Algemeen Dagblad: D66 en ChristenUnie keerden zich tegen uitzetting Lili en Howick vanwege “klopjacht op kinderen”

De twee coalitiepartijen vonden het niet kunnen dat de politie de hulp ingeschakeld had van het publiek.

Het Algemeen Dagblad heeft, met hulp van Kamerleden van de ChristenUnie en D66, gewerkt aan een interessante reconstructie van het besluit vandaag van staatssecretaris Mark Harbers om Lili en Howick tóch niet uit te zetten. Hoewel dit natuurlijk eerst en vooral bedoeld is om de CU en D66 een veer in de kont te steken, is het wel degelijk fascinerend om te lezen. Het blijkt namelijk dat die twee partijen uiteindelijk druk op Harbers zetten omdat de politie een “klopjacht” geopend had op de twee kinderen nadat die weggerend waren (ze zijn alweer terecht). Was dat niet gebeurd, dan hadden ze zich dus niet tegen de uitzetting verzet.

Lili en Howick lopen die nacht weg bij hun pleeggezin. Vermoedelijk willen de twee door te ontvluchten, ontkomen aan hun uitzetting. Zaterdagmiddag roept de politie ineens de hulp in van burgers in de zoektocht naar Lili en Howick. De politie ‘maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn’ van de kinderen van 12 en 13 jaar…

Zaterdagochtend belt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind met zijn D66-collega Maarten Groothuizen. De twee besluiten samen op te trekken, om de druk op staatssecretaris Harbers maximaal op te voeren. Groothuizen schakelt D66-leider Alexander Pechtold in.

Bij de klopjacht trekt Pechtold de streep: rond het middaguur belt hij met staatssecretaris Harbers, die (zo blijkt achteraf) dan ook al bijna om is. Harbers beseft tegen die tijd donders goed zelf dat er ‘een nieuwe werkelijkheid’ is ontstaan.

Een ‘ingewijde’ (wat betekent: één van de Kamerleden zelf) zegt dat de situatie “onhoudbaar” was omdat “de veiligheid van de kinderen na hun verdwijning niet meer te garanderen” was. “Als Harbers zijn voornemen tot uitzetting nu nog zou doorzetten en er zou in de tussentijd iets vreselijk misgaan met de kinderen, dan lag-ie eraf.” Met andere woorden, het was Harbers duidelijk gemaakt en geworden dat als er ook maar iets zou gebeuren met de kids, hij op zoek kon naar een carrière buiten de politiek.

Tja, dan is de gemiddelde politicus opeens wel degelijk bereid om bakzeil te halen, natuurlijk. Want de eigen belangen gaan voor álles.

Tegelijkertijd is het wel hilarisch dat de media en D66 (maar ik herhaal mezelf) dit verhaal gebruiken om Pechtolds reputatie enigszins te rehabiliteren. Pechtold trok zogenaamd de streep. Hij werd ingeschakeld. En hij maakte duidelijk aan Harbers en zijn VVD dat het niet kon doorgaan. En ga zo maar door.

Jawel, Peggie is een held. Echt waar

Nou ja. We moeten het er maar mee doen. Het belangrijkste is dat Harbers uiteindelijk toch het juiste besluit genomen heeft. Nu is het aan de Kamer om ervoor te zorgen dat dit soort fiasco’s niet meer kunnen voorkomen, onder meer door de asielprocedure flink te verkorten en te vereenvoudigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. vrijgezel42

  Door gelieg en bedriegen en eindeloos blijven rekken (door moeder) is er een “uitzondering” gemaakt. Er zullen ongetwijfeld vele ‘uitzonderingen’ volgen. Ook zal op langer termijn moeder dit als wapen gebruiken om weer (illegaal) naar NL te komen onder het mom van hereniging.

  Wordt er een wet eindelijk gehandhaafd na vele gerechtelijke uitspraken, wordt dit door de politiek weer ondermijnd.

  1. Peter Loosduinen

   De rechtsstaat heeft verloren !!!
   staatssecretaris Harbers ???

   Een slapjanus !!

   Nooit meer VVD !!

   1. hans-e-pans

    Een land met ruggegraatloze leiders is gedoemd tenonder te gaan.

