Big Business heeft het voor het zeggen in de Eerste Kamer: tweederde senatoren werkzaam in sector waarover ze ook woordvoerder zijn

Dat is wel heel schokkend, zeg. Ahem.

Website Follow The Money heeft onderzoek verricht naar de nevenactiviteiten (of, in sommige gevallen: de hoofdactiviteiten) van leden van de Eerste Kamer. De gevonden informatie is bijzonder… interessant.

 Tweederde van de leden in de Eerste Kamer is woordvoerder over de sector waar ze daarbuiten zelf werkzaam in zijn.

Vervolgens vragen de auteurs, Dieuwertje Kuipers en Kim van Keken, terecht:

Vertegenwoordigen zij het volk, of hun broodheren?

Het antwoord laat zich natuurlijk raden. Geen weldenkend mens die een politieke positie gebruikt om zijn eigen sector schade toe te brengen. Houd ook maar iemand er serieus rekening mee dat Eerste Kamerleden blij en trots voor wetsvoorstellen stemmen die zo’n effect hebben op hún sector — en al helemaal op hun werkgever?

Juist.

Het meest hypocriete aan dit verhaal is dat Nederlandse politici het al decennia hebben over de invloed van Big Business op de Amerikaanse politiek. Het bedrijfsleven zou presidentschappen, senaats- en congreszetels kopen. Al het beleid uit Washington zou gedicteerd worden door dat grote, slechte, boze bedrijfsleven. Oh ja, multinationals zouden dáár de ware macht achter de troon zijn.

Niet in Nederland natuurlijk. Welnee. Zij, Nederlandse politici, staan ver boven dergelijke belangen.

Of niet, natuurlijk. Want als dit onderzoek iets bewijst dan is het dat Big Business niet alleen te veel heeft in te brengen in Amerika.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ni28

  De volksvertegenwoordigers zijn vast heel objectief met hun besluiten als zij tegelijk op eerste plaats de multinationals dienen. Geef mij een democratie met referenda dan heb je nog wat in te brengen. Nu moeten wij het met een nep democratie doen.

  1. Frits Jansen

   En die referenda worden vervolgens gekaapt door journalisten van het allooi van Jan Roos, die ervan genieten zo hun eigen nieuws te maken, waarbij ze de feiten akelig verdraaien.

 2. Duke

  Volgend jaar kunnen we ze indirect wegstemmen. En Follow the Money zou dit eigenlijk moeten uitzoeken voordat we gaan stemmen en niet pas aan het einde van een termijn.

 3. hans-e-pans

  Dit is dus het harde bewijs dat misdaad loont.

 4. leeuwvanvlaanderen

  Lees: Marten Toonder: O.B.Bommel, De Bovenbazen (1963!)

 5. slayer

  nog een organisatie die proberen hun goed gezinde personen op invloedrijke posities te krijgen , de maffia
  hoezo wordt dit niet gezien als corruptie ?

 6. Frits Jansen

  DDS is bedoeld als rechtse website, en “rechts” betekent óók dat je aan de kant van het bedrijfsleven staat, want geld verdienen is mooi.

  Ben je daar tegen, dan kun je je beter opwinden over een Afke Schart, een beroepslobbyïste van KPN die zich in de Tweede Kamer liet kiezen. De lobbyïst en de be-lobby-de politicus in dezelfde persoon, efficiënter kan het niet. Deze dame hield zich vervolgens ook niet in, en bleef schaamteloos het KPN verdedigen. Voorbeeld: omdat KPN in het WhatsApp tijdperk niets meer verdient aan Sms’jes stelde ze voor om providers (als KPN) een hoger internet tarief te laten betalen voor WhatsApp berichten, een flagrante schending van het net neutrality beginsel. Gelukkig waren er nog 149 andere Kamerleden om haar verbijsterd voor hek te verklaren, al bestaat het gevaar dat ze toch een bejaarde digibeet omhult.
  Die mevrouw is nu lobbyiste voor Microsoft, ook Al zo’n boevenbende.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.