Staatssecretaris Mona Keijzer naïef over Brazilië: ”Corruptie? Daar moet ik mij in verdiepen.”

Onze staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, is op een trip met grote bedrijven naar Brazilië. Ze is op een handelsmissie in het Latijns-Amerikaanse land. Een land dat lange tijd geteisterd is door economische achteruitgang en last heeft van corruptie in alle bestuurslagen. Veel mensen weten dit, maar Keijzer lijkt met een bijna kinderlijke naïviteit naar dat land toe te gaan. 

Op de vraag waarom Keijzer juist nu naar Brazilië gaat, terwijl het niet meer zo ‘booming’ is als eerst, geeft ze op een optimistische manier antwoord:

,Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Het ging wat slechter, maar inmiddels gaat het stukken beter met de Braziliaanse economie. Het is juist goed om er nu te zijn, om de banden aan te halen. Nederland is de vierde mondiale importeur qua grootte van Brazi-liaanse goederen, na China, de Verenigde Staten en Argentinië. En we exporteren voor 3,3 miljard euro naar Brazilië.”

Allemaal goed en wel tot nu toe, je kan inderdaad op dit soort momenten juist een goede buit binnenhalen. Handel is handel en je wordt er niet slechter van als land. Al moet ik wel zeggen wat de gemiddelde MKBer in vredesnaam heeft aan deze trip. Zoals ik al zei, Keijzer heeft alleen grote bedrijven meegenomen, zoals Heineken. Dit soort handelsmissies bevorderen multinationals en grote bedrijven, terwijl dezelfde kansen niet geboden worden aan het gemiddelde bedrijf in Nederland.

De journalist van het Algemeen Dagblad, waarin het interview gepubliceerd is, wijst haar daarna op het feit dat corruptie nogal een groot probleem is in Brazilië. Keijzer lijkt geen idee te hebben waar de journalist het over heeft, of ze doet alsof, en denkt hardop na:

,,Dat vind ik een interessante vraag. Daar zal ik me toch eens in moeten verdiepen. Dat heb ik nog niet gedaan. Ik ben nu met name bezig met het dossier econo-mische samenwerking. Daar ligt wat mij betreft de nadruk op.”

Pardon? Een interessante vraag? Als je op handelsmissie gaat dan zou ik toch echt eerst willen weten of er veel of weinig corruptie is. Ik zou überhaupt willen weten met wat voor economie en land ik te maken heb. Je er even nog in verdiepen terwijl je al op een handelsmissie bent maakt je of heel naïef, of heel onbekwaam. Of je weet het heus wel, maar wil niet tegen de schenen van de Braziliaanse overheid aan schoppen. Dat lijkt mij eerder het geval, maar het staat niet netjes dat ze dit antwoord geeft.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  En deze clowns regeren dit ziek landje.

  1. Capo

   @TRBK: En het is nog niet eens per ongeluk, hij is pure opzet!

  2. Top

   En het meest storende is dat ze haar eigen sekse, in een kwaad daglicht zet. Zo van; als je als staatssecretaris al zo dom bent, hoe zit het dan met Mien en Truus, van vier hoog achter? Je leest het allemaal, ben je als vrouw, dommer dan een pak toast, maar, trek je een goed vacuüm?? Ga de politiek in.

   1. Capo

    @Top: Zij is toch ook gewoon het slachtoffer van het opgelegde vrouwenquotum in de Tweede Kamer?

    1. Top

     Ze mag bij ons niet eens de vaat doen. Zo veel dom in een persoon, is wel uniek BTW. En ik bedoel, niet alleen deze miskleun.

   2. struisvogelpolitiek

    Tja, blond he.

    1. Rosasolis

     @struisvogelpolitiek: Ik ken een hoogopgeleide, en hardwerkende blonde vrouw die de leiding heeft van een belangrijke afdeling van onze gemeente.
     Zij is een hartelijk, gezellig, maar briljante vrouw, die op de achterraam van haar auto een prachtige boodschap heeft: “ik ben blond, maar niet dom”.
     Mijn ouwe man is ook blond, hoewel er nu veel zilver in de goud haren is.
     Maar hij heeft nog steeds ook van die fonkelende blauwe ogen die de
     blonde volk vaak hebben!

    2. hans-e-pans

     Ze schijnt ook nog eens gelovig te zijn.

 2. struisvogelpolitiek

  Brazilië? Onze politica komen nog eens ergens. Handelsmissie en roepen dat Brazilië corrupt is lijkt mij idd. niet verstandig maar dat neemt niet weg dat Brazilië altijd een corrupt land is geweest en dat weet Mona Keijzer ook. Ook is het zo dat Multinationals ook zelf hun opdrachten kunnen binnenslepen. Waarom moet de belastingbetaler dit soort snoepreisjes betalen of betaald de multinational dat? Zo ja, dan riekt dit naar…….Juist.

 3. Ni28

  Corruptie valt bijna niet meer op. Elke land is corrupt, de ene meer dan de andere, ook de EU zit er vol mee. Corruptie bestrijden is veel moeilijker dan om zelf mee te doen. If you cann’t beat them, join them! Als je je moet nog gaan verdiepen in corruptie in Zuid Amerika dan is je kennis wel erg vaag. En wie wil niet even naar Brazilië?

  1. Capo

   @Ni28: De leugen waarheid en de waarheid leugen noemen. Mona (CDA) doet er volop aan mee. Heb jij Buma wel eens op de waarheid betrapt?

 4. Two Ravens Black Kettle

  Staatssecretaris Gummybal van de zelfislamisering en teruggekeerde Jihadisten Partij genaamd CDAndermans Geld.

  Nederland is overigens net zo corrupt als Brazilië.
  De democratie net zo dood.
  Let wel ik heb het niet over de gewone mensen of ondernemers (althans het klein en middenbedrijf)
  Ik heb het over de politici en hun woordvoerders genaamd kwaliteitsjournalisten.

  (zie alleen al het gasverbod wat ongekend veel NLse huishoudens de kop gaat kosten)

 5. Elu Thingol

  Een pragmatisch buitenlandbeleid zit er bij de Nederlanders van nature ingebakken. Een land dat zo intensief, wereldwijd, handelt kan niet te kieskeurig zijn met wie zij handelt. Of het nu Brazilië of China is, Trump of Erdogan, zelfs Brussel vormt een instrument in de handen van de handelaars om te handelen.

  Dus is het verwonderlijk dat Keizer zich in de eerste plaats druk maakt om de economie? Niet echt, eerst de koopman en dan de dominee. Of heeft de koopman de dominee al omgebracht?

 6. EllyD18

  Je gelooft je ogen niet als je zoiets leest.

 7. Capo

  En het CDA is natuurlijk ook de partij van Siebrand die al voordat het volk zich kon uitspreken tegen de sleepwet had besloten zich totaal niets van de uitslag te zullen aantrekken. De lange neus naar de kiezer was toen al gemaakt. Ik vrees dat de kiezer zich dat ook niet zal herinneren wanneer de stembusdagen daar zijn.

  1. Frits Jansen

   Buma was bot maar eerlijk. Dat moet ook gewaardeerd worden.

 8. Frits Jansen

  Dit heet beleefdheid, iets waar DDS geen kaas van gegeten heeft. In haar functie praat Mona Keizer niet zomaar “men” na, als “men” beweert dat Brazilië niet deugt. Dat is een binnenlandse aangelegenheid voor dat land.

  Het gevaar bestaat bovendien dat de Brazilianen zullen roepen “kijk naar je eigen”. DDS zal hun gelijk geven want roept al lang dat Rutte c.s. zwaar corrupt zijn.

  Ach, is corruptie erg? Als je echt rechts ben zou je er juist voor moeten zijn, want “corruptie” is feitelijk niets anders dan marktwerking in het bestuur: wie betaalt krijgt zijn zin. Dus rijken krijgen zo vaker hun zin dan armen.

  Heel rechts allemaal.

 9. Rosasolis

  Natuurlijk moet een hoogopgeleide minister van economische zakken opkomen voor nieuwe deals en samenwerken tussen Nederland en andere landen, w.o. Brazilie.
  Waarom ook niet? Brazilie heeft alleen Een heel grote ecologische fout: het kappen van het enorme oeroud gebied. Misschien kan een van de dealen van Mona Keijzer helpen om te zorgen voor een goede samenwerking tussen Nederland en Brazilie.
  Waarom ook niet? Als wij ons planeet Aarde willen redden, moeten wij niet kunnen
  samen werken?

 10. Gerlos

  Brazilië is een totaal verrotte en corrupt land, maar dst kan ze daar natuurlijk niet vertellen, zie ook de juiste uitsprken van Minister Blok.

 11. Duckday

  Iedere ********* kan in Nederland in de regering komen bekwaam of onbekwaam als je maar een ja knikker bent Leugens bedrog hoogmoed waanzin is de hoofdrol niet het dienen van de bevolking loopt het mis dan is je kostje gekocht de uitkering is goed en later krijg je nog een snabbeltje er bij hoe ziek is dit politieke spel

 12. JFW.Partij.JanmaatFortuynWilders

  Laat deze Hollandse domme huppel trut even lekker oprotten hier uit Brazilië! Rot op naar je islam landje waar het meer corrupt en zieker is als hier! Ik ga dit artikel hier doorgeven aan de juiste instanties!

 13. Ruud562

  Ach dom blondje mag mee op wereldreis met het grootkapitaal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.