  2. Peter Loosduinen

   vrijgezel42
   Onbegrijpelijk dat dit kan !!
   Mijn enige hoop is dat de moeder niet mag terugkomen.

 2. Marija

  Een en ander ten faveure van de grootste huichelaar schijnheilige kwal die daardoor uit de wind wordt gehouden.
  Ik hoop dat mevr. Lok c.q. haar vader niet bang van hem zijn.

 3. worstcase

  Daar hebben we Alexandertje weer! Hij loopt weer voorop. Hij heeft ook zoveel op met kindertjes. Die mogen het land niet uit worden gezet. Daar gaat ie voor door het vuur. Wat een humane lieverd toch. Behalve als ie zijn eigen maitresse heeft bezwangerd. Dan eist ie dat de vrucht wordt uit gedreven. Oh sorry, ik zwijg daar maar over. Dat is privé. Moet je los zien van de politiek. Bovendien zijn het valse roddels die volgens Alexander niet kloppen, hij herkent zich er niet in.
  Hopelijk krijgt deze blunder van de staatssecretaris een staartje en valt het kabinet er door. Want anders storten de linkse kerk fanaten zich op die container met achttien zielige verstekelingen in Rotterdam. Onmenselijk. Dus die moeten dan ook maar met voorrang een verblijfsvergunning krijgen. En zo zijn er nog duizenden.
  Ik kijk vol verlangen uit naar de nieuwe verkiezingen. Vooraf grootschalige demonstraties tegen het immigratiebeleid. Eerst Zweden morgen even afwachten. Daar voltrekt zich vermoedelijk een catastrofe voor de naïeve linkse wegkijkpartijen. De vikingen worden ook wakker en zien hoe ze belazerd zijn door de sociomulticulti profeten. Hopelijk wordt het in NL hetzelfde beeld en gaat het geuzenbloed weer door de aderen stromen.

 4. Two Ravens Black Kettle

  De Mediacratie keerde zich tegen de uitzetting
  Vooral de vetgemeste Staatsmedia; de woordvoerders van het Kartel
  Even nog een doorzichtig opzetje (vluchtende kinderen)
  En abacadabra; de politiek kan (denken ze) zonder gezichtsverlies overstag
  En dus kan de Rechtsstaat op de storthoop.

  100% van de media staat momenteel te juichen vanwege deze misselijkmakende Emoporn

  Wellicht dat Afshin of Syp bij Elsevier over een paar dagen hun rug wel recht weten te houden.

 5. Adriaan

  Het is misschien hard, maar Volkert heeft weer zicht op werk.

 6. Frits Jansen

  De ChristenUnie heeft geëist dat Harbers van mening zou veranderen omdat ze anders nog eens aan de orde zouden stellen dat homoseksualiteit volgens de Koran, sorry, de Bijbel niet natuurlijk is. Vervolgens hebben ze de vriend van Harbers ingeseind.

  1. toetssteen

   Obsessie Fritz aan het woord.
   Man zoek eens hulp!

   1. Capo

    Hij doet een Bijbel versus Koran betoogje. Hij weet niet beter.

  2. sjun

   Dit klinkt als een obsessie Frits. Misschien kan ik zo je verhalen over moslimvrouwen in achterstandswijken en over de hele wereld ook ‘verstaan’. Kom maar gewoon uit de kast Frits, het kan nog in Holland.

   1. Frits Jansen

    Ik schrijf onder pseudoniem (zoals iedereen hier). Wie zegt dat ik geen vrouw ben?

  3. wheelboy

   Frits Jansen
   Hoezo hebben ze Rutte ingeseind dan :lol

  4. deelszon

   @Fritsje buiten dat, het is tegennatuurlijk

 7. DolleDries

  Tien jaar procedures rekken loont.
  Liegen over je naam loont.
  Liegen over je herkomstland loont.
  Liegen dat de kinderen de taal niet spreken loont.
  Je niet neerleggen bij uitspraken van de rechter loont.
  Maar liefst acht procedures opstarten op onze kosten loont.
  Acht keer dezelfde uitspraak naast je neerleggen loont.
  Zeventien keer verhuizen in de jaren dat je hier woont en je kinderen naar 13 verschillende scholen sturen loont.
  Dan kun je zeggen dat ze hier geworteld zijn (in welk dorp dan?) en niet een achttiende verhuizing aankunnen, en dat loont.
  Geen voorzorgsmaatregelen nemen als moeder in Armenië voor als je kinderen volgen loont.
  Onderduiken loont.
  Als je dan gezocht wordt, noemt de media het een ‘klopjacht’, en dat loont.
  Liegen dat de kinderen bij aankomst in Armenië naar een weeshuis moeten loont.
  Liegen dat daar geen geschikte school is loont.
  Dat de moeder in Armenië alle hulp weigert, loont.
  Je kinderen inzetten als asielbruggenhoofd loont.
  Asiel aanvragen vanuit een veilig land loont.
  Chanteren en drammen loont.
  Alle rechters in dit land kunnen op vakantie, er luistert toch niemand naar ze.
  De uitzetambtenaren kunnen met ontslag, want laten uit te zetten illegalen ‘onderduiken’, terwijl ze in afwachting van uitzetting zijn.
  De Raad van State kunnen we afschaffen, hun uitspraken worden toch willekeurig terzijde geschoven.
  De asielmaffia kunnen we ook afschaffen, die heeft gewonnen, en voortaan laten we iedereen binnen zonder ellenlange asielprocedures.
  En nee, dat dat ‘We Are Here’ tuig nog erger is, is geen argument om andere illegalen dan ook maar te laten blijven.
  Armenië is een veilig land waar je prachtig op vakantie kunt gaan.

 8. Eminem2

  De parallel met de opstelling van D66 ten tijde van Balkenende-2 is echt opvallend. Toen was Rita Verdonk voor de VVD minister van Vreemdelingenzaken (of hoe het toen ook heette) en coalitiegenoot D66 bleef maar tegen haar aantrappen vanwege het strenge immigratiebeleid dat zij wilde voeren. Uiteindelijk is dat hele kabinet zelfs gevallen over het eindeloze gedrein van D66 over immigratie. Electoraal ging D66 bij de daarop volgende verkiezingen bijna geheel kopje onder. Ze hebben daarna 11 jaar in de oppositie mogen doorbrengen.

  En nu zitten ze *weer* op die lijn! Alsof ze hun slechte peilingen denken te kunnen compenseren door op het gebied van asielimmigratie GroenLinks te gaan imiteren. Het werkte in 2006 ook niet, dus waarom zou het nu wel werken?

 9. poldi

  Ondermijning van het gezag en geholpen door de linkse activisten.
  Natuurlijk was het bekend waar die kinderen zijn.
  Treurig dat zo’n moeder haar kinderen zo behandeld heeft 10 jaar lang.
  En nu janken en hoopt ze dat ze niets zal overkomen.
  Opsporen jammer maar helaas uitzetten ook goed voorbeeld voor alle andere uitgeprocedeerden en een daad tegen de aanzuigende werking.

  Maar het ergste is dat er gigantisch veel moeite wordt gedaan om twee kinderen uit te zetten, maar al het tyfusvolk dat bijvoorbeeld in Amsterdam rondloopt met een afwijzing wordt geen strobreed in de weg gelegd. Dit land is misselijkmakend ziek.

 10. poldi

  Plagiaat
  ———
  Mijn broek zakt af als het weer over deze kinderen gaat. Oh wat zielig. Zie de mensen zitten bij talkshows als Pauw en RTL late night. Allemaal hoofdschuddend, hoe kan dit nou in vredesnaam en oh wat schrijnend.
  Deze mensen vergeten dat de moeder de schuldige is omdat zij 10 jaar lang de boel gefrustreerd heeft en dan kun je dit verwachten. Ook heeft die moeder gelogen bij de aanvragen met valse namen en zogenaamd geen geboortewijzen in bezit van haar eigen kinderen.
  De meeste asielzoekers liegen alles aan elkaar vast om een verblijfsvergunning te krijgen.
  Ik heb gewerkt bij de IND op de juridische afdeling en merkte dit dagelijks.

  En vanaf nu graag alle hens aan dek om het salafistische gajes, de failed state-criminelen uit onze overzeese gebiedsdelen en de messentrekkers uit het Noordafrikaanse Midden Oosten met een flinke trap het land uit te schoppen.

 11. Scaldis

  Heeft de abortuskoning toch nog een paar kinderen gered

 12. Ni28

  Pechtold heeft twee kinderen gered. Dat in sterk contrast met de tweeling en afgedwongen abortus van zijn Meppelse vriendin. Hier ineens een andere Pechtold die zich nu wilt zuiveren met misbruik van twee vreemde kinderen die hem geen geld kosten. Wat een walgelijke man. Doet net of die kinderen in gevaar verkeerden en hij, de grote menselijke held het voor hun opgenomen heeft want anders waren ze dezelfde lot ondergaan als Hans en Grietje. De walgelijke man moest door deze kinderen gered worden van zijn persoonlijke ondergang. Wat een immorele viezerik. En wat gaat de regering nu doen met al die uitgeorocedeerde kinderen in asielcentra’s doen? D66 en CU hebben een nieuwe kinderpardon doorgedrukt. Deze kabinet hangt van politieke chantage aan elkaar. Nederland, de bananen koninkrijk! Wat een bedrog!

 13. Pescador

  Ik weet niet wat voor een lulletjes hier reageren maar zijdie vinden dat onschuldige kinderen na 10 jaar nederland moeten worden uitgezet naar een vreemd lan met een taal die zij niet spreken zijn in mijn ogen gewoon klootzakken. De schuld ligt bij de politiek die er te lang over doet om economische vluchtelingen terug te sturen.

  1. sjun

   Ze spreken de taal wel. Bovendien groeien er meer kinderen op in het oorlogsvrije land Armenië. Die kunnen we allemaal niet deze kant op halen. Daarnaast zijn er nog veel meer zulke gevallen die nu natuurlijk een beroep op dit gecreëerde precedent met daarbij meekomende gezinshereniging gaan doen. De koste ervan worden weer doorberekend aan belastingbetalend Nederland. De pensioenleeftijd gaat gewon nog wat verder omhoog.

   1. Tengo Kawana

    Het demagogische argument ‘dat we ze niet allemaal hier naar toe kunnen halen’ laat als kut op Dirk: deze kinderen woonden hier al 10 jaar en waren volledig ingeburgerd.

    1. deelszon

     @Tengo “laat als kut op Dirk”

     Je zou het niet verwachten

    2. deelszon

     Tengo heeft de mond vol van de Nederlandse rechtstaat en vervolgens pist Tengo erop..

    3. Tengo Kawana

     laat = slaat

 14. poldi

  Tip voor alle “Vlichtelingen” dames,
  Laat u zodra u in Nederland komt of vooraf aan de langdurige “vlucht” z.s.m. bezwangeren, en leer de kids Nederlands, daarna procederen tot de laatste snik “kost u niks staat betaald” en u heeft och tijd zat.
  Succes gegarandeerd…zie dit voorbeeld en voor de heren kraakpanden tot u de papieren heeft….

 15. Promeush

  ik wil niet vervelend zijn, maar denk dat de afspraak is gemaakt, kinderen mogen hier blijven maar dan moeten jullie instemmen met de dividendbelasting afschaffen.
  Het is toch werkelijk ongehoord ik vind het totaal onacceptabel, dat ze nu toch hier mogen blijven en de moeder ook mag terugkeren. Dit is gewoon chantage. Mijn gevoel voor de politiek was al niet bijzonder maar dit is wel de druppel.

 16. leeuwvanvlaanderen

  Dit kabinet en zeker Rutte, heeft hiermee het allerlaatste restje moreel gezag verloren. Rutte moet gaan.
  Met Prinsjesdag: OP NAAR DEN HAAG!

 17. HEM

  Pechthold snapt niet dat aborteren ook een vorm van uitwijzen is.

 18. FLP

  Een minister die zich bemoeid met de rechtsgang en de opsporing van gevluchte illegalen die uitgezet dienen te worden. Slechte zaak als hij op de stoel gaat zitten van de rechter.

