als je grote gaten in je handen hebt kun je zoveel belastingen enz. opleggen als je wilt het zal nooit genoeg zijn om je begroting rond te krijgen.

 6. sjun

  Misschien met er van Prinsjesdag Bijltjesdag gemaakt worden?

  1. Capo

   Is het voor jou een verrassing?

 7. fockingworst

  Iets met btw en assurantiebelastingverhoging energietaks verhoging suikertaks en wacht even de dividendheffing gaat er nog af en btw op voedsel 50% omhoog..
  Gelukilkig hebben vooral de meeste Nederlanders geheugenverlies en de rest geloofd rutte weer

  1. Rechtsaf

   @FW en de so called nieuwe Nederlanders snappen er ook niets van..

  2. wheelboy

   Focking worst
   Wordt nog erger .Straks rekent het CBS weer eens voor(net voor de provinciale verkiezingen) dat de gemiddelde NL er op vooruit gaat . Dan ziet de gemiddelde NL zn loonstrook en ziet dat hij er 30 euro per maand op vooruit is gegaan .Maar vergeet dat de BTW ,Energie ,Lokale belastingen , ziektekosten verzekering omhoog zijn gegaan . En stemt weer gewoon op Rutte en consorten .Zo ging dat 2000 jaar geleden ook als ceasar zn legioenen begonnen te muiten dan strooide hij wat goud .Niet genoeg voor alle maar net genoeg om het muiten tegen te gaan . Nu nog steeds hetzelfde .

   1. Onno

    De gepensioneerde (de oudere) loopt altijd als laatste met het lantaarntje achteraan. En die hebben nogal wat kosten. Zij hebben het graag wat warmer in huis, stoken ietsie pietsie meer en hebben wat meer zorg nodig waarvoor een eigen bijdrage opgehoest moet worden. Als er aan het pensioen nog iets gedaan kan worden in de vorm van een inflatie compensatie is het erg veel.En bij de kassa van de super is er geen ouderentarief zoals in het openbaar vervoer.

    1. Capo

     O__O & co…

    2. wheelboy

     Onno
     klopt helemaal .Die mensen zitten vaak hele dag thuis .Ik zie dat bij mijn ouders wel . Vaak als ze huren wonen ze er al jaren dus een oud huis wat slecht of niet geïsoleerd is . Ik heb al eens geschreven hier dat het voor 2 verdieners en meneer de directeur niet uitmaakt die stoken er niets minder om .Maar uist ouderen minima ,gehandicapten, uitkeringstrekkers, die zijn het haasje en kunnen vaak geen kant op .Daar wordt geen rekening mee gehouden .

 8. Vraagtekentje

  Gôh, je verwacht het niet hé?

 9. Fortiori

  Onder Andere (bron FD)

  Dat zegt Rabobank in een studie over de achterblijvende loonontwikkeling. Economen Barbara Baarsma en Nic Vrieselaar van Rabobank stellen dat het kabinet de loongroei en daarmee de koopkracht kan stimuleren door de wig, het verschil tussen de brutoloonkosten en het nettoloon, te verkleinen. Een euro netto meer salaris, is in Nederland bruto voor de werkgever heel kostbaar. Baarsma zegt dat de wig op twee manieren kan worden verkleind: door wat aan de brutokosten voor de werkgever te doen en door de marginale belastingdruk voor werknemers verder te verlagen.

  Verder is het ook een kwestie van vakbond. Een vakbond kan door onderhandelingen en druk zetten op de werkgever nog wel wat bereiken. Vaak kan het dan ineens wel.
  Maar je moet je dan wel organiseren, lid worden van een vakbond om dit te bereiken.
  En aangezien de organisatiegraad laag is, schort daar wat aan. Lid worden van een bond ligt bij rechts nogal zwaar op de maag. Het ruikt naar links…

  1. Stanly2000

   Fortiori,
   Dit verhaal uit het Fd had ik je ook kunnen vertellen, daar hoef je geen specialist voor te zijn.

   1. Fortiori

    Beste Stanly, ik ben geen specialist, heb het als bron vermeld in mijn reactie. Maar u had het ook mogen vertellen. Zoals velen op deze site doen.

    1. Stanly2000

     Fortiori, dat u geen specialist bent is mij duidelijk. Ik ben ook geen specialist. Bedoelt zijn de economen van de Rabo, iedereen die nog een beetje kan en wil nadenken had deze logische stelling kunnen bedenken.

