Asielzoekers die naar het buitenland gaan krijgen een procedure: tot ziens verblijfsvergunning

Stel je voor, je komt naar Nederland om asiel aan te vragen, want je loopt in het land van herkomst levensgevaar. Dan is er een vrij grote kans dat je een verblijfsvergunning krijgt in Nederland. Het is dan niet de bedoeling dat je weer terug gaat naar het buitenland en al helemaal niet naar het land van herkomst. In vijftig gevallen was er sprake van het intrekken van een verblijfsvergunning om deze redenen. 

Ongeveer vijftig asielzoekers zijn in 2016 en 2017 hun verblijfsvergunning kwijtgeraakt, omdat ze voor vakantie of familiebezoek naar hun thuisland reisden of omdat ze buiten Nederland zijn gaan wonen. In nog eens vijftig gevallen loopt de intrekkingsprocedure nog.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). ,,Een asielvergunning is bedoeld om vreemdelingen indien nodig te beschermen tegen gevaar in het herkomstland”, meldt de dienst in een toelichting. ,,Als we constateren dat mensen met een vergunning hun thuisland bezocht hebben, start de IND een procedure.”

In 2016 en 2017 gebeurde dat bij elkaar zo’n driehonderd keer. Dat leidde dus tot vijftig intrekkingen. In twintig gevallen was dat vanwege een bezoek aan het thuisland, in overige gevallen vanwege een hoofdverblijfplaats buiten Nederland. In nog eens vijftig gevallen is de procedure nog niet afgerond.

Ik vind het nogal wat, dat je na het krijgen van een verblijfsvergunning alsnog naar het buitenland gaat. Ik vind je al helemaal veel lef hebben als je naar het land van herkomst gaat. Dan heb je echt geen respect voor het gastland. De Nederlandse overheid maakt inderdaad fouten en af en toe is het zelfs lachwekkend, maar denken dat je met dit soort dingen weg kan komen: neen. Hopelijk wordt Nederland hier nog strenger in, want ik vind dat het verkrijgen van een verblijfsvergunning heel speciaal moet zijn en dat asielzoekers dit ook op die manier ervaren. Dan kan je niet laconiek zijn als overheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. DolleDries

  Twee mensen zijn gewond geraakt toen een man in een menigte in de Franse stad Nimes inreed terwijl hij de islamistische strijdkreet “Allahu Akbar” schreeuwde. De slachtoffers zouden lichte verwondingen hebben opgelopen. De dader probeerde van de plaats weg te vluchten, maar werd tegengehouden door de menigte, die hem vervolgens mishandelden.
  Het was gisternacht in de stad Nimes in Zuid-Frankrijk dat twee personen gewond raakten toen ze werden aangereden door een man in een auto.
  Nog meer veel mensen hadden slachtoffer kunnen worden toen de moslim zich richtte op ongeveer 50 mensen die in de stad buiten een bar stonden.
  De dader faalde echter, en botste in plaats daarvan op barrière die ter plaatse was geplaatst.
  De man probeerde toen te ontsnappen, maar werd door de menigte gegrepen en mishandeld.
  De verdachte, een 32-jarige, kon later door een politieman worden gearresteerd.
  De gebeurtenis speelde zich rond 01:00 uur in de nacht van donderdag naar vrijdag af.
  Volgens RT, wordt de gebeurtenis momenteel alleen als poging tot moord onderzocht, hoewel de getuigen ter plaatsen beweren dat de verdachte “Allahu Akbar” schreeuwde.
  Bron:
  https://www.rt.com/news/438430-car-hits-pedestrians-france/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  1. Stanly2000

   DD verward en suikerspiegel niet in orde!

   1. Meester Kong

    Klopt @DD is verward en alstie moet dan moet ie ….

    1. deelszon

     @Kong @stanley ja jo gaan jullie nu zo met dit soort nieuws om, hoezo verward, jullie 2 zijn hier de randdebielen…

     1. Ego-non-solus

      Of het randdebielen zijn weet ik niet. Wel zijn dit voorbeelden van mensen aan wie levensgeluk blijkbaar is voorbijgegaan en die hun frustraties daarover hier menen te moeten uiten. Nu ja, als het voor hen een stukje levensvervulling is, prima, ik sla het wel over.

 2. Ni28

  Asielzoekers belazeren de boel omdat het makkelijk kan. Door politieke correctheid worden zij zo goed als altijd gered. Graag vertellen zij het verder. Kom gewoon, zij zijn hier zo dom(wij noemen dat naïef) en dat kunt je uitbuiten. Sterker, je bent gek als je het niet doet.

 3. Adriaan

  Quote: ‘In 2016 en 2017 gebeurde dat bij elkaar zo’n driehonderd keer.’ Dat zijn alleen geregistreerde gevallen. Hoeveel nog daarbuiten?

 4. Two Ravens Black Kettle

  Slechts 50
  Een volstrekt lachertje

  1. Jantje

   Dat was mijn eerste gedachte ook.
   Geef vluchtelingen onderdak en eten.
   Geen geld. Dat moeten ze eerst maar eens verdienen.

 5. henk vintage

  De zogenaamde asielzoekers die van luchthavens in Belgie en Duitsland vertrekken naar hun thuisland voor vakantie hebben ze nog niet in de gaten kennelijk gezien het lage aantal.

 6. Peter Loosduinen

  Asielzoekers die naar het buitenland gaan krijgen een procedure: tot ziens verblijfsvergunning.
  Na de woede om de verblijfsvergunning voor Howick en Lili is dit nou juist weer een bericht dat mij vrolijk stemt.
  En natuurlijk niet te vergeten de mooie dagen die we de volgende week krijgen !

 7. Onno

  In feite zou hij/zij moeten wachten tot de permanente verblijfsvergunning is verkregen begrijp ik. Misschien een kwestie van incomplete voorlichting ?

 8. Vraagtekentje

  Wat een speurneuzen zeg, 50 in 2 jaar, dat zet tenminste zoden aan de dijk…NOT!!!

 9. WWW

  Al die somaliers die via Khartoum naar Somalie zijn gereisd?

 10. Capo

  Nederland telt inmiddels ruim 4 miljoen mensen met een migratieachtergrond en ze krijgen allemaal kinderen. Van de statushouders uit 2015 heeft minder dan 2% een fulltime baan. 53% van alle mensen in de bijstand heeft een niet westerse migratieachtergrond. Deze groep is ook nog eens zwaar oververtegenwoordigd (8x) in het aantal gevangenen.

  Wat hebben wij hieraan? Wat heeft dit ons gebracht? Legitieme vragen die een eensluidend antwoord geven: NIETS!

  https://www.youtube.com/watch?v=eKX0NAXV6Hw

  Dan het invoeren van het puntensysteem naar Australisch voorbeeld. Zo laat ons land alleen nog mensen (permanent) toe die iets komen brengen i.p.v. halen.

 11. Gerlos

  Dit aantal is nog maar een topje van de ijsberg, want we worden aan alle kanten belazerd en ze kruipen door de mazen van de wet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.