Vice-premier De Jonge neemt het op voor Stef Blok: ‘Natuurlijk kan hij door’

Het politieke seizoen gaat weer beginnen, dus alle hete onderwerpen van de afgelopen weken en maanden zijn opgespaard en worden behandeld. We weten allemaal nog wel wat Stef Blok heeft gezegd over multiculturalisme en dat er geen landen bestaan met de oorspronkelijke bewoners, waar dat goed werkt. De Tweede Kamer reageerde verbolgen en politieke partijen willen een hartig woordje met meneer Blok spreken.

De ministers hebben tot nu toe aangegeven dat Stef Blok kan aanblijven als minister. Steker nog, vice-premier Hugo de Jonge maant iedereen tot rust en heeft aangegeven dat we het ‘niet groter moeten maken dan het is’.

De Jonge benadrukte vanochtend dat Blok zijn eigen woorden onzorgvuldig heeft genoemd en dat het kabinet dat ook vindt. “Het is goed als de Kamer daar binnenkort een debat over heeft en het goed uitpraat. Dan gaan we weer gewoon aan het werk.” Volgens de vicepremier moet de zaak niet groter worden gemaakt dan hij is.

De Jonges collega-vicepremier Ollongren noemde het het “allerbelangrijkste dat Blok gezegd heeft dat hij er spijt van heeft en dat hij dit niet zo had moeten doen”.

Op de vraag of hij nog geloofwaardig door kan als minister, antwoordde Blok zelf vanochtend alleen dat er nog een Kamerdebat komt, dat hij zorgvuldig gaat voorbereiden. “In de tussentijd is er een volle agenda met veel belangrijke bijeenkomsten waar voor Nederland belangrijke vraagstukken aan de orde zijn. Daar ga ik me de komende tijd met volle energie voor inzetten.”

Volgens mij worden de verkeerde vragen gesteld. Het moet helemaal niet gaan over hoe Blok het gezegd heeft en welke woorden hij heeft gebruikt. Het is ook niet boeiend of Blok wel of geen spijt heeft van zijn woorden. Waarom gaan we in Nederland niet voor een keer in op de inhoud van wat gezegd is, in plaats van heisa te maken over de manier en de vorm van wat is gezegd.

Het is een heel boeiend en interessant politiek onderwerp, het succes of falen van het multiculturalisme. Dat is wel een inhoudelijk politiek debat waard. Het zal, teleurstellend genoeg, waarschijnlijk weer gaan over de woordkeuze en de manier waarop Blok iets heeft gezegd. Dan is het weer een poppenkast over wie het meest deugt of niet en wordt de kans niet aangegrepen om een goede discussie over het onderwerp te voeren. Jammerlijk, maar misschien verrast men mij nog.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Blok heeft z’n woorden slecht gekozen en daar heeft hij “spijt” van. Hopelijk heeft Blok geen “spijt” van z’n mening en houd hij in het debat zijn mening staande omtrent het multiculturalisme.

  1. Tengo Kawana

   De enige manier voor Blok om politiek te overleven is de erkenning dat hij blatante onzin sprak.
   Met de smoes zijn woorden ongelukkig te hebben gekozen kan en mag hij niet wegkomen.

 2. Holland

  Blok heeft helemaal niets fouts gezegd, dus er is geen enkele reden om hem nogmaals ter verantwoording te roepen. Duidelijk wordt aangetoond hoe diep Nederland is gezonken door de achterlijke onnozelheid van de linkse hyena’s. Ze ruiken bloed en zullen hem opvreten. Tenzij hij zich voor hen door het stof wentelt, hun voeten kust en belooft nooit meer iets -wat dan ook- te zeggen over de multiculturele maatschappij. En de grijze muis Blok kennende biedt hij hen daarbij ook zijn keel aan.

  Nederland is een open inrichting, geregeerd door psychopaten.

  1. Tengo Kawana

   Blok zal zich inderdaad diep door het stof moeten wentelen. Als hij zijn mening dapper wenst vol te houden moet hij aftreden.

   1. poldi

    Als er eentje diep onder het stof moet liggen dan ben jij het wel @TK.
    En het liefst bedekt met een flinke hoeveelheid aarde.

 3. EllyD18

  Blok moet eens wat dapperder optreden, hij laat zich helemaal intimideren door de linkse koppensnellers.
  Hij kan zijn uitspraak toelichten, maar moet deze niet terugnemen.

 4. dinaro

  Ja, hopelijk blijft Blok bij zijn ‘standpunt’.
  Dat zal een opsteker zijn!
  Hij weet precies waar de schoen wringt, en dat
  zal hem in dank worden afgenomen door de
  bevolking.
  Jammer dat hij bij de VVD zit.
  Als ik Wilders was zou ik hem maar een mooie
  taart sturen.
  Wel van slagroom…

  1. Frits Jansen

   Al was de analyse van Blok volstrekt briljant (quod non), dan nog zondigt hij tegen de regel dat de Regering met één mond spreekt.
   Ik zie de venijnige vragen al aankomen: goh, Kajsa en Sigrid, jullie vinden dat dus ook? Die trekken allebei aan de noodrem om nog een beetje geloofwaardigheid te redden. Aftreden en emigreren is wel het minste.

 5. DolleDries

  In de nacht op vrijdag werden alle regenboogvlaggen rond het Götaplein snel gedemonteerd. Dit omdat de Arabische popster Nancy Ajram dan niet geassocieerd kan worden met de homolobby.
  Toen donderdag Nancy Ajram’s metgezellen in Gotenburg arriveerde, werd het duidelijk dat er naast het cultureel optreden ook een Pride-festival bezig was, wat de islamieten niet konden waarderen. Om de mohammedanen tegemoet te komen werden alle Pridevlaggen rond het Götaplein verwijderd.
  – Eerst wilden ze dat we alle regenboogvlaggen van heel de avenue verwijderden, maar dat gaat natuurlijk niet, zegt Tasso Stafilidis tegen Gothenburg Post, en gaat verder:
  – Het is belangrijk om erop te wijzen dat dit een artiest is met een carrière van 99 procent in landen waar het verboden is om openlijk homoseksueel te zijn en in sommige gevallen met de doodstraf wordt bestraft. We kunnen Nancy Ajram niet dwingen een politieke statement te geven door op te treden in een regenboog-scène.
  Volgens Stafilidis hangt het allemaal af van een communicatiefout en kan het gevaar bestaan dat Ajram in verband wordt gebracht met de Pride-scene.

 6. dinaro

  Geweldig van minister Blok, waarom kan
  hij zoiets niet in de 2e kamer zeggen.
  Het is toch zo.
  Geert Wilders moet Blok maar eens een
  lekkere slagroom taart sturen.
  Jammer dat Blok waarschijnlijk bij de
  VVD blijft.
  Die man is daar echt niet op zijn plek.

 7. Ni28

  Blok kan niet doorgaan als minister. Hij heeft de waarheid herroepen en is niet meer te vertrouwen.

 8. Frits Jansen

  Ik hoopte dat alleen die stomme Blok zou moeten aftreden, maar nu komt er een complete kabinetscrisis aan. Blok kan zich verexcuseren tot hij een ons weegt, hij neemt de indruk niet weg dat hij nog steeds meent wat hij zei.

  Hugo, ken je dat spreekwoord van de zachte heelmeester

 9. DolleDries

  Ashwaq Ta’lo werd in 2014 ontvoerd door IS. Het Yezidi-meisje kwam in de klauwen van Abu Humam terecht, een bruut die haar ruim twee maanden lang als seksslavin misbruikte. Na haar ontsnapping kreeg ze asiel in Duitsland, waar ze herenigd werd met haar moeder en andere familieleden. Alles leek goed te gaan, tot ze hem stomweg in Stuttgart tegen het lijf liep. Dit jaar herhaalde dat scenario zich. De confrontaties bezorgden haar zo veel schrik dat ze nu opnieuw gevlucht is, naar Irak. “Ik vrees voor mijn leven. Ik voel me veiliger in het Midden-Oosten”, klinkt het.
  Ashwaq deed aangifte, maar de politie kon haar niet helpen omdat hij ook een vluchtelingenstatus had. “Zonder afdoende bewijs is er niets dat we voor u kunnen doen”, klonk het.
  Ashwaq was amper vijftien jaar toen haar familie gevangengenomen werd. Op een veiling werd ze verkocht aan de meestbiedende, zo’n 87 euro volstond. Humam nam haar mee naar Syrië en bekeerde haar tot de islam. Ze moest ook vijf keer per dag bidden en stukken uit de Koran van buiten leren. Het meisje liet de verkrachtingen gewillig gebeuren, uit angst voor represailles.
  “Dat lelijke gezicht”
  Maar na iets meer dan twee maanden was het genoeg: ze wist te ontsnappen en na een wandeling van veertien uur vond ze eindelijk een veilig onderkomen. In het kader van een speciaal humanitair opvangprogramma voor Yezidi-vrouwen kon ze naar Duitsland, waar ze therapie volgde en naar school ging.
  In 2016 sloeg de schrik haar echter om het hart. “Ik zag op straat de IS-strijder die me gekocht had”, vertelt de jonge Koerdische aan persbureau Basnews. “Eerst dacht ik dat ik het me ingebeeld had, maar op 21 februari 2018 merkte ik hem opnieuw op in Schwäbisch Gmünd. Dat ligt op ongeveer veertig minuten rijden van Stuttgart. Ik verstijfde volledig. Het was wel degelijk Abu Humam, met dat lelijke gezicht en die angstaanjagende baard.”
  “Ik kon nog amper praten”
  “Hij vroeg me in het Duits of ik Ashwaq was. ‘Nee’, antwoordde ik. ‘Ik ken geen Ashwaq en ik ken jou niet’.” Maar hij bleef benadrukken dat ze elkaar al ontmoet hadden, hij liet zelfs zijn naam vallen. “‘Ik weet hoe lang je al in Duitsland woont’, zei hij. Toen hij Arabisch begon te spreken, bleef ik in het Duits antwoorden. Ik had zo veel angst dat ik nog amper kon praten. Ik dacht dat ik hier kon doen wat ik wilde, dat mijn lijdensweg voorbij was.”
  Ashwaq pakte haar valies en woont nu met haar vader in Koerdistan. “Naar Duitsland durf ik nooit meer terugkeren”, klinkt het. Haar zus zit nog steeds gevangen bij IS.
  Het Openbaar Ministerie in Karlsruhe bevestigt dat Ashwaq een paar maanden geleden aangifte heeft gedaan tegen een man en dat de politie naar aanleiding daarvan een onderzoek is gestart. “Maar meer informatie kunnen we daar niet over kwijt.”
  Hoe is het mogelijk?
  De grootste vraag blijft hoe het strijders lukt om als vluchteling Duitsland binnen te komen. Vorig jaar nog stond een groep van zestien strijders van het radicaalislamitische Al Nusra-front in Duitsland terecht voor een slachting in een Syrisch dorp, nadat verschillende leden van de groep in Duitse asielzoekerscentra waren herkend door familieleden van slachtoffers.
  Bij het Bundeskriminalamt (BKA) kwamen tussen zomer 2015 en begin 2018 bijna 4.500 tips binnen over asielzoekers met een misdadig verleden. Volgens het BKA zijn lang niet al die tips bruikbaar en gaat het regelmatig om verwisselingen of pogingen om andere vluchtelingen bewust zwart te maken.
  Ook in de gevallen dat er wel iets aan de hand lijkt, blijkt het moeilijk om de bewijsvoering rond te krijgen. Volgens de krant die Welt liepen er in februari dit jaar 98 onderzoeken tegen potentiële oorlogsmisdadigers uit Irak en Syrië.

 10. Gerlos

  Stef Blok heeft de waarheid aan zijn kond hangen met zijn juiste uitspraken. Niks mis mee.

  1. Marija

   Stef had het lef
   Om achter gesloten deuren
   de waarheid te durven zeggen.
   Met open deuren vallen de bekken weer dicht.
   Met hoeveel zijn zij?
   Maar de beproefde linkse maffia methode
   zal ook anderen het zwijgen opleggen.
   Stef heeft geen lef, valt bij tegenwind om.
   ik vind het wel jammer dat ik hem nu een LUL moet noemen,
   maar zijn gezicht spreekt boekdelen.

  2. Tengo Kawana

   Wat hij aan zijn kont heeft hangen is niet geheel duidelijk maar dat hij kond deed van zeer omstreden standpunten is evident.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.