Baanbrekend idee van 18-jarige Nederlander eindelijk werkelijkheid: ‘plastic soep’ in oceanen wordt opgeruimd

Het begon als een idee voor een proefwerkstuk. De Nederlander Boyan Slat, toen nog 18 jaar, bedacht een methode om de plastic afval in de oceanen weg te ‘filteren’. Dit idee werd opgepakt en na zes jaar wordt dit idee eindelijk uitgevoerd. Jaren van uitrekenen, construeren, opbouwen en het idealisme van een puber wordt eindelijk werkelijkheid.

The Ocean Cleanup, heet de missie. Boyan Slat, nu 24 jaar oud, bedacht het zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het idee: een honderden meters lange ’arm’ drijft over de zeespiegel, voortgeduwd door de golven, de stroming en de wind. Een scherm reikt een paar meter onder water. Als een C-vormige bezem neemt hij het afval mee. Dieren kunnen eronderdoor zwemmen. Om de paar weken komt een vrachtschip langs om het opgeveegde afval uit zee te scheppen.

Die bestemming is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep tussen Californië en Hawaï. De zeestroming brengt het afval ernaartoe en door diezelfde stroming komt het er niet meer uit. De drijvende vuilnisbelt is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. „In het eerste jaar willen we 50.000 tot 100.000 kilo aan wal brengen, dan zijn we tevreden”, zegt Lonneke Holierhoek van de Ocean Cleanup. Zij is de rechterhand van Slat en moet ervoor zorgen dat zijn ideeën in praktijk kunnen worden gebracht.

Het is werkelijk bizar dat een idee voor een profielwerkstuk binnen betrekkelijk korte tijd verworden is tot een gigantisch project. De simpliciteit van het model zorgt ervoor dat het makkelijk en relatief goedkoop is om op te bouwen en te vervoeren. De oceanen ‘schoonvegen’ is niet zomaar iets en het gaat nog jaren duren voor we het project een succes kunnen noemen. Toch kan Slat al tevreden zijn. Niet elke tiener krijgt de kans om zijn of haar idealisme te verwezenlijken. Chapeau!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ben Zine

  Fantastisch. Zo’n jongen helpt de mensheid vooruit. Hij ontwerpt een geweldig concept, en niet alleen dat, hij realiseert het ook. Zo’n Boyan is meer waard dan alle Ruttes, Merkels en Macrons bij mekaar. Vergeleken bij deze uitvinder, deze creatieve geest met een hart voor het milieu, zijn die regeringsleiders maar een stelletje waardeloze intellectuele dwergen. Een beetje lullen kunnen ze, verder kunnen ze niks.

  1. Tengo Kawana

   Off topic.

 2. Gerlos

  Goed bezig Boyan Slat en ga zo door.

 3. Peter Loosduinen

  Deze kerel verdient een Nobelprijs !!!
  Dit is iemand die een voorbeeld is van “Niet lullen, maar poetsen”.
  Ik hoop op een groot succes van dit project !!

 4. RS

  En moet dit nog door de Twee slaapkamers geloosd worden ???

  zal wel……………en wedden dat er vragen over gesteld worden?Ja , natuurlijk, want de parlementaries hadden het liever voor ZICHZELF GEHOUDEN!
  bravo!!!!!!!!!!!voor deze uitvinding…………

  1. Pecunia

   Twee slaapkamers, wat schrander gevonden, dat ik daar zelf niet op ben gekomen.

 5. Pjotter

  Neerlands hoop in bange dagen, Boyan geweldig, meer leuke ideeën zijn welkom.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.