 10. HierBenIk

  De politiek is niet meer voor de burger. Die hebben een eigen wereld en zijn zeer nauw verbonden met het (‘grote’) bedrijfsleven. Zelf heb ik een eigen bedrijf en mijn vrouw heeft een goede deeltijdbaan. Ik spreek uit onze eigen ervaring dat ondanks de groeiende MACRO economie wij netto niet meer overhouden. Sterker nog, we houden steeds minder over. Alles wordt duurder, afvalverwijdering, energiebelasting, BTW verhoging, en zo kunnen we nog wel verder doorgaan. Dan blijft er netto echt niet meer over onder aan de streep. Droom verder in Den Haag. Ach, ze noemen het toch maar even, meer niet…. Het kiesstelsel/staatsbestel moet gewoon op zijn kop! Pas dan kunnen er daadwerkelijk veranderingen komen, eerder zal dit niet gebeuren! Heb de link al eens een keer vermeld en doe het toch nog maar een keer. Niet dat zijn beoogde oplossing de perfecte is maar zijn ideeën zijn niet verkeerd: https://youtu.be/JetO0N3jQzM

  1. HierBenIk

   Ik citeer dit ook nog even dat vandaag in/op het FD verscheen: “De nieuwste modetrends volgen is een dure aangelegenheid. Maar dat verschilt wel in welk land je woont. Zo zijn de prijzen voor kleding en schoenen in Nederland 12% hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. En dat prijsniveau is sinds 2003 behoorlijk veranderd, want in dat jaar lagen de modeprijzen in Nederland juist 10% onder het EU-gemiddelde.
   En niet alleen voor kleding en schoeisel is een Nederlander relatief duurder uit. Uit cijfers van statistisch bureau Eurostat blijkt dat de Nederlandse consumentenprijzen sinds 2000 flink hoger zijn komen te liggen ten opzichte van andere EU-landen. Die prijzen lagen in 2000 iets onder het EU-gemiddelde, in 2017 waren die 15% boven dat prijsniveau. Ook de prijzen van de zorg zijn ten opzichte van die in andere EU-landen opgelopen. Lagen de zorgkosten voor een Nederlander in 2003 nog 5% boven het van het EU-gemiddelde, in 2017 was dit gestegen naar 30%. Andere goederen en diensten, waarvan het Nederlandse prijsniveau ten opzichte van de EU als geheel sinds 2003 zijn veranderd, zijn alcohol, tabak en communicatiemiddelen en -diensten.
   Alleen het prijsniveau van onderwijs is relatief lager komen te liggen. Vorig jaar lagen de eigen bijdragen, dus wat ouders en studenten aan onderwijs kwijt zijn, 20% hoger dan het Europees gemiddelde. Vijftien jaar gelden was dit bijna 35%.”

 11. Tengo Kawana

  Het Kabinet zou afspraken met het Bedrijfsleven moeten maken gericht op het verhogen van de lonen.

  Hier wreekt zich ook de verminderde macht van de vakbonden.

  1. Heinz

   Voorheen werd er aan ledenwerving nog wel eens iets gedaan door vrijwilligers van een vakbond bijv. bij banken en verzekeringskantoren. Ze werden nauwelijks bekeken, laat staan een brochure of pamflet aan te pakken. Toen er de bezem doorheen ging bij deze bedrijven, automatisering, afstoten van activiteiten en er banen verloren gingen, werd de aanwas groter. Het nut van onderhandelingen over een vertrekregeling werd toen wel ingezien.

 12. Roughwood

  Goh, je verwacht het niet hè!

  Wie gelooft wat Rutte belooft, die is niet goed bij zijn hoofd!

  https://www.youtube.com/watch?v=6NgWywGRBCs

 13. Buurvrouw

  Dat het geld de zak uitvliegt is zekers. Maar als je handig bent kan je bijverdienen. Niet op de bank blijven zitten.

 14. Vliegenvanger

  Ik ken Rutte alleen maar als grote leugenaar en zakken vuller voor de rijken. Bejaarde en laag opgeleiden kunnen stikken. Dat is onze premier Rutte. En maar zeggen dat de VVD er voor gezorgd heeft dat de economie door hun is opgebouwd. De onderste steen komt boven, bij de vliegramp. 1000 € voor de inwoners. Niks komt er van uit. Hoogste tijd voor exit rutte. Wordt tijd dat er een mp komt die ook voor iedereen opkomt. En niet alleen voor de rijken.

  1. Capo

   @VV: Alleen jammer dat ongeveer VVD 2.145.000 stemmers daar anders over denken, die hebben waarschijnlijk geen moeite om met de broek omhoog genaaid te worden.

   1. Vliegenvanger

    Inderdaad capo, dat zijn dan de hoog opgeleiden. Maar ze hebben verstand van een analfabeet.

 15. Duke

  Natuurlijk gaat het minder goed dan gedacht. In de hoogtijdagen van de crisis durfde de media elke paar maanden te beweren dat het beter ging. Dat het slecht of slechter ging lees je bijna niet, want stel je voor dat we denken dat dit door Rutte komt en we minder op het partijkartel gaan stemmen.

 16. Karel de Grote

  Tja als je al dat geld aan Shell en Unilever geeft blijft er voor de hardwerkende mens niets over. Maar de heren in het pluche hebben goed voor zichzelf gezorgd, die krijgen straks goedbetaalde commissariaten en bijbaantjes bij deze firma’s. En volgens de laatste peilingen van het hondje blijft die leugenaar Rutte weer hoog in de scores, stompzinnig Nederlands kutvolk, zullen nooit iets leren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.