Progressieve hervormingsdrift van Tunesische president stuit op verzet van vrouwen

Tunesië lijkt tegenwoordig de enige succesvolle democratie in Noord-Afrika en ook gelijk de meest liberale en progressieve natie. De president, Beji Essebsi, wil een volledig fundamenteel liberaal programma doorvoeren, maar raakt de grenzen van de tolerantie van de eigen burgers. Verandering, zij het positief of negatief, moet altijd in een bepaalde mate. 

Maar dit keer leidt zijn hervormingsdrift tot fors verzet in het land. Begin deze maand werden zijn plannen al bekend en sindsdien wordt er tegen gedemonstreerd door Tunesiërs die vinden dat de nieuwe plannen van de president ingaan tegen de Koran.

Maar veel andere vrouwen zijn minder positief, zoals zussen Imane (24), Aisha (30) en Ahlam (36). “Ik vind het schandalig. Dit is echt de slechtste wet ooit,” zegt Ahlam, hoofddoek losjes over haar haren gedrapeerd.

“Ten eerste, alsof we iets te erven hebben? Mijn ouders hebben sowieso een huis dat we onder zeven zussen moeten verdelen, nou dat komt wel goed,” lachen ze.

“Maar het gaat ook in tegen de Koran,” zegt Ahlam. “Ik ben het met je eens,” zegt de jongste zus, gehuld in een abaya en handschoenen. Alleen haar gezicht is zichtbaar. “Voor ons is de islam heel belangrijk.”

Het is zeer goed dat deze islamistische natie een duidelijk progressief plan doorvoert, maar als Tunesië als democratie een succes wil blijven dan moet het ook luisteren naar de verschillende meningen in het land. Niet te snel willen gaan, niet te veel willen veranderen. Fundamentele en incrementele veranderingen kosten tijd en heel veel geduld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Hersenspoeling in volle glorie.
  Vrouwen die zelf vinden dat ze geen rechten hebben.

  Dit is de kletsnatte droom van de islamisten , de EU en de Liberal left/Kartel.
  Totale indoctrinatie.

 2. Ritter

  Voor verreweg de meeste moslims is de islam ( en bijbehorende islamitische levenswijze) het meeste belangrijke in hun leven.

  Daarom zal de integratie van moslims in de westerse samenleving ook niet slagen.

  Moslims die naar Europa reizen houden vast aan hun islam en bijbehorend gedrag. Ook de tweede en derde generatie.

  1. Tengo Kawana

   De overgrote meerderheid van de moslims in Europa integreert met behoud van hun godsdienst of er zonder. De ontkerkelijking van moslims gaat ongeveer in hetzelfde tempo als christenen.

    1. Capo

     @Urk: Je voert een multinicker, maar dat weet je inmiddels wel. 😉

     1. Ni28

      Urk denkt dat ie een trol lan overtuigen.

    2. Tengo Kawana

     Ja, een deel houdt het geloof vast, maar een deel ook niet.
     De onkerkelijk gebeurt op dezelfde manier als bij de christelijke ontkerkelijking: eerst neemt het moskeebezoek af en de volgende generatie maakt zich helemaal los.

   1. sjun

    Tuurlijk Willem. Dagelijkse structureel verzwegen of onder de pet gehouden problematiek in de wijken waar de ‘zegeningen’ meekomend met islam al zijn ingedaald laten wat heel anders zien. Het morele absolutisme dat je je hebt aangemeten begint publiek in de gaten te lopen en roept al associaties op met de Iraakse minister van Informatie Mohammed Saïd al-Sahaf.

    1. Tengo Kawana

     Wie is toch die Willem?

    2. Capo

     Ja Willem houdt de moed erin, zelfs de moed der wanhoop lijkt hem van harte bij te staan. Zolang de islam maar buiten schot blijft en hij zijn bataljon aan klonen maar kan bedienen.

    3. Capo

     @Sjun: “Het morele absolutisme dat je je hebt aangemeten begint publiek in de gaten te lopen en roept al associaties op met de Iraakse minister van Informatie Mohammed Saïd al-Sahaf.”

     Ik vind jouw reactie zo treffend dat ik je nogmaals citeer!

 3. Gerlos

  Hoe krijgt hij het in zijn hoofd, een berichtje van Allah gehad eens goede moslim altijd moslim en leven zoals het in het achterlijke boek staat.

 4. van Urk

  Sinds 1981 was het dragen van een hoofddoek in Tunesie verboden wat heel opmerkelijk was in een islamitisch land. Terwijl in Iran en Saudi Arabie de politie vrouwen arresteert vanwege het niet dragen van een hoofddoek gebeurde dat in Tunesie juist andersom. Na de Arabische lente heeft het dragen van de hoofddoek door vrouwen op explosieve wijze een comeback gemaakt in Tunesie. Voor de Tunesische machthebbers is de hoofddoek een sectair kledingsstuk dat wijst op de sluipende invloed van een meer radicale islam. Sinds de jaren negentig treedt het regime van Tunesie hard op tegen alles wat neigt naar fundamentalisme. Volgens de Tunesische
  machthebbers leidt het fundamenteel dragen van een hoofddoek tot de dreiging dat vrouwen uiteindelijk het recht te verliezen om te werken, om naar school te gaan en om te stemmen.

  1. Floris

   “Na de Arabische lente heeft het dragen van de hoofddoek door vrouwen op explosieve wijze een comeback gemaakt in Tunesie.”
   ———————————————————————————-
   En dat is veelzeggend. Dat geloof is zo hardnekkig als de pest.

 5. Ni28

  De islamieten zitten niet op democratie te wachten. zij onderkennen de waarde van democratie niet sterker zij weten niet wat het is en verdienen die niet. Alleen een sterke dictator kan ze nog in toom houden. Democratie is geen export artikel maar een verdienste. Je moet het waard zijn.

 6. Koos sssss

  Het lijkt er sterk op, dat die protesterende vrouwen door islamitische fundamentalisten zijn ingezet.

  1. sjun

   Die kans is groot en Qatar en Oman financieren dat wel zoals ze ook de Turkse economie financieren om te voorkomen dat Recep Tayyip Erdoğan als een hond verjaagd wordt door een hongerende massa. Maar er komt ook iets anders in beeld kennelijk valt een geïslamiseerd land enkel te besturen met spijkerharde hand. Is het niet door seculiere modernisten dan gebeurt dat wel door steeds verder (her)islamiserende sjeiks met wat voor prachtige aanvoerdertitel dan ook. Waar islam wortelt, wortelt tweespalt, verdomming, wantrouwen, geweld en onderdrukking. Zo onderhand moet de wereld zich eens afvragen of er geen kom af gemaakt moet worden met dit politiek-religieuze voorschriftensysteem van de angst door haar uitwerking op een maatschappij en haar misleidings- en onderdrukkingsmethoden consequent te openbaren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.