  1. Tengo Kawana

   Om te beginnen was het een staatssecretaris en in de tweede plaats betreft het een discretionaire bevoegdheid die in de Wet is vastgelegd.

   Uw opmerking slaat nergens op.

 19. P.Sisterons

  Als die kinderen loyaal aan hun moeder waren geweest, waren ze meteen met haar teruggegaan naar Armenië. Ze kunnen ons niet wijs maken dat ze de taal niet spreken, de moeder spreekt geen Nederlands, dus…
  Een “onafhankelijke” psychiater zegt wat.
  Laat dat “onafhankelijke” maar weg.
  Iedere keer die lulpraat: Als de coalitiepartner dit of dat doet, dan valt het kabinet.
  Men kan niet ontkennen dat de hele regering op eieren loopt en met elkaar in een horrorkabinet zit. Meneer Rutte, hou de eer aan uzelf en stop dit kabinet vandaag nog.

  1. palko

   @Sisterons, Uiteraard spreken de Armeense broer en zus voldoende Armeens. In het onwaarschijnlijke geval dat ze die taal niet voldoende beheersen, dan is het vanzelfsprekend dat ze op hun leeftijd de Armeense taal binnen een half jaar vloeiend spreken. Zoals het zoontje van een familielid van mij dat geboren en getogen was in de Verenigde Staten binnen een half jaar nadat hij vanuit de USA met zijn moeder naar Nederland moesten verhuizen, vloeiend Nederlands sprak.

 20. H.Vaes

  ,, Het is aan de kamer om er voor te zorgen dat dit soort fiasco,s…….enz……Hahahahahahahahahahahahahah

 21. Bes Tolen

  Het is de vraag of de kinderen een goede toekomst in Nederland tegemoet gaan. Het ligt voor de hand, dat nu de zwaar gesubsidieerde multicult het van de slecht geoutilleerde staat heeft gewonnen, zich met de twee bezig blijven houden. De kinderen zijn nu getekend en dat betekent ook wel iets. Wat precies moet blijken. Misschien komen ze in de priesterklasse van de multicult. Onder meer dit: veel Nederlanders zullen hen niet voluit accepteren omdat deze Nederlanders geen andere houding kunnen opbrengen. Overeenkomstig ze altijd doen in aangelegenheden, die ze niet zien zitten. Ik zie de beste toekomst voor die kinderen in een volgend land, bijvoorbeeld Engeland waar van alles binnenkomt en elke tegenstand door de eigen bevolking keihard wordt afgestraft. Dat doet aan een vroegere Engelse traditie denken van kanonnenvlees of te wel geen enkele achting voor het individu van hoog (adel) tot laag (arbeiders) en andersom als het ging om te komen tot Britain rules the waves.

  Tegen een echtpaar, dat het eigen kind ontvoerde uit de voogdijinstelling is anderhalf jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. Daarenboven nog wat maatregelen. Niet niks. Je zou nog eerder verwachten dat daar tegen werd opgekomen.
  Nee dus. Het kan wel keihard in Nederland maar het doet denken dat er met twee heel verschillende maten wordt gemeten.

  1. Frits Jansen

   Armeniërs zijn christenen en die kinderen hebben praktisch vanaf hun geboorte in Nederland gewoond.
   Verder is er over de hele wereld een grote diaspora van Armeniërs, die het over hetr algemeen niet slecht doen. Denk aan (de inmiddels hoogbejaarde) Charles Aznavour, die eigenlijk Aznavourian heet. De uitgang “ian” wijst op Armeense afkomst.

   Wat ik onder “de zwaar gesubsidieerde multicult” moet verstaan ontgaat mij volkomen.

 22. Frits Jansen

  “Een carrière buiten de politiek” voor Harbers? Ik denk dat dat een carrière achter tralies was geweest. Je kunt nog zo rechts zijn, als je het publiek aanzet tegen kinderen ga je absoluut een grens over. Noem het gerust zware criminaliteit. Die overigens een traditie heeft: Harbers’ voorganger Teeven kocht de regeringen van Afrikaanse landen om om vreemdelingen terug te nemen. Heel effectief, maar wel verslavend, want nu doen die regeringen dat nooit meer gratis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.