Big Business heeft het voor het zeggen in de Eerste Kamer: tweederde senatoren werkzaam in sector waarover ze ook woordvoerder zijn

Geen categoriesep 08 2018, 17:00
Dat is wel heel schokkend, zeg. Ahem.
Website Follow The Money heeft onderzoek verricht naar de nevenactiviteiten (of, in sommige gevallen: de hoofdactiviteiten) van leden van de Eerste Kamer. De gevonden informatie is bijzonder... interessant.

Tweederde van de leden in de Eerste Kamer is woordvoerder over de sector waar ze daarbuiten zelf werkzaam in zijn.

Vervolgens vragen de auteurs, Dieuwertje Kuipers en Kim van Keken, terecht:

Vertegenwoordigen zij het volk, of hun broodheren?

Het antwoord laat zich natuurlijk raden. Geen weldenkend mens die een politieke positie gebruikt om zijn eigen sector schade toe te brengen. Houd ook maar iemand er serieus rekening mee dat Eerste Kamerleden blij en trots voor wetsvoorstellen stemmen die zo'n effect hebben op hún sector -- en al helemaal op hun werkgever?
Juist.
Het meest hypocriete aan dit verhaal is dat Nederlandse politici het al decennia hebben over de invloed van Big Business op de Amerikaanse politiek. Het bedrijfsleven zou presidentschappen, senaats- en congreszetels kopen. Al het beleid uit Washington zou gedicteerd worden door dat grote, slechte, boze bedrijfsleven. Oh ja, multinationals zouden dáár de ware macht achter de troon zijn.
Niet in Nederland natuurlijk. Welnee. Zij, Nederlandse politici, staan ver boven dergelijke belangen.
Of niet, natuurlijk. Want als dit onderzoek iets bewijst dan is het dat Big Business niet alleen te veel heeft in te brengen in Amerika.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten