Weer wat soevereiniteit wordt uit handen gegeven: Nederland wordt lid van Europees Openbaar Ministerie

Ach wat leuk, ‘Europa’ kan binnenkort alles doen. 

Goed nieuws voor alle eurofielen in ons kleine kikkerlandje: Nederland wordt lid van het Europees Openbaar Ministerie. Dit EOM gaat “grensoverschrijdende misdaad, witwaspraktijken en misbruik van EU-geld aanpakken.” Nederland is het 21e EU-land dat lid wordt van dit ‘EOM.’

Het NRC Handelsblad, dat bijna hysterisch van vreugde is, legt uit:

Het EOM moet eind 2020 aan de slag gaan. Het huidige Nederlandse kabinet had al in het regeerakkoord laten weten dat Nederland lid wordt van de organisatie. Daarnaar werd al naar gestreefd onder Rutte-II, maar dit werd onder druk van kritische Kamerleden uitgesteld.

Waarom die Kamerleden kritisch waren, vraagt u? Nou, zelfs de NRC moet toegeven:

De Kamer trok indertijd een ‘gele kaart’ tegen deelname, uit angst dat de Nederlandse soevereiniteit werd aangetast. Er werd gevreesd dat gaandeweg steeds meer nationale justitietaken zouden worden overgedragen aan Brussel, dat ook Nederlandse onderzoekskeuzes zou kunnen overrulen.

Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden niet lid. Die zijn namelijk nog wél gesteld op hun nationale soevereiniteit want, dit vermeldt de NRC per ongeluk niet, er is werkelijk niets veranderd waardoor je kunt concluderen dat de angsten van de kritische Kamerleden onterecht was en is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. denk eens na

  Slecht nieuws voor de VVD, misdaad praktijken aan pakken wat de EOM gaat doen dat gaat de partij vele kamerleden kosten

  1. denk eens na

   Of zal de burger weer de dupe worden?

   1. Vraagtekentje

    De burger is altijd de Sjaak, met die VolksVerlakkersDienst en Ruttje aan het hoofd, die doet alles in zijn persoonlijk belang, en niets maar dan ook niets in het burgerbelang. Het enige wat wij mogen is steeds meer betalen, door zijn geweldige besluiten.

    1. Heinz

     Raar gebabbel van u. Kunt u uitleggen wat het ‘persoonlijk’ belang van Rutte zou zijn in deze gezamenlijke aanpak. Het is juist in het belang van de burger! Tot in alle uithoeken van Europa moeten de criminelen achterna gezeten worden. Mag het van u dan zo zijn dat een crimineel die hier een misdaad pleegt, een ramkraak of overval, vrijuit kan gaan wanneer de grens is gepasseerd? Wat u betreft.

     1. Vraagtekentje

      “Kunt u uitleggen wat het ‘persoonlijk’ belang van Rutte zou zijn in deze gezamenlijke aanpak”.

      Zijn carrouselbaantje binnen het EU gedrocht veilig stellen.

   2. Frits Jansen

    Als u een internationaal opererende crimineel bent kunt u hier verdomd veel last van krijgen.
    Bedenk dat ook organisaties criminele streken kunnen uithalen, bij voorbeeld door oneerlijk te concurreren.
    Het linkse idee dat de EU vooral goed is voor multinationals wordt zo andermaal gelogenstraft.

    1. swetsnek

     HAHAHAHAHAHAHAHAAHA HOEST PRUTTEL ROCHEL HAHAHAHAHAHA

     1. Elu Thingol

      – swetsnek modus aan –

      HAHAHA SWETS KWEK
      JE CEPS LOK STAAT AAN . NU LIJK HET OF JE SCHREEUW OKEE ???

      – swetsnek modus uit –

     2. Capo

      Wind je niet op Guus!

 2. Frits Jansen

  Internationale criminaliteit moet worden aangepakt.
  Of is DDS plotseling zo links geworden dat ze criminelen willen laten gaan.
  In het EU verdrag is het “subsidiariteitsbeginsel” vastgelegd. Dat houdt in dat de EU alleen mag doen wat beter samen kan gebeuren, en niet wat de landen net zo goed afzonderlijk kunnen blijven doen.
  Als de Nederlandse soevereiniteit hier onevenredig zou worden aangetast kan de rechter worden benaderd.
  Een OM wordt als het goed is niet politiek aangestuurd. Dus ook niet door de Europese politiek. Nederland is in zoverre een uitzondering dat populisten het voor elkaar hebben gekregen dat de politiek aanwijzingen kan geven aan het OM. Als ik ooit nog eens mag voorkomen ga ik vragen waarom de Officier van Justitie een toga draagt.
  Nee, de politiek bemoeit zich weinig met het OM, maar dat zal komen doordat brave Officieren van Justitie zichzelf aanpassen omdat ze weten wat de politiek wil. Zwaardere straffen namelijk, zeg maar Sharia-straffen.

  1. Capo

   “Zwaardere straffen namelijk, zeg maar Sharia-straffen.”

   1. Meester Kong

    Zwaardere straffen, voor welk delict kreeg @lugar een ban?

    1. Capo

     Weet ik niet Kong, ik heb al geschreven dat het goed zou zijn als we dat weten, dan kun je daar eventueel wat aan doen.

  2. Capo

   Weten we ook weer waarom de wiv zo snel moet komen.

 3. EU kok

  Michael meldt vol trots: er is werkelijk niets veranderd waardoor je kunt concluderen dat de angsten van de kritische Kamerleden onterecht was en is.

  .
  Angst is een gevoel, geen feit.
  Mogelijk waren de angsten op gebrek aan informatie gestoeld.
  Of de angsten terecht waren laat Michael gemakshalve maar in het midden.

 4. Capo

  Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden niet lid, verstandige landen. Mark Rutte is daarmee een gevaarlijk EU-mannetje.

 5. Onno

  Een goede zaak! Misdaad kent geen grenzen en daarom is het een zaak van gezamenlijke aanpak.
  Ter herinnering de informatie die Nederland kreeg mbt binnenreizende terreurverdachten waaraan geen aandacht werd geschonken.

  1. Capo

   O__O: Laat Nederland eerst maar eens serieus gaan investeren in binnenlandse veiligheid door het aantal actieve agenten op straat te verdubbelen. Hetzelfde geldt voor het aantal rechercheurs.

   O__O

   1. wheelboy

    Enige waar die agenten op straat goed voor zijn is burgertje pesten met onzin boetes . Dus wat heb je daar aan niets als last . En als jij besodemieterd wordt zijn ze niet thuis . Dus laat dat blauw op straat maar zitten . Komt bij de rechter kan geen uitspraak doen als EU wetten in strijd zijn met onze nationale wetten . Onthoud dat goed .

    1. Frits Jansen

     U weet niet waar de klepel hangt.
     Nederlandse wetten blijven vooral buiten beschouwing als die in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, niet van de EU maar van de Raad van Europa, en al uit 1950. En dan is de Nederlandse rechter nog steeds bevoegd, alleen moet die dan een andere regel toepassen.
     Gevolg is bijv. dat de Vrijheid van Meninguiting ruimer wordt gezien dan de (stokoude) Nederlandse Strafwet.

   2. Frits Jansen

    Die politieke roep om “meer blauw op straat” (tegenwoordig geel-zwart) leidt ertoe dat zware criminaliteit blijft liggen en verveelde agenten op straat op elk slak zout gaan leggen. Zo kreeg ik laatst voir het eerst van mijn leven een boete als voetganger! Lang geleden stond in de wet dat je haaks moest oversteken, een regel die is geschrapt toen ze nog zo verstandig waren te beseffen dat je ook te veel regels kunt hebben. Alleen is daar geen andere regel voor in de plaats gekomen zodat het nu helemaal verboden is om over te steken (dat heet: “lopen op de rijweg”). Dat is genieten voor oom agent die nog steeds aan een bonnenquotum denkt, al is dat officieel afgeschaft. Als de politiek zeurt om een zichtbaarder politie dan kun je daar veel last van hebben.

 6. Ni28

  Rutte gebruikt zijn gespleten tong om zich binnen de EU top te likken en tegelijkertijd tegen eigen burger’s te liegen.

 7. NoDoubt

  Door de open grenzen hebben de criminaliteit alleen maar bevorderd, de pakkans wordt ogenschijnlijk groter maar zal in praktijk niet toenemen. We maken ons druk om teveel kippen in een te kleine ruimte maar als het om mensen gaat,doen we er niets aan. De maatschappij is inmiddels onbeheersbaar in tegenstelling tot de jaren 70.

  1. Frits Jansen

   Pessimist!
   Het probleem is veeleer dat de politiek schreeuwt om “meer blauw op straat”. De politie geeft daar braaf gehoor aan – zodat de zware criminaliteit niet bestreden wordt, want dat doe je niet op straat.

 8. Frits Jansen

  Klopt. Verveelde agenten probeerden me een boete geven omdat ik niet op het zebrapad overstak (vreselijke criminaliteit!) maar dat is al 25 jaar niet meer verboden zodat ze me een boete gaven voor “lopen op de rijweg”. Oversteken wordt moeiijk met zoveel blauw op straat.

  Als strafbepalingen in strijd zijn met internationale verdragen gaan de verdragen voor, anders heeft een verdrag geen zin.
  Zo is de vrijheid van meningsuiting volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (geen EU maar “Raad van Europa”, en al uit 1950) ruimer dan volgens onze strafwet, dus pas een Nederlandse rechter dan de strafwet niet meer toe. In dit geval een goede zaak want je moet niet hoeven te vrezen voor justitie als je je kritisch uit.

 9. Frits Jansen

  Voor wie niet alleen maar wil mopperen: hier staat hoe het echt zit: https://www.europa-nu.nl/id/vjbje6o0y4im/europees_openbaar_ministerie_fraudezaken

  Het doel is opsporing van fraude met Europees geld. Nederland zou eerst niet meedoen, inderdaad uit vrees voor verlies van soevereiniteit, maar nu is de regeling verbeterd.
  Het gaat dan met name om de bevoegdheid prioriteiten te stellen bij de opsporing en vervolging van fraude. Vooral de opsporing vraagt toch capaciteit van nationale organisaties (politie met name). De landen die nu niet meedoen vinden fraude met EU geld kennelijk niet zo belangrijk. Het is toch maar geld van de belastingbetaler.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.